Plante medicinale folosite în dermatologie si cosmetica

Timp de citire estimat: 2 minute


plante medicinale folosite in cosmetica si dermatologie

Din antichitate, medicina — arta vindecării, avea în Dacia reprezentanţi renumiţi pentru măiestria lor, dovedită şi recunoscută în textele istoricilor timpului. Tratamentul se baza pe principiile terapeutice aflate în natură : în sol, apă, plante, în secreţiile sau organele animalelor, asta insemna pe vremuri medicina, dermatologie, cosmtica.

Plante medicinale folosite in cosmetica si dermatologie

Cunoaşterea virtuţilor terapeutice ale plantelor s-a transmis, din generaţie în generaţie, în fiecare sat fiind cel puţin câte o „babă doftoroaie”, care ştia diverse leacuri pentru boli. Virtuţile terapeutice ale unor plante comune folosite mai frecvent in dermatologie, precum muşeţelul, sunătoarea, gălbenelele, coada şoricelului, mătasea de porumb, izmă, pelinul, sulfina, teiul, socul erau cunoscute tuturor. Din păcate, multe remedii tradiţionale s-au pierdut în decursul timpului.

Culegerea de date asupra medicinei tradiţionale, de pe meleagurile ţării noastre, s-a făcut mai ales în a doua jumătate a secolului trecut şi în prima jumătate a secolului nostru de către etnologi şi folclorişti ; totuşi, probabil că multe „secrete” s-au pierdut iremediabil, o dată cu dispariţia celor care le cunoşteau şi le practicau.

Bolile de piele, de care se ocupă o specialitate complexă a medicinei — dermatologia, prezintă o diversitate de aspecte şi forme, condiţionate de numeroşi factori cauzali, unii cunoscuţi, alţii bănuiţi, iar alţii neidentificaţi.

plante medicinale folosite în dermatologie si cosmetica

Complexitatea aspectelor patologice în dermatologie impun o atitudine terapeutică pe măsură, capabilă să înlăture sau să prevină apariţia şi evoluţia bolilor. Progresele rapide în toate domeniile medicale şi farmaceutice, începînd cu cercetarea fundamentală, care îşi găseşte într-un ritm din ce în ce mai alert aplicabilitatea practică, au condus la amplificarea şi diversificarea procedeelor terapeutice utilizate.

Achiziţiile în domeniul chimioterapiei, a terapiei cu produse chimice de sinteză, au modificat radical evoluţia şi prognosticul patologiei în general, bineînţeles şi în dermatologie. Dar, dermatologia, ca şi alte specialităţi, apelează la modalităţi terapeutice variate, precum radioterapia, balneo-fizioterapia, dieto-terapia, chirurgia, apiterapia etc.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Plante medicinale folosite în dermatologie si cosmetica”

  1. Avatar Daniela
    Daniela

    Inca nu am renuntat la aceste cosmetice din comert. Sunt constienta ca in timp nu-mi fac bine dar altceva nu pot face.

  2. Avatar Silviana Tomcescu
    Silviana Tomcescu

    De ceva vreme am trecut si eu tratamente din acestea naturiste. In plus beau mult ceai si fac miscare si chiar ma simt mult mai bine. In plus, tenul meu este mult mai luminos si am renuntat la cosmetice in favoarea unei infatisari cat mai naturale. Dar as avea nevoie de ceva sfaturi pentru ingrijirea parului…

  3. Avatar Maria Tudor
    Maria Tudor

    In mitologia romaneasca se spune ca Sfanta Vineri (adaptarea locala a zeitei Venus)era cea care aparea in visele femeilor pentru a le invata sa foloseasca mestesugul plantelor de leac.

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Da, cred că sunt 2 tipuri de oameni, cei care pur şi simplu ştiu (asta legat de învăţarea sau primirea informaţiilor în timpul viselor), şi cei care învaţă pe tot parcursul vieţii despre plante sau pur şi simplu culeg informaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *