Visul comun sau visul pe care il au mai multe persoane in acelasi timp

Timp de citire estimat: 10 minute


Ce părere ai de visul comun? Pot doi oameni să aibă același vis? Ştiai că există anumite vise pe care le împărtăşim şi cu alte persoane? Au existat şi încă există asemenea cazuri, însă din cele relatate, persoanele au aflat că au avut acelaşi vis de abia după ce şi-au povestit unul celuilalt visul. Acesta este ceea ce se numim a fi visul comun.

De fapt, după relatarea visului comun au reușit să își confirme și să accepte că așa ceva este posibil. În primă instanță, ni se pare ciudat și imposibil să avem un vis comun cu o altă persoană sau chiar cu mai multe!

Ce sunt visele împărtășite cu alții și cum le poți avea?

Tu crezi că este cu adevărat posibil să împărtășești un vis cu o altă persoană? Adică să experimentezi același peisaj de vis ca altcineva în timp ce amandoi dormiți. Ai fi surprins să afli că, pentru milioane de oameni, visul comun este doar o parte normală a vieții?

Visele comune sună ca ceva fantastic pentru urechile multora. Într-adevăr, știința respinge visul comun ca fiind un fenomen autentic. Cu toate acestea, visul comun este acceptat pe scară largă în multe culturi din restul lumii. Diverse tradiții spirituale și cercetători alternativi pledează pentru apariția sa regulată, în special în grupuri mici și apropiate, cum ar fi la aborigenii din Australia și călugării din Tibet.

Conceptul de vise împărtășite în grup a lovit conștiința mai multor persoane în 2010 prin filmul Inception, cu intriga sa uluitoare despre visătorii lucizi, inclusiv Leonardo DiCaprio, care se leagă prin intermediul tehnologiei futuriste și se plimbă prin mintea inconștientă a unui singur visător.

Inception visul comun visul este real

Hai să explorăm subiectul și aflăm ce au de spus experții despre acest fenomen fascinant.

„Dacă un om ar putea să treacă prin Paradis într-un vis și să i se ofere o floare ca un angajament că sufletul lui a fost cu adevărat acolo și dacă ar găsi acea floare în mână când s-a trezit – cum ar fi?”

Samuel Taylor Coleridge
visul comun sau cand doua persoane se intalnesc in vis

Definiția visului comun

Visul comun sau “reve a deux” este fenomenul în care apar 2 sau chiar mai multe persoane care au acelaşi vis. Deşi visul comun în multe cazuri este un proces spontan, deseori este planificat dinainte, cu intenţia împărtăşirii experienţei comune.

Gradul în care visul este împărtășit poate varia, de la pur și simplu a avea elemente comune sau evenimente care se întâmplă în visul fiecărei persoane, până la întregul vis fiind identic. Experiența este cunoscută sub diferite nume, inclusiv vise reciproce, îmbinarea viselor și vise conectate.

Prima persoană care a documentat visele telepatice în vremurile moderne a fost Sigmund Freud în lucrarea sa din 1922 Vise și telepatie. Freud era foarte suspicios față de idee, neavând niciodată un vis comun și nici nu a întâlnit vreo dovadă de vis reciproc la pacienții săi. El credea că o legătură între telepatie și vise nu poate fi dovedită, dar nici infirmată.

Pe de altă parte, cea mai mare și mai controversată contribuție a semenului său Carl Jung în domeniul psihologiei a fost teoria sa a inconștientului colectiv (sau transpersonal). Jung a ridicat ideea de posibilitate a unei minți comune care să conecteze pe toată lumea și chiar să conecteze tot timpul, de la prezent până la originile speciei umane și nu numai. Acest lucru deschide ușa pentru posibilitatea de a visa în comun.

În timp ce visele normale se desfăşoară într-un cadru care este creaţia subiectivă a persoanei care visează, visele comune au loc într-un spaţiu comun. Este un spatiu ales de comun acord.

Visul comun poate să apară din diverse scopuri și poate fi, de asemenea, folosit pentru a transmite mesaje. În acest sens, efectiv poți să fii “chemat” intr-un vis doar pentru ca cineva are ceva sa iti transmita. Deoarece totul este energie, aceste lucruri se pot întâmpla destul de ușor, doar că nu suntem atenți la aceste aspecte și uneori ni se pare de domeniul fantasticului.

Ce înseamnă când împărtășești un vis cu cineva?

Cei care cred că visele comune sunt autentice spun că se poate întâmpla spontan sau pot fi planificate. Sunt cele mai frecvente visele comune între persoanele apropiate emoțional, cum ar fi cuplurile, frații, părinți-copii sau cei mai buni prieteni. Se mai spune că gemenii pot fi în mod special predispuși la vise comune.

Potrivit lui Bustle, dacă tu și un prieten împărtășești un vis comun, acesta indică o apropiere emoțională: „Voi doi operați literalmente pe aceeași lungime de undă și, în esență, bântuiți subconștientul celuilalt. Ești conectat prin mai mult decât prin experiențe comune și prin mecanisme similare de adaptare. Sunteți prieteni de spirit. Prețuiește-l.”

Cât de dese sunt visele reciproce?

Este imposibil să se ofere o cifră exactă despre câți oameni au experimentat visul comun. Este un fenomen care este aproape imposibil de prezis sau urmărit. Cu toate acestea, sute de oameni au descris experiența unor vise comune pe diferite forumuri.

Experimente pentru a demonstra de visul comun

Dr. Stephan LaBerge de la Institutul Lucidity consideră că experimentele legate de visul comun, realizate în laborator, pot testa realitatea obiectivă a lumilor din visele comune. Cu alte cuvinte, visarea în grup poate fi folosită pentru a demonstra dacă lumea viselor este o realitate alternativă reală sau nu.

Un studiu din 2017 a explorat ideea că visele comune provin din dorința de a îmbunătăți atașamentele emoționale în relații. Accentul principal a fost pe relația dintre doi visători, iar studiul a constatat că aceste vise tind să apară atunci când subiecții experimentau un sentiment de separare și lipsă de intimitate în viața lor de zi cu zi. Studiul a raportat că 96% dintre visele comune trăite au fost între prieteni, rude sau persoane semnificative.

În plus, fizicianul Tom Campbell, visătorul lucid Ian Wilson și alții susțin că visătorii avansați pot intenționa să adoarmă și să se „trezească” într-un vis, apoi să se caute unul pe altul în peisajul visului. Campbell susține că a făcut-o în timp ce lucra cu Robert Monroe, autorul cărții Journeys Out Of Body. Se spune că visele comune apar de obicei spontan, în special în rândul membrilor familiei.

Îmbinarea viselor

Cel mai frecvent raportat tip de vis comun este cunoscut sub numele de vis îmbinat sau împletit. Acesta este visul diferit a două persoane diferite care împărtășesc anumite elemente. De exemplu, tu și partenerul tău s-ar putea să urmăriți împreună un episod și apoi amândoi visați o idee comună, cu doar câteva detalii identice, cum ar fi că rămâneți blocați împreună pe o insulă.

Visul împletit se referă la nivelul de bază al visului comun în care unele dintre elemente se suprapun, dar nu un vis întreg. Visele pot împărtăși personaje, decoruri sau povești comune, cu care este posibil ca ambii visători să fi avut o experiență reală de viață.

Visul comun si locul de întâlnire

Cealaltă concepție a unui vis împărtășit este aceea a unui vis de întâlnire. Acesta este adevăratul sens al visării comune, în care două sau mai multe persoane se întâlnesc și comunică în interiorul lumii viselor.

Visul comun prestabilit începe prin momentul stabilirii locului de întâlnire, cu înfăţişarea şi comportamentul persoanelor din viaţa  reală. În acest caz este foarte importantă intenţia care începe să prindă contur cel mai bine înainte de a intra în starea de somn. De asemenea sunt importante detaliile locului de întâlnire. Pentru a te putea intalni cu cineva in timpul somnului pe taramul viselor sau al altor lumi, trebuie ca imaginea sa fie identica si cunoscuta de participanti.

Îţi aminteşti sa fi trait vreo asemenea experienţă în care ai avut același vis cu cineva cunoscut? Sau poate doar o parte din același vis? Uneori este posibil ca detaliile pe care fiecare le vede în timpul visului comun să fie diferite, în funcție de întreg bagajul. O împărtăşeşti cu noi?


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

8 răspunsuri la „Visul comun sau visul pe care il au mai multe persoane in acelasi timp”

 1. Am visat aceasi lucru exact ca și sotul. În urma cu 3 luni a murit tatăl soțului meu,adică socrul meu. Discutând, am realizat ca am visat aceasi lucru…adica, ca totul ar fi fost un vis, și ca el a fost doar plecat undeva. La “reîntoarcerea” lui am vrut da ii refacem actele(buletin). Are vreo semnificație aparte?

 2. Avatar Ana-Maria
  Ana-Maria

  Buna, consistenta visului nu prea conteaza, totusi fiind de ambele parti tragice, dar eu impreuna cu iubitul meu asnoapte am visat nr 3.
  El era speriat de acest numar deoarece nu considera ca este un moment potrivit pentru a fi 3, iar eu la fel de speriata sa nu apara persoana cu nr 3 ce sa ne destrame.
  Doresc a fi ajutata putin, nu stim cum sa deslusim misterul cifrei 3.

  1. Avatar Jorjette C
   Jorjette C

   Bună, Ana-Maria. Mă bucur că ai scris tocmai ce este esențial în faptul că amândurora v-a apărut numărul trei. “El era speriat” “eu la fel de speriată”. Din ceea ce ai punctat, se pare că prin vis a ieșit la iveală fricile voastre, aceea de a nu fi pregătit pentru a avea o familie, respectiv frica de a nu se destrăma relația, de a nu fi părăsită sau de a nu rămâne singură. Subconștientul vostru a scos la aiveală aceste aspecte pentru a vă face conștienți de ele!

   Discutați mai mult despre aceste frici și încercați să le eliberați într-o formă sau alta. Cu cât veți fi mai fără frică, cu atât lucrurile se vor aranja mai frumos în viața voastră! CU atât mai mult veți fi pregătiți să fiți o familie fericită!!

   CU încredere în ființa proprie, veți reuși să fiți împreună și chiar veți fi pregătiți și pentru noii membri ai familiei! Cât despre tine, fii încrezătoare în tine, ești suficientă și nu e necesar să faci loc gândului că poate să apară o “alta”! Cu cât mai repede scapi de această frică de a nu apărea o altă persoană, cu atât nu vei atrage astfel de situații. Atâta timp cât trăiești cu o frică, vei atrage spre tine să se întâmple lucrurile care să îți confirme frica respective, să își arate prezența ei în câmpul tău!

   Să fiți fericiți, dragilor! Comunicați și lăsați fricile să plece de la voi căci sunteți pregătiți pentru o viață minunată, plină de posibilități extraordinare!

 3. Avatar Doinita

  Bună ziua eu ṣi fica mea visez același vis, cum cineva vrea sa ne tragă din pat jos.Acum de curând am visat ca eram în camera mea actuală dar în același moment am visa ca fata mea era pe scara de servici din casa in care am locuit ca copil și vorbești cu cineva mai las-o pe mama iar atunci cind am auzit mi sa părut ca vad pe cineva după draperie și știam ca este ceva rău.Am vrut să plec dar ceva ma prins de picior, și mā trăgea nu puteam sa vad dar știam că este ceva rău. Țip și mā trezesc, dar faza asta am mai visat-o o data la fel și în vis am știut ca este a doua oara cind ma trage de picior

  1. Avatar Jorjette C
   Jorjette C

   Buna! Nu prea am inteles ceva. Ai spus ca și tu și fiica ta aveți același vis. Adică ai vorbit cu ea și ți-a spus că a avut un vis asemănător cu al tău? Sau tu ai avut același vis de mai multe ori?

 4. Aseara am visat cea mai buna prietena a sotiei mele decedate , in vis ne le-am intalnit intr-o curte si am sarutato .( atata de real a fost visul in cat m-am trezit cu senzatia ca inca ii atingeam buzele .
  In aceasta dimineata i-am sciris ea fiind in SIbiu iar eu in Timisoara .
  Sa aflu ca si ea avut 90% acelasi vis . Nu mai vorbisem cu ea de 6 luni iar de vazut recuse aproape un an .
  Saptamana viitoare vine s ma vada

  1. Avatar Jorjette C
   Jorjette C

   Un vis foarte frumos si pe cat de frumos, pe atat de interesant ca a fost un vis comun. Se intampla destul de rar sa avem parte de vise comune si daca le avem, de multe ori nu stim caci nu spunem mai departe. Oricum, inseamna intr-un fel ca exista o legatura puternica intre voi doi!

 5. Avatar Antonia

  Am visat impreuna cu mama ca tatal meu a fost oprit beat de poliție cănd era beat. Si că asteptam sa moara sora mea de 8 luni. Ce inseamna?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *