Plante medicinale folosite în dermatologie si cosmetica

Din antichitate, medicina — arta vindecării, avea în Dacia reprezentanţi renumiţi pentru măiestria lor, dovedită şi recunoscută în textele istoricilor timpului. Tratamentul se baza pe principiile terapeutice aflate în natură : în sol, apă, plante, în secreţiile sau organele animalelor, asta insemna pe vremuri medicina, dermatologie, cosmtica.

Plante medicinale folosite in cosmetica si dermatologie

Cunoaşterea virtuţilor terapeutice ale plantelor s-a transmis, din generaţie în generaţie, în fiecare sat fiind cel puţin câte o „babă doftoroaie”, care ştia diverse leacuri pentru boli. Virtuţile terapeutice ale unor plante comune folosite mai frecvent in dermatologie, precum muşeţelul, sunătoarea, gălbenelele, coada şoricelului, mătasea de porumb, izmă, pelinul, sulfina, teiul, socul erau cunoscute tuturor. Din păcate, multe remedii tradiţionale s-au pierdut în decursul timpului.

Culegerea de date asupra medicinei tradiţionale, de pe meleagurile ţării noastre, s-a făcut mai ales în a doua jumătate a secolului trecut şi în prima jumătate a secolului nostru de către etnologi şi folclorişti ; totuşi, probabil că multe „secrete” s-au pierdut iremediabil, o dată cu dispariţia celor care le cunoşteau şi le practicau.

Bolile de piele, de care se ocupă o specialitate complexă a medicinei — dermatologia, prezintă o diversitate de aspecte şi forme, condiţionate de numeroşi factori cauzali, unii cunoscuţi, alţii bănuiţi, iar alţii neidentificaţi.

plante medicinale folosite în dermatologie si cosmeticaComplexitatea aspectelor patologice în dermatologie impun o atitudine terapeutică pe măsură, capabilă să înlăture sau să prevină apariţia şi evoluţia bolilor. Progresele rapide în toate domeniile medicale şi farmaceutice, începînd cu cercetarea fundamentală, care îşi găseşte într-un ritm din ce în ce mai alert aplicabilitatea practică, au condus la amplificarea şi diversificarea procedeelor terapeutice utilizate.

Achiziţiile în domeniul chimioterapiei, a terapiei cu produse chimice de sinteză, au modificat radical evoluţia şi prognosticul patologiei în general, bineînţeles şi în dermatologie. Dar, dermatologia, ca şi alte specialităţi, apelează la modalităţi terapeutice variate, precum radioterapia, balneo-fizioterapia, dieto-terapia, chirurgia, apiterapia etc.


Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 4 Pareri

  1. Daniela Daniela
  2. Maria Tudor Maria Tudor

Spune parerea ta!

 

Sus