Secretele alimentației sănătoase ~ Cum mâncam

Timp de citire estimat: 9 minute


Abordarea actuală asupra nutriției nu funcționează așa cum ar trebui, deoarece se ia în vedere doar unul dintre cele șase secrete ale unei nutriții eficiente, și anume CE MÂNCĂM. Vreau să îți amintesc care sunt secretele alimentației sănătoase pentru că si CUM MÂNCĂM este la fel de important.

Putem afirma că suntem înșelați din punct de vedere al nutriției. Mâncarea este o parte din cadoul pentru noi, dar noi o vedem ca fiind întreg cadoul. Această perspectivă deformată care se focusează exclusiv pe aspectele fiziologice ale produselor alimentare a devenit un tipar pe care puțin îl pot observa.

Se crede că știința nutrițională a atins apogeul, dar, de fapt, cei mai mulți dintre noi se află în întuneric dacă este să ne raportăm la beneficiile aduse de alimente. Acest lucru se întâmplă pentru că ignorăm cele mai importante elemente ale alimentelor și a nutriției – secretele alimentației sănătoase – care au servit umanitatea secole de-a rândul.

6 dintre secretele alimentației sănătoase referitoare la “cum mâncăm”:

Consumul de alimente, hrănirea ca și comportament, este la fel de instinctuală ca și orice altă nevoie vitală. Orice comportament alimentar primitiv este mai sănătos decât unul dobândit din dependență alimentară față de gusturi, ingrediente, alimente.

Atitudinea față de alimentație există, diversitatea ei fiind legată de vârstă, origini culturale, tradiții și obiceiuri, educație, obișnuință etc. Motivarea atitudinii nu poate fi “ca să mânânc” sau “ca să mă satur”, întrucât hrănirea o facem pentru vitalitate, în cel mai profund și just obicei al vieții noastre pe Pământ.

Secretele alimentației sănătoase de mai jos, susțin noi motivări necesare pentru un stil de viață sănătos ce tratează toate aspectele noastre ca un întreg comun.

Experimentând, găsești singur motivația în aceste 6 atitudini cu vechime istorică, față de mâncare și alimentație:

 1. Conectează-te cu ceilalți oameni prin intermediul alimentelor.
 2. Fii conștient de sentimentele tale înainte, în timpul și după masă.
 3. Clipă de clipă fii conștient și păstrează a atitudine non-critică a aspectelor mesei.
 4. Apreciază alimentele și originea lor – din inimă.
 5. Conectează-te cu Divinitatea prin “condimentarea” alimentelor cu dragoste.
 6. Mănâncă alimente proaspete, în starea lor naturală – cât mai des posibil.

Experții în nutriție, ca și cei din alte științe de altfel, iau în considerare doar ceea ce poate fi măsurabil la alimente, așa încât uităm că ceea ce nu este măsurabil ar putea fi mult mai valoros pentru sănătatea noastră. Societatea ca întreg nu acordă mai multă atenție la secretele alimentației sănătoase prezentate mai sus, în schimb preferă să ignore un adevăr puternic: alimentele au capacitatea de a ne vindeca în multe feluri, dacă ne deschidem în fața acestor proprietăți vindecătoare.

Mă întreb unde este sensul, satisfacția invizibilă a alimentelor. Conexiunea umană? Plăcerea? Încântarea? Satisfacția sufletului? Unde sunt ingredientele secrete care lipsesc, pe care filosoful Huston Smith le numește “adevărul uitat” despre mâncare și semnificația acesteia în viața noastră?

Strămoșii noștrii au înțeles instinctiv semnificația dată de ceea ce putem numi “a da sens” meselor. Secole de-a rândul, oameni aparținând diferitelor religii și culturi au infuzat mâncarea cu sensul cuvântului, moduri încă evidente și astăzi. De exemplu, creștinii încep masa cu o rugăciune de mulțumire, indienii se referă la bhoga, un termen colectiv pentru orice ingredient alimentar, fiind folosit ca o jertfă adusă lui Dumnezeu; cu compasiune față de animale, legile dietei evreiești specifică alimentele acceptate și pe cele interzise; și un respect pentru, și conectarea la, natură și hrană găsim în credințele indienilor nativi americani.

Atunci când sensul cuvântului este pierdut, ceea ce rămâne este o listă de reguli și reglementări care nu sunt semnificative, și prin urmare, nici motivante sau durabile .

În miile de diete existente găsim: “Ar trebui să mănânci diferit. Ar trebui să fii atent la ce mănânci, să evaluezi și să analizezi tot ce bagi în gură.” AR TREBUI. Dacă ne uităm în dicționar, “ar trebui” implică obligativitate. Deci, la asta se referă alimentele? Este ceva ce suntem obligați să mâncăm, să analizăm, să cântărim, să judecăm, să evităm, să râvnim, să exagerăm, să controlăm, să iubim, să urâm, să ne fie frică de, sau să venerăm?

Oare asta înseamnă să mâncăm?

Atunci când evaluăm vastele resurse nutriționale ale patrimoniului nostru culinar și le îmbinăm cu înțelepciune cu ceea ce numim secretele alimentației sănătoase, atunci relația noastră cu alimentele devine una integrativă și optimă. În loc să ne lăsăm prinși în furtuna substanțelor nutritive și a numerelor, ne împuternicim pe noi înșine să ne actualizăm stilul de alimentație, care nu deține doar potențialul de a hrăni numai sănătatea fizică, ci care sporește și bunăstarea socială, emoțională și spirituală.

ÎNTR-O ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ MÂNCAREA DEVINE O CELEBRARE A VIEȚII!

Secretele unei alimentatii sanatoase la 45 de ani

Haideți să renaștem cu fiecare masă – să dăm viață unui alt mod de a vedea alimentația și nutriția. Acest punct de vedere nou cere ca noi să acordăm atenție tuturor secretelor alimentației sănătoase – să le înțelegem și să le practicăm zilnic. Mesajul din secretele alimentației sănătoase este simplu: darurile de vindecare a alimentelor sunt disponibile pentru noi toți de fiecare dată când mâncăm.

De fiecare dată când cumpărăm alimentele, când le culegem cu mâna noastră, când le preparăm, și când le mâncăm, avem șansa de a ne conecta cu spiritul dătător de viață, cu misterul vieții care se găsește și în alimente. Aceste activități sunt de asemenea oportunități de a ne conecta cu cei dragi, cu pământul, cu viața însăși. În acest fel ne putem vindeca nu numai pe noi, ci și planeta! Fiind oameni, nu doar animale!

Îți mulțumesc pentru că ai avut plăcerea să lecturezi până aici. Despre secretele alimentației sănătoase putem vorbi mult mai mult. Te invit să încerci cartea “Adevărul uitat” scrisă de Huston Smith, bazându-se pe ani de studiu istorico-cultural-filozofic asupra oamenilor.

Bibliografie recomandată

*Cartea este în format PDF și poate fi lecturată cu orice eBook reader, PDF reader sau cu aplicatia Adobe PDF.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

13 răspunsuri la „Secretele alimentației sănătoase ~ Cum mâncam”

 1. Avatar asigurare locuinta
  asigurare locuinta

  Mancare te poate vindeca, rugaciunile aduse inainte si dupa masa precum si cea de purificare ale mancari sunt cunoscute in Ortodoxie….

  So house music was born:| God is a dj man!!!

 2. Eu am tot auzi cum ca soia din comert nu e buna sau e tratata chimic in asa fel incat sa fie cancerigena.

  Are cineva mai multe detalii?

 3. Avatar Razvan

  Mancare te poate vindeca, rugaciunile aduse inainte si dupa masa precum si cea de purificare ale mancari sunt cunoscute in Ortodoxie.

  Spuneti rugaciunea:

  Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, binecuvântează mâncarea şi băutura aceasta pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale şi ale tuturor sfinţilor Tăi, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin.

  Apoi facem semnul sfintei Cruci asupra mâncării şi băuturii.

  Pentru a purifica mancarea si bautura

 4. Avatar Eu_pseudonim
  Eu_pseudonim

  mi-a venit in cap povestea asta (in legatura cu apa):

  Într-un satuc de câmpie, a venit un investitor însotit de secretarul lui. A batut la prima poarta întâlnita în cale si i-a spus proprietarului: “Uite, eu sunt colectionar de broscute. Daca îmi aduci o broscuta, am sa îti dau pe ea 10 euro. Taranul a fugit repede la balta din spatele casei si a luat o broscuta. I-a dat-o investitorului si a primit cei 10 euro. Apoi le-a povestit vecinilor ce afacere buna a facut el. A doua zi, fiecare taran s-a dus la investitor cu câte o broscuta, pe care a vândut-o cu 10 euro.

  Dupa câteva zile, investitorul le-a spus satenilor: “Vad ca afacerea merge.. De azi, pentru fiecare broscuta am sa va platesc câte 20 de euro.”

  Taranii, bucurosi nevoie mare, au dat fuga la balta, au cules câte broscute au putut, si i le-au predat investitorului, primind fiecare câte 20 de euro pe bucata. Dupa alte câteva zile, acesta s-a întors acasa la el si l-a lasat pe secretarul sau sa mai adune broscute înca doua saptamâni.

  Înainte de a pleca, le-a spus: “Dragii mei, sunt nevoit sa ma întorc urgent la mine acasa ca sa ma ocup de afaceri. Va promit însa ca la întoarcere, am sa cumpar de la voi broscutele cu 60 de euro bucata”. Si a plecat, în uralele satenilor.

  A doua zi, secretarul investitorului i-a adunat pe sateni si le-a tinut urmatorul discurs: “Fratilor, m-am gândit la o afacere pentru voi. Seful meu se va întoarce peste doua saptamâni Si va va plati câte 60 pe euro de broscuta. Daca vreti, eu va pot vinde înapoi broscutele pe care mi le-ati dat, pentru 35 de euro bucata, iar voi le veti vinde cu 60 si veti câstiga astfel câte 25 de euro. Profitul vostru va fi frumusel si fara niciun efort. Ce spuneti?”

  Satenii s-au adunat la sfat si au decis ca o asa afacere nu mai prind ei curând. Au pus mâna de la mâna, s-au împrumutat care pe unde a putut si au cumparat broscutele înapoi cu 35 de euro bucata. Secretarul investitorului a luat banii si s-a facut nevazut. Iar satenii au ramas cu broscutele, cu banii dati si cu datorii la creditori.

  Povestea nu-mi apartine am vazut-o undeva acum 2 ani si am salvat-o asa ca vi-o impartasesc si voua!

 5. Avatar Eu_pseudonim
  Eu_pseudonim

  …nu stiu daca ar schimba ceva alimentul, dar stiu ca ar schimba modul in care-l vad eu. Il vad purificat -> e purificat.

  1. Avatar Cristescu Bogdan
   Cristescu Bogdan

   Deja degeaba îl purifici, degeaba îl binecuvântezi, dacă tu încă mai crezi că structura lui moleculară va rămâne la fel. De fapt tu le crezi pe amândouă, ceea ce nu te pune în starea ta firească de om, adică de a alege. Alegi una din două şi continui, altfel eşti la programarea iniţială, cea care nu e făcută de tine. Foloseşti alimentul aşa cum îţi vine şi cauţi rezolvarea problemelor tale în altă parte nu în mâncarea ce o bagi în gură.

   Cum să zic, trebuie să dispară îndoiala din minte ca divinul ce vrei să-l manifeşti să curgă prin tine în alimentele ce le mănânci. Dumnezeu nu te susţine dacă tu nu îi spui în ce să te susţină. Să spui că mâncarea binecuvântată te ajută căci totul se rezumă la ce crezi tu, e ca şi cum spui că tu cu puterea minţii tale poţi modifica starea materiei. Poţi să crezi asta până numai poţi, nu te opreşte nimeni. Dar prin gândirea ta că poate vei ajunge să fii capabil vreo dată să faci asta, nu va veni duhul sfânt să te deranjeze. Adaugi inima, deja gândirea ta nu e singură, deja nu cu mintea modifici tu materia!

   Totul e practică. Încearcă să binecuvântezi un măr de la market. Vezi care e diferenţa la gust, miros, poate chiar şi aspect. Alimentele pot sta într-o zonă binecuvântată şi e la fel de benefic. Alimentele naturale puse lângă alimentele modificate genetic, alături şi un cristal de quartz, programate cele naturale sa le modifice pe cele “imitatie” vei putea observa în scurt timp cum se descurcă natura singură. Faza nostimă e că tu trebuie doar să ai incredere în natură si să îi ceri să-ţi dea ce ai nevoie, în rest totul e … timp!

 6. Avatar Eu_pseudonim
  Eu_pseudonim

  Adica ar fi frumos ceea ce zici tu la sfarsit, dar cum pot eu sa ma conectez cu o rosie modificata genetic? Cu o banana fara gust de zici ca-i din plastic (mai ales alea Dole, poti observa si semnul masonic la emblema), cu mere de n`au nici o buba, etc etc.
  aceste activitati simple care aveau o inocenta placuta au devenit un vis. Acum ca se baga contoare de apa, bunica gradinii va disparea deci o data cu ea si placerea mea de a mai vedea ceva natural, de a simti gustul de ardei, castraveti, rosii de acum 20 de ani..

  1. Avatar Jorjette

   Le binecuvintezi! Cum binecuvintezi apa! Dacă apa are ceva, o binecuvintezi și ea se transformă. Dacă mâncarea e modificată, o binecuvintezi și o modifici și tu! Așa cum alții au putere asupra alimentelor, și tu ai, conectează-te cu esența lor, și ea îți dă exact ceea ce ai nevoie. 🙂

  2. Avatar Cristescu Bogdan
   Cristescu Bogdan

   Apropo de apa de la ţară, au trimis în sate experţi să testeze apa. Asta înainte de a băga conductele de apă potabilă. Ce să vezi, mai mulţi oameni beneficiază de ani de zile de apă din fântână, experţii demonstrând că ea conţine impurităţi şi că nu este potabilă. Desigur ţăranii o consumă de mulţi ani, ei nu sapă fântâni în fiecare lună. Trăiau bine, normal cum se spune, dar acum sunt obligaţi să plătească apa potabilă ce circulă prin conducte.

   Unii mai folosesc fântânile, alţii au prins de bună ce le-a băgat în ochi primarul şi cumpără apăpotabilă de la firmă ori de nu de la supermarketul din sat!

   Ceea ce e important e că dacă eşti cu capul pe umeri îţi dai seama ce e mai bine pentru tine şi ce nu. Nu te poate obliga nimeni să refuzi. Deşi dacă stau să mă gândesc, cu cât eşti mai băgat în societate cu atât depinzi mai mult de ceea ce îţi oferă societatea (sau cei care conduc societatea).

   Tot referitor la apa din sate, prima dată când au început să pună conducte, le-au spus că e gratis, că e apa din izvoare doar că o transportă igienic şi că statul suportă cheltuielile. Ştiu o comună de pe lângă Piatra Neamţ care a fost în situaţia asta. După două luni au primit şi prima factură acasă! Desigur foarte mulţi s-au “dezabonat” deşi nu ştiau că e pe bani apa atunci când au semnat actele de la primărie cum că sunt deacord să aibe o pompă în perimetrul proprietăţii lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *