După ce plouă de ce în aer este un miros specific?

mirosul-ploii

Ce anume face ca imediat după ce plouă să se simtă un miros specific? Ei bine, uitându-mă “prin jur”, răspunsul real este că nu se ştie clar de ce!

Ştiinţific, mirosul provine de la ceva ce ar trebui să fie o substanţă volatilă de vreun fel, un compus care ajunge la nas şi receptorii de la nivelul nasului îl absorb această substanţă. Deci trebuie să fie un fel de produs chimic în aer.

Care este mirosul ploii?

În anii `60, doi cercetători, Bear şi Thomas în Australia, au extras un fel de ulei din lut. Ei au crezut că acel ulei a avut o origine biologică şi au crezut că acel ulei miroase precum mirosul ploii. Aceasta a fost toată cercetare făcută pe acest produs timp de vreo 10 ani.

În anii `70, Nancy Gerber, care a fost unul dintre cercetătorii importanţi în domeniul gustului şi al mirosului, a izolat trei produse chimice din actinomicete(sunt bacterii care trăiesc în sol şi contribuie la degradarea materialului vegetal, precum ramuri sau frunze, trasformândule în îngrăşământ).

Una dintre aceste produse chimice a fost ceea ce ea a considerat că au reuşit Bear şi Thomas iniţial să extragă din lut. Era un produs chimic ce mirosea a ploaie. Cercetările ei au notat că această substanţă, descoperită de altfel şi de ceilalţi doi cercetători produce mirosul ploii.

mirosul-ploii

Dacă este adevărat sau nu, ştiinţa oferă doar un răspuns, acesta, pentru că de atunci până astăzi nimeni altcineva nu a mai cercetat aşa ceva sau să vină cu ceva nou.

O altă explicaţie neprobată ştiinţific, ar fi că plantele emit foarte multe gaze atunci când se udă, pentru că atunci ele îşi deschid porii.

Nişte cercetători, oarecum neoficiali au confirmat că un produs chimic descoperit de Nancy Gerber, numit de ei Geosmin, este responsabil de mirosul pământului. Când plouă, pâmântul plouat, cu alte cuvinte “deranjat” de picurii de ploaie, eliberează în aer acest compus, organic de altfel, provenit din degradarea materiilor organice în sol.

Ceea ce mi s-a confirmat este că dacă vrei să simţi mirosul ploii trebuie să stai afară, înconjurat de cât mai multă natură, plante, pământ, nu de pereţii casei tale sau într-un laborator. Nu contează de ce, contează că mirosul ei este unic ..

Let it rain …


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

11 răspunsuri la „După ce plouă de ce în aer este un miros specific?”

  1. Eu îţi mulţumesc pentru toate cele spuse. Se pare că te pricepi la “apă”!

  2. Mirosul de dupa ploaie este dat de ionii negativi prezenti in aer!
    ” Un ion este un atom sau moleculă în care numărul total de electroni nu este egal cu numărul total de protoni, dându-i o incarcatura electrica net pozitiva sau negativa. Numele a fost dat de către fizicianul Michael Faraday pentru substanţele care permit un curent de a trece (“du-te”) între electrozi într-o soluţie, atunci când un câmp electric este aplicat.”

    Un anion este un ion cu mai multi electroni decat protoni, dându-i o incarcatura net negativa (deoarece electronii sunt incarcati negativ şi protonii sunt încărcaţi pozitiv).
    Un cation este un ion cu electroni mai puţini decat protoni, dându-i o sarcină pozitivă. Având în vedere că incarcatura pe un proton este egală în mărime cu incarcatura pe un electron, incarcatura per total intr-un ion este egala cu numărul de protoni în ioni minus numărul de electroni. ”
    Cine a fost si pe la cascade mari a putut sa “observe” ca aerul din zona cascadei este LA FEL ca dupa o ploaie zdravana!
    De beneficiile ionilor negativi nici nu mai zic; cine e interesat o sa afle singur(asa se mai “filtreaza” si ignorantii sau GUNOAIELE UMANE ce se pare ca se inmultesc intr-un ritm alarmant!
    O zi buna!(si cu ceva ploaie).

  3. Avatar Eu_pseudonim
    Eu_pseudonim

    `Ai de mine ce n-as mai da sa simt mirosul acela macar o data…nu l-am mai simtit de vreo 3-4-5 ani…Sincer fara nicio exagerare, de cand am plecat de la Bucuresti (care este de 3-4 ori mai poluat ca aici) nu l-am mai simtit.

    Mi-e tare dor de el, imi amintesc de zilele cand stateam pe geam si savuram momentele de dinaintea ploii si cele dupa aceasta!!! Momentele din timpul ploii nu le mai puteam savura pentru ca eram prea fericit si de aceea treceau stropii prin fata mea, salutau scurt fruntea sau parul meu, dupa care deveneau una cu mine….Amintiri, cred ca toata viata mea din 2005-2010 mi-o amintesc, absolut orice mai ales in perioada 2007-2010.
    Nu-mi dau seama de ce, dar as da si calculatorul si tot ce stiu eu acum pentru 2-3 zile de trai in acele amintiri.
    Si mai ales ploaia de care nu am fugit nici macar o data, eh..amintiri de pe vremea cand fericirea ma bucura cu prezenta ei:)

    1. Aceste bucurii ai ocazia să le aduci în viaţa ta când doreşti, doar natura îţi este alături. Nu înţeleg cum de nu ai mai simţit mirosul ploii de peste 3 ani de zile?!

  4. Avatar Eu_pseudonim
    Eu_pseudonim

    Ideea este ca eu simt mirosul si inainte de ploaie…

    1. Defapt, când plouă unde te afli tu, mirosul ajunge la tine înainte pentru că a plouat deja înainte să plouă la tine. Adică, dacă stai pe un deal când vine ploaia, chiar o vezi cum vine. Venind îi simţi mirosul, când te ajunge, o savurezi sau fugi ca disperatul.

      Apropo de fugit în ploaie, într-un experiment s-a demonstrat că dacă fugi când plouă, te vei uda mai tare decât dacă ai merge normal. Fiind vorba de cantitatea de apă ce o loveşti, cu cât viteza ta e mai mare cu atât vei lovi mai multă apă, asta pentru că nu poţi să alergi mai repede decât cad picurii de apă. De când am aflat asta, niciodată nu fug de ploaie, doar mă grabesc …

  5. Explicațiile ființei ne folosesc în domeniile în care rezultatul lor ne ajută.
    Cu ce ne ajută dacă mirosul ploii vine de la zâne, pământ sau iarbă? Nu ne face să îl apreciem mai mult… 🙂

  6. Ce mai contează de unde provine? Să ne bucurăm de el așa. 😛

    1. E un răspuns pentru cei care îşi pun întrebarea asta:)
      Aşa este, important este să ne bucurăm de mirosul ploii, dar ştii tu, sunt unii care vor şi explicaţiile ştiinţei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *