Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Rubarba si sucul de rabarbar – proprietati, beneficii si utilizari



Rubarba, rabarbarul sau reventul este una dintre cele mai benefice legume, insa putini o cunosc sau o consuma. Incearca sucul de rubarba si te vei convinge de beneficiile sale. Acesta este bogat in substante nutritive si minerale sanatoase.

Rubarba este un membru al familiei Polygonaceae, un grup de plante cu flori. Se dezvolta cu tulpini scurte, groase si frunze mari in forma de inima, Tulpinile sale rosii, groase, care se aseamana cu cele de telina, sunt de fapt singura parte comestibila a acestei plante.

Aceasta leguma rosie contine o serie de beneficii pentru sanatate. Inainte de a descoperi motivele pentru care trebuie sa consumi rabarbara, vreau sa-ti reamintesc ca frunzele nu trebuie consumate. Frunzele contin un nivel ridicat de acid oxalic, care poate fi otravitor. Utilizeaza doar tulpinile in retete si pentru a le include in sucuri naturale. Incearca reteta de suc mentionata in articol, mai jos!

Tulpini de rubarba sau rabarbar

Recoltare – cand se culege rubarba

Cum iti dai seama ca tulpinile plantei au ajuns la maturitate si pot fi culese? Sincer, rubarbara este „coapta” si buna de cules toata primavara si vara. Cu toate acestea, pentru sanatatea plantei, exista anumite momente cand poti recolta tulpinile.

Cel mai bun moment de cules este atunci cand tulpinile au cel putin 25 cm lungime. Acest lucru te asigura ca planta s-a stabilizat foarte bine si tolereaza sa fie culeasa. Poti sa culegi cateva tulpini si mai devreme, insa limiteaza-te doar la cateva tulpini, astfel incat sa nu omori planta.

Sa stii cand sa recoltezi rubarba inseamna sa stii si cand se incheie sezonul de cules. Din punct de vedere tehnic, poti recolta tulpini pana in toamna, insa e de retinut faptul ca planta are nevoie sa stocheze energie pentru iarna. In mod semnificativ trebuie incetinita sau oprita recolta de tulpini la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie. Astfel planta sa se poata pregati suficient pentru iernat.

Tulpinile de rabarbar pot fi culese pana ce vine inghetul, dar iarasi, risti sa omori plantele.

Rubarba – Proprietati si beneficii

Tulpinile de rubarba sunt bogate in vitamine benefice si substante nutritive. Rabarbarul contine vitamina A, B, C si K, fibre dietetice si chiar proteine. De asemenea, are minerale benefice, precum potasiu, calciu, mangan, cupru, fosfor si magneziu.

Radacinile rubarbei contin cantitati substantiale de compusi stilbenoizi, care s-au dovedit a avea beneficii mari in reducerea nivelului de zahar din sange.

In trecut, rabarbarul era folosit pentru a trata diferite tipuri de boli. Radacinile si tulpinile s-au dovedit a contine antrachinone, un compus ce are proprietati laxative. Acesta este benefic pentru persoanele cu probleme digestive. Principalele avantaje ale consumului de suc de rubarba este capacitatea sa de a detoxifia. Puterea astrigenta a plantei este data de un compus chimic care scade sau contracareaza tesuturile organismului, diminuand astfel evacuarile de mucus sau sange.

Daca te gandesti sa plantezi o radacina de rubarba (Rheum rhabarbarum), asigura-te ca ii oferi un pamant umed, bine drenat si ceva spatiu pentru a creste. Lasa radacinile sa se stabilizeze timp de un an inainte de recoltarea tulpinilor.

Rubarba este o planta sezoniera caruia ii place climatul cald. In sezonul rece, recoltarea rubarbei proaspete este imposibila. La o temperatura de inghetare, partea aeriana a plantei ingheata.

Pentru ce este buna rubarba?

Consumul de rubarba este indicat in boala Alzheimer

Tulpinile contin o cantitate substantiala de vitamina K. Aceasta vitamina este utila creierului. Cu o cantitate adecvata de vitamina K, organismul poate limita leziunile neuronale din creier. Acest lucru este benefic pentru prevenirea tulburarilor cerebrale, in special a bolii Alzheimer.

Mananca rubarba pentru a pierde kilogramele in plus

Rubarba are un numar scazut de calorii. Doar 21 de calorii la 100 de grame. Mancand de mai multe ori pe saptamana, poti reduce considerabil numarul de calorii. Consumand tulpinile, organismul va primi ceea ce are nevoie, fara a adauga calorii. In acest mod, consumul de rabarbar te ajuta sa slabesti.

Tulpinile sunt recomandate in probleme ale oaselor

Vitamina K este esentiala in dezvoltarea oaselor. Rabarbarul este astfel un aliment excelent pentru persoanele care prezinta risc de osteoporoza si alte tulburari osoase. Contine si calciu care este necesar in dezoltarea osoasa si crestere.

Consuma rubarba pentru a preveni cancerul

Sursa excelenta de antioxidanti, rabarbarul este una din multele legume benefice pentru combaterea si prevenirea dezvoltarii cancerului.

Ajuta la scaderea colesterolului

Tulpinile contin niveluri scazute de sodiu si grasimi saturate. Sunt astfel utile persoanelor care au un nivel ridicat de colesterol.

Rubarba este indicata in diabet

Rabarbarul este bogat in compusul numit stilbenoid. Acesta si alti nutrienti esentiali prezenti in aceasta planta ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange. Se recomanda diabeticilor consumul de suc de rubarba.

Compusii din rabarbar imbunatatesc transportul de glucoza in celulele noastre, astfel incat sa nu stea in fluxul sanguin. Astfel glucoza este folosita ca si combustibil. Aceasta este in mod normal sarcina insulinei, insa la diabetici productia de insulina este afectata.

Tulburarile digestive pot fi ameliorate in urma consumului de rubarba

Rizomii de rabarbar (tulpinile) contin o buna cantitate de fibre dietetice si proprietati laxative naturale. Acestea sunt excelente pentru sanatatea digestiva. Persoanele care sufera de constipatie sau diaree ar trebui sa includa rabarbar in dieta in mod regulat.

Regularizeaza scaunul, reducand astfel gazele, balonarea si crampele intestinale.

Intareste sistemul imunitar cu sucul de rubarba

Rabarbarul este o excelenta sursa de vitamina C. Acest antioxidant ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar al organismului.


Rubarba este recomandata pentru vedere

Datorita beta-carotenului, precursor al vitaminei A, aceasta leguma este utila pentru imbunatatirea vederii si repararea celulelor pielii. De asemenea, contine luteina care este benefica pentru vedere. Daca ai o problema oculara, consuma sucul de rubarba.

Imbunatateste sanatatea inimii

Sanatatea cardiovasculara ar trebui sa fie o preocupare pentru toata lumea. Fibrele dietetice gasite in tulpini pot creste cantitatea de colesterol bun. Antioxidantii vor ajuta la prevenirea bolilor de inima si a altor afectiuni.

Tulpinile de rabarbara pot ajuta la tratamentul hepatitei B

Efectele antivirale ale rabarbarului au fost folosite de multi ani in medicina traditionala chineza. Acesti compusi antivirali prezenti in tulpini sunt utilizati pentru a trata in mod specific hepatita B, precum si sindromul respirator acut sever. Rubarbara ajuta la curatarea ficatului si la reinnoirea celulelor sale.

Cum se prepara sucul de rubarba – reteta

Sucul de rubarba este usor asimilabil si se recomanda in toate afectiunile de mai sus. Sucul din tulpini se prepara usor. Este ca si cum ai prepara sucul de telina apio.

Sucul de rubarba se prepara in storcator prin presare la rece sau la blender.

Iata o reteta de suc de rabarbar pe care ti-o recomand:

  • 8-10 tulnini de rubarba
  • jumatate de ananas mic
  • 2 morcovi
  • jumatate de lamaie
Sucul de rubarba proprietati si beneficii

Modalitati de consum

Tulpinile de rabarbar sunt rareori consumate crude. Acestea sunt utilizate in prepararea diferitelor feluri de mancare, in placinte, compot, clatite, briose si salate. Sunt adaugate in sosuri. Tulpinile suculente pot fi adaugate in prepararea sucurilor.

Tulpinile se folosesc pentru a prepara sirop, dulceata si bineinteles prajituri!

Contraindicatii

Asa cum s-a mentionat, frunzele de rabarbar contin niveluri ridicate de acid oxalic. Aceasta este o substanta toxica care poate fi daunatoare. Mananca doar partea comestibila si nu lua in considerare frunzele.

Resurse:

Spune parerea ta!