Cărţile Zener – cărţile specialistului în percepţie

Cărţile cele mai cunoscute şi cele mai utilizate în parapsihologia experimentală, pentru a pune în evidenţă percepţia extrasenzorială, sunt cărţile specialistului în percepţie, Dr. Karl Zener, numite astfel pentru că el le-a inventat acum mai bine de şaizeci de ani. Fiecare dintre aceste cinci cărţi are unul din următoarele simboluri: pătrat, stea, cerc, cruce, trei linii ondulate.

Jocul are 25 de cărţi. Se bat cărţile fără a le cunoaşte. Dacă este vorba de o experienţă privind telepatia, agentul priveşte atent cărţile una după alta, iar percipientul, despărţit de agent printr-un ecran opac sau aflându-se într-o cameră vecină, trebuie să dea răspunsul, pe care o a treia persoană îl consemnează imediat.

La sfârşitul fiecărei şedinţe se „despoaie” rezultatele. Dacă media probabilă depăşeşte cinci reuşite, şi asta pentru o serie destul de lungă de experienţe, se consideră ca deplin convingătoare interferenţa „psi”-ului. Dacă, dimpotrivă, „jucătorii” obţin o medie de mai puţin de cinci reuşite, răspunzător de acest fapt este considerat curiosul efect de „psi-missing”.

Este uşor de conceput că aceleaşi cărţi Zener pot să servească şi la detectarea clarviziunii şi precogniţiei. În primul caz, agentul priveşte cartea numai după ce a primit un răspuns de la percipient; în al doilea, se ia act de decalajul produs. În lipsa unei instrumentări mai adecvate, privind, de exemplu, culoarea (fără a mai vorbi de alte caracteristici), cărţile Zener nu sunt lipsite de inconveniente.

Dar simbolurile sunt departe de a fi neutre, cu toată alura lor geometrică. Steaua poate să evoce, cum spune Remi Chauvin, drapelul american; liniile ondulate, marea şi vacanţa; crucea, convingerile religioase etc. De atunci, spune parapsihologul francez Georges Clauzure, care a făcut o listă neexhaustivă a lor, şi alte jocuri de cărţi, precum cel al lui Rene Warcollier, au fost experimentate. Nici unul nu este perfect.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verificare anti-zombi *