Bradul argintiu este un bun antiseptic – Beneficii, proprietati si remedii

Bradul argintiu (Abies alba) – este cunoscut și sub numele de Copacul Nașterii, brad alb, brad nemes, baradău, barădac, bradău, brădac, brădaică, brădan, brădișor, brădoi, brăduleț, brădoaie, bread, buhaci, cepi, hașcă, hăciugă, nemeș, pin alb, porob, porod, sihlă. Acesta a fost bradul original de Crăciun în Europa Centrală, ales pentru acele lui lungi și aromatice. Rășina de pe scoața sa este distilată pentru a face terebentină Strassburg (lichior folosit în medicină și în industrie).

Mugurii și frunzele sunt distilate pentru a se face uleiul esențial de pin argintiu, care este un bun antiseptic și expectorant, folosit în picăturile pentru tuse și inhalațiile pentru astm. Deasemenea, uleiul este folosit și pentru a aromatiza casa, cât și toaleta.

Bradul argintiu – Proprietati si beneficii pentru sanatate

Ramurile tinere, mugurii, frunzele si rasina au importanta in medicina umana si veterinara. Principiile active au proprietati balsamice, excretoare, stimulante si sudorifice cu rol eupeptic, diuretic, vitaminizant, astringent, antidiareic, antireumatic, antinevrotic.

Se utilizeaza in tratamentul afectiunilor pulmonare, ale aparatului urinar, in faringo-amigdalite, gastroenterite, anorexie, debilitate, reumatism.

Recoltare – cetina de brad argintiu se recolteaza tot timpul anului, iar mugurii de brad se recolteaza primavara si se prelucreaza.

Bradul argintiu in tratamentele interne

Pentru tratarea afectiunilor pulmonare, bolilor nervoase si ca diuretic, se prepara:

  • infuzie din 2 linguri muguri de brad peste care se toarna o cana (200 ml) de apa in clocot. Se lasa acoperita 10-15 minute. Se strecoara si se indulceste cu miere. Se beau 2-3 cani pe zi.
  • sirop de muguri de brad, preparat din 1 kg de muguri la 2 l de apa. Se fierbe in clocot 15-20 de minute. Se lasa la racit si se strecoara. La 1 l de solutie, se adauga 900 g de zahar. se fierbe din nou pana da in clocot. Se trage apoi in sticle. La nevoie se foloseste diluat cu apa.
  • sirop din muguri de brad argintiu , pregatit prin stratificarea intr-un borcan de 5 l a unui rand de muguri de brad si unul de zahar, respectiv miere de albine, pana se umple borcanul. Se acopera cu o farfurie si se lasa la soare 5-10 zile pana se lasa sucul. Se strecoara si se trage in sticle sau poate fi pastrat in continuare in pivnita sau in camara pana la toamna.

Pentru tratarea nefritei, in cursul unei zile se mesteca si se sug 10-15 g de rasina proaspata de brad argintiu. Pentru tratarea faringo-amigdalitei, se sug 20-30 g de rasina proaspata. Procedura se practica pana la vindecare.

Pentru tratarea anemiei, demineralizarii la copii si adulti, carentelor minerale la adulti si decalcifiere, tulburarilor dentitiei, cariilor, paradontozei, intarzierea consolidarii oaselor fracturate, osteomielitei rahitismului, adenoiditei, osteoporozei infantile si a batranului, dureri de cresteri osoase la copii, tulburari neuromusculare:

  • se prepara macerat de muguri culesi de pe bradul argintiu in solutie hidroglicero-alcoolica 1 DH. Se iau cate 30 picaturi in putina apa de 1-3 ori pe zi, in functie de varsta celui care le ia. Se pot lua si 50-70 de picaturi pe zi. Picaturile se iau cu 15 minute inainte de masa. Pentru un tratament eficace, se fac asocieri si cu alte macerate.

Bradul argintiu in tratamentele pentru uz extern

Pentru tratarea reumatismului, se prepara un ceai de brad argintiu concentrat (decoct) din 1 kg de ramuri tinere la 3 l de apa. Se fierbe 10-15 minute. Se strecoara si se toarna in apa de baie. Se sta in cada 15-20 de minute.

Pentru tratarea nevrozei cardiace, se gac bai cu esenta de brad inainte de culcare. Se pun 10 g de ulei esential la o baie. Se face o cura de 20 de bai.

Pentru tratarea laringitei acute si cronice, se fac inhalatii cu cateva picaturi de ulei esential de brad si levantica, in apa fierbinte. Procedurile se fac dimineata si seara.

Pentru rani, se foloseste o alifie pregatita din rasina culeasa de pe bradul argintiu, ceara de albine si unt proaspat. Se incalzesc in baie de aburi si se amesteca pana se obtine o crema omogena, Se ung partile afectate.

Părți folosite: acele, lemnul, mugurii, scoarța de copac, semințele, seva, rășina

Bradul argintiu in ritualuri – Utilizări magice

Acele de brad argintiu se ard la naștere pentru a binecuvânta și proteja atât copilul cât și mama. Se ard acele sau rășina pentru armonie, pace, inspirație și înțelepciune.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *