Cartoful dulce – proprietati si beneficii, aliment pentru diabetici

Timp de citire estimat: 11 minute


smoothie cu cartof dulce, iaurt si miere - sucul de cartofi dulci

In ciuda numelui, cartoful dulce nu face parte din aceeasi familie a cartofului, nici pe departe. Cartofii sunt tuberculi, in timp ce cartofii dulci sunt radacini. Cartofii dulci au o aroma distincta, o textura dura si un gust dulce. Exista mai multe varietati de cartofi dulci, cu o pulpa ce variaza la culoare intre alb, galben, portocaliu si violet. Chiar si formele si dimensiunile cartofului dulce variaza. Sucul de cartofi dulci este usor asimilabil, motiv pentru care il recomand in dieta zilnica. Proprietatile si beneficiile sucului de cartofi dulci il recomanda pentru diabetici, dar si celor care vor sa se bucure de acest rasfat culinar.

Cartoful dulce – proprietati si calitati nutritive

Cartoful dulce (Ipomoea batatas), in special cel care are culori intense, este extrem de bogat in caroten (precursor al vitaminei A). Mai mult, cartoful dulce este o sursa excelenta de vitamina C, B2, B6, E si biotina (B7).

In ceea ce priveste continutul de minerale, cartofii dulci ofera cantitati importante de mangan, acid folic, cupru si fier. De asemenea contine acid pantotenic si este bogat in fibre alimentare.

Beneficii pentru sanatate ale consumului de cartof dulce

cartoful dulce bogat in caroten

Cartofii dulci sunt surse excelente de proteine vegetale si au foarte putine calorii. Spre deosebire de alte radacinoase bogate in amidon, acestia au un continut scazut de zaharuri si, de fapt, sunt un bun reglator al zaharului din sange.

Cartoful dulce si sucul de cartofi dulci este recomandat in diverse afectiuni

Cel mai simplu mod de a prepara sucul de cartofi dulci este acela de a folosi un storcător cu presare la rece. Cartofii se curăță, se taie bucăți mai mici și se introduc în storcător.

  • Sucul de cartofi dulci este recomandat in probleme inflamatorii. Cartofii dulci contin o mare cantitate de antioxidanti, facandu-i alimentul potrivit in combaterea problemelor inflamatorii, cum ar fi astmul, artrita, guta, etc. Se consuma preparati la aburi, sub forma de suc de cartof dulce preparat la storcator sau smoothie la blender.
  • Cartofii dulci sunt buni pentru diabet. Aceasta radacina fibroasa este potrivita pentru consum in cazul diabeticilor deoarece este un bun reglator al zaharului din sange. Consumul de cartof dulce ajuta la stabilizare si reduce nivelul de insulina. Cartoful dulce poate fi consumat crud, fiert, la cuptor sau intr-un delicios smoothie pentru diabetici.
  • Sucul de cartofi dulci este recomandat pentru sanatatea tractului digestiv. Cantitatea semnificativa de fibre alimentare din cartoful dulce, mai ales atunci cand sunt consumati cu tot cu coaja, ajuta la mentinerea unui tract digestiv sanatos. De asemenea ajuta la eliminarea constipatiei si la prevenirea cancerului de colon.
  • Bea sucul de cartofi dulci pentru emfizem pulmonar. Fumatorii, atat cei activi, cat si cei pasivi, ar trebui sa consume in mod regulat alimente bogate in vitamina A. Avand in vedere ca fumul provoaca deficiente ale acestei vitamine, provocand astfel o serie de probleme la nivelul plamanilor, se recomanda cartoful dulce.
  • Cartoful dulce are efecte benefice in dezvoltarea fatului. Continutul ridicat de acid folic din cartoful dulce este important si necesar pentru a mentine celula fetala sanatoasa si pentru o dezvoltare de tesut eficienta. Sucul de cartofi dulci este astfel recomandat in sarcina.
  • Sucul de cartof dulce intareste sistemul imunitar. Consumul regulat de cartofi dulci intareste sistemul imunitar al organismului si dezvolta rezistenta la infectii.
  • Cartoful dulce si sucul de cartofi dulci ajuta in bolile de inima. Consumul acestei radacini bogate in potasiu ajuta la prevenirea atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale. Cartoful dulce ajuta la mentinerea echilibrului hidro-electrolitic in celulele corpului, precum si a functiei cardiace normale si a tensiunii arteriale.
  • Scapa de crampe musculare cu suc de cartofi dulci. Deficienta de potasiu poate provoca crampe musculare si o sensibilitate crescuta la leziuni, in special in cazul celor care fac sport sau efort prelungit. Daca introduci cartoful dulce in dieta ta, acesta iti va oferi mai multa energie si va preveni crampele si leziunile.
  • Scapa de stres cu nutrientii din cartoful dulce. Cand esti stresat, nivelul metabolic creste, scazand nivelul de potasiu. Prin gustarile de cartofi dulci introduse in dieta, se reechilibreaza mineralele vitale si se normalizeaza bataile inimii. Aceasta, la randul sau, trimite oxigen la creier si regleaza echilibrul hidric al organismului.

Ce trebuie sa stii despre cartoful dulce

Atunci cand cumperi cartofi dulci, cel mai indicat este sa ii alegi pe cei cu culori mai intense, mai inchise, deoarece acestia au un un continut mai ridicat de caroten. De asemenea, cartofii dulci trebuie sa fie fermi, si nu cu coaja incretita. Evita cartofii dulci care prezinta zone de culoarea verde care indica prezenta unei substante toxice numita solanina.

Pastreaza cartofii dulci intr-un loc racoros, intunecat si bine ventilat.

Coaja cartofilor dulci contine foarte multi nutrienti, asa ca e indicat sa incerci sa nu o curati, ci sa o speli bine si sa o consumi. Pentru o spalare corecta, foloseste un burete de bucatarie sau o perie de legume.

Pentru o reteta de exceptie – gateste 2-3 cartofi dulci la aburi. Lasa-i sa se raceasca si apoi amesteca-i in blender cu iaurt, miere si ulei de in pentru a obtine un smoothie nutritiv si sanatos.

smoothie pentru diabetici cu cartof dulce, iaurt si miere
Smoothie pentru diabetici cu cartofi dulci, iaurt si miere de albine

Cartoful dulce ~ retete in imagini

Acestea sunt doar cateva modalitati in care putem gati cartoful dulce. Acesta poate fi introdus in dieta noastra in diverse moduri, in retete dulci sau sarate, in mancaruri, simplu, copt, prajit, umplut, in tarte si prajituri, pe pizza, cu paste, etc.

Contraindicatii – Atentie la consumul de cartof dulce

Deși există unele speculații cu privire la efectele nocive ale oxalatilor din cartofii dulci, aceasta este în principal o preocupare dacă aveți ai un istoric ce implica pietre la rinichi. În general, beneficiile pentru sănătate ale consumului de cartofi dulci depășesc orice alte dezavantaje.

Continutul de vitamina A din cartoful dulce este o problema?

Vitamina A este esentiala pentru functia imunitara, pentru reproducere si pentru comunicarea celulara. Este probabil cel mai cunoscut element pentru sustinerea vederii. Vitamina A joaca, de asemenea, un rol crucial in formarea si intretinerea normala a organelor,inclusiv a inimii, plamanilor si a rinichilor.

Cartofii dulci contin o cantitate extrem de mare de vitamina A, cu 787 miligrame pe portie. Se recomanda un aport zilnic de 700 mg pentru femei si 900 de miligrame pentru barbati. O potie de cartof dulce va satisface destul de mult nevoia zilnica.

In cazul in care te intrebi daca atat de multa vitamina A poate fi daunatoare, nu trebuie sa iti faci griji.

Daca mananci multi cartofi dulci, pe langa o suplimentare de vitamina A o perioada lunga de timp, cel mai semnificativ efect ar putea fi carotenodermia. Aceasta este o afectiune inofensiva care determina pielea sa devina galben-portocalie. Este reversibila dupa ce se intrerupe consumul de beta-caroten.

Sa fim sanatosi alaturi de cartoful dulce si nu numai!

Sursa online:

Cartoful dulce are de 1000 de ori mai multe vitamine decat cartoful alb si este un calmant natural


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Cartoful dulce – proprietati si beneficii, aliment pentru diabetici”

  1. Avatar Eniko
    Eniko

    Cartofii dulci sunt recomandaţi şi pentru copii, se poate face piure, iar copilul poate mânca de la vârsta de 6 luni.

  2. Avatar Dumitru
    Dumitru

    Si daca fac cartofi prajiti, este atat de sanatos si cu ulei? Am citit articolul si vad ca este foarte util pentru multe probleme de sanatate.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Daca ii faci prajiti, absolut se pierd foarte multe dintre aceste substante care sunt atat de benefice organismului. In general beneficiile consumului de catof dulce se resimt atunci cand acesta este consumat cat mai proaspat posibil, eventual putin fiert sau facut la cuptor in coaja, insa nu prajit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *