Panouri radiante infrarosu sau centrale termice?

Timp de citire estimat: 5 minute


randament panouri radiante infrarosu

Panouri radiante infrarosu si centrale termice pe gaz sunt doua sisteme diferite de incalzire a locuintei.  Prima are ca sursa energia electrica, iar a doua gazul natural.

O centrala termica este o instalatie pentru producerea caldurii,  pe care apoi, o  distribuie printr-un agent termic fluid (apa, abur, aer cald). O centrala termica de perete poarta denumirea  de centrala termica murala sau cazan mural. Este reprezentata de un cazan montat pe un perete sau intr-o nisa putin adanca din perete. Este destinata producerii de agent termic necesar incalzirii aerului si a apei calde de consum pentru o locuinta.

Din punct de vedere al prepararii apei calde de consum, ele pot fi: cu prepararea instantanee sau cu prepararea  în prealabil (cu acumulare). Prepararea apei calde de consum se face cu ajutorul agentului termic produs de centrala. Dar fiind atat de populare, majoritatea oamenilor le cunosc modul de functionare, asa ca, voi trece la prezentarea incalzirii cu panouri radiante infrarosu.

Incalzirea cu panouri radiante infrarosii este un sistem nou, o inovatie in domeniu, ce necesita o prezentare mai detaliata.

Incalzirea cu panouri radiante infrarosu precum incalzirea solara

diferenta dintre incalzirea cu calorifere si cea cu panouri radiante infrarosu
Diferenta dintre incalzirea cu centrale pe gaz si cea cu panouri radiante infrarosu

Asadar, incalzirea cu panouri radiante infrarosu reprezinta o alternativa inovatoare la centralele cu gaz. Aceste panouri radiante sunt solutia perfecta de incalzire! Mai ales pentru locuintele noi, la care nu s-au facut inca investitii cu sistemul de incalzire.

Spre deosebire de sistemele de incalzire traditionale, care incalzesc aerul, panourile radiante infrarosu transforma energia electrica in unde infrarosii, transferand-o direct corpurilor din camera. Undele infrarosii sunt reflectate de obiecte, energia termica ramanand in incapere.

Principiul  de functionare este similar cu principiul prin care soarele incalzeste pamantul prin radiatiile infrarosii. Incalzirea cu panouri radiante infrarosu, asemeni incalzirii solare, este o incalzire curata, naturala si sanatoasa! Este un sistem inovator, cu o calitate recunoscuta pe plan mondial.

Montajul panourilor radiante cu infrarosu se face extrem de usor. Nu este nevoie de  aprobari, asa ca, imediat eliminam un factor ce ar putea descuraja pe multi dintre noi. Pentru montaj nu este nevoie de o anumita pregatire. Fiecare om isi poate instala singur panouri radiante in casa. Vei avea nevoie doar de o bormasina pentru gaurit si de doua sau patru holsuruburi, in functie de model si de modulul instalarii. Totusi, in ceea ce priveste pozitionarea, este recomandat sa consultati un specialist! Acest detaliu este foarte important pentru obtinerea eficientei maxime de incalzire cu panouri radiante infrarosu.

Propagarea caldurii la panouri radiante infrarosu
Propagarea caldurii la panouri radiante infrarosu

Specialistii recomanda pozitionarea cat mai centrata pentru ca propagarea radiatiei sa se realizeze cat mai uniform.Se recomanda ca panourile sa nu fie indreptate catre geam, deoarece radiatia va iesi catre exterior fara sa produca incalzirea corpurilor din interior.

Pozitionarea centrala este necesara doar in cazul in care in camera se instaleaza un singur panou radiant infrarosu. In cazul in care se instaleaza mai multe panouri radiante, pozitionarea centrala nu mai este o necesitate. In aceasta situatie mult mai benefica este o pozitionare potrivita, astfel incat raza de actiune a panourilor sa cuprinda o suprafata cat mai mare.

Un mare avantaj al incalzirii cu panouri radiante infrarosu il reprezinta efectul benefic asupra sanatatii. Acest efect benefic se datoreaza radiatiilor infrarosii generate. Stiinta a demostrat ca razele infrarosii sunt foarte usor asimilate de catre organismul uman, fiind implicate in numeroase procese de vindecare. In spitale, radiatiile infrarosii sunt folosite pentru tratarea mai multor boli, printre care si astmul bronsic.

Din pacate , acest avantaj este transformat de unii intr-un dezavantaj.  Se face adesea confuzie intre radiatiile infrarosii si radiatiile ultraviolete, respectiv microundele. Nu se poate pune semnul egal intre aceste trei tipuri de radiatii.

In timp ce microundele si ultravioletele sunt  daunatoare oraganismului, radiatiile infrarosii produc o serie de efecte benefice.

Folosirea medicala a radiatiilor infrarosii are o istorie lunga. Au fost folosite pe o scara larga in medicina pentru tratamente de genul: leziuni sportive, dureri musculare, si in cateva boli cronice.

Radiatiile infrarosii actioneaza pozitiv asupra psihicului si fizicului uman, imbunatatind starea generala, mai ales in cazul persoanelor in varsta si in cazul copiilor sau bebelusilor. Totodata, amelioreaza si simptomele bolilor astmatice, reumatice si cele inflamatorii, deoarece aerul nu circula in mod obisnuit in incapere.

De ce panouri radiante infrarosu?

Pe multi oameni îi intereseaza consumul de energie dar, din acest punct de vedere, cele doua sisteme se afla cam la egalitate.  Alte aspecte fac diferenta.

Eu as opta si totodata, recomand,  panourile radiante infrarosu din urmatoarele avantaje:

  1. Au o durata de viata mult mai mare – peste 20 ani panourile radiante-aproximativ 8 ani centralele termice;
  2. Nu necesita intretinere speciala – o central termica presupune revizii, intretinere, consumabile (filtre, garnituri), curatat de calcar, etc.
  3. Nu necesita aprobari si proiect ca in cazul centralelor termice;
  4. Nu se pierde foarte mult timp cu instalarea – aceasta realizandu-se usor si fara mizerie;
  5. In cazul centralelor depindeti de 2 furnizori (electricitate+gaze), pe cand in cazul panourilor radiante, depindeti doar de unul;
  6. Panourile radiante incalzesc uniform incaperea – obiectele incalzindu-se inaintea aerului;
  7. Panourile radiante, previn aparitia igrasiei – incalzind in mod direct peretii;
  8. In cazul panourilor radiante diferenta de temperature dintre tavan si podea este mult mai mica, obiectele incalzindu-se inaintea aerului.

Acestea fiind spuse, fiecare poate formula propriul raspuns.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

22 de răspunsuri la „Panouri radiante infrarosu sau centrale termice?”

  1. Avatar julieta

    Care este valoarea lunara a facturii de curent electric in cazul asigurarii unei temperaturi de 25 grade (in lunile de iarna), la un apartament cu 2 camere (avand o suprafata utila totala de 50 mp), blocul fiind construit din caramita, folosind panourile radiante cu infrarosu

    1. Inca mai astepti raspunsul?

  2. Avatar doinastela
    doinastela

    Felicitari pentru explicatiile detaliate din articol !

    mai greu de comparat panourile astea radiante electrice cu o centrala termica.
    Centrala termica prepara agentul termic centralizat si o distribuie prin intermediul instalatie de incalzire, pe cand panourile radiante reprezinta echipamente de incalzire locala.

    Ca regula, la tarifele actuale, incalzirea electrica costa cam de 3x mai mult ca incalzirea pe gaze.

    Despre centralele termice cu condensare, care vor fi obligatorii de la 26 Sept 2015 (..cele conventionale urmand sa fie vandute doar in limita stocului de la acea data) puteti citi mai multe detalii aici:

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Stiu pe cineva care are centrala pe gaz, Bosch, si se opreste cand ti-e dusul mai pe plac. Si ai jeturi de apa rece. Pur si simplu nu functioneaza bine daca ai butelie! Pe cand cu panourile radiante, ai o solutie corecta si rapida si eficienta de incalzire a spatiului, cand stai la tara sau la casa si nu ai gaz metan!

      Sunt de apreciat centralele despre care vorbesti, dar nu le poti compara! Sunt o alternativa ce functioneaza in anumite cazuri, dar nu in toate!

  3. Sincer, o mare teapa! Sunt posesorul a doua “minuni”Sunjoy originale, unul de 750 si unul de 500 si nu cred ca este vre-o diferenta intre o plita electrica si un astfel de panou. Constatare facuta dupa o iarna intreaga !

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Doru, imi pare rau ca esti dezamagit de acest nou sistem de incalzire. Probabil pierderile de caldura ce le are casa ta, te scot din randamentul panourilor. Altfel nu inteleg de ce esti nemultumit. 2 panouri ca ale tale ar trebui sa incalzeasca eficient o camera de 12-15 m patrati si eventual o bucatarie. In nici un caz nu toata casa!

      Unde ai montat aceste panouri? Ce fel de izolatie exterioara ai? Care este suprafata incaperii/incaperilor? O mare teapa cum spui tu, e prea mult! Alti clienti sunt multumiti!

  4. Daca locuiesti la casa recomand centrala termica pe lemne si carbuni deoarece produce si apa calda si se poate si arde gunoiul menajer.Vara arunci citeva lemne inchizi caloriferele si 2 zile ai apa calda.Recomandat e panou cu tuburi vidate pt.a produce apa de la la soare daca permite bugetul.

  5. Foarte interesant articolul si foarte educativ. Pot spune cu cea mai mare incredere ca citirea acestuia m-a ajutat in viata mea de zi cu zi. Tot ce tine de acest domeniul este foarte interesant si folositor!

  6. Avatar Mihaela Parlea
    Mihaela Parlea

    Nu recomand panourile radiante! Si nici incalzirea electrica prin pardoseala! …consumul de energie electrica este exagerat de mare raportat la confortul termic obtinut, deci NU recomand!

    “Beneficiez” de ambele tipuri de produse/sisteme de incalzire si, prin urmare, vorbesc in perfecta cunostinta de cauza. Cei care promoveaza aceste sisteme o fac fie pentru ca vand produsele respective, fie din placerea teoretizarii stiintifice aplicate pe altii nu pe ei insisi, un fel de “other people money”

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Casa ta este izolata corespunzator? Faci economie la caldura atunci cand nu stai in casa? Cum reusesti sa mentii costuri reduse la incalzirea electrica este o tehnica secreta poate, dar nu poti spune ca nu recomanzi doar pentru ca tu platesti prea mult factura la lumina! Unii dintre noi facem economie si consumul nu pare a fi prea mare in raport cu eficienta si desigur, alternativa pe lemne!

  7. Avatar oprea niculae
    oprea niculae

    Domnule Bogdan cine credeti ca ne poate informa despre cum si din ce sint facute panourile radiantae Sunjoy pentru ca netul nu da asemenea informatii ci doar o reclama frumoasa si bine prezentata de altfel. Detaliile punctuale pe care as dorii sa le cunosc (ma refer chiar la tehnologia de fabricatie) m-ar determina sa inteleg si astfel sa am o mai mare incredere in acest sistem de incalzire. Nu cred ca dezvaluirea acestor secrete ar aduce firmei vreun prejudiciu ba din contra aceste detalii vor marii increderea in achizitionarea acestor panouri radiante si ma refer punctual la: cum se fabrica placa izolatoare, cum se fabrica placa radianta, cum se fabrica placa cu turmalina. Oricum pentru alti producatori de panouri radiante aceste lucruri sint cunoscute si nu pot sa fabrice ca SUNJOY decit doar sa le cumpere patentul si nu cred ca cineva in particular daca ar afla date mai amanuntite despre fabricarea acestor panouri s-ar grabi sa le fabrice pentru uz personal. Daca un reprezentant SUNJOY ar citi aceste rinduri ar face foarte bine sa informeze FIRMA iar aceasta sa decida daca poate sa dea aceste informatii catre client. Astept cu nerabdare informatii detaliate despre cum se fabrica panourile radiante SUNJOY. MULTUMESC.ANTICIPAT.

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Domnule Oprea, intrebarile dvs. mi-au creat o curiozitate. Am zis “Cine este firma SunJoy?”. Am cercetat si am aflat ca de fapt nu este firma producatoare de panouri radiante. Este parte din firma Energy Korea INC. Sediul firmei este destul de dubios, defapt toate cate am descoperit sunt dubioase. Firma mama are doar reprezentante peste tot in lume.

      Am incercat sa obtin niste poze cu locatia, fabria etc. dar nu am avut succes. Pe google maps zona respectiva este in ceata … probabil din greseala!

      Deci, daca doriti sa contactati firma originala sa o intrebati cum anume produc panourile radiante, va sugerez sa nu va adresati firmelor romanesti care doar asambleaza aceste panouri. Firma originala o puteti contacta la aceasta adresa:

      Siteul oficial al firmei apare pe harta (aveti toate coordonatele acolo), fiind luate informatiile de pe siteul ce il au pentru proiectul SunJoy –

      Sunt putin sceptic in ceea ce priveste aceasta firma. Nu cred ca cei de la noi care comercializeaza aceste panouri au prea multe informatii. Pur si simplu este o noua modalitate de a face niste bani pentru ei. Chestiunea ce se pune este daca firma mare Energy Korea INC raspunde la o astfel de intrebare.

      Sincer, am citit putin in presa din afara si nu se vorbeste nimic despre acest proiect SunJoy! Ar mai fi o solutie cineva care stie limba lor, si are access la un calculator configurat cu limba lor, sa caute informatii pe internetul Korean cu privire la activitatea firmei, produsele comercializate etc.

  8. Avatar doinastela
    doinastela

    de ce sa montam un panou radiant si nu un convector electric ?

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Raspunsul eu cred ca este clar si simplu. Convertorul electric foloseste energia electrica pe care o converteste in caldura, la fel face si panoul radiant infrarosu, diferenta apare in modul prin care se realizeaza incalzirea. Panoul radiant foloseste radiantiile infrarosii , radiatii care au o multitudine de beneficii in ceea ce priveste fiintele vii (oameni, plante, animale), iar convertorul electric, doar genereaza caldura.

      Ca o solutie pentru incalzire, economica si cu eficacitate, si convertorul electric intra in lista. Doar ca el este un fel de resou mai performant, consuma oxigenul din incapere si … nu e panou radiant care incalzeste obiectele nu aerul. Obiectele se racesc mai lent decat aerul.

      Pur si simplu Convertoarele electrice in America si tarile cu o economie ridicata in Europa, sunt deja pe planul doi. Panourile radiante ori incalzirea cu radiatii infrarosii se pare ca sunt in linia 1.

      Doina, dvs. comercializati convertoare electrice, la preturi mult mai mici, dar consumul lor nu este deloc mic! Ce face un convertor de 1500w face un panou de 800w! Consum la jumatate?

  9. Avatar Popa Maria
    Popa Maria

    Eu mi-am cumparat doua panouri radiante pe hol si sunt multumita. Stau intr-un apartament cu trei camere, vecinii de deasupra, respectiv cei de sub noi nu se incalzec si erau necesare deoarece avem si doi copii mici. Si-au facut foarte bine treaba, ne-au ajutat la mentinerea unei temperaturi confortabile in toata casa. Am cunostinte care si-au achizitionat astfel de panouri la tara, in toata casa, si, de asemena, sunt foarte multumiti.

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Citeam un comentariu pe un forum, un individ spunea ca si el ar vrea, dar ca sa isi incalzeasca garsoniera i-ar trebui vreo 3 panouri ce l-ar costa aproape 2000 ron cu tot cu alte aparate adiacente. Ii dau dreptate cand a spus “nu mai bine platesc 200 ron pe luna timp de 3 luni pe an?”. Oricum, pentru cei care stau la tara, care au incalzire cu soba pe lemne, ar fi o investitie ce te scuteste de multe treburi. Soba cu intretinerea ei, dar si lemnele. Lemnele sunt scumpe, si plus de asta, contribui intrun mod indirect la defrisarea padurilor. Eu am zis, imi iau macar un panou sa vad despre ce e vorba!

  10. Ar fi o chestie daca marile magazine ar amenaja o camera unde sa fie instalate panouri d`astea ca sa vada omu` pe viu ce e cu ele, asa teoria e fantastica dar e doar teorie, lumea vrea sa simta pe propria-i piele efectele infrarosiilor emise de aceste panouri ca sa se dumireasca daca sint ok sau nu. Si pe mine ma bate gandul, dar nici ca as arunca 20 de milioane sau mai mult pe doua panouri iar mai apoi sa regret… Oamenii cumpara ce stiu ca merge la altii chiar daca noile tehnologii sunt (in teorie) mai bune. Ca sa fie bune si in practica ar fi necesar ca si preturile sa fie mai mici ca sa impulsioneze cumpararea. Zic si eu, nu dau cu paru`…

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Iti dau dreptate. Sincer, cand am aflat ca se incalzesc corpurile din camera inaintea aerului, mi s-a parut ciudat. Dar apoi m-am gandit la mine. Dimineata cand ies afara sa imi beau cafeaua, stau unde bate soarele. Acum primavara, dimineata este rece, dar la soare ma incalzesc repede desi aerul e totusi mai rece. Acelasi efect il au si aceste panouri.

      Oricum, in viitorul apropiat eu imi achizitionez unul. Am pus ochii pe unul de 600W care cica ar incalzi pana la 11mp. Am gasit suficienta informatie despre panourile radiante cu infrarosii, dar, cum ai spus si tu, nu le gasesti in magazine! Poate sunt in magazine si nu stiu eu. Oricum, vreau sa testez pe pielea mea! Prea multi vorbesc de ele ca sa zici ca nu sunt bune de nimic!

      1. E o problema cu aceste infrarosii, in caz ca vrei sa folosesti constant incalzirea de tipul asta. Ar trebui sa dea de gandit urmatoarele: saune cu infrarosii si/sau tuburi cu infrarosii.
        Si acestea si panourile de incalzire merg pe acelasi principiu:infrarosii, doar ca si sauna si tuburile (cosmetice) recomanda sedinte/terapii pt 30 min/zi altii un maxim de 60 min/zi. Trebuie sa fie ceva in neregula sa stai 24/24 sub radiatia undelor de tip infrarosu. Un tratat de fizica ar fi cel mai nimerit sa fie consultat. Deja am o problema sa mai cred pe cuvant vreo firma care produce/da consultanta/etc pt ca e evident ca pana la urma scopul lor e de a o vinde. O zi buna

      2. Avatar Ion Bogdan Popa
        Ion Bogdan Popa

        Radiatiile infrarosii sunt de mai multe feluri:
        -radiatii infrarosii de unda lunga;
        -radiatii infrarosii de unda medie;
        -radiatii infrarosii de unda scurta;
        Radiatiile infarosii de unda scurta si mijlocie se folosesc in domeniul medical sub stricta supraveghere, utilizarea necorespunzatoare putand dauna ( astfel de radiatii se folosesc in cazul saunei).
        In ceea ce priveste incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu, aceasta are la baza radiatii infrarosii de unda lunga, fara efecte negative.

      3. Avatar Ion Bogdan Popa
        Ion Bogdan Popa

        Se gasesc si in marile magazine precum Dedeman (vezi la ei pe site)
        Intrarevar, nu in prea multe si nici preturile nu sunt mai mari decat cele oferite de noi!
        Motivul pentru care importatorii nu incheie contracte cu marile magazine il reprezinta multele conditii pe care le pun aceste magazine.
        Cer prea mult si nu este rentabila colaborarea.

        Cumparati panouri radiante infrarosu de la noi: https://www.panouri-radiante-infrarosii.ro/

    2. le gasiti expuse dedeman si sunt convins ca si alte magazine de constructii ( hornbach, brico, leroy merlin etc )le au expuse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *