Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Panouri radiante infrarosu sau centrale termice?

Panouri radiante infrarosu si centrale termice pe gaz sunt doua sisteme diferite de incalzire a locuintei.  Prima are ca sursa energia electrica, iar a doua gazul natural.

O centrala termica este o instalatie pentru producerea caldurii,  pe care apoi, o  distribuie printr-un agent termic fluid (apa, abur, aer cald). O centrala termica de perete poarta denumirea  de centrala termica murala sau cazan mural. Este reprezentata de un cazan montat pe un perete sau intr-o nisa putin adanca din perete. Este destinata producerii de agent termic necesar incalzirii aerului si a apei calde de consum pentru o locuinta.

Din punct de vedere al prepararii apei calde de consum, ele pot fi: cu prepararea instantanee sau cu prepararea  în prealabil (cu acumulare). Prepararea apei calde de consum se face cu ajutorul agentului termic produs de centrala. Dar fiind atat de populare, majoritatea oamenilor le cunosc modul de functionare, asa ca, voi trece la prezentarea incalzirii cu panouri radiante infrarosu.

Incalzirea cu panouri radiante infrarosii este un sistem nou, o inovatie in domeniu, ce necesita o prezentare mai detaliata.

Incalzirea cu panouri radiante infrarosu precum incalzirea solara

diferenta dintre incalzirea cu calorifere si cea cu panouri radiante infrarosu
Diferenta dintre incalzirea cu centrale pe gaz si cea cu panouri radiante infrarosu

Asadar, incalzirea cu panouri radiante infrarosu reprezinta o alternativa inovatoare la centralele cu gaz. Aceste panouri radiante sunt solutia perfecta de incalzire! Mai ales pentru locuintele noi, la care nu s-au facut inca investitii cu sistemul de incalzire.

Spre deosebire de sistemele de incalzire traditionale, care incalzesc aerul, panourile radiante infrarosu transforma energia electrica in unde infrarosii, transferand-o direct corpurilor din camera. Undele infrarosii sunt reflectate de obiecte, energia termica ramanand in incapere.

Principiul  de functionare este similar cu principiul prin care soarele incalzeste pamantul prin radiatiile infrarosii. Incalzirea cu panouri radiante infrarosu, asemeni incalzirii solare, este o incalzire curata, naturala si sanatoasa! Este un sistem inovator, cu o calitate recunoscuta pe plan mondial.

Montajul panourilor radiante cu infrarosu se face extrem de usor. Nu este nevoie de  aprobari, asa ca, imediat eliminam un factor ce ar putea descuraja pe multi dintre noi. Pentru montaj nu este nevoie de o anumita pregatire. Fiecare om isi poate instala singur panouri radiante in casa. Vei avea nevoie doar de o bormasina pentru gaurit si de doua sau patru holsuruburi, in functie de model si de modulul instalarii. Totusi, in ceea ce priveste pozitionarea, este recomandat sa consultati un specialist! Acest detaliu este foarte important pentru obtinerea eficientei maxime de incalzire cu panouri radiante infrarosu.

Propagarea caldurii la panouri radiante infrarosu
Propagarea caldurii la panouri radiante infrarosu

Specialistii recomanda pozitionarea cat mai centrata pentru ca propagarea radiatiei sa se realizeze cat mai uniform.Se recomanda ca panourile sa nu fie indreptate catre geam, deoarece radiatia va iesi catre exterior fara sa produca incalzirea corpurilor din interior.

Pozitionarea centrala este necesara doar in cazul in care in camera se instaleaza un singur panou radiant infrarosu. In cazul in care se instaleaza mai multe panouri radiante, pozitionarea centrala nu mai este o necesitate. In aceasta situatie mult mai benefica este o pozitionare potrivita, astfel incat raza de actiune a panourilor sa cuprinda o suprafata cat mai mare.

Un mare avantaj al incalzirii cu panouri radiante infrarosu il reprezinta efectul benefic asupra sanatatii. Acest efect benefic se datoreaza radiatiilor infrarosii generate. Stiinta a demostrat ca razele infrarosii sunt foarte usor asimilate de catre organismul uman, fiind implicate in numeroase procese de vindecare. In spitale, radiatiile infrarosii sunt folosite pentru tratarea mai multor boli, printre care si astmul bronsic.

Din pacate , acest avantaj este transformat de unii intr-un dezavantaj.  Se face adesea confuzie intre radiatiile infrarosii si radiatiile ultraviolete, respectiv microundele. Nu se poate pune semnul egal intre aceste trei tipuri de radiatii.

In timp ce microundele si ultravioletele sunt  daunatoare oraganismului, radiatiile infrarosii produc o serie de efecte benefice.

Folosirea medicala a radiatiilor infrarosii are o istorie lunga. Au fost folosite pe o scara larga in medicina pentru tratamente de genul: leziuni sportive, dureri musculare, si in cateva boli cronice.

Radiatiile infrarosii actioneaza pozitiv asupra psihicului si fizicului uman, imbunatatind starea generala, mai ales in cazul persoanelor in varsta si in cazul copiilor sau bebelusilor. Totodata, amelioreaza si simptomele bolilor astmatice, reumatice si cele inflamatorii, deoarece aerul nu circula in mod obisnuit in incapere.

Ar mai fi multe de spus despre incalzirea cu panouri radiante dar, ma opresc aici. Pun un link pentru cei dornici de mai mult ( http://www.panouri-radiante-infrarosii.ro ) si voi raspunde la intrebarea din titlu.

De ce panouri radiante infrarosu?

Pe multi oameni îi intereseaza consumul de energie dar, din acest punct de vedere, cele doua sisteme se afla cam la egalitate.  Alte aspecte fac diferenta.

Eu as opta si totodata, recomand,  panourile radiante infrarosu din urmatoarele avantaje:

 1. Au o durata de viata mult mai mare – peste 20 ani panourile radiante-aproximativ 8 ani centralele termice;
 2. Nu necesita intretinere speciala – o central termica presupune revizii, intretinere, consumabile (filtre, garnituri), curatat de calcar, etc.
 3. Nu necesita aprobari si proiect ca in cazul centralelor termice;
 4. Nu se pierde foarte mult timp cu instalarea – aceasta realizandu-se usor si fara mizerie;
 5. In cazul centralelor depindeti de 2 furnizori (electricitate+gaze), pe cand in cazul panourilor radiante, depindeti doar de unul;
 6. Panourile radiante incalzesc uniform incaperea – obiectele incalzindu-se inaintea aerului;
 7. Panourile radiante, previn aparitia igrasiei – incalzind in mod direct peretii;
 8. In cazul panourilor radiante diferenta de temperature dintre tavan si podea este mult mai mica, obiectele incalzindu-se inaintea aerului.

Acestea fiind spuse, fiecare poate formula propriul raspuns.

Discuții: 22 păreri

 1. julieta julieta
 2. Doru Doru
 3. Marian Marian
 4. carmen carmen
 5. Mihaela Parlea Mihaela Parlea
 6. oprea niculae oprea niculae
 7. Popa Maria Popa Maria
 8. dan v. dan v.
   • anca anca
  • ion ion

Lasă un răspuns

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.