Alege oua de Paste vopsite natural daca vrei sa sarbatoresti sanatos, fara vopsele chimice. Vreau sa iti prezint o solutie buna pentru a avea niste culori vii.
Se stie ca daca folosesti fiertura de frunze de ceapa, poti obtine oua rosii-maronii, dar am pentru tine solutia pentru verde, pentru albastru, pentru rosu, pentru galben, folosind si alte ingrediente naturale.
Sfintele Sarbatori de Paste vin sa ne aminteasca credinta crestina. In aceste zile cred ca este ocazia potrivita sa ne apropiem de natura si sa o folosim in arta de a vopsi natural ouale de Paste, ca si stramosii nostrii.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Oua de Paste vopsite natural – cantitati si ingrediente
Masurile sunt generale, de unu la unu. La o masura de ingredient adaugati o cana cu apa. Iata ingredientele si cantitatile folosite pentru a face oua de Paste vopsite natural:
- o cana de bucati de frunze de varza rosie – face ouale albe sa devina albastre si verzi pe cele brune
- o cana de frunze de ceapa rosie – face ouale violet sau rosii
- o cana de frunze de ceapa galbena – face ouale albe sa devina portocalii, iar pe cele brune le face rosii-ruginii
- o cana de sfecla rosie data prin razatoarea mare – face culoare roz pe ouale albe, si maro pe cele brune
- 2 lingurite de pulbere de turmeric – face ouale galbene
- 1 plic de ceai de Hibiscus – face ouale de culoarea lavandei
→ Dupa cum v-ati dat seama depinde si ce culoare au ouale naturale, albe sau brune.
→ Adauga o lingura de otet la fiecare cana de vopsea naturala pentru oua de Paste.
→ La o duzina de oua foloseste 4 cani de lichid vopsea naturala pentru oua de Paste.
Dupa vopsirea naturala, dupa uscarea lor, maseaza ouale cu ulei (ulei normal) si apoi sterge-le cu un servet de hartie. Vor capata culorile mai vii si un luciu specific.
Cum sa faci oua de Paste vopsite natural?
Poti prepara vopseaua naturala intro cratita mai mare pentru o singura culoare sau in 3-4 separate pentru diferite culori. Foloseste masurile de mai sus, dublandu-le, pentru a face mai multa vopsea naturala pentru ouale de Pasti.
Pune materia de colorant (varza rosie, frunzele de ceapa etc.) in vasul cu apa la foc si adu compozitia la timpul de fierbere. Apoi da focul la mic, acopera cratita cu capac si lasa sa fiarba pentru 15-30 minute. Vopseaua naturala pentru ouale de Pasti este gata cand culoarea este cu cateva nuante mai intunecata decat culoarea pe care vrei sa o aiba ouale tale.
Cum verifici culoarea? Ia o lingura de lighid din fiertura si pune-o pe o farfurie alba.
Cand vopseaua naturala este gata, ia cratita de pe foc si las-o sa se raceasca la temperatura camerei. Daca o depozitezi intrun loc mai racoros (nu frigider) se va raci mai repede.
Dupa ce s-a racit, lichidul trebuie strecurat intrun alt vas. Il poti pune din nou in cratita dupa ce l-ai strecurat. Adauga otetul in vopseaua naturala. Cum am zis, o lingura la o cana de vopsea naturala pentru oua de Paste.
Aranjeaza ouale fierte bine in vase separate, cu grija sa nu le spargi coaja, dupa cum le vrei colorate. Poti folosi borcane de sticla unde iti incap 2-3 oua si vor ocupa si mai putin spatiu decat castroanele.
Asigura-te ca ouale sunt complet scufundate in vopseaua naturala pentru oua de Paste.
Acum vasele sau borcanele cu ouale scufundate in vopseaua naturala pune-le la frigider. Le lasi la rece pana cand culoarea dorita este pe oua.
Ce crezi ca se intampla daca ouale albastrui le scufunzi in fiertura de turmeric? Devin verzi!
Da! Poti combina culorile, scufundand ouale colorate in alta solutie colorata!
Scoate si usuca ouale cu grija, apoi maseazale cu putin ulei pe fiecare. Sterge-le apoi cu un prosop/servet de hartie.
Pastreaza-le in frigider pana cand masa de Pasti este gata sa le primeasca, si pofticiosii tai sunt curiosi sa ciocneasca oua de Paste vopsite natural!
Incondeierea oualor in Bucovina
Spre final, pentru cei care au dorinta sa pregateasca pentru masa de Paste cateva oua mai speciale, va prezint un video despre incondeierea oualor in Bucovina. Botosana este satul in care am copilarit, motiv pentru care am ales acest minunat ritual de pregatire a oualor.
Ouale vopsite si importanta lor in traditia romaneasca
Ouale vopsite sau incondeiate joaca un rol foarte important in obiceiuri si credinte. Ele au aparut dupa inmormantarea lui Iisus, in clipa Invierii sau imediat dupa. Ele sunt rosii de la sangele ranilor lui Hristos, care a curs intr-un cos cu oua asezat de Maica Domnului sub cruce; ele sunt pietre transformate in oua rosii, pietre cu care evreii vroiau sa-l loveaca pe Hristos, etc.
Ouăle se fierb si se vopsesc in Saptamana Mare (joi, vineri sau sambata) si se consuma in Duminica Pastilor, după sfințire. Ritualul prevede ca oamenii, doi cate doi, sa ciocneasca ouă, in timp ce unul spune: “Hristos a-nviat!”, iar celalalt raspunde: “Adevarat c-a-nviat!”
Ouale De Paste Încondeiate Și Sărbătoarea Paştelui La Români
Mai este aproape o lună de zile până la această sărbătoare deosebită a Învierii Domnului simbolizată de ouale de paste încondeiat sau rosii, care în acest an va fi sărbătorită pe data de 5 mai. Deşi în alte ţări creştine Paştele nu are o importanţă la fel de mare ca şi Crăciunul, în Romania lucrurile stau altfel. Aici tradiţiile s-au păstrat aproape nealterate de-a lungul timpului, mai ales în zonele rurale, iar Paştele înseamnă Învierea lui Hristos şi învierea naturii.
În noaptea Paştelui, oamenii îmbrăcaţi în haine noi merg la biserică plini de încredere în mântuirea prin Cristos. La miezul nopţii, înconjoară biserica cu lumânări aprinse în mâini şi cântă: “Hristos a înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”. După încheierea ceremoniei religioase oamenii se întorc acasă cu lumină şi Paşte (bucăţi de pâine sfinţită şi stropită cu vin, care simbolizează trupul şi sângele lui Hristos).
Ouale de paste încondeiate – sarbatoarea inceperii anului nou
Dar Paştele a devenit sinonim cu ouăle roşii, ouale de paste a căror semnificaţie a încondeirii lor este pastrată în numeroase legende şi este strâns legată de începerea anului nou după un obicei precreştin. Se folosesc tradiţionalele ouă de găină, ceara de albine şi culorile vegetale (obţinute din plante şi fructe). Cu ajutorul instrumentelor tradiţionale (chisita, pămătuf etc.) ouăle de paste la români sunt decorate cu diverse motive, în funcţie de zona şi de imaginaţia creatorului. În Muntenia şi Oltenia se folosesc puţine culori iar decorurile sunt naturaliste. În Moldova cromatica şi motivele la ouale de paste se diversifică. Se ajunge chiar la performanţa ca decorul să fie facut din mărgele, aşa cum se obişnuieşte la Mănăstirea Suceviţa din Bucovina.
În Transilvania însă, datorită numeroaselor minorităţi, la ouale de paste totul este foarte divers. Se întâlnesc toate culorile, într-o mulţime de combinaţii şi motive. În Ţara Bârsei (depresiunea Braşov) compoziţia şi rafinamentul desenului pe ouale de paste sunt extraordinare. Ouăle de paste incondeiate se folosesc pentru decor sau pentru diverse ritualuri. În Bucovina de exemplu, există obiceiul Blajinilor. Blajinii sunt sufletele copiilor morţi, care, prin intermediul colacilor trimişi pe râu sau împărţiţi în cimitire, află şi ei că marea sărbătoare a Paştelui a avut loc şi se pot bucura.
Ornamentele Prezente Pe Ouăle De Paşte
O primă clasificare a motivelor ce sunt desenate pe ouă a fost făcută de Leonida Bodnărescul în 1908 şi cuprinde următoarea serie de ornamente.
Seria 1: Regnul animal
Se întâlnesc musca, peştele, calul, caprele, cucuşol, albina, broasca, racul, porumbiţa, greierul, zmeul, raţa, şarpele, melcul, păianjenul. În afară de acestea se mai desenează chiar şi anumite membre din corpul animalelor ca unghia caprei, laba gâştei, creasta şi gâtul cucoşului, urechile iepurelui, coarnele cerbului, picioarele berzei, coada rândunicii, pana corbului, etc.
Seria 2: motive vegetale
Plantele au un rol foarte important în încondeierea ouălelor, ca motive fiind oferite frunzele arborilor şi pomilor, florile, dar şi fructele. Găsim pe ouă frunza bradului, a stejarului, de mesteacăm, de salcie, vâscul, floarea mărului, florile de păr, frunza trifoiului, ghiocelul, păpădia, hameiul, păstăile, fasole, spicul grâului.
Seria 3 – a uneltelor
Sunt folosite şi diferite unelte casnice şi de câmp la încondeiere ca grebla, lopata, hârleţul, sapa, roata carului, furculiţa, secera, clopoţelul, fierul plugului.
Seria 4 – diverse
Întâlnim pe ouăle încondeiate figuri care nu prea pot fi incluse în celelalte serii, iar aici putem include desagii şi brâul popii, degeţelele, calea rătăcită, încolăcitura cubelcului. Trebuie amintit faptul că pe cel puţin un ou este încondeiată “crucea Paştelor”.
Lasă un răspuns