Ce părere ai de visul comun? Pot doi oameni să aibă același vis? Ştiai că există anumite vise pe care le împărtăşim şi cu alte persoane? Au existat şi încă există asemenea cazuri, însă din cele relatate, persoanele au aflat că au avut acelaşi vis de abia după ce şi-au povestit unul celuilalt visul. Acesta este ceea ce se numim a fi visul comun.
De fapt, după relatarea visului comun au reușit să își confirme și să accepte că așa ceva este posibil. În primă instanță, ni se pare ciudat și imposibil să avem un vis comun cu o altă persoană sau chiar cu mai multe!
Ce sunt visele împărtășite cu alții și cum le poți avea?
Tu crezi că este cu adevărat posibil să împărtășești un vis cu o altă persoană? Adică să experimentezi același peisaj de vis ca altcineva în timp ce amandoi dormiți. Ai fi surprins să afli că, pentru milioane de oameni, visul comun este doar o parte normală a vieții?
Visele comune sună ca ceva fantastic pentru urechile multora. Într-adevăr, știința respinge visul comun ca fiind un fenomen autentic. Cu toate acestea, visul comun este acceptat pe scară largă în multe culturi din restul lumii. Diverse tradiții spirituale și cercetători alternativi pledează pentru apariția sa regulată, în special în grupuri mici și apropiate, cum ar fi la aborigenii din Australia și călugării din Tibet.
Conceptul de vise împărtășite în grup a lovit conștiința mai multor persoane în 2010 prin filmul Inception, cu intriga sa uluitoare despre visătorii lucizi, inclusiv Leonardo DiCaprio, care se leagă prin intermediul tehnologiei futuriste și se plimbă prin mintea inconștientă a unui singur visător.
Hai să explorăm subiectul și aflăm ce au de spus experții despre acest fenomen fascinant.
„Dacă un om ar putea să treacă prin Paradis într-un vis și să i se ofere o floare ca un angajament că sufletul lui a fost cu adevărat acolo și dacă ar găsi acea floare în mână când s-a trezit – cum ar fi?”
Samuel Taylor Coleridge
Definiția visului comun
Visul comun sau “reve a deux” este fenomenul în care apar 2 sau chiar mai multe persoane care au acelaşi vis. Deşi visul comun în multe cazuri este un proces spontan, deseori este planificat dinainte, cu intenţia împărtăşirii experienţei comune.
Gradul în care visul este împărtășit poate varia, de la pur și simplu a avea elemente comune sau evenimente care se întâmplă în visul fiecărei persoane, până la întregul vis fiind identic. Experiența este cunoscută sub diferite nume, inclusiv vise reciproce, îmbinarea viselor și vise conectate.
Prima persoană care a documentat visele telepatice în vremurile moderne a fost Sigmund Freud în lucrarea sa din 1922 Vise și telepatie. Freud era foarte suspicios față de idee, neavând niciodată un vis comun și nici nu a întâlnit vreo dovadă de vis reciproc la pacienții săi. El credea că o legătură între telepatie și vise nu poate fi dovedită, dar nici infirmată.
Pe de altă parte, cea mai mare și mai controversată contribuție a semenului său Carl Jung în domeniul psihologiei a fost teoria sa a inconștientului colectiv (sau transpersonal). Jung a ridicat ideea de posibilitate a unei minți comune care să conecteze pe toată lumea și chiar să conecteze tot timpul, de la prezent până la originile speciei umane și nu numai. Acest lucru deschide ușa pentru posibilitatea de a visa în comun.
În timp ce visele normale se desfăşoară într-un cadru care este creaţia subiectivă a persoanei care visează, visele comune au loc într-un spaţiu comun. Este un spatiu ales de comun acord.
Visul comun poate să apară din diverse scopuri și poate fi, de asemenea, folosit pentru a transmite mesaje. În acest sens, efectiv poți să fii “chemat” intr-un vis doar pentru ca cineva are ceva sa iti transmita. Deoarece totul este energie, aceste lucruri se pot întâmpla destul de ușor, doar că nu suntem atenți la aceste aspecte și uneori ni se pare de domeniul fantasticului.
Ce înseamnă când împărtășești un vis cu cineva?
Cei care cred că visele comune sunt autentice spun că se poate întâmpla spontan sau pot fi planificate. Sunt cele mai frecvente visele comune între persoanele apropiate emoțional, cum ar fi cuplurile, frații, părinți-copii sau cei mai buni prieteni. Se mai spune că gemenii pot fi în mod special predispuși la vise comune.
Potrivit lui Bustle, dacă tu și un prieten împărtășești un vis comun, acesta indică o apropiere emoțională: „Voi doi operați literalmente pe aceeași lungime de undă și, în esență, bântuiți subconștientul celuilalt. Ești conectat prin mai mult decât prin experiențe comune și prin mecanisme similare de adaptare. Sunteți prieteni de spirit. Prețuiește-l.”
Cât de dese sunt visele reciproce?
Este imposibil să se ofere o cifră exactă despre câți oameni au experimentat visul comun. Este un fenomen care este aproape imposibil de prezis sau urmărit. Cu toate acestea, sute de oameni au descris experiența unor vise comune pe diferite forumuri.
Experimente pentru a demonstra de visul comun
Dr. Stephan LaBerge de la Institutul Lucidity consideră că experimentele legate de visul comun, realizate în laborator, pot testa realitatea obiectivă a lumilor din visele comune. Cu alte cuvinte, visarea în grup poate fi folosită pentru a demonstra dacă lumea viselor este o realitate alternativă reală sau nu.
Un studiu din 2017 a explorat ideea că visele comune provin din dorința de a îmbunătăți atașamentele emoționale în relații. Accentul principal a fost pe relația dintre doi visători, iar studiul a constatat că aceste vise tind să apară atunci când subiecții experimentau un sentiment de separare și lipsă de intimitate în viața lor de zi cu zi. Studiul a raportat că 96% dintre visele comune trăite au fost între prieteni, rude sau persoane semnificative.
În plus, fizicianul Tom Campbell, visătorul lucid Ian Wilson și alții susțin că visătorii avansați pot intenționa să adoarmă și să se „trezească” într-un vis, apoi să se caute unul pe altul în peisajul visului. Campbell susține că a făcut-o în timp ce lucra cu Robert Monroe, autorul cărții Journeys Out Of Body. Se spune că visele comune apar de obicei spontan, în special în rândul membrilor familiei.
Îmbinarea viselor
Cel mai frecvent raportat tip de vis comun este cunoscut sub numele de vis îmbinat sau împletit. Acesta este visul diferit a două persoane diferite care împărtășesc anumite elemente. De exemplu, tu și partenerul tău s-ar putea să urmăriți împreună un episod și apoi amândoi visați o idee comună, cu doar câteva detalii identice, cum ar fi că rămâneți blocați împreună pe o insulă.
Visul împletit se referă la nivelul de bază al visului comun în care unele dintre elemente se suprapun, dar nu un vis întreg. Visele pot împărtăși personaje, decoruri sau povești comune, cu care este posibil ca ambii visători să fi avut o experiență reală de viață.
Visul comun si locul de întâlnire
Cealaltă concepție a unui vis împărtășit este aceea a unui vis de întâlnire. Acesta este adevăratul sens al visării comune, în care două sau mai multe persoane se întâlnesc și comunică în interiorul lumii viselor.
Visul comun prestabilit începe prin momentul stabilirii locului de întâlnire, cu înfăţişarea şi comportamentul persoanelor din viaţa reală. În acest caz este foarte importantă intenţia care începe să prindă contur cel mai bine înainte de a intra în starea de somn. De asemenea sunt importante detaliile locului de întâlnire. Pentru a te putea intalni cu cineva in timpul somnului pe taramul viselor sau al altor lumi, trebuie ca imaginea sa fie identica si cunoscuta de participanti.
Îţi aminteşti sa fi trait vreo asemenea experienţă în care ai avut același vis cu cineva cunoscut? Sau poate doar o parte din același vis? Uneori este posibil ca detaliile pe care fiecare le vede în timpul visului comun să fie diferite, în funcție de întreg bagajul. O împărtăşeşti cu noi?
Lasă un răspuns