Bergamota sau portocalul amărui are flori și fructe aromate. Din coaja subțire și netedă a copacului se extrage uleiul de bergamotă care se folosește la apa de colonie și la ceaiurile Earl Grey. Bergamota este un arbust care produce un tip de citrice. Uleiul esential extras din coaja fructului este folosit in scop medicinal.
Denumirea stiintifica a bergamotei este Citrus aurantium var. sau Citrina bergamia. Este o planta tropicala, dar este cultivata cu succes si in Europa. Aroma dulce, puternica a uleiului de bergamota il face o componenta populara in multe parfumuri.
Ce este bergamota?
Bergamota este numele unui copac. Destul de interesant este ca acest copac este rezultatul unei incrucisari dintre un lamai si un portocal. Majoritatea cauta fructele sau uleiul esetial, ambele fiind bogate in substante nutritive benefice.
Cum miroase bergamota?
Mirosul este foarte interesant, la baza fiind mirosul de citrice. Are o aroma condimentata, ceea ce a facut-o destul de populara pentru producatorii de parfumuri. Se amesteca foarte bine cu o serie de parfumuri, deci il vei gasi combinat adesea cu uleiul din lemn de santal, iasomie si rozmarin. Fructul si uleiul au mirosuri foarte puternice si sunt usor de recunoscut.
Părți folosite: florile și fructele
Bergamota – beneficii pentru sanatate
Bergamota este surprinzător de nutritiva, are un parfum proaspat si un ulei esential foarte util, care este preluat din coaja. Suplimentele pe baza de portocala amaruie sunt consumate din mai multe motive, inclusiv pentru ca ajuta la scaderea nivelului de colesterol, a glicemiei, reduc obezitatea și rigiditatea arterială.
Originar din Asia de Sud, acest soi de portocal, Citrus bergamia, a fost exportat în Italia unde a înflorit, iar acum fructul este recoltat în scopuri medicinale și comerciale. Fructul este de marimea unei portocale, doar ca este de culoare galbenă. Sucul este foarte acru și amar in acelasi timp, asa ca uneori este destul de dificil sa consumi suficient pentru a obtine beneficiile pe care le are de oferit.
Se pare ca sucul de bergamot (spre deosebire de coaja utilizata în ceaiurile Earl Grey) conține cantități deosebit de mari de polifenoli unici. In momentul în care sucul este extras, concentrat și standardizat sub formă de tablete, acesta scade dramatic numarul trigliceridelor si a colesterolului LDL, creste de protecție HDL colesterol, ajuta la controlul glicemiei si imbunatateste functia arteriala generală și sănătatea cardiovasculară.
Bergamota in ritualuri si utilizări magice:
Bergamota este folosita pentru ritualurile de protecție și pentru bani. Adăugați în apa de baie pentru aceste scopuri, dacă aveți ocazia să găsiți flori naturale (uscate chiar). Există pe piață foarte multe versiuni sintetizate de ulei, însă nu ar trebui să le utilizați, așa că fiți atenți la ce cumpărați. Incercati sa gasiti un ulei cat mai autentic, chiar daca e putin mai scump.
Uleiul esential de bergamota – Proprietati si utilizari
Beneficiile uleiului esential de bergamota pot fi atribuite proprietatilor sale ca deodorant, vermifug, antibiotic, antiseptic, antispastic si sedativ. De asemenea, uleiul esential de bergamotă actioneaza ca analgezic, antidepresiv, dezinfectant, febrifug, cicatrizant si digestiv.
Uleiul esential de bergamotă este obtinut prin compresie la rece, spre deosebire de alte uleiuri care sunt obtinute prin distilare.
Uleiul trateaza psoriazisul prin aplicara directa pe zona afectata. Zona respectiva este apoi supusa unui tratament cu lumina ultravioleta. Uleiul se aplica direct pe piele si pentru vitiligo (pierderea pigmentului). Este, de asemenea, utilizat ca insecticid pentru a proteja organismul impotriva paduchilor si a altor paraziti.
Uleiul are efect antidepresiv, ajuta la scaderea nivelului zaharului din sange, previne aparitia infectiilor, reduce durerea, este relaxant si sedativ.
Uleiul esential de bergamota in aromoterapie
Uleiul esential de bergamotă ajuta in caz de: mușcături de insecte, ulcere varicoase, răceală, gripă, febră, acnee, tensiune, răni, tuse, stres, ca și antidepresiv, ca o alifie împotriva insectelor, în cazul cistitei, a bolilor infecțioase, flatulență, pierderea poftei de mâncare. Calitățile uleiului de bergamotă: răcoritor, calmant, sedativ, reglator, echilibrează, antidepresiv.
Lasă un răspuns