7 Retete cu catina sau boabele de leac ale Maicii Domnului

Timp de citire estimat: 9 minute


retete cu catina inghetata cu suc de catina

Arbustul fructifer Hippophae rhamnoides  este supranumit popular “boabele de leac ale Maicii Domnului”, întrucât fructele sunt folosite la vindecarea multor boli. Recent, virtuţile medicale ale acestui arbust miraculos au fost prezentate la Congresele Internaţionale din India – la Universitatea Palampur din Delhi şi Germania la Universitatea Humbaldi din Berlin. Tezaurul vitaminic al fructelor, cel mai mare dintre toate plantele medicinale de pe glob, a stârnit un interes excepţional. Datorita interesului fata de aceste minunate fructe de leac, voi prezenta in acest articol cateva retete cu catina.

Germania şi ţările scandinave importă din România cantităţi de fructe din subspecia carpatică, cea mai valoroasă din lume. Fiind o plantă protectoare contra radiaţiilor atomice, fructele cătinei albe sunt foarte căutate. Studiile efectuate în ţară şi în S.U.A au demonstrat efectul benefic al fructelor în lupta contra cancerului şi în stimularea sistemului imunitar în scopul prevenirii îmbolnăvirii cu virusul HIV.

Cătina purifică aerul oraşelor

Fructele se procură din piaţă, de la producatori sau direct din gradina, toamna. Ele se consumă în stare proaspătă, strivind seminţele între dinţi, de dimineaţă până la amiază, circa 50 de fructe. Peste iarnă fructele se pun în borcane, amestecate cu miere de albine, fiind foarte apreciate de către copii şi bătrâni. În farmacii se găseşte şi uleiul de cătină sau diverse produse, sirop sau unguent pe bază de cătină.

Arbustul plantat în oraş purifică atmosfera poluată. Cu acest arbust se pot înfiinţa garduri vii impenetrabile, datorită spinilor. Culoarea portocalie a fructelor conferă o frumuseţe vegetală optimistă parcurilor şi grădinilor amenajate prin plantarea acestui arbust.

Retete cu catina – Leacuri din fructe de catina

  1. Fructele de cătină se pot consuma proaspete sau uscate, în diverse ceaiuri simple sau în amestec cu alte fructe de pădure. Importanţa lor în medicina tradiţională şi modernă este necontestată, cătina albă fiind utilizată în tratamentul mai multor afecţiuni.
  2. Sub formă de infuzie din fructe proaspete, cătina este recomandata în tratarea urticariei, alcoolismului, nevrozelor, gutei, anemiei, hepatitei sau reumatismului. Se prepară ceaiul de catina din 2 linguri de fructe zdrobite peste care se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Timpul de infuzare este de 10 minute, se strecoară şi lichidul se bea fracţionat pe parcursul unei zile.
  3. Infuzia concentrată realizată ca în reţeta anterioară, dar cu un timp de infuzare de 30 de minute este recomandată în cirozele hepatice.
  4. Decoctul dintr-o lingură de fructe uscate şi zdrobite, fierte 2-3 minute cu 200 ml apă clocotită şi îndulcit cu o linguriţă de miere de albine de salcâm are indicaţii în tratamentul arterosclerozei.
  5. Amestec de catina cu miere de albine – (vezi aici reteta) – se lasa la macerat intr-un recipient inchis timp de 10 zile. Dupa cele 10 zile, se consuma cate o lingura dimineata pe stomacul gol pentru intarirea sistemului imunitar. Aceasta reteta de catina cu miere, daca este pregatita corect, nu fermenteaza.
  6. Uleiul de cătină este un foarte bun protector. Este utilizat contra degerăturilor, arsurilor, radiaţiilor (şi nu numai).
catina

Toate aceste retete cu catina sunt utile in casa oricaruia dintre noi. Putem folosi aceste retete cu catina pentru a ne trata de diverse boli, dar si pentru a le tine la distanta, pentru a ne proteja de virusii din jurul nostru.

Catina este un ingredient magic care poate fi folosita oricand de catre oricine. Este un dar primit de noi toti pentru a ne mentine tineri si sanatosi. Aceste retete cu catina sunt foarte folosite in intreaga lume, in special de persoanele cu probleme de sanatate.

Cele mai bune retete cu catina – dulciuri, prajituri si alte retete cu catina

Retetele cu catina se pot prepara pe tot parcursul anului, iar pentru asta poti folosi catina congelata. Toate aceste preparate cu catina sunt gustoase si simplu de pregatit.

Cookies cu crema de branza si catina

  • retete cu catina - cookies cu catina
    jumatate ceasca de unt
  • 120 g crema de branza
  • 1 cana de zahar din trestie
  • 4 linguri suc de catina
  • 2 cani de faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1/2 cana de zahar pudra

Untul se amesteca cu crema de branza pentru a obtine o noua crema. Se adauga zaharul si se amesteca pana se omogenizeaza si se topeste zaharul. Adaugati sucul de catina pana este complet incorporat. Intr-un castron separat, amesteca faina cu praful de copt si sarea, care e bine sa le dai printr-o sita pentru a nu ramane cocoloase. Se pune amestecul de faina peste crema obtinuta si se amesteca bine.

Din aceasta compozitie se fac bile rotunde si se aseaza pe foi de hartie intr-o tava unsa cu putin ulei. Se aplatizeaza aluatul si cu furculita puteti orna aceste fursecuri cu catina cu diverse forme. Se coc aproximativ 10 minute. Dupa ce se racesc putin, pudrati-le cu zaharul pudra!

*Pentru a obține sucul de cătină, îți recomand să folosești un storcător cu presare la rece ca acesta:

Iaurt cu suc de catina si suc de morcov

Aceasta este o bautura traditional ruseasca. Lapte batut cu aroma de catina si suc de morcov care echilibreaza aciditatea fructelor de catina cu dulceata sucului de morcov.

Ingrediente

  • 200 ml iaurt sau lapte batut
  • 50 g fructe de catina
  • 50 ml suc de morcov
  • o lingurita miere de albine

Mod de preparare. Se spala fructele de catina, se pun intr-un blender cu putina apa si se fac o pasta. Se strecoara sucul cu ajutorul unui tifon, iar pulpa o puteti folosi la ceai sau la ce doriti. Se amesteca sucul de catina cu cel de morcovi si cu miere, se amesteca foarte bine pana se dizolva mierea si se completeaza cu iaurt. (puteti adauga si o lingura de smantana).

retete catina - iaurt cu catina si morcov

Jeleu de catina

Se prepara un suc din fructe de catina la blender. In cazul in care aveti catina la congelator, mai intai se dezgheata fructele. Pentru un jeleu de catina fin, sucul se strecoara printr-un tifon.

Pentru jeleu de catina avem nevoie de

  • 6 cani suc de catina
  • 1 plic pectina/gelatina
  • 6 cani zahar/ miere de albine

Se fierbe sucul cu pectina. Se da la o parte de pe foc, se adauga zaharul si se mai fierbe inca 1 minut, apoi jeleul se toarna in borcane pentru conservare. Pentru sterilizare, se pun borcanele in baie de aburi timp de 10 minute. Sucul de catina nu face spuma ca alte sucuri. Boabele de catina au un continut ridicat de ulei de catina, motiv pentru care jeleul se va separa usor in borcan cu timpul. Acest lucru nu afecteaza gustul jeleului de catina.

Otet de catina

Alegeti o sticla si umpleti 1 sfert cu fructe de catina. Puteti folosi si un borcan cu capac. Fierbe o cantitate de otet necesara sa fie umplut borcanul sau sticla. La sticla se pune un dop de pluta iar in caz ca ati pus in borcane, se prelucreaza 10 minute in baie de aburi. Pentru a utiliza otetul, se foloseste o parte otet la 2 parti de ulei de masline. Cand il folositi adaugati sare si piper dupa gust si diverse ierburi aromatice proaspete. Cu paine, rosii proaspete si cas de oaie, e o nebunie acest vin de catina.

Sos salsa cu catina

  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei verde
  • o ceapa rosie
  • un ardei iute proaspat
  • 2 cani de fructe de catina proaspete sau congelate
  • o canita de otet (de preferat otet de catina)
  • jumatate de cana de zahar
  • sare dupa gust

Se fierb toate ingredientele, mai putin fructele de catina, pana compozitia se ingroasa putin. Luati de pe foc si adaugati fructele de catina. Aceasta reteta se poate prepara si fara foc. (raw food)

Pui marinat cu sos de catina

Pentru aceasta reteta puteti folosi un pui intreg taiat in bucati, copanele, pulpite, aripioare, ce doriti. Sosul pentru marinat este suficient pentru 3-4 kg de carne de pui.

Ingrediente sos pentru marinat

  • o ceasca suc de catina
  • o ceasca sirop de artar sau miere de albine
  • 1 lingurita praf curry
  • jumatate lingurita piper
  • o lingurita sare

Se amesteca ingredientele de mai sus bine si se pun in sosul obtinut bucatile de carne. Carnea si sosul pentru marinat se pun intr-un vas, se inchide etans si se da la frigider timp de 2-24 de ore. Dupa ce se scoate, carnea se poate prepara la gratar sau la cuptor. In timpul gatirii, carnea se unge cu acest sos de mai multe ori. Dupa ce ati terminat de gatit carnea, sosul ramas se arunca.

Inghetata de catina

  • 200 ml apă
  • 200 ml de zahăr
  • 400 ml suc de cătină albă, de preferință proaspăt extras

Spalati o cana de fructe de catina poate chiar 2 cani si puneti-le intr-un blender pentru a obtine un piure. Apoi strecurati piureul obtinut printr-o sita fina. Peste pulpa ramasa in sita se toarna apa clocotita pentru a obtine mai mult suc. In final, trebuie sa obtineti 400 ml de suc. Se pune apa cu zaharul intr-o cratita la fiert.Se lasa sa fiarba cam 5 minute la foc mic pentru a se obtine un sirop, apoi se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, se amesteca cu sucul de catina bine, se pune in forme daca doriti si se da la congelator inainte de servire.

retete cu catina inghetata cu suc de catina

Va doresc pofta buna!

P.S. Ce ati vrea sa incercati din aceste retete cu catina de mai sus? Afla mai multe despre Hippophae rhamnoides sau catina alba.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

10 răspunsuri la „7 Retete cu catina sau boabele de leac ale Maicii Domnului”

  1. Felicitari pentru articol! Voi infiinta o cultura de catina anul acesta , si ma gandeam ca nu ar fi o solutie sa export materia prima , si sa incerc sa o procesez aici , sa fac cat mai multe preparate din catina. Daca aveti informatii mai detaliate legate de preapratele mai sus mentionate , mi-ar fi de mare ajutor .Adresa mea de e-mail este COSTEA.LEGOFRUCT@YAHOO.COM . Astept sfaturi , si poate idei noi de preparate din catina. Va multumesc !

  2. interesant.

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Eu te-as ruga sa fii mai concis, daca ai o opinie 🙂 Dar stiu ca nu ai timp sa scrii mai mult asa ca, multumim pentru parerea ta foarte concisa! 🙂

  3. Avatar Uta-Burcea Dumitru
    Uta-Burcea Dumitru

    Fructele de Catina sunt Portocalii, dar Frunzele sunt Argintii.Din cauza frunzelor se spune ca este Catina Alba, ca sa se faca deosebirea de catina de gard DRACILA,ce in mare se aseamana cu CATINA.

  4. Avatar Uta-Burcea Dumitru
    Uta-Burcea Dumitru

    CHEIA MAGICA A SANATATII
    BIOSTIMULATOR COMPLEX FORTE
    Decembrie,luna plina de iarna, luna lui “Indrea” luna buna si necesara omului si naturii, avand in vedere rolul de protectie al zapezii si de primenire a atmosferii. Decembrie are farmecul sau, gandindu-ne si la traditionalele sarbatori ale iernii, cu mese copioase si bogate…in colesterol, ce aduce odata cu urarile de ” la multi ani si sanatate”  “voie buna si belsug” si un iz de prospetime, optimism si angajamente de mai bun bine.
    Dar in aceasta luna apar si mase de aer polar, viscole si zile cu zloata, forfecate de geruri si ceata, ce sunt tulburatoare pentru suferinzii bronsitici,cronici,debili, covalescenta post hepatica, cardiaci varsnici, copii, gravide si multe alte afectiuni.
    Pentru toate aceste cauze eczista BIOSTIMULATORUL COMPLEX FORTE, o cheie magica a sanatatii
    Aceasta combinatie este un ENERGIZANT cu o mare valoare vitalizanta si terapeutica compusa din; Crema de Miere Terapeutica – Fructe de Catina intregi – Pastura – Extract Moale de Propolis – Polen
    In aceasta combinatie se gasesc toti cei 22 de aminoacizi de importanta vitala necesari organismului uman.  De asemeni se gasesc principalele vitamine necesare mentinerii echilibrului biologic si de marire a capacitatii naturale de aparare a organismului uman impotriva factorilor de imbolnavire.  A ceste vitamine sunt; A1,A2,B1,B2,B6,B9,B12,B15,C,D,E,F,PP,H,K.
    Crema de Miere Terapeutica  ( a luat medalia de aur la salonul international de inventii, Viena 1997 )  Contine peste 400 de substante organice si peste 180 de substante fiziologice active ce pot trata numeroase afectiuni si care ii confera o valoare terapeutica uriasa. Este o miere de calitate superioara ce se produce din sorturi de miere riguros selectionate si dozate cu multa pricepere pentru asi pastra propietatile curative si terapeutice, ce pun in miscare sistemul biologic imunitar.
    Fructele de Catina     Sunt o Polivitamina Naturala, ce contin de 12 ori mai multa vitamina “C” decat citricele. Mai contin; Celuloza,Betacaroten,Fosfor,Calciu,Magneziu,Potasiu,Fier,Zinc,Aur,Sodiu,Uleiuri complexe.  Fructele de Catina conservate in miere, ii confera propietati de “Panaceu”, caruia specialistii i-au dat diferite denumiri; Farmaciia Verde –  Cheia Magica a Sanatatii – Doua Farmacii intr-o lingurita – Cocktail de Plante Medicinale – Medicamentul Viitorului.
    Pastura si Polenul        Este un produs natural 100% ce contine intreaga gama de aminoacizi necesari organismului uman, pentru imbogatirea vietii,sanatatii si frumusetii.  Este un vitaminizant tonic. Este un stimulant general al organismului,redand calmul si optimismul.
    Extractu Moale de Propolis   Are o utilizare in medicina umana datorita prpoietatilor sale naturale, antitoxice si antiinflamatorii.Studiile moderne privitoare la proprietatile acestui preparat natural i-au uimit pe oamenii de stiinta; nu masi putin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 tipuri de virusi (incluzand si varietatile lor ) sunt distruse de catre Extrasul Moale de Propolis, care este cel mai putrenic medicament antiinfectios cunoscut.
    Eficienta a fost demonstrata in cel putin 200 de afectiuni, find un bun stimulator al refacerii tesuturilor
    Recomandari Terapeutice ale BIOSTIMULATORULUI COMPLEX FORTE
    – Mareste capacitatea de aparare a organismului impotriva bolilor infectioase
    – Ajuta la oxidarea celulelor, marind capacitatea de memorare a cunostintelor, inlaturand tulburarile de memorare, anuleaza mutatiile celulelor canceroase
    – Se utilizeaza in infectii digestive si respiratorii.
    – Efecte miraculoase se obtin in afectiuni hepatice (atat in refacerea parenchimului hepatic, in preciroza) si pentr calmarea crizelor acute hepato-biliare
    – Are o reactie bazica puternica in cursul digestiei si este recomandat in hiper aciditate, ulcer gastric si duodenal
    – Joaca un rol important in metabolismul celulelor si in refacerea globulelor rosii
    – multiple efecte in afectiunile aoaratului circulator
    – Este activ sclerozei arterilor, carora le da elasticitatea, ducand la scaderea concentratiei in colesterol (ateroscleroza si hipercolesterolemie)
    –  Are efect laxativ, deci combate si previne constipatia
    – Previne imbolnavirea ficatului, rinichilor,plamanilor,aparat circulator, stomacului, paralizii si cancer.
    Cura cu Biostimulator Complex Forte este recomandat tuturor celor ce doresc sa-si mentina sanatatea fizica si psihica, tineretea, frumusetea. Sa-si mentina echilibrul biologic al organismului si sa-si mareasca capacitatea sistemului natural de aparare impotriva bolilor infectioase si a virusilor de gripa.
    Cura este recomandata si copiilor bolnaviciosi,rahitici,intarziati mintal, sau cu tulburari de crestere
    Cura dureaza minim 6-9 luni, cate 3-6 lingurite pe zi, pana in ora 17, cu pauze de 15 zile la inceput de trimestru
    Cei intresati pot face comanda la tel. 0723360 159 sau mail utaburceadum@yahoo.com
     
     

    1. Avatar octavian radu
      octavian radu

      Eu folosesc ulei de catina de o saptamana si deja simt efectele am probleme cu ficatul si il recomand tuturor pentru intarirea sistemului imunitar este bun.
      se poate comanda pe catinaalbabio.ro

  5. Buna ziua,
    am citit articolul dvs in speranta ca voi gasi metaoda de obtinere a uleiului de catina dar, din pacate, link-ul merge la “cozac plant” … Prin urmare, aveti o metoda [verificata de dumneavoastra] pentru obtinerea uleiului sau ne trimiteti sa cumparam?

    1. Avatar Jorjette

      Da, link-ul trimite către cozac plant pentru că acolo este spus cum se face uleiul de cătină (daca ai rabdare sa citesti tot articolul). Chiar l-am încercat şi îl folosesc. Nu am scris pe blog cuvintele de acolo pentru că nu îmi aparţin, aşa că mergi cu încredere pe link că nu te trimit să cumperi ci să prepari 🙂

  6. Dragul meu, îţi mulţumesc, dar ceea ce este scris mai sus sunt doar idei generale.
    Detaliile rămân în viaţa de zi cu zi şi acolo şi rămân.
    Dacă tot lucrezi cu plantele, de ce nu faci tu completările necesare pe care sunt convinsă că le ştii şi că le simţi lipsa?
    De ce nu vii cu o completare, ci cu întrebări “capcană?”
    Îţi mulţumesc oricum pentru ele, dar te aştept să revii cu completări. Toată lumea are de învăţat şi crede-mă că mă străduiesc.:)

  7. Avatar Botanix & Rationix vs. Scribix
    Botanix & Rationix vs. Scribix

    Chere Georgette,
    Lucrand cu plante, doresc sa te intreb:
    1. catina la care te referi este alba sau rosie (din imagine), ca n-am prea inteles ?
    2. “radiatiile atomice” sunt de fapt radiatii ionizante ?
    Iti recomand o documentare mai solida, pentru ca pe net si la tv se uita o multime de tute, cu dorinta straveche de leacuri miraculoase. Toate leacurile sunt bune, numai in contextul unui stil de viata adecvat. In rest, e literatura samanica.
    Cu stima,
    Botanix

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *