Angelica archangelica ~ Proprietati si remedii naturale

Angelica archangelica planta medicinala

Angelica archangelica este o planta medicinala erbacee bienala sau perena. Este intalnita in zona montana si subalpina, prin locuri stancoase si umede, pe malul paraielor, la margini de padure. Este cultivata ca si planta medicinala.

Alte denumiri populare: buciniş, aglica, angelina, anghelica, anghelina, antonica.

!!! Angelica este declarata monument al naturii. Nu se recolteaza din flora spontana. Pentru scopuri medicinale, se cultiva la altitudini de 500-600 m, in apropierea apelor curgatoare, in locuri adapostite si insorite.

Descriere. În pământ are un rizom neuniform, de culoare brună, lung de 8-12 cm, gros de 3-5 cm, din care pornesc numeroase rădăcini brune, brăzdate longitudinal, lungi până la 30 cm. Are o tulpină robustă, înaltă de 1-2 m ramificată, de culoare roşiatică, cilindrică, goală la mijloc şi slab brăzdată în partea superioară. Apare numai în al doilea an de vegetaţie. Frunzele sunt mari, divizate, dinţate pe margine, având la baza peţiolului o umflătură caracteristică. Florile sunt mici, pe tipul 5, regulate, numeroase, de culoare alb-verzuie, dispuse în umbrele mari globuloase.

Locurile de creştere. Este o specie medicinală vivace, caracteristică florei regiunilor noastre montane, prin păduri, pe lângă râuri, văi şi pâraie.

Tehnologia de cultivare a angelicai – Plantare, fertilizare, ingrijire

Planta are pretentii reduse fata de caldura in cursul perioadei de vegetatie, insa ii prieste un regim mai bogat in precipitatii. Climatul mai umed si racoros este ideal pentru cultivarea acestei plante medicinale. Sunt recomandate solurile usoare, fertile, cu suficienta umiditate. Se evita terenurile expuse curentilor reci si pantele nordice.

Semintele de angelica isi pierd rapid facultatea germinativa, astfel incat ele trebuie sa se insamanteze imediat dupa recoltare. Datorita acestui fapt, cultura de angelica va urma dupa plante premergatoare care parasesc devreme terenul. Insamantarea in luna august a acestei specii este obligatorie. Planta se poate inmulti si prin rasad produs in straturi reci. In acest caz, insamantarea are loc tot in august.Rasadul se planteaza in camp in primavara anului urmator.

Pentru recolta de radacini, plnta este tratata ca si specie anuala, desi este planta bianuala sau perena.

Gunoiul de grajd are actiune favorabila asupra productiei de radacini la aceasta speciea. Se recomanda insa sa fie administrat plantei premergatoare.

Angelica archangelica – Recoltare

De la această plantă se utilizează părţile subterane, adică rizomul cu rădăcini, care se recolteza toamna in primul an de vegetatie sau in primavara anului doi. Se foloseste un harlet sau o masina de recoltat cartofi. Se scutura de pamant si daca este necesar se spala repede intr-un jet de apa, dupa care se pun la zvantat. Nu se tin mult in apa deoarece substantele active sunt foarte solubile. Se ususca la soare sau in poduri bine aerisite. După uscare acest produs are miros aromat caracteristic şi gust amar-aromat.

Semintele de angelica se culeg cand sunt in stadiul de coacere. Se ususca in camere bine aerisite sau la soare. Se dau prin vanturatoare sau separator de 3-4 ori.

Angelica – planta folosita in alimentatie

In nordul si vestul Europei, tulpinile fragede se utilizeaza ca leguma si ca planta aromata. In Franta si Austria se foloseste la ornarea torturilor, dar si pentru prepararea unor lichioruri. Laponii pregatesc o mancare specifica prin zdrobirea inflorescentelor si fierberea lor in lapte.

In Romania se foloseste zonal pentru aromatizarea bauturilor alcoolice. Renumitul haiduc Pintea Viteazul purta la el pe langa hrana si o sticla de palinca, placuta la gust, care continea radacini de angelica si mai multe frunze si flori de fierea pamantului. El aprecia ca lichioarea ii da putere si il apara de multe boli.

In nordul Europei se consuma lastarii verzi.

Ce gust are angelica?

Se spune ca are o aroma de pamant, lemnoasa, care este usor amara. Unele persoane compara gustul cu cel al fructelor de ienupar.

Cum se poate folosi angelica la gatit?

Adesea, se folosesc la gatit semintele de angelica uscate. Acestea sunt utilizate in lichioruri, prajituri, dulciuri, dar si in alte preparate. Tulpinile de angelica confiate sunt un deliciu destul de popular in alte tari. Acestea pot fi preparate acasa si consumate dupa masa.

Angelica – Proprietati si calitati terapeutice

Rizomul si radacinile plantei au importanta atat in medicina umana, cat si in cea veterinara si cosmetica. Principiile active ale plantei au rol stomahic, tonic-amar, sudorific, diuretic, antiisteric, antireumatic, antinevralgic. Intervine bine in anorexia de natura psihica.

Preparatele de angelica sunt utilizate inca din antichitate sub forma de macerate alcoolice, tincturi, vinuri aromatice. Intra in compozitia a numeroase specialitati cu actiune stomahica (care favorizeaza digestia).

Radacina si rizomul sunt incadrate in randul drogurilor cu principii aromatice. Uleiul volatil, in doze mici, stimuleaza sistemul cerebral. In doze mari, devine stupefiant si depresiv.

Aqua Angelicae, preparata din ulei volatil, este un bun antiseptic uterin si antireumatic. Planta este recomandata in anorexie, dispepsii, meteorism, astenie, isterie, stari de voma.

Angelica in remediile interne – Preparare si administrare

Pentru tratarea isteriei, nevralgiilor, reumatismului, se administreaza pulbere de radacina sau tulpina de angelica. Se consuma cate un varf de cutit inainte de masa.

Pentru stimularea poftei de mancare si combaterea colicilor stomacale, se prepara o infuzie din 2-5 grame de radacina peste care se toarna 200 ml apa clocotita. Se continua fierberea 5 minute. Se bea jumatate de cana de ceai inainte de masa.

Pentru reumatism, nevralgii, eruptii tegumentare, se prepara un decoct din 10-15 g planta de angelica la jumatate de litru de apa. Se fierbe 10-15 minute. Se strecoara. Se bea de trei ori pe zi cate o ceasca, inainte de masa.

Pentru combaterea asteniei, vomismentelor, colicilor gastrointestinale, nevralgiilor, se prepara un decoct din 2 lingurite amestec parti egale pulbere, radacina si fructe la 2 cani de apa. Se fierbe 5-10 minute. Se strecoara si se consuma incet, cu inghitituri rare.

Pentru stimularea poftei de mancare, stimularea digestiei, se prepara un macerat din 50-70 g rizomi si radacini maruntite intr-un litru de vin produs natural. Se lasa la macerat timp de 2 saptamani la temperatura camerei. Sticla se agita zilnic. Se filtreaza dupa 2 saptamani, Se beau 2 paharele mici inainte de masa.

Tratamente cu angelica din tradiţiile populare

Se lua pentru întărirea inimii, ca expectorant şi pentru calmarea durerilor de stomac. Cu decoctul amestecat cu oţet se făceau frecţii şi băi contra durerilor de spate şi reumatismale. Rizomul sau fructele plămădite în rachiu se luau contra vătămăturii şi ca tonic gastric.

Angelica este utilizata pentru arsuri la stomac, gaze intestinale (flatulenta), pierderea poftei de mancare (anorexie), artrita, probleme de circulatie, nervozitate si pentru probleme cu somnul (insomnie).

Unele femei folosesc angelica pentru a provoca aparitia menstruatiei. Uneori, aceasta planta este folosita pentru a provoca avorturi. Pentru echilibrarea menstruatiei, pentru fertilitate, se recomanda consumul de Angelica sinensis sau Dong Quai (ginsengul feminin) – o specie de angelica care creste la altitudini ridicate in zonele muntoase din China, Coreea si Japonia. Angelica sinensis este folosita de medicina chineza pentru echilibrare hormonala, dar si pentru a ameliora efectele menopauzei.

Angelica archangelica este de asemenea folosita pentru a creste productia de urina, stimuleaza productia si secretia de flegma si ucide microbii.

Unele persoane aplica planta direct pe piele pentru dureri ale nervilor (nevralgie), dureri articulare (reumatism) si afectiuni ale pielii.

Frunzele zdrobite și puse în mașină într-un săculeț reduc greața de călătorie. Uleiul este distilat din rădăcină sau din semințe. Folosita în infuzie sau tinctură, rădăcina ridică temperatura corpului și ajută la digestie, fiind o plantă ideală pentru oamenii mai în vârstă. De asemenea ajută la diminuarea menstrelor.

Planta poate fi folosita în cazul răcelilor, a gripei pentru a încălzi organismul, pentru a transpira si pentru a elimina toxinele acumulate si blocajele.

Despre decoctul din rădăcină uscată se spune că elimină dorința pentru băuturile alcoolice. Se fierb la foc mic 2 lingurițe de rădăcină în două căni de apă, timp de 20 de minute. Se bea o cană de două ori pe zi.

Se utilizeaza rădăcina în creme pentru diverse probleme ale pielii și pentru durerile reumatice. Se foloseste ori de cate ori este nevoie pana la vindecarea afectiunilor pielii. Tinctura de angelica poate fi utilizată în doze de 10 până la 30 de picături, de 4 ori pe zi.

Părți folosite: rădăcina, semințele și uleiurile esențiale.

Planta de angelica folosita in ritualuri ~ Utilizări magice 

Se presară frunze zdrobite în cele 4 colțuri ale unei case pentru a alunga negativitatea și pentru a purifica casa. Se arde pentru meditație, pentru protecție, pentru ritualul de divinație, exorcism, pentru vindecare/sănătate și pentru viziuni. Frunzele de asemenea pot fi fumate împreună cu tutun. Uleiul se folosește pentru ungere.

Angelica folosita in Aromaterapie 

Uleiul esential de angelica este recomandat in afectiuni precum tuse, răceli, febră, flatulență, indigestie, îngrijire a pielii, circulație. Nu utilizați în timpul sarcinii sau în cazul diabeticilor.

Contraindicatii si posibile efecte adverse

Femeile insarcinate nu ar trebui sa utilizeze angelica. Aceasta planta poate provoca contractii uterine care ar putea ameninta sarcina.

Nu exista suficiente informatii despre siguranta tratamentului cu angelica daca alaptezi. Cel mai bine este insa sa nu o folosesti pentru a evita orice posibila reactie.

Atenție: Nu depasi cantitățile indicate, deoarece inima, presiunea sângelui și respirația pot fi afectate.

Bibliografie:

  • Universul plantelor – prof. dr. Constantin Parvu, 2006
  • Index Fitoterapeutic, 1986 – Em. Grigorescu, I. Ciulei, Ursula Stanescu,
  • Tehnologii – Cadru pentru cultura plantelor medicinale si aromatice – trustul Plafar Bucuresti, 1986.

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *