Remedii naturiste pentru bolile ficatului + 5 plante medicinale

Armurariu Cardui mariae fructus recomandat pentru bolile ficatului

Dintre bolile ficatului cele mai cunoscute şi care afectează foarte mulţi oameni, sunt hepatitele. Ficatul este un organ – glandă anexă a tubului digestiv – cu rol important în digestie şi în neutralizarea toxinelor rezultate din procesele metabolice. Îmbolnăvirea lui duce la dereglări ale metabolismului. Însă, dintre toate organele, ficatul are o putere de regenerare extraordinar de mare.

Ficatul tău este cel mai mare organ din corpul tău. Îți ajută corpul să digere alimente, să stocheze energie și să elimine otrăvurile.

Există mai multe tipuri de boli hepatice:

  • Boli cauzate de viruși, cum ar fi hepatita A, hepatita B și hepatita C;
  • Boli cauzate de droguri, otrăvuri sau prea mult alcool. Exemplele includ boala ficatului gras și ciroza;
  • Cancer de ficat;
  • Boli moștenite, cum ar fi hemocromatoza și boala Wilson.

Simptomele bolilor hepatice pot varia, dar acestea includ adesea umflarea abdomenului și a picioarelor, vânătăi ușoare, modificări ale culorii scaunului și urinei și icter sau îngălbenirea pielii și a ochilor. Uneori bolile ficatului nu vin cu simptome. Testele precum testele imagistice și testele funcției hepatice pot verifica deteriorarea ficatului și pot ajuta la diagnosticarea bolilor hepatice.

Hepatitele pot fi afecţiuni acute: hepatita virală A, sau cu evoluţie cronică: hepatita de tip B, C, D. Hepatitele cauzate de virusul hepatitei B, C sau D sunt considerate a avea cale de transmitere exclusiv parentală, spre deosebire de hepatita virală de tip A, care are cale de transmitere digestivă. Însă în toate afecţiunile hepatice, regimul alimentar, repausul fizic şi psihic sunt factori importanţi în tratamentul şi evoluţia bolii.

Fitoterapia este indicată în formele acute şi în cele cu tendinţă de cronicizare, astfel încât din totalul de lichide consumate într-o zi, cel puţin 50% să fie infuzii sau decocturi de plante medicinale recomandate pentru bolile ficatului.

Plante medicinale pentru bolile ficatului

Plantele cu acţiune specifică asupra ficatului au predominant gust amar, gust care induce stare de detaşare, aduce limpezime în gânduri, favorizează înţelegerea realităţii. Gustul amar este cel mai rece dintre gusturi, are puterea de a estompa pornirile aprinse, ne ajută să gândim la rece, acţionează asupra focului – inflamaţiei. Echivalentul emoţional al inflamaţiei este mânia. (Citeşte şi despre cele 5 elemente din natură şi organele noastre interne).

Cele mai multe produse farmaceutice folosite în tratamentul afecţiunilor hepatice sunt pe bază de armurariu, SILYBUM MARIANUM.

Armurariul este un tonic cu efect asupra întregului organism şi unul din cele mai eficiente hepato protectoare. Conţine 3 flavone lignanice cunoscute sub denumirea de silymarina. Se recomandă în cure de 2 săptămâni: infuzie dintr-o linguriţă de fructe (măcinate) la o cană cu apă; se beau două căni de infuzie pe zi (prima cană dimineaţa, înainte de micul dejun, a doua cană se bea în două reprize, după mesele principale).

Silymarina este recomandata in bolile ficatului. Asigură protecţia membranei celulare hepatice, protejează ficatul împotriva substanţelor toxice, stimulează sinteza proteinelor şi refacerea celuleor lezate.

Păpădia îndepărtează mânia şi resentimentele.

Pelinul înlătură inerţia, induce o atitudine care să favorizeze exprimarea mâniei în reprimate.

Sunătoarea este utilă persoanelor care se cramponează de durere şi suferinţă, amplificându-le; gustul astringent favorizează procesul de interiorizare şi vindecare a rănilor provocate de experienţe neplăcute.

Arome pe placul ficatului

Aromoterapia recomandă pentru bolile ficatului o serie de esenţe volatile care au efecte relaxante sau reconfortante asupra funcţiilor ficatului.

  • Lămâie – efect reconfortant, stimulant;
  • Salvie – efect relaxant, tonic nervos, diuretic;
  • Mentă – efect răcoritor, reconfortant;
  • Gălbenele – efect cicatrizant, revigorant.

Gemoterapie pentru hepatite

Muguri de alun – indicat în hepatite cronice pentru efectul antisclerozant (50 picături zilnic).

Mlădiţe de ienupăr – indicat în afecţiunile hepatice cu tulburări digestive funcţionale. Stimulează funcţia renală şi eliminarea excesului de apă (50 de picături seara).

Mlădiţele de rozmarin sunt indicate în bolile ficatului şi vezicii biliare. Sunt recomandate pentru bolile ficatului câte 50 de picături numai dimineaţa.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

8 răspunsuri la „Remedii naturiste pentru bolile ficatului + 5 plante medicinale”

  1. Consum multa lamaie si menta. In salate si mancaruri la cuptor. Lamaia asta inlocuieste foarte bine sarea.

  2. Avatar braha leonard
    braha leonard

    Salut Bogdan,multumesc pentru articol,mai ales ca sufar de hepatita BsiD si beau infiecare zi ceai de galbenele amestecat cu flori de alcam, de ani de zile si o duc pe linia de plutire.Pa.

  3. Avatar Luminitza
    Luminitza

    Foarte interesant, mai publicati tratamente naturiste!!

  4. Si eu am ceva probleme cu ficatul, asa mi sa spus la ultima ecografie, dar imi este putin cam lelne sa incep un tratament, deocamdata mai fac o dezintoxicare

    1. Este foarte benefică şi dezintoxicarea, important este să faci ceva, să nu laşi totul deoparte, doar pe motiv ca-ţi este lene. lenea este o scuză pe care mintea o bagă la înaintare, doar pentru că nu vrea să schimbe ceva.
      Dezintoxicarea în ce constă? O dezintoxicare este foarte importantă pentru că curăţă corpul de toxine, şi prin urmare vindecă.

      1. Pentru dezintoxicare Am inceput sa beau mult mai multa apa decat inainte, uneori ajung si la 3,5 litri, mai fac un fel de minisauna intr-o patura electrica si mai folosesc un produs naturist de la calivita ce se numeste Pure Yucca

      2. Şi eu am ţinut cure de detoxifiere, una cu grâu (Oshawa), mai apoi cu fructe, legume, apă şi ceaiuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *