Perele și sucul de pere – La ce ajută pentru sănătate?

Timp de citire estimat: 9 minute


sucul de pere sau cidru de pere pentru o viata sanatoasa

Te invit să descoperi beneficiile și proprietățile nutritive, cele mai importante, ale consumului de pere. Sucul de pere este ușor asimilabil și oferă corpului substanțe nutritive și vitamine esențiale vieții. Perele sunt disponibile pe tot parcursul anului, dar mai ales de la sfârșitul lunii iunie până în februarie, în funcție de soi.

Continuă lecturarea articolului și vei afla despre remedii naturiste pe bază de pere sau alte produse ale copacului păr. Lămurim mitul cum că perele îngrașă. Prezentăm modalități ușoare sau simple de a prepara perele pentru consum. Începem?

Ce se foloseşte de la copacul păr?

Părul este un copac originar din China, unul dintre copacii de la care se utilizează în medicina umană nu numai poamele adică perele, ci şi frunzele, florile şi scoarţa. În Europa este cunoscut încă din Evul Mediu.

Para este un fruct dulce despre care se spune că este rudă cu mărul. Mărimea este aproximativ ca a mărului, cu câteva semințe în mijloc, numai că forma este mai alungită. Spre deosebire de mere, cele mai multe soiuri de pere au o coajă subțire care nu este ușor de decojit. Coaja perelor variază în culori de galben, verde, maro, roșu, sau o combinație din oricare dintre aceste culori. 

Pulpa perelor este suculentă, dulce și ușoară. Textura este moale și untoasă la majoritatea perelor, dar unele soiuri au o textură granulată. De obicei când ne gândim la pere, ne vine în minte forma de clopot, însă există anumite soiuri care sunt rotunjite, exact ca merele.

Frunzele şi scoarţa de păr conţin arburtină, substanţă care imprimă produsului uscat proprietăţi diuretice, eliminator al acidului uric, sedativ al căilor urinare şi antiputrid.

Scoarţa părului are proprietăţi astringente, micşorează febra şi elimină diareea, fiind utilizată în tratamentul diareei şi stărilor febrile sub formă de ceai sau decoct.

Frunzele părului sunt antiseptice, calmante, dezinfectante, diuretice, sedative, fiind recomandate în afecţiunile căilor urinare şi cistite.

Florile părului au proprietăţi antiinflamatorii fiind utilizate în tratamentul cistitelor.

Perele sunt fructe diuretice, depurative şi astringente, stimulează digestia, vitaminizează şi mineralizează organismul. De asemenea, perele favorizează eliminarea toxinelor, scad febra şi înlătură greaţa. Mai mult, perele stimulează formarea de globule roşii.

Recoltarea scoarţei de păr poate fi făcută toamna după căderea frunzelor sau primăvara devreme.

Cum preparăm remedii naturite din acest copac?

  1. Sub formă de infuzie sau decoct din frunze sau scoarţă uscată, sunt utilizate în reumatism gutos, infecţii urinare, litiaze urinare, pansamente şi spălări în cazul rănilor atone şi ulcerelor.
  2. Pulberea florilor sau maceratul din flori şi apă se foloseşte în tratamentul cistitelor.
  3. Maceratul din frunze şi apă este recomndat de fitoterapie în infecţii faringiene, amigdalite şi tratamentul anginei.
  4. Sucul de pere, fructele proaspete sau decoctul de pere uscate sunt utilizate în cancer, diabet şi reumatism ca adjuvant. În unele sate se folosea decoctul din frunze care se adaugă în baia copiilor debili (lipsiți de rezistență la eforturi fizice și la boli – SURSA: dexonline.ro) .

Ce proprietăți și calități nutritive au perelor?

Perele sunt o sursă excelentă de fibre solubile în apă. Ele conțin vitaminele A, B1, B2, C, E, acid folic și niacină. De asemenea, perele sunt bogate în cupru, fosfor și potasiu, cu cantități mici de calciu, clor, fier, magneziu, sodiu și sulf.

perele un bun energizant natural

Unele soiuri de pere au un conținut de fier mai ridicat față de altele. Acest lucru poate fi observat atunci când tai o pară și aceasta devine maro. În cazul în care pulpa nu devine usor maronie, înseamnă că are un conținut de fier foarte mic sau chiar acesta este inexistent.

Beneficii pentru sănătate de la consumul de pere sau sucul de la pere

Sucul de la pere sau piure crud din pere poate fi introdus cu încredere și la sugari, acesta fiind un aliment ușor pentru ei și hrănitor. Atenție la cantitatea preparată într-o tură, calitatea perelor și soiul lor. Discutați cu medicul dvs. înainte de a introduce un aliment nou în dieta bebelușului.

Perele sunt adesea recomandate ca fructe hipoalergenice, bogate în fibre, care nu produc reacții adverse.

Consumul de pere și a sucului obținut din pere este indicat pentru diverse afecțiuni, fiind ușor asimilat de organism și bogat din punct de vedere nutritiv, cu vitamine și minerale esențiale.

  1. Sucul natural din pere este recomandat in hipertensiune arteriala. Perele contin antioxidanti care ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale si a accidentelor vasculare cerebrale.
  2. Pentru prevenirea cancerului, se recomanda sucul de pere. Continutul de vitamina C, alaturi ce cupru, actioneaza ca doi antioxidanti ce protejeaza celulele de daunele provocate de radicalii liberi.
  3. Scade nivelul de colesterol consumand suc de pere. Continutul ridicat de pectina din pere le fac utile in a ajuta la scaderea valorilor colesterolului.
  4. Sanatatea colonului are de beneficiat in urma consumului regulat de suc de pere. Consuma perele cu tot cu coaja sau sub forma de suc, pentru a profita la maxim de efectele fibrelor, extrem de benefice pentru sanatatea colonului.
  5. Scapa de constipatie cu sucul de pere. Pectina din pere este un bun diuretic si are un efect usor laxativ. Consumul de suc de pere ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
  6. Sucul de pere este un energizant natural. Sucul de pere este un foarte bun energizant datorita, in mare parte, continutului ridicat de fructoza si glucoza. Este indicat in cazurile de oboseala sau stres, dar poate fi consumat si in fiecare dimineata, ca inlocuitor de cafea.
  7. Perele si sucul de pere recomandate pentru febra – O metoda eficienta de a scapa de febra este sa bei un pahar mare de suc de pere – acesta are un efect imediat de racire a organismului.
  8. Sucul de pere imbunatateste sistemului imunitar. Nutrientii antioxidanti din pere sunt importanti in fortifierea sistemului imunitar. Daca simti ca se apropie vreo raceala, atunci bea suc de pere.
  9. Scapa de inflamatii cu pere. Sucul de pere are un efect antiinflamator si ajuta la ameliorarea durerii in cazul multor afectiuni inflamatorii.
  10. Osteoporoza poate fi ameliorata cu suc de pere. Perele au un continut ridicat de bor. Borul din sucul de pere ajuta organismul sa-si pastreze calciul, astfel previne sau intarzie aparitia osteoporozei.
  11. Sucul de pere este recomandat in sarcina. Continutul ridicat de acid folic previne defectele de tub neural la sugari.
  12. Daca ai o respiratie scurta sau dificultati de respiratie, bea suc de pere proaspete. Caldura verii poate provoca la copii acest tip de respiratie scurta cu flegma excesiva. Daca se consuma sucul de pere in aceasta perioada, acesta ajuta la eliminarea flegmei si la reglarea respiratiei.
  13. Perele sunt benefice pentru corzile vocale. Taie 2 pere in cubulete, fierbe-le cateva minute si bea infuzia calda amestecata cu o lingurita de miere de abine. Aceste bautura are efecte benefice pentru gat si corzile/coardele vocale.
sucul de pere sau cidru de pere pentru o viata sanatoasa

Perele nu îngrașă! Perele ajută la slăbit!

Unii afirmă faptul că perele îngrașă. Dacă se consumă în cantități mari, putem spune că perele pot îngrășa, însă dacă se consumă cu moderație, ajută la slăbit. Perele sunt diuretice, ceea ce înseamnă că ajută la detoxifierea organismului, la eliminarea toxinelor și a depunerilor de grăsime.

Cura cu pere te poate ajuta să scapi de surplusul de grăsime și la slăbitul natural fără riscuri. Multe studii arată că ratele obezității sunt mai scăzute în rândul consumatorilor de pere proaspete.

Într-un studiu efectuat în 2003 pe 411 femei supraponderale cu nivelul de colesterol ridicat, consumul de trei pere sau trei mere în fiecare zi a grăbit semnificativ scăderea în greutate la un indice de 1,22 kg, decât 0,88 kg la femeile cu un aport minim de fructe. Tot din studiul citat mai jos aflăm că femeile care consumau fructe au avut o diminuare considerabilă a aportului de calorii zilnice, datorat unei senzații de sațietate de la consumul de pere. Acest lucru sugerează că consumul a 3 pere pe zi poate reduce consumul total de alimente. O scădere semnificativă a glicemiei a fost observată în rândul celor care au suplimentat dieta cu pere sau mere.

Rezultatele acestui studiu indică faptul că femeile supraponderale pot experimenta modificări importante ale greutății corporale și ale profilurilor metabolice, dacă consumă mai multe pere sau mere în dietă. (SURSA: Conceição de Oliveira M, Sichieri R, Moura AS. Pierderea în greutate asociată cu un aport zilnic de trei mere sau trei pere în rândul femeilor supraponderale. Nutrition 2003;19:253-256)

Cum selectăm și depozităm perele pentru consum?

Alege perele ferme si intens colorate. Lasa-le sa stea cateva zile, daca este necesar, pana sunt usor moi cand apesi, ca si fructul de avocado. Daca vrei sa grabesti procesul de maturare, pastreaza-le intr-o punga de hartie la temperatura camerei.

Odata ce sunt coapte, pot fi depozitate in frigider unde pot ramane in stare proaspata pentru mai multe zile. Perele care sunt mult prea coapte nu sunt potrivite pentru stoarcere, de acea este indicat sa le consumi cat mai proaspete posibil si in stare cruda (nu în dulcețuri și compoturi pentru că își pierd calități importante prin fierbere sau pasteurizare).

Depoziteaza perele departe de alimentele cu miros puternic deoarece au tendinta de a absorbi mirosurile. Anumite soiuri de pere, în special cele de toamnă, pot fi păstrate în loc întunecos, răcoros, cu temperatură și umiditate medie constantă (cămară sau beci). Fructele culese cu mâna, rezistă depozitate mai multă vreme.

Pentru mai multe despre cum putem consuma perele, click aici: Perele bogate în zahăr natural – retete cu pere

Cum preparăm sucul de pere (3 metode)

Pere zemoase bune pentru suc de bere
  1. Cel mai simplu poți prepara sucul de pere dacă ai la îndemană un storcător, de preferat prin presare la rece.
  2. Dacă nu ai storcător la îndemână, poți pregăti sucul de pere la blender, consumând astfel și fibrele din pulpă.
  3. Dacă nu ai nici una dintre aceste unelte, atunci perele se pot da prin răzătoare, după care se storc cu ușurință pentru a obține sucul.

Atenție, se oxidează repede, astfel consumă rapid și nu păstra la frigider mai mult de 24 de ore pentru că sucul își va pierde din calități.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *