Despre paranormal

Timp de citire estimat: 1 minute


lignon despre paranormal

Aşa cum îl înţelege Barthelemy Drevon (şi mai mulţi autori o dată cu el), cuvântul “paranormal” nu presupune sau n-ar trebui să presupună nicio ipoteză prealabilă asupra fenomenelor numite astfel.

“Rămâne stabilit, totuşi, că faptul paranormal ar putea deveni fapt normal, dacă natura şi mecanismul său ar fi cunoscute” (Revue frangaise de psychotronique, nr. 3, iulie-august 1989).

lignonCum notează Yves Lignon şi Richard Danier în a lor Introduction a la parapsychologie scientifique (Eche editeur, Toulouse, 1989), trebuie să distingem, cu riscul de a face confuzii, între paranormal şi parapsihologic. Se cuvine deci să restrângem domeniul parapsihologiei doar la studiile de percepţie extrasenzorială (ESP) şi de psihokinezie (PK), cum a procedat Rhine?

A include Triunghiul Bermudelor sau OZN-urile în parapsihologic este, desigur, nepotrivit, dar nu şi (de exemplu) fenomenologia misticismului. Cât despre reîncarnare sau “viaţa de după viaţă” etc, acestea sunt lucruri care ţin de credinţă şi de religie, şi nici parapsihologicul, nici paranormalul nu trebuie sau n-ar trebui să se ocupe de ele.

În realitate însă, presiunea publicului este atât de puternică, încât parapsihologul se vede constrâns să dea răspunsuri mai mult sau mai puţin potrivite, conform formaţiei sale iniţiale de cercetător sau după convingerea sa intimă. Astfel încât obiectul parapsihologic tinde să cuprindă tot ceea ce este greu de explicat.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Despre paranormal”

  1. Avatar George Nicolae
    George Nicolae

    Evident ca paranormalul e un subiect tabu si dezvoltarea/tratarea lui poate fi facut in sumedenii de posturi si discutii libere.

    Totul ramane aleatoriu, in acesta privinta fiecare crede ce si cum vrea.

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      În multe privinţe fiecare crede ce vrea, nu doar în cazul paranormalului, se întâmplă cam în general. Depinde însă şi de alţi factori, de felul în care este format omul, cum a fost învăţat să privească lucrurile, deschis sau închis, să accepte, să cerceteze, să ignore sau să respingă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *