Cum poate fi crescut nivelul de progesteron scazut la femei?

Timp de citire estimat: 6 minute


nivel de progesteron scazut

Cei doi hormoni principali la femei sunt estrogenul și progesteronul. Ori de câte ori există un exces de estrogen în raport cu nivelul de progesteron scazut, apare așa numitul fenomen “dominanța estrogenului”.

Femeile cu nivelul de progesteron scăzut au deasemenea și un nivel scăzut de vitamina C, E, B6, magneziu și zinc. Pentru cele care nu au aflat încă, un dezechilibru al acestor doi hormoni esențiali pot avea drept reacții: infertilitate, sângerări abundente, un risc crescut de avort spontan şi un risc crescut de a dezvolta cancer.

Ce putem folosi pentru a crește nivelul de progesteron scazut?

Iată câteva sugestii:

Suplimentele cu progesteron. Folosiți o cremă naturală cu progesteron pentru a crește nivelul acestuia în corp. Aceste creme sunt absorbite prin piele în țesuturi. Dacă aveți probleme severe, un practicant de medicină naturistă ar putea să vă prescrie comprimate sublinguale (ce se țin sub limbă) care vor livra progesteronul direct în fluxul sanguin. Vitex agnus-castus este un supliment ce crește nivelul de progesteron prin stimularea glandei pituitare.

Fiți atente la ceea ce mâncați. Ar trebui să consumați mai multă carne, păsări de curte și produse lactate care sunt hormoni liberi. Alimentele cu hormoni adăugați vor crește nivelul de estrogen, cauzând probleme – nivelul de progesteron scăzut în raport cu estrogenul dumneavoastră. Deasemenea, ar trebui să evitați alimentele care conțin ingrediente estrogenice, cum ar fi soia, conservanții – eritrozina (E 127) și hidroxianisolul butilat (BHA). Rădăcina de Mexican Wild Yam este foarte bună de consumat pentru creșterea naturală a nivelului de progesteron.

In caz de progesteron scazut, evitați anumite plante

Unele ceaiuri și produse de înfrumusețare cresc nivelul de estrogen. Exemple de aceste plante sunt: afinele, lemnul dulce,  hameiul, talpa gâștii (Leonurus cardiaca), rădăcina de rhodiola rosea, florile de trifoi roșu, Angelica – Dong Quai, Lumânărelele (Cimicifuga racemosa), lavanda sau uleiul de arbore de ceai.

Fiți atentă cu produsele personale și cu cele de uz casnic. Unele dintre ele conțin ingrediente numite xenoestrogeni. Acest lucru înseamnă că organismul dumneavoastră le confundă cu un lucru real , și vor provoca aceleași probleme de sănătate ca în cazul în care organismul are prea mult estrogen. Încearcă să-ți achiziționezi produse care nu conțin sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, triclosan, aluminum, cocamide DEA, phthalates (chimicale folosite în cosmetice și nu numai) și parabens (deasemenea folosite în cosmetice). Deasemenea evitați utilizarea pesticidelor.

Evitați materialele din plastic, inclusiv a materialelor realizate sau ambalate în plastic, care tind să conțină PETE (Polyethylene terephthalate) sau HDPE (polietilenă de înaltă densitate – high-density polyethylene). Aceștia sunt xenoestrogenii pe care ar trebui să îi evitați deoarece pot afecta nivelul de hormoni, ducând la o scădere a progesteronului în comparație cu estrogenul.

Reduceți nivelul de stres

Stresul este cel care face organismul să producă mai puțin progesteron. Aveți grijă de dumneavoastră și dormiți bine!

Aveți grijă de ficat. Aceasta este o modalitate bună de a reduce nivelul estrogenului și creșterea progesteronului. Ficatul este organul responsabil cu descompunerea estrogenului în așa fel încât să poată fi eliminat din organismul dumneavoastră. Exercițiul fizic este un mod minunat de a accelera acest proces. Vitamina B6, suplimentele de magneziu și plantele aromatice cum ar fi extractul de silimarină vor ajuta ficatul să funcționeze la capacitate sporită.

Pentru a combate nivelul scăzut de progesteron, Marilyn Shannon, autoarea cărții “Fertilitate, cicluri și nutriție” recomandă consumul a 200-800 miligrame pe zi de vitamina B6. Vitamina B6 poate prelungi faza luteală, permițând astfel implantarea ovulului fecundat. Un nivel crescut de progesteron le va ajuta pe acele femei care suferă de sindromul premenstrual.

Alimente bogate în vitamina B6, care ajută la creșterea progesteronului:

drojdia alimentară 100g – 4,20 mg B6, măruntaie 100g – 0,2 la 1,2 mg B6, ton sau preparate din ton 100g –  1,05 mg B6, somon 100g – 0,85mg B6, o banană – 0,70 mg B6, cartofi 200g – 0,60 mg B6, carne de pui 100g – 0,60 mg B6, orez brun 100g – 0,60mg B6, linte 100g – 0,60mg B6, cereale 100g – 0,15 la 0,5 mg B6, cod fiert 100g – 0,45 mg B6, avocado 100g – 0,40 mg B6, varză 100g – 0,30 mg B6, fulgi de ovăz 30g – 10mg B6.

Alimente bogate in progesteron natural

În timp ce alimentele nu conțin in mod neapărat progesteron, unele alimente pot ajuta la stimularea producției de progesteron a organismului. Acestea includ:

 • fasole
 • brocoli
 • varză de Bruxelles
 • varză
 • conopidă
 • nap
 • nuci
 • dovleac
 • spanac
 • cereale integrale

Unele alimente sunt, de asemenea, asociate cu scăderea cantității de estrogen din organism, care ar putea crește raportul dintre progesteron și estrogen. Acestea includ:

 • banane
 • varză
 • crustacee
 • nuci

Includeti aceste alimente în dieta pentru a contribui la creșterea naturală a nivelului de progesteron.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

11 răspunsuri la „Cum poate fi crescut nivelul de progesteron scazut la femei?”

 1. Avatar Natalia

  Foarte bun articolul!Felicitari!

 2. Avatar Diana

  Am utilizat si eu Vitex si am avut rezultate foarte bune. L-am gasit la http://www.remedii-online.ro .

 3. informatii bune

 4. Avatar Angelica

  ” Unele ceaiuri și produse de înfrumusețare cresc nivelul de estrogen. Exemple de aceste plente sunt: afinele, lemnul dulce, Vitex agnus-castus,…”

  Nu cred ca e adevarata aceasta informatie! Vitex Agnus Castus, din ce am citit si m-am documentat eu, stimuleaza cresterea de progesteron, nu de estrogen. Citeste prospectul….https://comenzi.farmaciatei.ro/aparatul_genital_feminin/vitex_agnus_castus_100_capsule-p10017906

  1. Avatar Crina

   Eu am utilizat pentru mama Vitex , , . Le-am gasit de la Remedii Online. Au avut rezultate foarte bune. Tot la ei am gasit si ovule cu lactobacili

  2. Doamna a scris corect, ai citit gresit

 5. cate suplimente si cata mancare bogata in b6 trebuie sa manaci ca sa ajungi la 200-800 mg/zi de vitamina b6?! de exemplu 1 pastila de magna b6 are 5 mg de b6 si doza pe zi este de maxim 8, deci 40mg de b6!
  ma confrunt si eu cu semne de deficit de progesteron sau exces de estrogen, fac parte din categoria celor cu analize bune dar cu spoting din ziua a 16 a pana la menstruatie. ai incercat comprese cu ulei de ricin? abia am auzit de ele si eram curioasa..

 6. Avatar Smaranda Brad
  Smaranda Brad

  Articolul asta, din punctul meu de vedere, are un singur cusur: incurajeaza consumul de carne.

  1. Avatar Jorjette

   Carne de pasăre…de curte…

   Ce să spun, am această problemă și m-am documentat să văd ce aș putea face pentru mine. Eu informațiile de care am avut nevoie le-am primit. Pentru cei care nu consumă carne, rămân celelalte, lactatele, vitaminele, suplimentele, plantele….

   După cum animalele au suflet și spirit, așa și plantele au…și atâta timp cât mâncăm pentru că avem nevoie de ceea ce ne oferă și nu pentru ghiftuire, atâta timp cât le mulțumim și le cerem să ne ajute, personal nu văd nici un impediment. Asta nu înseamnă că trebuie să mâncăm în fiecare zi carne.

   Chiar am vazut vineri emisiunea lui Oreste, era ceva în reluare, în care invitatul a vorbit despre consumul de carne. A spus o chestie pe care nu o știam, că și chinezii consumă carne, după principiul celor cinci, o dată la 5 zile (nu obligatoriu.)

  2. Eu am folosit produsele de la Remedii Online http://www.remedii-online.ro , respectiv Black Cohosh , Female Hormone Blend, , Fertility Blend . Am avut rezultate foarte bune cu ele

   1. Avatar LauraC

    Da si eu am folosit aceste produse, Sunt cu adevarat eficiente si sunt multumita si de serviciile remedii-online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *