Ce este un vis lucid – 4 tehnici pentru controlul viselor

Vis lucid cum sa faci sa ai vise constiente

Visele lucide sunt cele ce umbresc ușor linia dintre vise și realitate. Acest ghid de visare conștientă are rolul de a surprinde entuziasmul visătorului, dar și dezinformarea ce circulă în jurul viselor lucide pentru a putea astfel descoperi care sunt acestea și cum poți să faci chiar tu să ai un vis lucid.

Ce este un vis lucid?

Visul lucid, denumit și „vis conștient”, reprezintă metoda de a deveni conștient în visele tale în timp ce dormi. În esență, asta înseamnă că îți dai seama că visezi, dar rămâi adormit pentru că de fapt asta este ceea ce îți dorești, să experimentezi visul.

Odată ce devii conștient într-un vis, poți interacționa cu el și îl poți direcționa după bunul plac, comunicând direct cu inconștientul tău. Acestea sunt adesea vise deosebit de vii pe care ți le poți aminti cu ușurință în ziua următoare.

Visătorii conștienți raportează adesea că posedă toate funcțiile cognitive, în ciuda faptului că sunt adormiți. Aceasta includ capacitatea de a raționa, amintirea condițiilor din timpul unui vis lucid și acțiunea voluntară. Gama de experiențe posibile în cadrul visului lucid se poate extinde de la sentimente la aventuri fantastice, extraordinare. Spre deosebire de alte tehnici de visare cu ochii deschisi, cum ar fi hipnotismul sau transa, visatorii lucizi sunt mai degraba adormiti decat treji.

Un meta-studiu (compus din 34 de studii) din 2016 a constatat că 55% din populație a avut cel puțin un vis lucid în timpul vieții și 23% au raportat că le-au experimentat în mod regulat (o dată pe lună sau chiar mai mult).

Istoria viselor lucide

Termenul de „vis lucid” ca nomenclatură nu a fost introdus până în 1913 de către psihiatrul olandez Frederik Van Eeden. Fenomenul visului lucid a fost însă investigat încă din antichitate. Aristotel s-a referit la visele lucide ca parte a lui Parva Naturali – șapte lucrări care au investigat trupul și sufletul datând din anul 400 î.Hr. În culturile orientale, practica de conștientizare a viselor și de „prindere a stării de vis” au apărut de foarte multă vreme.

Visele lucide au fost în mare parte limitate fie la exagerare, fie la respingere de către majoritatea cercetătorilor din cauza lipsei de date obiective și doar a relatărilor. Într-adevăr, acesta a fost o piedică majoră, deoarece singura dovadă pentru apariția lor era visătorul lucid care spunea că a avut un vis lucid. Norman Malcolm a argumentat că este imposibil să visezi și să fii conștient de sine în același timp în cartea sa Dreaming din 1962, carte care urmărea să abordeze unele dintre problemele filozofice majore din arial somnului și a visului.

Lucrările de pionierat din anii 1970 au demonstrat că visele lucide erau un fenomen verificabil în mod obiectiv, care are loc în timpul somnului cu mișcare rapidă a ochilor (REM). Stephen LaBerge a făcut posibil acest lucru cu metoda sa „semnale oculare în timpul visului lucid”. Visătorilor lucizi li s-a cerut să-și miște ochii într-o secvență convenită în prealabil, de îndată ce au devenit lucizi, adică stânga-dreapta-stânga-dreapta. Acesta a devenit standardul de aur pentru verificarea obiectivă a viselor lucide prin modele distincte de mișcare volitivă a ochilor.

Pentru LaBerge, visele lucide sunt vise în timpul cărora visătorul recunoaște starea de vis și poate acționa după voință. În același timp, Paul Tholey, profesor de psihologie Gestalt, a subliniat că visele lucide trebuie să îndeplinească șapte factori:

  • Conștientizarea stării de vis;
  • Conștientizarea capacității de a lua decizii;
  • Conștientizarea funcțiilor memoriei;
  • Conștientizarea identității;
  • Conștientizarea mediului de vis;
  • Conștientizarea sensului visului;
  • Conștientizarea concentrării și a focusului.

Ce se întâmplă când visezi conștient?

Cercetările științifice arată că visele lucide apar în stadiul REM (Rapid Eye Movement) al somnului, care este una dintre cele mai profunde etape ale somnului. Institutul de Psihiatrie Max Planck a descoperit că în timpul visului lucid, o parte a creierului se reactivează, permițându-ți să experimentezi starea de vis în mod conștient, cu conștientizare autoreflexivă. Prin urmare, în ciuda credințelor comune, nu ești pe jumătate treaz în timp ce ai un vis lucid. Ești complet adormit, cu excepția părții creierului tău care a fost reactivată. Acest lucru este dovedit de mai multe studii asupra fiziologiei visului lucid.

Visul lucid sau cum sa controlezi visele

LaBerge a observat în continuare că visele lucide sunt asociate cu o activare fiziologică sporită. În plus, ritmul cardiac și transpirația noastră sunt crescute în comparație cu somnul non-lucid, în urma cercetărilor făcute în 1986.

Visele lucide frecvente au fost, de asemenea, asociate cu creșterea activării corticale, cum ar fi cortexul frontopolar al creierului responsabil pentru comportamentul de ordin superior, care este de obicei suprimat în timpul somnului. Acest lucru poate explica creșterea cunoașterii, a înțelegerii și a vigilenței în comparație cu somnul normal.

De ce am vrea să avem vise lucide?

Cel mai popular motiv pentru care oamenii doresc să intre în vis lucid este simplu fapt că este tentant să intre în această stare. Prin vis lucid, putem intra în stări modificate de conștiință care nu sunt posibile în viața reală precum zborul, invizibilitatea, calatoriile în timp, fără utilizarea unor substanțe. Cu toate acestea, dincolo de intrarea într-o stare de vis lucid de împlinire a dorințelor, mulți raportează și scopuri precum depășirea temerilor și vindecarea .

Un studiu din 2016 a constatat că împlinirea dorințelor a fost cel mai frecvent motiv pentru a avea vise lucide la 43% dintre cei care au experimentat visele lucide, urmată de rezolvarea problemelor din viața reală (14,5%) și rezolvarea coșmarurilor (10,8%). Cu toate acestea, dovezile sunt destul de ambigue cu privire la efectul visului lucid ca sursă de ajutor.

MBCBT (Mindfulness-Based Cognitive Behavioral Therapy) ne-a arătat că multe probleme psihologice au propria lor sursă pe care nu o cunoaștem prea bine, însă, prin visarea lucidă, ajungem să devenim mai conștienți. În consecință, visul lucid a fost conectat cu acel loc din Sinele nostru de unde putem avea un mai bun control. Cu toate acestea, există un dezacord cu privire la faptul că o stare de control sporită este și benefică pentru sănătatea mintală.

Un studiu al veteranilor din Irak și Afganistan ce sufereau de tulburare de stres post-traumatic a constatat că, prin creșterea controlului viselor, a scăzut nivelul de suferința cauzat de coșmarruri, însă nu a avut beneficii asupra simptomelor afecțiunii. Mai mult, un studiu din 2016 a constatat că persoanele care sufereau de simptome psihotice au avut un control semnificativ mai mare asupra viselor lucide în comparație cu participanții sănătoși.

Visele lucide au fost, de asemenea, susținute ca o formă de abordare terapeutică care vizează de obicei persoanele care suferă de coșmaruri cronice. Teoria este că prin vis lucid, persoanele pot prelua controlul asupra coșmarurilor lor și pot pune capăt scenariului de coșmar. Dovezile sugerează că visele lucide pot ajuta la tratarea coșmarurilor, reducând la minim frecvența lor, intensitatea și stresul cauzat de acestea.

Este periculos să ai vise lucide?

Există riscuri atunci când visăm lucid? Visele lucide sunt complet sigure și nimeni nu a murit din cauza viselor lucide. De fapt, mulți oameni vor să știe cum să facă să fie conștienți în timpul somnului și a viselor. Există totuși câteva efecte secundare negative care pot apărea atunci când experimentezi vise lucide. De exemplu, visele lucide pot fi inițial înfricoșătoare dacă nu ești sigur ce este sau nu real, dar, după o verificare a realității și o confirmare a faptului că visezi, te poți distra mai mult cu ele.

Deoarece visele lucide au fost asociate cu zone ale creierului responsabile pentru monitorizarea gândurilor, care sunt de obicei inhibate în timpul somnului normal, un vis lucid poate perturba somnul. Un studiu din 2018 a constatat că visul lucid a fost asociat cu o calitate slabă a somnului. Cu toate acestea, pentru că visătorii lucizi nu petrec mult timp într-o stare de vis lucid, este puțin probabil ca visele lucide să perturbe prea mult somnul.

În timp ce visele lucide sunt posibile, sunt posibile și coșmarurile lucide. În timpul acestor episoade, coșmarul tău se va simți deosebit de real și chiar mai înfricoșător. Dacă știi că visezi, este mult mai simplu de gestionat decât un coșmar obișnuit și s-ar putea chiar să poți schimba subiectul visului tău, să schimbi perspectiva.

Un efect secundar comun al visului lucid este paralizia somnului. Aceasta este o afecțiune care apare în somnul REM și este punctul în care mintea ta se trezește în timp ce corpul tău este încă adormit, determinându-te să fii temporar paralizat. Acest lucru este similar cu visul lucid, deoarece mintea ta este conștientă în ambele stări. Deși paralizia somnului este o stare înfricoșătoare, nu este în niciun fel periculoasă și va trece rapid. Unii spun chiar că este posibil să transformi paralizia de somn în vise lucide, concentrându-ți atenția pe reintrarea într-un spațiu de vis.

Visele lucide frecvente ar putea restructura ciclul somn-veghe al celui care le experimentează, ceea ce ar putea afecta partea emoțională, consolidarea memoriei și alte aspecte ale vieții de zi cu zi legate de sănătatea somnului. În plus, persoanele cu narcolepsie – o tulburare de somn caracterizată prin somnolență excesivă în timpul zilei și atacuri de somn irezistibile – au mai multe șanse de a experimenta vise lucide frecvente.

Cum să avem vise lucide ~ 4 Tehnici de visare

Este mai dificil să te antrenezi cum să ai vise lucide pentru că de cele mai multe ori aceste vise apar întâmplător. Dacă totuși vrei să încerci, există câteva tehnici pe care le poți folosi pentru a te ajuta să induci vise lucide:

1. Testarea realității

Testarea realității implică examinarea mediului înconjurător și apoi efectuarea unui test pentru a face diferența între starea de trezire și visare în mod repetat pe parcursul zilei. Astfel de teste pot include lucruri care sunt imposibile în viața reală, dar posibile în vise, de exemplu trecerea mâinii printr-un obiect solid sau teste care sunt greu de efectuat în vise, de exemplu citirea unei cărți. Rațiunea este că, dacă testarea realității devine ceva obișnuit, în cele din urmă va fi efectuată în timp ce visezi și va declanșa starea de luciditate.

Această tehnică diferențiază starea de somn de trezire. Testarea realității se bazează pe ideea că testele repetate vor pătrunde în cele din urmă în vise, permițându-ți să obții luciditate și să faci distincția între starea de vis și starea de veghe.

2. Inducerea mnemonică a viselor lucide

Această tehnică implică crearea unei intenții mentale de a-ți aminti că visezi prin repetarea frazei „data viitoare când visez, îmi voi aminti că visez”. Aceasta se realizează în timpul unei treziri scurte după cel puțin aproximativ 5 ore de somn.

O variație a acesteia este tehnica „Trezește-te înapoi în pat”, prin revenirea la somn după ce a trecut o anumită perioadă de timp. Unii oameni pot induce vise lucide folosind această tehnică, care presupune trezirea în miezul nopții, iar apoi revenirea la somn după ce a trecut o anumită perioadă de timp. Această tehnică este adesea folosită împreună cu cea prin repetarea unei fraze. Când aceste două metode sunt utilizate împreună, cel mai eficient interval de timp dintre trezire și revenire la somn pare să fie între 30 până la 120 de minute.

3. Vise lucide prin stimulare externă

Această tehnică implică folosirea unor lumini intermitente și a altor stimuli care sunt activați în timp ce persoana este în somnul REM. Motivul din spatele acestei metode este că cel care doarme va încorpora acesti stimuli în visele lor, declanșând luciditatea în acest proces. În plus, unele studii au implicat inducerea de vise lucide folosind anumite tipuri de suplimente.

Odată ce un subiect a adormit, cercetătorii pot măsura nivelurile de activitate în cortexul prefrontal și în alte zone ale creierului, folosind un dispozitiv cunoscut sub numele de electroencefalogramă (EEG), în timpul căruia discuri metalice sunt atașate scalpului subiectului. O electrooculogramă (EOG) poate fi, de asemenea, utilizată pentru a urmări mișcările ochilor pentru a determina când subiectul intră în starea de somn REM. Pentru unele studii, subiecților li se cere să facă mișcări specifice ale ochilor în timp ce dorm pentru a semnala că au un vis lucid. EOG-urile sunt deosebit de utile pentru detectarea acestor mișcări.

4. Recunoașterea viselor

Jurnal de vise pentru a putea avea vise lucide vise constiente

În cele din urmă, te poți antrena să recunoști conținutul viselor tale pentru a-ți alerta conștiința data viitoare când visezi. Începe prin a ține un jurnal de vise și a nota toate visele pe care ți le poți aminti. Apoi familiarizează-te cu conținutul lor și poți începe să descoperi diverse modele, paternuri repetitive. De exemplu, odată ce observi că visezi adesea să te întorci la școală, poți să-ți setezi un declanșator în minte care să-ți spună că data viitoare când te întorci la școală, vei știi că visezi.

Sfaturi pentru a avea vise lucide cu ușurință

Declanșarea viselor lucide poate fi destul de ușoară cu metodele potrivite. Cei care nu au experiență cu aceste fenomene pot fi capabili să-și inducă un vis lucid prin următoarele mijloace:

  • Aranjează-ți dormitorul: pregătirea spațiului în care dormi poate ajuta la asigurarea unui ciclu somn-veghe sănătos, inclusiv asigură o cantitate suficientă de somn REM (când este cel mai probabil să apară vise lucide). Asigură-te că temperatura din dormitor este confortabilă – 18 -19 grade Celsius, aceasta este considerată pe scară largă temperatura ideală pentru somn. De asemenea, ar trebui ca dormitorul să fie întunecat în timpul nopții și liniștit. Cu draperii, ai rezolvat problema cu întunericul, dar chiar și măștile de dormit din bumbac și alte accesorii ajută la reducerea nivelului de lumină, în timp ce dopurile pentru urechi și aparatele de sunete albe pot bloca zgomotele deranjante din exterior.
  • Folosește-te de puterea sugestiei: Unii oameni pot induce cu succes vise lucide doar convingându-se că vor avea unul după ce vor adormi.
  • Ia-ti un dispozitiv care induce vise lucide: Dispozitivele portabile care induc vise lucide sunt disponibile pe scară largă. Aceste dispozitive, care vin adesea sub formă de măști de somn sau bentițe, produc zgomote, lumini intermitente, vibrații și alte indicii care acționează ca stimuli auditivi, vizuali și/sau tactili.
  • Experimentează cu ajutorul jocurilor: unele studii au arătat o legătură între jocul video, frecvența și controlul viselor lucide. Acest lucru este valabil mai ales pentru jocurile video interactive.
  • Alte tehnici pot fi folosite pentru a induce vise lucide. Acestea includ stimularea transcraniană cu curent direct, care aplică, fără durere, curenți electrici în diferite zone ale creierului și anumite tipuri de medicamente. Există puține cercetări științifice care să demonstreze eficacitatea acestor metode. Aceste tehnici sunt, de asemenea, efectuate numai în setări controlate de laborator clinic și nu ar trebui să fie încercate niciodată de o persoană decât sub supravegherea unui medic, a unui alt profesionist medical sau psihologic acreditat.

Tu ce crezi, putem controla visele? Tu ai avut până acum vreun vis lucid? Dacă da, povestește-ne despre visul tău, doar așa putem să adunăm cât mai multe experiențe conștiente din timpul visului!

A fost o experiență plăcută? Te-a modificat în vreun fel, te-a speriat sau te-a ajutat?


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *