Arbustul fructifer Hippophae rhamnoides este supranumit popular “boabele de leac ale Maicii Domnului”, întrucât fructele sunt folosite la vindecarea multor boli. Recent, virtuţile medicale ale acestui arbust miraculos au fost prezentate la Congresele Internaţionale din India – la Universitatea Palampur din Delhi şi Germania la Universitatea Humbaldi din Berlin. Tezaurul vitaminic al fructelor, cel mai mare dintre toate plantele medicinale de pe glob, a stârnit un interes excepţional. Datorita interesului fata de aceste minunate fructe de leac, voi prezenta in acest articol cateva retete cu catina.
Germania şi ţările scandinave importă din România cantităţi de fructe din subspecia carpatică, cea mai valoroasă din lume. Fiind o plantă protectoare contra radiaţiilor atomice, fructele cătinei albe sunt foarte căutate. Studiile efectuate în ţară şi în S.U.A au demonstrat efectul benefic al fructelor în lupta contra cancerului şi în stimularea sistemului imunitar în scopul prevenirii îmbolnăvirii cu virusul HIV.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Cătina purifică aerul oraşelor
Fructele se procură din piaţă, de la producatori sau direct din gradina, toamna. Ele se consumă în stare proaspătă, strivind seminţele între dinţi, de dimineaţă până la amiază, circa 50 de fructe. Peste iarnă fructele se pun în borcane, amestecate cu miere de albine, fiind foarte apreciate de către copii şi bătrâni. În farmacii se găseşte şi uleiul de cătină sau diverse produse, sirop sau unguent pe bază de cătină.
Arbustul plantat în oraş purifică atmosfera poluată. Cu acest arbust se pot înfiinţa garduri vii impenetrabile, datorită spinilor. Culoarea portocalie a fructelor conferă o frumuseţe vegetală optimistă parcurilor şi grădinilor amenajate prin plantarea acestui arbust.
Retete cu catina – Leacuri din fructe de catina
- Fructele de cătină se pot consuma proaspete sau uscate, în diverse ceaiuri simple sau în amestec cu alte fructe de pădure. Importanţa lor în medicina tradiţională şi modernă este necontestată, cătina albă fiind utilizată în tratamentul mai multor afecţiuni.
- Sub formă de infuzie din fructe proaspete, cătina este recomandata în tratarea urticariei, alcoolismului, nevrozelor, gutei, anemiei, hepatitei sau reumatismului. Se prepară ceaiul de catina din 2 linguri de fructe zdrobite peste care se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Timpul de infuzare este de 10 minute, se strecoară şi lichidul se bea fracţionat pe parcursul unei zile.
- Infuzia concentrată realizată ca în reţeta anterioară, dar cu un timp de infuzare de 30 de minute este recomandată în cirozele hepatice.
- Decoctul dintr-o lingură de fructe uscate şi zdrobite, fierte 2-3 minute cu 200 ml apă clocotită şi îndulcit cu o linguriţă de miere de albine de salcâm are indicaţii în tratamentul arterosclerozei.
- Amestec de catina cu miere de albine – (vezi aici reteta) – se lasa la macerat intr-un recipient inchis timp de 10 zile. Dupa cele 10 zile, se consuma cate o lingura dimineata pe stomacul gol pentru intarirea sistemului imunitar. Aceasta reteta de catina cu miere, daca este pregatita corect, nu fermenteaza.
- Uleiul de cătină este un foarte bun protector. Este utilizat contra degerăturilor, arsurilor, radiaţiilor (şi nu numai).
Toate aceste retete cu catina sunt utile in casa oricaruia dintre noi. Putem folosi aceste retete cu catina pentru a ne trata de diverse boli, dar si pentru a le tine la distanta, pentru a ne proteja de virusii din jurul nostru.
Catina este un ingredient magic care poate fi folosita oricand de catre oricine. Este un dar primit de noi toti pentru a ne mentine tineri si sanatosi. Aceste retete cu catina sunt foarte folosite in intreaga lume, in special de persoanele cu probleme de sanatate.
Cele mai bune retete cu catina – dulciuri, prajituri si alte retete cu catina
Retetele cu catina se pot prepara pe tot parcursul anului, iar pentru asta poti folosi catina congelata. Toate aceste preparate cu catina sunt gustoase si simplu de pregatit.
Cookies cu crema de branza si catina
- jumatate ceasca de unt
- 120 g crema de branza
- 1 cana de zahar din trestie
- 4 linguri suc de catina
- 2 cani de faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita de sare
- 1/2 cana de zahar pudra
Untul se amesteca cu crema de branza pentru a obtine o noua crema. Se adauga zaharul si se amesteca pana se omogenizeaza si se topeste zaharul. Adaugati sucul de catina pana este complet incorporat. Intr-un castron separat, amesteca faina cu praful de copt si sarea, care e bine sa le dai printr-o sita pentru a nu ramane cocoloase. Se pune amestecul de faina peste crema obtinuta si se amesteca bine.
Din aceasta compozitie se fac bile rotunde si se aseaza pe foi de hartie intr-o tava unsa cu putin ulei. Se aplatizeaza aluatul si cu furculita puteti orna aceste fursecuri cu catina cu diverse forme. Se coc aproximativ 10 minute. Dupa ce se racesc putin, pudrati-le cu zaharul pudra!
*Pentru a obține sucul de cătină, îți recomand să folosești un storcător cu presare la rece ca acesta:
Iaurt cu suc de catina si suc de morcov
Aceasta este o bautura traditional ruseasca. Lapte batut cu aroma de catina si suc de morcov care echilibreaza aciditatea fructelor de catina cu dulceata sucului de morcov.
Ingrediente
- 200 ml iaurt sau lapte batut
- 50 g fructe de catina
- 50 ml suc de morcov
- o lingurita miere de albine
Mod de preparare. Se spala fructele de catina, se pun intr-un blender cu putina apa si se fac o pasta. Se strecoara sucul cu ajutorul unui tifon, iar pulpa o puteti folosi la ceai sau la ce doriti. Se amesteca sucul de catina cu cel de morcovi si cu miere, se amesteca foarte bine pana se dizolva mierea si se completeaza cu iaurt. (puteti adauga si o lingura de smantana).
Jeleu de catina
Se prepara un suc din fructe de catina la blender. In cazul in care aveti catina la congelator, mai intai se dezgheata fructele. Pentru un jeleu de catina fin, sucul se strecoara printr-un tifon.
Pentru jeleu de catina avem nevoie de
- 6 cani suc de catina
- 1 plic pectina/gelatina
- 6 cani zahar/ miere de albine
Se fierbe sucul cu pectina. Se da la o parte de pe foc, se adauga zaharul si se mai fierbe inca 1 minut, apoi jeleul se toarna in borcane pentru conservare. Pentru sterilizare, se pun borcanele in baie de aburi timp de 10 minute. Sucul de catina nu face spuma ca alte sucuri. Boabele de catina au un continut ridicat de ulei de catina, motiv pentru care jeleul se va separa usor in borcan cu timpul. Acest lucru nu afecteaza gustul jeleului de catina.
Otet de catina
Alegeti o sticla si umpleti 1 sfert cu fructe de catina. Puteti folosi si un borcan cu capac. Fierbe o cantitate de otet necesara sa fie umplut borcanul sau sticla. La sticla se pune un dop de pluta iar in caz ca ati pus in borcane, se prelucreaza 10 minute in baie de aburi. Pentru a utiliza otetul, se foloseste o parte otet la 2 parti de ulei de masline. Cand il folositi adaugati sare si piper dupa gust si diverse ierburi aromatice proaspete. Cu paine, rosii proaspete si cas de oaie, e o nebunie acest vin de catina.
Sos salsa cu catina
- 1 ardei rosu
- 1 ardei verde
- o ceapa rosie
- un ardei iute proaspat
- 2 cani de fructe de catina proaspete sau congelate
- o canita de otet (de preferat otet de catina)
- jumatate de cana de zahar
- sare dupa gust
Se fierb toate ingredientele, mai putin fructele de catina, pana compozitia se ingroasa putin. Luati de pe foc si adaugati fructele de catina. Aceasta reteta se poate prepara si fara foc. (raw food)
Pui marinat cu sos de catina
Pentru aceasta reteta puteti folosi un pui intreg taiat in bucati, copanele, pulpite, aripioare, ce doriti. Sosul pentru marinat este suficient pentru 3-4 kg de carne de pui.
Ingrediente sos pentru marinat
- o ceasca suc de catina
- o ceasca sirop de artar sau miere de albine
- 1 lingurita praf curry
- jumatate lingurita piper
- o lingurita sare
Se amesteca ingredientele de mai sus bine si se pun in sosul obtinut bucatile de carne. Carnea si sosul pentru marinat se pun intr-un vas, se inchide etans si se da la frigider timp de 2-24 de ore. Dupa ce se scoate, carnea se poate prepara la gratar sau la cuptor. In timpul gatirii, carnea se unge cu acest sos de mai multe ori. Dupa ce ati terminat de gatit carnea, sosul ramas se arunca.
Inghetata de catina
- 200 ml apă
- 200 ml de zahăr
- 400 ml suc de cătină albă, de preferință proaspăt extras
Spalati o cana de fructe de catina poate chiar 2 cani si puneti-le intr-un blender pentru a obtine un piure. Apoi strecurati piureul obtinut printr-o sita fina. Peste pulpa ramasa in sita se toarna apa clocotita pentru a obtine mai mult suc. In final, trebuie sa obtineti 400 ml de suc. Se pune apa cu zaharul intr-o cratita la fiert.Se lasa sa fiarba cam 5 minute la foc mic pentru a se obtine un sirop, apoi se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, se amesteca cu sucul de catina bine, se pune in forme daca doriti si se da la congelator inainte de servire.
Va doresc pofta buna!
P.S. Ce ati vrea sa incercati din aceste retete cu catina de mai sus? Afla mai multe despre Hippophae rhamnoides sau catina alba.
Lasă un răspuns