Mesteacanul – Frunzele, mugurii, scoarta, sucul si seva de mesteacan

fructe-mesteacan-Betula-alba

Mesteacanul (Betula pendula) – Mai este cunoscut ca și Doamna Pădurii sau Cartea albă. Popular i se mai spune mastacân, mestecan. Frunzele cu efect antibacterian ne oferă un ceai diuretic utilizat pentru tratarea gutei și a reumatismului, pentru a curăța rinichii și vezica urinară , cât și pentru scăderea colesterolului. Fierbeți 2 linguri de frunze la o cană de apă timp de 20 de minute. Beți cana de ceai jumătate dimineața și jumătate seara.

Mesteacanul ~ Proprietati, beneficii si ce afectiuni trateaza

Frunzele, mugurii, scoarta, sucul de presare si seva de mesteacan au utilizari terapeutice. Principiile active din frunze si muguri au actiune diuretica, bacteriostatica, coleretica si colagoga, sudorifica, antiinflamatoare, usor hipotensiva, antigutoasa. Cele din seva de mesteacan au actiune tonica si dezinfectanta. Cele din sucul de mesteacan obtinut prin presare au actiune antiinflamatorie si antilitica, iar cel din scoarta are calitati cicatrizante si dezinfectante.

Folosirea frunzelor de mesteacan ca tratament:

  • mareste volumul de urina eliminat
  • favorizeaza eliminarea acidului uric si a colesterolului din organism
  • scade usor tensiunea arteriala
  • creste permeabilitatea vasculara
  • elimina apa din tesuturi
  • dizolva treptat calculii
  • stimuleaza secretia biliara, gastrica si intestinala
  • rovoaca eliminarea bilei din colecist si caile biliare
  • actioneaza ca antibiotic asupra bacilului Coli, stafilococului auriu si alb Oxford si asupra bacilului anthracis.

Extractul preparat din muguri de mesteacan (50ml – 23,50 lei – vegis.ro) stimuleaza secretia biliara, gastrica si intestinala. Provoaca contractia vezicii biliare si a cailor biliare , determinand golirea continutului lor.

Sucul de presare este foarte bun, cu eficienta maxima, in tratamentul afectiunilor infectioase si inflamatorii ale cailor urinare, in calculoza renala si biliara.

Cand se recolteaza frunzele si mugurii de mesteacan

Frunzele tinere, lipicioase, se culeg din mai pana in iulie, prin strujirea ramurilor. Uscarea se face la umbra.

Mugurii se recolteaza de pe ramurile tinere prin strujire. Este de preferat ca aceasta activitate sa se faca primavara devreme, pana la pornirea in vegetatie.

Mesteacanul in tratamente populare

Crenguțe de mesteacan și frunze se pun la fiert la foc mic timp de 25 de minute și se adaugă la apa de baie pentru mâncărimi ale pielii și pentru căderea părului. Consumat înainte de culcare, ceiul de frunze de mesteacăn este sedativ.

Lăstarii și frunzele fac un minunat tonic laxativ. Scoarța este fiartă la foc mic și se utilizează în cazurile de febră. Crenguțe și scoarță de mesteacăn se fierb la foc mic timp de 20 de minute folosind 2 lingurițe de amestec la o cană de apă. Doza este de un sfert de ceașcă de 4 ori pe zi.

Nuiele de B. lutea (mesteacăn galben) și B. lenta (mesteacă alb) sunt colectate primăvara și fierte la foc mic pentru 20 de minute pentru a face o băutură delicioasă.

Atenţie! Frunzele trebuie să fie folosite în stare proaspătă și nu după Sânzaiene (24 iunie), deoarece acestea vor conține insecticide naturale.

Mesteacanul alb nu are o aromă reală și se face un ceai nu prea bun de băut. Uleiurile de scoarță și muguri sunt utilizate în săpunurile medicinale.

Mesteacanul in utilizările magice si in ritualuri:

Mătura tradițională a vrăjitoarelor se face din nuiele de mesteacăn. Se utilizează mesteacanul pentru protecție, purificare, pentru alungarea negativității, pentru dragoste, noi începuturi și pentru schimbări.

Mesteacanul este un copac feminin și o întruchipare a Mamei Pământ. Leagănele sunt adesea făcute din lemn de mesteacăn ca o protecție pentru copii.

In Aromaterapie, se utilizează uleiul esențial de mesteacăn pentru gută, reumatism, eczeme, ulcer.

Milogie romaneasca despre mesteacăn

Tulpina și frunzele acestui copac au fost la origine de culoare verde-închisă. Odată, mesteacănul se duse într-un veșmânt gri-argintiu la un bal și își păstră culoarea pentru totdeauna.

Cu ramuri de mesteacăn ”se îmbracă Sângeorzul”, iar din tulpinile lui se făceau armindenii.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Mesteacanul – Frunzele, mugurii, scoarta, sucul si seva de mesteacan”

  1. Avatar SIMESCU VIOREL
    SIMESCU VIOREL

    Multumesc mult JORJETTE PENTRU SFATURI,SUNT EXTREM DE UTILE.tE MAI ASTEPT SI CU ALTELE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *