Nevoia de hidratare este o senzație la care nu poți să te opui. Din acest motiv vreau să îți prezint circuitul apei în organism, pornind de la consumul apei și finalizând cu efectele asupra întregului organism.
Corpurile noastre sunt aproximativ 70% apă. Avem nevoie de apă pentru că circuitul apei în organism presupune ca ea să vină și să plece. Apa se asimilează și se elimină.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Circuitul apei în organism incepe cu asimilarea
Asimilarea apei în organism se face treptat. Apa ajunge în gură, se amestecă cu saliva, pătrunde spre esofag și se revarsă în stomac. De aici ea merge spre intestinul subtire si intestinul gros de unde este introdusa în circuitul sangelui. Aici se și finalizează prima fază din circuitul apei în organism.
În tractul gastro-intestinal zilnic se prelucreaza aproximativ 9 litri de lichide: saliva(1 litru), diverse lichide baute (2-3 litri), sucul gastric (2 litri), secretia bilei (1 litru), secretia pancreasului (2 litri), secretii intestinale (1 litru). Procentajul de absorbtie a apei este divers de la o zonă la alta. Intestinul subtire absoarbe aproape 8 litri din aceasta cantitate, iar 90% din ultimul litru este absorbit de intestinul gros. Restul de apa ajunge in fecale si este eliminata pur si simplu!
Ce face apa în organismul nostru?
Hidratarea este un proces fiziologic natural față de care avem o singură obligație: să consumăm lichide zilnic. După asimilare începe procesul de hidratare. Circuitul apei în organism face ca întreg corpul să funcționeze la parametri optimi.
Plămânii nostri sunt peste 80% apă, creierul este peste 70% apă, iar sângele este și el peste 80% apă. Ca să menții hidratarea organismului la necesitățile genetice, trebuie să consumi apă! Gândește-te că zilnic elimini aproape 237ml de apă când expiri si aproape 1,5 litri prin alte lichide (transpiratie, urină etc.). Cei care beau o jumătate litru de apă pe zi, chiar au probleme grave cu hidratarea organismului!
Circuitul apei în organism asigură buna funcționare a organelor interne, a sistemului nervos si osos, și mult mai multe efecte pozitive as putea enumera. Astfel efectele consumului de apă si al hidratării organismului, sunt:
- reglarea temperaturii corpului;
- umezirea tesuturilor gurii, ochilor și nasului;
- lubrifierea încheieturilor;
- protejarea organelor interne și a țesuturilor;
- ajută în prevenirea constipației;
- reduce povara rinichilor și a ficatului prin eliminarea reziduurilor (procesul de detoxifiere);
- ajută la dizolvarea mineralelor și a altor nutrienți pentru a-i face accesibili organismului;
- transporta substanțele nutritive și oxigenul către celule.
Efectul devastator al lipsei apei în organism se numește deshidratare. Deshidratarea poate surveni fie pentru că nu bei suficientă apă, fie că elimini prea multă apă. Semne că ești deshidratat ar putea fi: gura uscata, sete excesivă, amețeală, slăbiciune. Dacă nu te hidratezi când apar aceste simptome, poți experimenta o deshidratare severă care cauzeaza convulsii, respirație accelerată, un puls slab, descuamarea pielii și ochi adânciți în orbite. În ultimă fază deshidratarea poate duce la oprirea inimii și la moarte.
Consumul de apă contaminată poate provoca reacții în lanț în organism. Astfel circuitul apei în organism și circuitul apei în natură sunt două aspecte ce trebuiesc tratate cu aceeași dragoste și respect.
Pentru a evita apa contaminată, îți recomand să folosești un filtru de apă. Din experienta personala, îți recomand filtrul de apă Finaqua – este un filtru produs in Romania! Descopera cele 3 variante de filtre de apa Finaqua disponibile AICI!
Multumesc că ai citit până aici. Vreau să descoperi mai multe informații despre călătoria apei, de la sursă la consumator, ca să ai o idee despre ce înseamnă apă sănătoasă!
Resurse despre circuitul apei în organism:
- Quora – Human Physiology: How does water travel through your body when you drink it?
- Slider – Sistemul digestiv
- Despre consumul de apa și sănătatea – Un studiu publicat la US National Library of Medicine în cadrul Institutului National de Sanatate al Guvernului American.
Lasă un răspuns