Remedii naturiste recomandate pentru bolile ficatului

Dintre bolile ficatului cele mai cunoscute şi care afectează foarte mulţi oameni, sunt hepatitele. Ficatul este un organ – glandă anexă a tubului digestiv – cu rol important în digestie şi în neutralizarea toxinelor rezultate din procesele metabolice. Îmbolnăvirea lui duce la dereglări ale metabolismului. Însă, dintre toate organele, ficatul are o putere de regenerare extraordinar de mare.

Hepatitele pot fi afecţiuni acute: hepatita virală A, sau cu evoluţie cronică: hepatita de tip B, C, D. Hepatitele cauzate de virusul hepatitei B, C sau D sunt considerate a avea cale de transmitere exclusiv parentală, spre deosebire de hepatita virală de tip A, care are cale de transmitere digestivă. Însă în toate afecţiunile hepatice, regimul alimentar, repausul fizic şi psihic sunt factori importanţi în tratamentul şi evoluţia bolii.

Fitoterapia este indicată în formele acute şi în cele cu tendinţă de cronicizare, astfel încât din totalul de lichide consumate într-o zi, cel puţin 50% să fie infuzii sau decocturi de plante medicinale recomandate pentru bolile ficatului.

Plante medicinale pentru bolile ficatului

Plantele cu acţiune specifică asupra ficatului au predominant gust amar, gust care induce stare de detaşare, aduce limpezime în gânduri, favorizează înţelegerea realităţii. Gustul amar este cel mai rece dintre gusturi, are puterea de a estompa pornirile aprinse, ne ajută să gândim la rece, acţionează asupra focului – inflamaţiei. Echivalentul emoţional al inflamaţiei este mânia. (Citeşte şi despre cele 5 elemente din natură şi organele noastre interne).

Cele mai multe produse farmaceutice folosite în tratamentul afecţiunilor hepatice sunt pe bază de armurariu, SILYBUM MARIANUM.

Armurariu Cardui mariae fructus recomandat pentru bolile ficatului
Armurariul poate fi regăsit în cele mai multe produse farmaceutice folosite în tratamentul afecţiunilor hepatice.

Armurariul este un tonic cu efect asupra întregului organism şi unul din cele mai eficiente hepato protectoare. Conţine 3 flavone lignanice cunoscute sub denumirea de silymarina. Se recomandă în cure de 2 săptămâni: infuzie dintr-o linguriţă de fructe (măcinate) la o cană cu apă; se beau două căni de infuzie pe zi (prima cană dimineaţa, înainte de micul dejun, a doua cană se bea în două reprize, după mesele principale).

Silymarina este recomandata in bolile ficatului. Asigură protecţia membranei celulare hepatice, protejează ficatul împotriva substanţelor toxice, stimulează sinteza proteinelor şi refacerea celuleor lezate.

Păpădia îndepărtează mânia şi resentimentele.

Pelinul înlătură inerţia, induce o atitudine care să favorizeze exprimarea mâniei în reprimate.

Sunătoarea este utilă persoanelor care se cramponează de durere şi suferinţă, amplificându-le; gustul astringent favorizează procesul de interiorizare şi vindecare a rănilor provocate de experienţe neplăcute.

Arome pe placul ficatului

Aromoterapia recomandă pentru bolile ficatului o serie de esenţe volatile care au efecte relaxante sau reconfortante asupra funcţiilor ficatului.

  • Lămâie – efect reconfortant, stimulant;
  • Salvie – efect relaxant, tonic nervos, diuretic;
  • Mentă – efect răcoritor, reconfortant;
  • Gălbenele – efect cicatrizant, revigorant.

Gemoterapie pentru hepatite

Muguri de alun – indicat în hepatite cronice pentru efectul antisclerozant (50 picături zilnic).

Mlădiţe de ienupăr – indicat în afecţiunile hepatice cu tulburări digestive funcţionale. Stimulează funcţia renală şi eliminarea excesului de apă (50 de picături seara).

Mlădiţele de rozmarin sunt indicate în bolile ficatului şi vezicii biliare. Sunt recomandate pentru bolile ficatului câte 50 de picături numai dimineaţa.


Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 8 Pareri

  1. Martis Martis
  2. braha leonard braha leonard
  3. Luminitza Luminitza
  4. Noni Noni
  5. Noni Noni

Spune parerea ta!

 

Sus