Rubarba si sucul de rabarbar – proprietati + 11 beneficii

Sucul de rubarba rabarbar sau revent proprietati si beneficii

Rubarba, rabarbarul sau reventul este una dintre cele mai benefice legume, insa putini o cunosc sau o consuma. Incearca sucul de rubarba si te vei convinge de beneficiile sale. Acesta este bogat in substante nutritive si minerale sanatoase.

Rubarba este un membru al familiei Polygonaceae, un grup de plante cu flori. Se dezvolta cu tulpini scurte, groase si frunze mari in forma de inima, Tulpinile sale rosii, groase, care se aseamana cu cele de telina, sunt de fapt singura parte comestibila a acestei plante.

Aceasta leguma rosie contine o serie de beneficii pentru sanatate. Inainte de a descoperi motivele pentru care trebuie sa consumi rabarbara, vreau sa-ti reamintesc ca frunzele nu trebuie consumate. Frunzele contin un nivel ridicat de acid oxalic, care poate fi otravitor. Utilizeaza doar tulpinile in retete si pentru a le include in sucuri naturale. Incearca reteta de suc mentionata in articol, mai jos!

Tulpini de rubarba sau rabarbar

Recoltare – cand se culege rubarba

Cum iti dai seama ca tulpinile plantei au ajuns la maturitate si pot fi culese? Sincer, rubarbara este “coapta” si buna de cules toata primavara si vara. Cu toate acestea, pentru sanatatea plantei, exista anumite momente cand poti recolta tulpinile.

Cel mai bun moment de cules este atunci cand tulpinile au cel putin 25 cm lungime. Acest lucru te asigura ca planta s-a stabilizat foarte bine si tolereaza sa fie culeasa. Poti sa culegi cateva tulpini si mai devreme, insa limiteaza-te doar la cateva tulpini, astfel incat sa nu omori planta.

Sa stii cand sa recoltezi rubarba inseamna sa stii si cand se incheie sezonul de cules. Din punct de vedere tehnic, poti recolta tulpini pana in toamna, insa e de retinut faptul ca planta are nevoie sa stocheze energie pentru iarna. In mod semnificativ trebuie incetinita sau oprita recolta de tulpini la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie. Astfel planta sa se poata pregati suficient pentru iernat.

Recoltare cand se culege rubarba

Tulpinile de rabarbar pot fi culese pana ce vine inghetul, dar iarasi, risti sa omori plantele.

Rabarbar – Proprietati si beneficii

Tulpinile de rubarba sunt bogate in vitamine benefice si substante nutritive. Rabarbarul contine vitamina A, B, C si K, fibre dietetice si chiar proteine. De asemenea, are minerale benefice, precum potasiu, calciu, mangan, cupru, fosfor si magneziu.

Radacinile rubarbei contin cantitati substantiale de compusi stilbenoizi, care s-au dovedit a avea beneficii mari in reducerea nivelului de zahar din sange.

In trecut, rabarbarul era folosit pentru a trata diferite tipuri de boli. Radacinile si tulpinile s-au dovedit a contine antrachinone, un compus ce are proprietati laxative. Acesta este benefic pentru persoanele cu probleme digestive. Principalele avantaje ale consumului de suc de rubarba este capacitatea sa de a detoxifia. Puterea astrigenta a plantei este data de un compus chimic care scade sau contracareaza tesuturile organismului, diminuand astfel evacuarile de mucus sau sange.

Daca te gandesti sa plantezi o radacina de rabarbar (Rheum rhabarbarum), asigura-te ca ii oferi un pamant umed, bine drenat si ceva spatiu pentru a creste. Lasa radacinile sa se stabilizeze timp de un an inainte de recoltarea tulpinilor.

Rubarba este o planta sezoniera caruia ii place climatul cald. In sezonul rece, recoltarea rubarbei proaspete este imposibila. La o temperatura de inghetare, partea aeriana a plantei ingheata.

Pentru ce este buna rubarba?

Consumul acestei plante are multe beneficii pentru corpul nostru, dar hai să descoperim împreună care sunt acestea!

Consumul de rubarba este indicat in Alzheimer

Tulpinile contin o cantitate substantiala de vitamina K. Aceasta vitamina este utila creierului. Cu o cantitate adecvata de vitamina K, organismul poate limita leziunile neuronale din creier. Acest lucru este benefic pentru prevenirea tulburarilor cerebrale, in special a bolii Alzheimer.

Mananca rubarba pentru a pierde kilogramele in plus

Rubarba are un numar scazut de calorii. Doar 21 de calorii la 100 de grame. Mancand de mai multe ori pe saptamana, poti reduce considerabil numarul de calorii. Consumand tulpinile, organismul va primi ceea ce are nevoie, fara a adauga calorii. In acest mod, consumul de rabarbar te ajuta sa slabesti.

Tulpinile sunt recomandate in probleme ale oaselor

Vitamina K este esentiala in dezvoltarea oaselor. Rabarbarul este astfel un aliment excelent pentru persoanele care prezinta risc de osteoporoza si alte tulburari osoase. Contine si calciu care este necesar in dezoltarea osoasa si crestere.

Consuma rabarbar pentru a preveni cancerul

Sursa excelenta de antioxidanti, rabarbarul este una din multele legume benefice pentru combaterea si prevenirea dezvoltarii cancerului.

Ajuta la scaderea colesterolului

Tulpinile contin niveluri scazute de sodiu si grasimi saturate. Sunt astfel utile persoanelor care au un nivel ridicat de colesterol.

Rubarba este indicata in diabet

Rabarbarul este bogat in compusul numit stilbenoid. Acesta si alti nutrienti esentiali prezenti in aceasta planta ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange. Se recomanda diabeticilor consumul de suc de rubarba.

Compusii din rabarbar imbunatatesc transportul de glucoza in celulele noastre, astfel incat sa nu stea in fluxul sanguin. Astfel glucoza este folosita ca si combustibil. Aceasta este in mod normal sarcina insulinei, insa la diabetici productia de insulina este afectata.

Tulburarile digestive pot fi ameliorate in urma consumului de rabarbar

Rizomii de rabarbar (tulpinile) contin o buna cantitate de fibre dietetice si proprietati laxative naturale. Acestea sunt excelente pentru sanatatea digestiva. Persoanele care sufera de constipatie sau diaree ar trebui sa includa rabarbar in dieta in mod regulat.

Regularizeaza scaunul, reducand astfel gazele, balonarea si crampele intestinale.

Intareste sistemul imunitar cu sucul de rabarbar

Rabarbarul este o excelenta sursa de vitamina C. Acest antioxidant ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar al organismului.

Rubarba este recomandata pentru vedere

Datorita beta-carotenului, precursor al vitaminei A, aceasta leguma este utila pentru imbunatatirea vederii si repararea celulelor pielii. De asemenea, contine luteina care este benefica pentru vedere. Daca ai o problema oculara, consuma sucul de rubarba.

Imbunatateste sanatatea inimii

Sanatatea cardiovasculara ar trebui sa fie o preocupare pentru toata lumea. Fibrele dietetice gasite in tulpini pot creste cantitatea de colesterol bun. Antioxidantii vor ajuta la prevenirea bolilor de inima si a altor afectiuni.

Tulpinile de rabarbara pot ajuta la tratamentul hepatitei B

Efectele antivirale ale rabarbarului au fost folosite de multi ani in medicina traditionala chineza. Acesti compusi antivirali prezenti in tulpini sunt utilizati pentru a trata in mod specific hepatita B, precum si sindromul respirator acut sever. Rubarbara ajuta la curatarea ficatului si la reinnoirea celulelor sale.

Cum se prepara sucul de rubarba – reteta

Sucul de rubarba este usor asimilabil si se recomanda in toate afectiunile de mai sus. Sucul din tulpini se prepara usor. Este ca si cum ai prepara sucul de telina apio.

Sucul de rubarba se prepara in storcator prin presare la rece sau la blender.

Iata o reteta de suc de rabarbar pe care ti-o recomand:

Sucul de rubarba proprietati si beneficii
  • 8-10 tulpini de rubarba;
  • jumatate de ananas mic;
  • 2 morcovi;
  • jumatate de lamaie.

Vinul de rubarba – reteta preparata cu miere de albine

Vinul de rubarba are proprietati tonice. Datorita continutului ridicat de acid malic din tulpinile acestei plante (partea comestibila), vinul de rubarba de casa are un gust asemanator cu vinul de mere, doar ca are o nuanta rosiatica.

Orice tip de rubarba poate fi folosita – asigura-te ca tulpinile sunt coapte si suculente. Frunzele si alte parti ale acestei plante nu sunt potrivite pentru vinificatie deoarece distrug gustul vinului.

Vinul de rubarba – Ingrediente

  • tulpini de rubarba – 3 kg
  • apa – 1 l la 1 kg de tulpini
  • miere – 0,5 kg la 1 litru de sirop
  • stafide nespalate – 30-50 g pentru a porni fermentarea

Raportul de apa/miere este legat de volumul de suc de rubarba, obtinut in a doua etapa.

Prepararea vinului de rubarba reteta vin de rubarba

Drojdia salbatica se afla la suprafata stafidelor sau a fructelor de padure, care va activa fermentatia. Datorita calitatii slabe a stafidelor cumparate din magazin, ar fi mai indicat sa folosesti fructe (zmeura, capsuni, cirese). Daca adaugi drojdia obisnuita din comert, vei obtine o bautura de casa, si nu un vin de calitate.

Reteta vin de rubarba ~ Preparare

Cu 3-5 zile inainte de a lucra cu rubarba, pregateste starterul de fermentare a vinului. Pentru a face acest lucru, pune stafidele nespalate sau fructele care contin drojdie salbatica intr-un borcan. Adauga 25 de grame de miere si 100-150 ml de apa la temperatura camerei. Acopera borcanul cu un tifon si pune-l intr-un loc cald.

In momentul in care observi ca apare spuma, miros acru si se aud bulele de gaz care se sparg, asta inseamna ca starterul de fermentare este gata si poti trece la urmatoarea etapa.

Daca in 3-4 zile nu observi semne de fermentare, va trebui sa prepari un alt preparat de fermentare din alte fructe proaspete. Lipsa semnelor de fermentare pot fi datorate faptului ca stafidele sau fructele au fost tratate.

Cojeste tulpinile de rubarba pentru a indeparta partea alba si taie-le in bucati cat mai mici. Pune bucatile de rubarba intr-o oala si acopera tulpinile cu apa, 2-3 cm peste. Masoara cantitatea de apa pentru a calcula mai tarziu cantitatea de miere necesara.

Porneste focul si lasa sa fiarba pana cand tulpina de rubarba devine moale. Ia vasul de pe foc, acopera-l si raceste lichidul la temperatura camerei.

Datorita tratamentului termic, siropul de rubarba nu va avea gustul de iarba cruda. In schimb, va avea o aroma placuta, de mere.

Decanteaza decoctia intr-un recipient separat. Tulpinile de rubarba se amesteca in blender sau se foloseste o sita pentru a le face piure. Se amesteca piureul de rubarba, decoctul, apa, 200 g de miere la litru de decot si starterul de fermentare, cu tot cu fructe. Se acopera recipientul cu tifon pentru a fi protejat de insecte.

Se pune mustul la loc intunecat, la temperatura camerei. Se lasa timp de 3-4 zile. Se amesteca mustul zilnic. Dupa cele 3-4 zile, strecurati mustul de cateva ori prin cateva straturi de tifon. Pulpa se scurge bine si se arunca. Se mai adauga 100 g de miere la 1 litru de decot obtinut in urma fierberii si se amesteca.

Se decanteaza mustul intr-un vas de fermentare, umplandu-l 75%, pentru a lasa spatiu suficient pentru dioxidul de carbon si spuma. Se pune un dop cu furtun. Poti folosi si o manusa medicala cu o gaurica intr-un deget. Se lasa vasul intr-un loc intunecos la 18-27 grade Celsius.

Dupa 5 zile, mai adauga inca o tura de miere (100 g la litrul de suc ramas dupa fierbere). Se scoate dopul sau manusa, se scoate jumatate litru de must. In mustul scos se dizolva mierea si se toarna peste restul de must, sigilandu-l. Dupa inca 5 zile se repeta aceeasi procedura, adaugandu-se restul de miere, in acelasi mod.

In functie de temperatura si activitatea drojdiei naturale, vinul de rubarba va fermenta intre 25-60 de zile. Cand se va termina procesul de fermentare, nu vor mai iesi bule prin furtun, respectiv manusa se va desumfla. In partea de jos a vasului de fermentare va fi un strat de sediment. Vinul de rubarba se va limpezi si va avea o culoare mai putin intensa.

Atentie! Daca procesul de fermentare dureaza mai mult de 50 de zile dupa instalare dispozitivului de aerisire, ar trebui sa se decanteze bautura si sa se puna iarasi dopul cu furtun. Acest procedeu previne aparitia gustului amar.

Se decanteaza mustul fermentat printr-un furtun intr-un alt recipient si se degusta. Daca doresti, in aceasta etapa se mai poate adauga miere. De asemenea, se poate intari cu vodca sau etanol, in procent de 2-15%. Vinul fortifiat este mai aspru si mai putin aromat, insa poate fi pastrat o perioada mai lunga de timp.

Vinul de rubarba se pune in recipientul de depozitare. In cazul in care l-ai mai indulcit, se mai pastreaza sub ventuza in primele 7-10 zile, in caz de refermentare.

Vinul de rubarba se pastreaza intr-un loc intunecat, la o temperaturade 5-16 grade celsius. Se lasa timp de 3-6 luni pentru maturare. O data la fiecare 10-30 de zile,se decanteaza vinul printr-un furtun. Cand nu mai exista sedimete vizibile, vinul de rubarba este gata. Se pune in sticle si se acopera cu dopuri de pluta.

Vinul de rubarba reteta si preparare

Vinul de rubarba preparat acasa poate fi depozitat si pastrat pana la 5 ani in frigider sau in pivnita. Folosind cantitatile din reteta, vei obtine 2.5 l vin de culoare rosiatica.

Modalitati de consum

Tulpinile de rabarbar sunt consumate crude doar in cantitati nu foarte mari. Acestea sunt utilizate in prepararea diferitelor feluri de mancare, in placinte, compot, clatite, briose si salate. Sunt adaugate in sosuri. Tulpinile suculente pot fi adaugate in prepararea sucurilor.

Tulpinile se folosesc pentru a prepara sirop, dulceata si bineinteles prajituri!

Contraindicatii

Asa cum s-a mentionat, frunzele de rabarbar contin niveluri ridicate de acid oxalic. Aceasta este o substanta toxica care poate fi daunatoare. Mananca doar partea comestibila si nu lua in considerare frunzele.

Resurse:


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *