Abordarea actuală asupra nutriției nu funcționează așa cum ar trebui, deoarece se ia în vedere doar unul dintre cele șase secrete ale unei nutriții eficiente, și anume CE MÂNCĂM. Vreau să îți amintesc care sunt secretele alimentației sănătoase pentru că si CUM MÂNCĂM este la fel de important.
Putem afirma că suntem înșelați din punct de vedere al nutriției. Mâncarea este o parte din cadoul pentru noi, dar noi o vedem ca fiind întreg cadoul. Această perspectivă deformată care se focusează exclusiv pe aspectele fiziologice ale produselor alimentare a devenit un tipar pe care puțin îl pot observa.
Se crede că știința nutrițională a atins apogeul, dar, de fapt, cei mai mulți dintre noi se află în întuneric dacă este să ne raportăm la beneficiile aduse de alimente. Acest lucru se întâmplă pentru că ignorăm cele mai importante elemente ale alimentelor și a nutriției – secretele alimentației sănătoase – care au servit umanitatea secole de-a rândul.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
6 dintre secretele alimentației sănătoase referitoare la “cum mâncăm”:
Consumul de alimente, hrănirea ca și comportament, este la fel de instinctuală ca și orice altă nevoie vitală. Orice comportament alimentar primitiv este mai sănătos decât unul dobândit din dependență alimentară față de gusturi, ingrediente, alimente.
Atitudinea față de alimentație există, diversitatea ei fiind legată de vârstă, origini culturale, tradiții și obiceiuri, educație, obișnuință etc. Motivarea atitudinii nu poate fi “ca să mânânc” sau “ca să mă satur”, întrucât hrănirea o facem pentru vitalitate, în cel mai profund și just obicei al vieții noastre pe Pământ.
Secretele alimentației sănătoase de mai jos, susțin noi motivări necesare pentru un stil de viață sănătos ce tratează toate aspectele noastre ca un întreg comun.
Experimentând, găsești singur motivația în aceste 6 atitudini cu vechime istorică, față de mâncare și alimentație:
- Conectează-te cu ceilalți oameni prin intermediul alimentelor.
- Fii conștient de sentimentele tale înainte, în timpul și după masă.
- Clipă de clipă fii conștient și păstrează a atitudine non-critică a aspectelor mesei.
- Apreciază alimentele și originea lor – din inimă.
- Conectează-te cu Divinitatea prin “condimentarea” alimentelor cu dragoste.
- Mănâncă alimente proaspete, în starea lor naturală – cât mai des posibil.
Experții în nutriție, ca și cei din alte științe de altfel, iau în considerare doar ceea ce poate fi măsurabil la alimente, așa încât uităm că ceea ce nu este măsurabil ar putea fi mult mai valoros pentru sănătatea noastră. Societatea ca întreg nu acordă mai multă atenție la secretele alimentației sănătoase prezentate mai sus, în schimb preferă să ignore un adevăr puternic: alimentele au capacitatea de a ne vindeca în multe feluri, dacă ne deschidem în fața acestor proprietăți vindecătoare.
Mă întreb unde este sensul, satisfacția invizibilă a alimentelor. Conexiunea umană? Plăcerea? Încântarea? Satisfacția sufletului? Unde sunt ingredientele secrete care lipsesc, pe care filosoful Huston Smith le numește “adevărul uitat” despre mâncare și semnificația acesteia în viața noastră?
Strămoșii noștrii au înțeles instinctiv semnificația dată de ceea ce putem numi “a da sens” meselor. Secole de-a rândul, oameni aparținând diferitelor religii și culturi au infuzat mâncarea cu sensul cuvântului, moduri încă evidente și astăzi. De exemplu, creștinii încep masa cu o rugăciune de mulțumire, indienii se referă la bhoga, un termen colectiv pentru orice ingredient alimentar, fiind folosit ca o jertfă adusă lui Dumnezeu; cu compasiune față de animale, legile dietei evreiești specifică alimentele acceptate și pe cele interzise; și un respect pentru, și conectarea la, natură și hrană găsim în credințele indienilor nativi americani.
Atunci când sensul cuvântului este pierdut, ceea ce rămâne este o listă de reguli și reglementări care nu sunt semnificative, și prin urmare, nici motivante sau durabile .
În miile de diete existente găsim: “Ar trebui să mănânci diferit. Ar trebui să fii atent la ce mănânci, să evaluezi și să analizezi tot ce bagi în gură.” AR TREBUI. Dacă ne uităm în dicționar, “ar trebui” implică obligativitate. Deci, la asta se referă alimentele? Este ceva ce suntem obligați să mâncăm, să analizăm, să cântărim, să judecăm, să evităm, să râvnim, să exagerăm, să controlăm, să iubim, să urâm, să ne fie frică de, sau să venerăm?
Oare asta înseamnă să mâncăm?
Atunci când evaluăm vastele resurse nutriționale ale patrimoniului nostru culinar și le îmbinăm cu înțelepciune cu ceea ce numim secretele alimentației sănătoase, atunci relația noastră cu alimentele devine una integrativă și optimă. În loc să ne lăsăm prinși în furtuna substanțelor nutritive și a numerelor, ne împuternicim pe noi înșine să ne actualizăm stilul de alimentație, care nu deține doar potențialul de a hrăni numai sănătatea fizică, ci care sporește și bunăstarea socială, emoțională și spirituală.
ÎNTR-O ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ MÂNCAREA DEVINE O CELEBRARE A VIEȚII!
Haideți să renaștem cu fiecare masă – să dăm viață unui alt mod de a vedea alimentația și nutriția. Acest punct de vedere nou cere ca noi să acordăm atenție tuturor secretelor alimentației sănătoase – să le înțelegem și să le practicăm zilnic. Mesajul din secretele alimentației sănătoase este simplu: darurile de vindecare a alimentelor sunt disponibile pentru noi toți de fiecare dată când mâncăm.
De fiecare dată când cumpărăm alimentele, când le culegem cu mâna noastră, când le preparăm, și când le mâncăm, avem șansa de a ne conecta cu spiritul dătător de viață, cu misterul vieții care se găsește și în alimente. Aceste activități sunt de asemenea oportunități de a ne conecta cu cei dragi, cu pământul, cu viața însăși. În acest fel ne putem vindeca nu numai pe noi, ci și planeta! Fiind oameni, nu doar animale!
Îți mulțumesc pentru că ai avut plăcerea să lecturezi până aici. Despre secretele alimentației sănătoase putem vorbi mult mai mult. Te invit să încerci cartea “Adevărul uitat” scrisă de Huston Smith, bazându-se pe ani de studiu istorico-cultural-filozofic asupra oamenilor.
Bibliografie recomandată
*Cartea este în format PDF și poate fi lecturată cu orice eBook reader, PDF reader sau cu aplicatia Adobe PDF.
Lasă un răspuns