Daca vrei sa aflii cum se fac rasadurile, parcurge intreg articolul. Chiar de la început trebuie precizat că atât răsadnița, cât și solariul (solar – acest termen este folosit gresit, este adjectiv și nu substantiv) au utilizări multiple: efectuarea semănăturilor, repicarea răsadurilor, găzduirea provizorie a răsadurilor din seră, chiar și pentru a face culturile propriu-zise. În cele ce urmează, vă voi spune cum se fac rasadurile, sau mai bine spus, cum se pregătește rasadnita.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Cum se fac rasadurile – pregatirea rasadnitei
Este foarte important de știut că răsadnițele trebuie să fie amplasat pe un teren care să nu se afle în bătaia vântului. Tocurile la răsadniță trebuie să fie instalate în pantă ușoară, pe direcția N-S, astfel asigurând condiții bune de lumină, căldură și scurgere a apei. Stratul de bălegar poate fi așezat direct pe teren, sau poate fi săpat dinainte un șanț în care se pune mai apoi gunoiul de grajd.
Grosimea stratului de bălegar poate oscila între 10 și 60 de cm, în funcție de cât de timpuriu vreți să faceți rasadurile și de pretențiile plantelor la căldură.
Lucrările necesare în pregătirea răsadniței în vederea semănatului sunt următoarele:
- curățirea terenului de gunoaie și nivelarea acestuia
- se așează un strat de frunze uscate sau de paie de aproximativ 6-8 cm
- se așterne un strat de bălegar, preîncălzit. Se pune în strat uniform ce se tasează. După ce se fixează tocul, de jur împrejur se mai adaugă un strat de bălegar pentru a menține căldura în interiorul răsadniței sau a solariului.
- Se pun ferestrele la răsadniță, peste care se pune folie de politilenă sau rogojini, cu scopul de a grăbi încălzirea bălegarului.
- după 4-6 zile de la așezarea stratului de gunoi de grajd, se pune stratul de pământ, de 10-12 cm, după ce înainte de această etapă, s-a prăfuit bălegarul cu var, pentru a împiedica apariția ciupericlor. Este important ca deasupra patului de pământ, sa se mai pună un strat de pământ foarte fin, cernut, în grosime de 2-3 cm, și să se niveleze bine
- Semănatul se face prin împrăștiere sau în rânduri distanțate la 5-10 cm, în funcție de mărimea semințelor și de faptul că rasadurile vor fi repicate sau nu. După semănarea prin împrăștiere, se acoperă semințele prin cernerea pământului cu sită de mână. În cazul în care semințele s-au plantat în șănțulețe, acoperirea se face prin umplerea acestora cu pământ, presărat cu mâna de-a lungul rândului, sau prin tragerea cu mâna direct în sănțuleț. După semănarea răsadurilor, urmează tasarea cu o scândurică pentru a se realiza un contact mai bune al semințelor cu pământul presărat.
Udarea răsadurilor
- se face cu o stropitoare cu sită foarte fină și se folosește apă ușor încălzită, dacă e posibil la căldura soarelui. Frecvența udării răsadurilor se apreciază astfel încât pământul să fie mereu reavăn.
Aerisirea rasadurilor este obligatorie și în zilele friguroase, deoarece embrionii semințelor respiră intens în procesul de germinare. îndepărtarea condensului se face atunci când este cazul (picurarea depreciază uniformitatea semănăturii).
Plivirea buruienilor se face atunci când sunt foarte mici, deoarece dacă le smulgem când acestea sunt mai mari, se deranjeaza rasadurile.
Rărirea, ciupirea rasadurilor și repicarea rasadurilor se fac după aceleași tehnici ca și în cazul semănării în seră.
Ciupirea rasadurilor este o ingrijire mai speciala care consta in indepartarea varfurilor , deasupra a 2-4 noduri, cu scopul ca ele sa ramifice mai bine de la baza si sa formeze tufe compacte. De obicei ruperea varfului plantei se face la cateva saptamani dupa repicare.
În cazul pregătirii solariilor în vederea producerii de răsaduri, problemele sunt cam aceleași, doar că în locul tocurilor și geamurilor de răsadniță, se folosește folia de polietilenă cu care se acoperă solariul.
Semănăturile târzii, care se fac prin luna aprilie, se pot face direct în pământul de pe terenurile pe care se instalează tocurile de răsadniță sau solariile, doar că trebuie să se mărunțească bine, în special stratul superior.
Iata deci cum se fac rasadurile si cum trebuie ingrijite acestea! Spor la treaba!
Lasă un răspuns