Sindrom premenstrual , menstruatie neregulată şi menstre abundente – acestea sunt probleme de sanatate foarte des intalnite in secolul acesta. Majoritatea femeilor trec prin diverse simptome și stări asociate, care au inceput sa apara chiar si la persoanele foarte tinere.
Ce este si cat dureaza menstruatia in mod natural?
Menstruaţia este începutul unui ciclu de 28 de zile (poate varia între 28 şi 35 de zile) ce apare din perioada pubertăţii până la menpauză, perioadă în care corpul femeii se pregăteşte pentru conceperea unui făt. Ciclul menstrual începe prin pierderea mucoasei endometriale (menstruaţie) ce durează aproximativ 5 zile. După menstruaţie, ovarele încep să producă estrogen pentru aproximativ 10 zile, ceea ce determină îngroşarea endometrului(căptuşeala internă a uterului) în curs de pregătire pentru primirea ovulului fecundat.
În acelaşi timp un ou/ovul se formează în ovare şi este eliberat în timpul ovulaţiei (aprox ziua 14) şi călătoreşte în jos prin trompa uterină către uter. Ovulul are o durată de viaţă de aproximativ 24-48 de ore, acesta fiind momentul în care poate apărea sarcina. După ovulaţie, rămăşiţele ovulului din ovare încep să producă progesteron, acesta stimulând endometrul pentru a asigura o zonă propice pentru un ovul fecundat. Dacă fertilizarea nu se produce, nivelul hromonilor scade şi apare menstruaţia, astfel începe ciclul nou.
Sindrom premenstrual, menoragie (menstruatie abundenta) si dismenoree (crampe menstruale)
Există o serie de probleme ce pot apărea odată cu menstruaţia – cum ar fi:
- Sindrom premenstrual. Acesta se manifesta printr-un disconfort ce apare înainte de menstruaţie. Este diminuat de apariţia menstruatiei şi este suportat diferit de la o femeie la alta.
- Menstruaţia neregulată este menstruaţia care nu se produce sau apariţia ei este neregulată.
- Menstruaţia abundentă sau menoragia (Hipermenoree) se produce cu pierderi de sânge de peste 80 ml.
- Crampe menstruale sau dismenoreea. La cele mai multe femei crampele menstruale se manifestă lunar, diferenţa fiind că la unele durerile pot fi uşoare pe când la altele insuportabile.
Cauze frecvente in caz de sindrom premenstrual, menoragie, dismenoree
- Cauza sindromului premenstrual poate fi schimbarea hormonală ce are loc chiar înainte de menstruaţie.
- Cauzele menstruaţiei neregulate sunt răcelile (cistitele), fluctuaţiile de pierdere sau creştere în greutate şi exerciţiile fizice în exces.
- Cauzele menoragiei pot include tulburări tiroidiene, dezechilibru hormonal, endometrioză, deficit de fier, polipi endometriali, infecţii pelviene, fibroame sau utilizarea dispozitivelor intrauterine.
- Dismenoreea este rezultatul eliberării excesiv de ridicate sau a sensibilităţii la hormonii numiţi prostaglandine care determină contracţii ale uterului.
Simptomele afectiunilor uterine
- Simptomele cunoscute pentru sindrom premenstrual includ dureri de cap, anxietate, creştere în greutate, retenţie de lichide, depresie, iritabilitate, balonare, modificări ale dispoziţiei şi sensibilitate a sânilor.
- Simptomele menstruaţiei neregulate includ menstruaţii neregulate sau chiar absenţa lor.
- Simptomele menoragiei sunt pierderile de sânge regulate, de peste 80 ml.
- Simptomele dismenoreei includ dureri în partea inferioară a spatelui, crampe severe sau uşoare şi dureri de cap.
Dieta si stil de viata recomandate in caz de sindrom premenstrual, menoragie si dismenoree
Exerciţiile regulate, cum ar fi sportul cu impact redus – yoga, mersul pe jos, mersul pe bicicletă, înotul – sunt benefice reducerii simptomelor asociate cu sindrom premenstrual şi dismenoree.
Schimbările de dietă ce pot ameliora problemele de sindrom premenstrual sunt:
- Elimina sau redu consumul de carne din dieta zilnica;
- Evita sau redu aportul de cofeină, alcool, zahăr, produse lactate, alimente grase sau prăjite şi alimente procesate sau refinate;
- Renunţa la fumat sau evita fumul de ţigară;
- Fii atent la alimentele pe care le consumi în caz de sindrom premenstrual căci acestea au un impact puternic asupra simptomelor;
- Încearca să te bazezi pe un complex de proteine vegetale, magneziu, calciu şi alimente bogate în potasiu pentru a ameliora simptomele asociate cu sindrom premenstrual.
Schimbările de dietă ce pot ameliora simptomele menoragiei sunt:
- Elimina carnea şi redu aportul de grăsimi;
- Creşte aportul de vegetale bogate în fier: sfeclă roşie, seminţe de floarea-soarelui, legume verzi, fasole şi linte, cereale integrale şi produse cu coajă lemnoasă cum ar fi migdalele, alunele şi nucile.
Schimbări de dietă pentru a ameliora simptomele specifice in dismenoree sunt:
- Mananca regulat şi mesteca cât mai mult mâncarea fără să te grăbesti.
- Elimina consumul de carne.
- Redu sau evita consumul de produse lactate, sare, zahăr, cofeină, alcool şi produse procesate sau rafinate.
- Creşte aportul de proteine vegetale.
Incearca sa reduci stresul zilnic. O rutină zilnică ce include yoga, exerciţii de meditaţie şi respiraţie s-au dovedit a reduce simptomele sindromului premenstrual, a menoragiei şi dismenoreei, având beneficii asupra stări generale. De asemenea masajul poate fi benefic în multe forme ale sindromului premenstrual.
Tratamente naturale sindrom premenstrual, menoragie si dismenoree
- Tratamentele naturale pentru sindrom premenstrual pot include exerciţiile fizice, hidroterapia (băi calde cu uleiuri esenţiale), yoga, meditaţie, reflexoterapie, masaj şi aromoterapie.
- Tratamentele naturiste pentru menstruaţia neregulată sunt în funcţie de cauză, dar pot include acupunctura şi aromoterapia.
- Tratamentele naturiste pentru menoragie de asemenea depind de cauza problemei, însă pot fi folosite cu succes acupunctura şi acupresura.
- Tratamente naturale pentru dismenoree: aromaterapia, yoga, acupunctura, exerciţii fizice, shiatsu şi hidroterapie.
Pentru oricare dintre aceste afectiuni, recomand un tratament complet in statiunea Sovata.
Cum să tratăm sindromul premenstrual în mod natural?
Dacă ai experimentat vreodată simptomele sindromului premenstrual, și cum aproximativ 85 % dintre femei îl au – stii probabil că am da orice pentru a găsi o cale, o metodă rapidă și eficace de a ne trata.
Tratamentele medicamentoase în caz de sindrom premenstrual nu fac decât să mascheze simptomele, dar “conțin la fel de multă cofeină cât conține o ceașcă de cafea”.
Veștile bune sunt acelea că în caz de sindrom premenstrual există mai multe moduri de a calma durerile premenstruale și de a calma nervii în mod natural.
Cum scap de durerile premenstruale?
Pentru a diminua sau chiar elimina durerile premenstruale, creste nivelul de energie obținut din alimentație cu ajutorul unui nivel scăzut de grăsimi. Consuma alimente bogate în proteine cum ar fi ton, linte și frunze verzi.
Consuma alimente sunt bogate în aminoacizii tirozină. Tirozina este o piatră de temelie în furnizarea dopaminei biochimice, astfel încât consumul de alimente bogate în acest aminoacid poate îmbunătăți nivelul de energie care în mod normal este scăzut în această perioadă, și capacitatea de concentrare. Poti obține o cantitate destul de mare de tirozină din migddale și din laptele de soia.
Crample pot fi alinate cu alimente ce sunt bogate în acizi grași Omega 3. Acizii grași Omega 3 îi găsiți în alimente ca somon, ton, cereale, semințe de in.
Balonarea poate fi combătută cu alimente care ajută rinichii să pună în funcțiune întreg sistemul cât mai eficient. Încearca să mananci sparanghel sau salată de lucernă – două opțiuni prietenoase pentru rinichii dumneavoastră.
Adauga potasiu in dieta zilnica pentru a combate oboseala atât de bine cunoscută în această perioadă. Cel mai indicat remediu este otetul de mere. Consuma de 3 ori pe zi 2 lingurite de otet de mere cu 2 lingurite miere de albine diluate intr-un pahar cu apa.
Savureaza ceai de mușețel pentru a calma crampele și pentru a scăpa de greață.
Redu retenția apei în organism cu ulei de luminiță de seară (Oenothera biennis). Acest ulei este benefic in sindromul premenstrual, dureri mamare (mastodinie, mastoza fibrochistica), acnee, eczeme, psoriasis, artrite reumatoide, hipercolesterolemie, neuropatii diabetice. Uleiul de luminita noptii se consuma intern.
Alimente si suplimente alimentare recomandate in caz de sindrom premenstrual, menstruatie neregulata, menoragie si dismenoree
Vitamina A ameliorează unele simptome ale menoragiei. 1,25 mg de vitamina A zilnic, timp de 2 săptămâni, poate ajuta la normalizarea fluxului sanguin. Surse naturale de vitamina A sunt legumele cu frunze verzi, lucerna, seminţele de fenicul, pătrunjel, fructele de măceşe, fructele şi legumele galbene, laptele nefiert, brânza şi untul. Dozele mai mari nu sunt indicate decât sub stricta observare a unui medic. O doză mare poate fi toxica.
Dozele de 3 mg pe zi pot provoca malformaţii congenitale dacă sunt administrate de femeile însărcinate. Femeile care vor să rămână însărcinate sunt sfătuite să nu rămână gravide în perioada acestui tratament sau în termen de o lună de la acest tratament. Alte simptome ale toxicităţii includ dureri de cap, oboseală, dureri musculare şi articulare, unghii casante, dureri abdominale şi instabilitate emoţională.
Vitamina B3 – Niacina ajută la ameliorarea simptomelor de menoragie. Acest supliment se ia în conformitate cu instrucţiunile din prospect, cu cel puţin o săptămână înainte de menstruaţie. Surse naturale de vitamina B3 – niacină, sunt fructele de măceş, lucerna, morcovul, curmalele, drojdia de bere, cartofii, grâul integral, broccoli, roşiile, muşeţelul, menta, pătrunjelul, păpădia proaspătă şi iarba mâţei. Nu luaţi niacină dacă suferiţi de diabet zaharat, glaucom, gută, boli de ficat sau ulcer peptic.
Vitamina B6 – piridoxina ajută în caz de sindrom premenstrual prin reducerea efectelor estrogenului. Reduce retenţia de apă în organism, durerile de cap, depresia şi greţurile. Surse naturale de vitamina B6 sunt mazărea, varza, cartofii, soia, broccoli, morcovii, drojdia de bere, melasa, orezul brun, spanacul, avocado, lucerna, cerealele integrale, seminţele de floarea soarelui, pepenele galben. 0,2-0,3 mg zilnic, în doze separate, pot ajuta la reducerea simptomelor sindromului premenstrual. Reţine că utilizarea cortizonului împiedică absorbţia de vitamina B6.
Vitamina B12 – ciancobalamina ajută la reducerea simptomelor de sindrom premenstrual, a menoragiei (dacă este cauzată de deficitul de fier) şi a menstruaţiilor neregulate. Vitamina B 12 ajută la diminuarea stresului, previne anemia şi durerile de cap şi ajută la absorbţia altor elemente nutritive. Surse naturale de vitamina B12 sunt drojdia de bere, produselel lactate, algele marine şi produsele din soia. 0,1 – 0,2 mg zilnic ajută la ameliorarea simptomelor enumerate mai sus.
Vitamina C cu bioflavonoide ajută în cazul menoragiei prin creşterea integrităţii capilarelor din uter. De asemenea ajută la reducerea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi retenţia de apă, stresul şi sensibilitatea sânilor. Surse naturale de vitamina C sunt mango, seminţele de fenicul, măceşele, ridichiile, ananasul, fructele de pădure, mango coreean, frunzele de sfeclă, boia de ardei, algele marine, curmalele, menta, pătrunjelul, papaya, varza, pepenele galben, avocado, sparanghelul, napii şi roşiile.
3000 mg pe zi în doze diferite ajută in sindrom premenstrual şi un minim de 200 mg pe zi pot ajuta la ameliorarea simptomelor menoragiei. Nu folosi mai mult de 5000 de mg zilnic dacă esti însărcinată. Dozele mari de vitamina C pot provoca diaree, ar putea epuiza cuprul din organism şi ar putea afecta fiabilitatea contraceptivelor orale.
Calciul ajută la reducerea simptomelor specifice in sindrom premenstrual şi dismenoree prin eliminarea crampelor şi a retenţiei de apă. Sursele naturale de calciu sunt legumele cu frunze verzi, migdalele, lucerna, muşeţelul, varza, seminţele de fenicul, brânza, ovăzul, seminţele de susan, brânza tofu, drojdia de bere, păpădia, shinduful, prunele uscate, menta şi produsele lactate.
1000 mg pe zi în doze diferite până la 2000 mg pe zi pe parcursul apariţiilor crampelor pot ajuta la eliminarea acestora. Cere sfatul medicului înainte de a consuma calciu dacă suferi de boli de rinichi, hiperparatiroidism, sarcoidoză sau dacă consumi calciu – blocant al canalelor pentru problemele cardiace sau hipertensiune arterială. Aportul crescut de calciu poate solicita un aport crescut de magneziu.
Fierul poate ajuta în cazul menoragiei atunci când cauza este deficitul de fier. Surse naturale de fier sunt urzicile, spanacul, frunzele verzi, citricele, soia, păpădia, migdalele, curmalele, drojdia de bere, seminţele de susan, prunele uscate, lintea, algele, laptele şi brânza, legumele. Poţi consuma un supliment de fier. Ia 30 mg de 2 ori pe zi cu vitamina C. Pentru a atinge o asimilaţie optimă, evita suplimentele de fier cu alimente sau cu zinc, vitamina E sau antiacide. Suplimentele cu fier pot provoca constipaţie.
Magneziu – un deficit de magneziu este asociat cu sindrom premenstrual. Surse naturale de magneziu sunt drojdia de bere, menta, grapefruit, lucerna, pătrunjelul, orezul brun, avocado, bananele, algele, legumele cu frunze verzi, merele, seminţele de susan şi produsele de soia. 400 – 1000 mg pe zi în doze separate pot ajuta în cazul simptomelor. Consulta medicul în cazul în care ai probleme cu rinichii.
Cimicifuga racemosa este folosită pentru ameliorarea simptomelor specifice pentru sindrom premenstrual, a menstruaţiei neregulate şi dismenoreei. Ajută pentru a calma durerea şi crampele. Se utilizează în conformitate cu instrucţiunile de pe eticheta extractului. Nu se administrează mai mult de şase luni şi nu se consumă în cazul gravidelor sau a mamelor ce alăpteză.
Scorţişoara – sub formă de ceai – este un remediu tradiţional pentru problemele menstruale, mai ales în cazul menoragiei. Nu se utilizează în cantităţi mari de către femeile însărcinate.
Uleiul esenţial de salvie se foloseşte pentru a reduce durerea crampelor menstruale. Uleiul se utilizează pentru a masa abdomenul în sensul acelor de ceasornic. Înainte de a fi folosit se amestecă cu un alt tip de ulei, de preferinţă ulei de măsline presat la rece. Uleiul esenţial ar trebui să fie 3 % din conţinutul total de ulei. Nu se utilizează dacă esti însărcinată sau dacă consumi alcool.
Uleiul esential de geranium ajută în cazul tulburărilor menstruale. Se utilizează în uleiul de masaj (3% ulei de geranium), tot pe abdomen în sensul acelor de ceasornic. Geraniumul poate provoca iritarea pielii sensibile.
Ceaiul de ghimbir proaspăt sau uscat poate ajuta la reducerea simptomelor de dismenoree şi a unor simptome de sindrom premenstrual. Nu se utilizează pe o perioadă prelungită în cazul sarcinii sau a calculilor biliari.
Uleiul esenţial de trandafir ajută în cazul tulburărilor menstruale. Se utilizeaza la fel ca celelalte uleiuri descrise mai sus. Să fii însă foarte atenta că este destul de dificil să găsesti ulei esenţial de trandafir pur. Acesta este destul de scump din cauza cantităţii scăzute de ulei din petalele de trandafir. Evita uleiurile esenţiale contrafăcute!!
Valeriana ajută în caz de dismenoree şi sindrom premenstrual. Nu se consumă alcool în timpul tratamentului cu valeriană.
Lasă un răspuns