Circuitul apei în organism: hidratarea si efectele consumului de apă

Nevoia de hidratare este o senzație la care nu poți să te opui. Din acest motiv vreau să îți prezint circuitul apei în organism, pornind de la consumul apei și finalizând cu efectele asupra întregului organism.

Corpurile noastre sunt aproximativ 70% apă. Avem nevoie de apă pentru că circuitul apei în organism presupune ca ea să vină și să plece. Apa se asimilează și se elimină.

Circuitul apei în organism incepe cu asimilarea

Circuitul apei in organismul uman
Asimilarea apei in organism si procesul de hidratare

Asimilarea apei în organism se face treptat. Apa ajunge în gură, se amestecă cu saliva, pătrunde spre esofag și se revarsă în stomac. De aici ea merge spre intestinul subtire si intestinul gros de unde este introdusa în circuitul sangelui. Aici se și finalizează prima fază din circuitul apei în organism.

În tractul gastro-intestinal zilnic se prelucreaza aproximativ 9 litri de lichide: saliva(1 litru), diverse lichide baute (2-3 litri), sucul gastric (2 litri), secretia bilei (1 litru), secretia pancreasului (2 litri), secretii intestinale (1 litru). Procentajul de absorbtie a apei este divers de la o zonă la alta. Intestinul subtire absoarbe aproape 8 litri din aceasta cantitate, iar 90% din ultimul litru este absorbit de intestinul gros. Restul de apa ajunge in fecale si este eliminata pur si simplu!

Ce face apa în organismul nostru?

Hidratarea este un proces fiziologic natural față de care avem o singură obligație: să consumăm lichide zilnic. După asimilare începe procesul de hidratare. Circuitul apei în organism face ca întreg corpul să funcționeze la parametri optimi.

Plămânii nostri sunt peste 80% apă, creierul este peste 70% apă, iar sângele este și el peste 80% apă. Ca să menții hidratarea organismului la necesitățile genetice, trebuie să consumi apă! Gândește-te că zilnic elimini aproape 237ml de apă când expiri si aproape 1,5 litri prin alte lichide (transpiratie, urină etc.). Cei care beau o jumătate litru de apă pe zi, chiar au probleme grave cu hidratarea organismului!

Circuitul apei in organism
Cat de multa apa contine corpul uman – Repartizare procentuala pe organe inspirată de dovezi și accepțiuni stiințifice actuale.

Circuitul apei în organism asigură buna funcționare a organelor interne, a sistemului nervos si osos, și mult mai multe efecte pozitive as putea enumera. Astfel efectele consumului de apă si al hidratării organismului, sunt:

 • reglarea temperaturii corpului;
 • umezirea tesuturilor gurii, ochilor și nasului;
 • lubrifierea încheieturilor;
 • protejarea organelor interne și a țesuturilor;
 • ajută în prevenirea constipației;
 • reduce povara rinichilor și a ficatului prin eliminarea reziduurilor (procesul de detoxifiere);
 • ajută la dizolvarea mineralelor și a altor nutrienți pentru a-i face accesibili organismului;
 • transporta substanțele nutritive și oxigenul către celule.

Efectul devastator al lipsei apei în organism se numește deshidratare. Deshidratarea poate surveni fie pentru că nu bei suficientă apă, fie că elimini prea multă apă. Semne că ești deshidratat ar putea fi: gura uscata, sete excesivă, amețeală, slăbiciune. Dacă nu te hidratezi când apar aceste simptome, poți experimenta o deshidratare severă care cauzeaza convulsii, respirație accelerată, un puls slab, descuamarea pielii și ochi adânciți în orbite. În ultimă fază deshidratarea poate duce la oprirea inimii și la moarte.

Consumul de apă contaminată poate provoca reacții în lanț în organism. Astfel circuitul apei în organism și circuitul apei în natură sunt două aspecte ce trebuiesc tratate cu aceeași dragoste și respect.

Pentru a evita apa contaminată, îți recomand să folosești un filtru de apă. Din experienta personala, îți recomand filtrul de apă Finaqua – este un filtru produs in Romania! Descopera cele 3 variante de filtre de apa Finaqua disponibile AICI!

Multumesc că ai citit până aici. Vreau să descoperi mai multe informații despre călătoria apei, de la sursă la consumator, ca să ai o idee despre ce înseamnă apă sănătoasă!

picatura de apa Resurse despre circuitul apei în organism:

 • Quora – Human Physiology: How does water travel through your body when you drink it?
 • Slider – Sistemul digestiv
 • Despre consumul de apa și sănătatea – Un studiu publicat la US National Library of Medicine în cadrul Institutului National de Sanatate al Guvernului American.

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „Circuitul apei în organism: hidratarea si efectele consumului de apă”

 1. apa de izvor consumata zilnic te ,,pricopseati,,cu pietre la rinichi(contine mult calciu si magneziu)

 2. Apa are un rol important în organismul uman. Doar când citești asemenea gen de materiale realizeze asta.

 3. Avatar danutza

  Aveti dreptate! Apa este o mare minune pe care ne-a dat-o Dumnezeu, dar de care nu stim sa beneficiem destul, din pacate…poate si pt simplul fapt ca e atat de aproape de noi și……GRATIS.
  Din proprie experienta observ zi de zi ce minuni face in corpul meu, consumul de 2 l de apa pe zi.Am avut mari probleme cu tenul. Acnee, urme de la aceasta, si de la produsele, tratamentele folosite… tenul meu arăta jalnic.De cateva zile am inceput sa consum cei 2l de apa de care se vb și sunt placut surprinsa sa vad îmbunatațiri frumoase.pielea este mult mai elastică și chiar si niste mici urme de vergeturi ce le am pe picioare incep să dispara, aproape ca nu se mai vad.Se pare că DA, APA=VIAȚĂ SĂNĂTOASĂ.Deci, CONSUMAȚI CU ÎNCREDERE!

  1. de unde pina unde ,,apa este gratis,,?

 4. Avatar Apa vie Kangen
  Apa vie Kangen

  Eu folosesc apa vie Kangen. Este vorba de un aparat produs de o firma japoneza care transforma apa de la chiuveta in timp real in apa miraculoasa Kangen. Ma simt foarte bine.

  Digestia merge extraordinar si previn aparatia bolilor cum ar fi artrita, cancar, afectiuni al rinichilor, colesterol. constipatie.

  Lista detaliata cu tratatare afectiuni:

  Beatrice – Bucuresti

 5. Eu? Ştiu că apa ce o cumpărăm nu este pură! Apa de izvor este mai “sinceră” decât apa cu cod de bare şi termen de valabilitate!
  Un ritual de purificare, aplicat fiecărei căni de apă sau pe sticle ca să “munceşti” mai puţin, este cu mult mai benefic decât simplu fapt că îţi cumperi apa sănătoasă care defat nu este chiar atât de sănătoasă.
  Într-un final, organismul ştie cum să distileze şi să extragă ce are nevoie, dar când îi oferim calitate, toxinele eliminate sunt mai puţine căci el va primi, logic, doar ce are nevoie.
  În apa de la robinet se regăseşte clorul, care, spre uimirea tuturor, pentru organism nu este de folos în cantităţile astea. În apa cu cod de bare se regăsesc tratamentele de pasteurizare, de preparare, care lasă în urmă un lichid nesaturat în săruri, ba mai mult, lasă un lichid controlat de ştiinţă, care este lipsit de mici cantităţi de săruri surpriză dar benefice.
  Apa de izvor, conţine aceste mici cantităţi surpriză, dar pentru organism sunt o delicatesă. Sunt izvoare care conţin calciu, sunt altele care nu conţin, sunt izvoare care conţin fosfor, altele nu, sunt izvoare de munte care ne pot oferi plăcerea de a savura o apă bună, şi organismul va găsi în această apă, ceea ce are nevoie.
  Eu propun să facem contrabandă cu apă, şi aşa cu alcool se poartă, măcar cu apă nu riscăm să facem puşcărie căci încă este legal să consumi apă 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *