Sarmale de post cu miez de nuca sau cu ciuperci

sarmale de post cu nuca si vita de vie

Sarmalele de post sunt preferatele mele, desi le prepar si in afara postului. In vocabularul meu nici nu intra expresia sarmale de post, ci sarmale cu miez de nuca. Acestea sunt favoritele, avand in vedere ca nu consum carne.

Pregatirea frunzelor pentru invelirea sarmalelor cu miez de nuca

Pentru sarmale de post sau vegane am insa mai multe optiuni, cel putin referitor la invelirea sarmalelor. Am si aici cateva preferinte, desi uneori fac un mix de sarmale de post. La invelirea sarmalelor de obicei folosesc frunze de vita de vie sau pe cele de sfecla. Primavara imi plac la nebunie frunzele de stevie. Toamna si iarna folosesc de cele mai multe ori varza proaspata sau murata, dar si frunze de vita decongelate.

Frunzele de stevie sunt ceva mai fragede, de aceea doar se inmoaie in apa oparita si se scot destul de repede. La fel se intampla si cu frunzele de sfecla.

Zilele trecute am pregatit o olita de sarmale de post cu nuca invelite in frunze de varza proaspata si in frunze de vita de vie. Frunzele de vita de vie le-am cules asta-vara. Frunzele proaspete si fragede le-am oparit, le-am rulat si le-am bagat in pungi la congelator. Frunzele de varza le-am oparit. Am taiat cotorul de la varza, am scos miezul si am pus o capatana de varza intr-o oala cu apa oparita. Frunzele au inceput sa se desprinda pe rand, moment in care le scoteam pentru ca celelalte sa se desprinda si ele.

Primavara se pot folosi frunze de podbal, frunze de tei sau alte frunze de plante salbatice comestibile pentru a prepara sarmale de post.

Cum se prepara compozitia pentru sarmale de post cu nuca sau cu ciuperci

Compozitia pentru sarmale de post se prepara in acelasi fel ca si la sarmalele cu carne, doar ca aceasta este inlocuita.

Se curata 2-3 cepe, se toaca marunt. Peste ceapa se adauga 1-3 morcovi spalati, curatati si dati pe razatoarea mica. Se adauga orez (o cana) dupa cantitatea de sarmale dorita si 200 – 300 ml suc de rosii. Se adauga nuca macinata (1 cana – 2 chiar) sau ciupercile oparite si date pe masina. Ciupercile pot fi taiate mai grosier pentru a se simti mai intens textura. Cand spun ciuperci, ma refer la faptul ca se pot folosi ciuperci champignion, ghebe, hribi, galbiori, etc.

Se pune ulei, sare, piper, patrunjel tocat, cimbru, maghiran dupa gust si se amesteca bine ingredientele.

Se  lasa putin sa se amestece gusturile, dupa care incepem sa impachetam aceste sarmale de post. Compozitia de mai sus are o puternica nuanta rosiatica datorita vinului (vinul este optional). In oala in care le pun la fiert, pe fundul ei pun cateva capace de borcan sau bucatele de lemn ca sa nu se prinda sarmalele de post. Peste ele pun un strat de varza tocata si apoi aranjez sarmalele. Printre sarmale, adesea pun cimbru pentru o aroma mai intensa.

De cele mai multe ori le pun la fiert cu apa, dar uneori aleg sa adaug sos de rosii sau vin diluat cu apa. Daca folosesc frunze de varza murata la invelirea sarmalelor de post, atunci nu mai folosesc vin. Vinul are rolul de a da o usoara acreala. Dupa ce am pus apa sarata, acopar sarmalele cu un strat de frunze pentru a evita ca acestea sa se arda la suprafata si pentru a se fierbe inabusit. In general, eu fierb sarmalele in cuptor.

Multe persoane atunci cand fac sarmale in general, prajesc compozitia. Eu evit acest procedeu pentru ca nu este necesar si mi se par ceva mai sanatoase sarmalele de post pregatite fara prajeala. Prajeala nu este necesara. Toate ingredientele vor fi perfect facute in timpul de fierbere al sarmalelor.

Diverse compozitii pentru sarmalele de post sau sarmalele vegane

Sarmalele de post se pot prepara si in alte moduri, folosind alte elemente. De exemplu poti incerca sa prepari:

  1. sarmale de post cu hrisca;
  2. sarmale de post cu ciuperci;
  3. cu alune macinate, caju;
  4. sarmale de post cu linte;
  5. sarmale de post cu conopida
  6. sarmale cu quinoa.

Si lista poate continua. Mie imi plac foarte mult sarmalele de post cu nuca si cu stafide, pentru ca imi place gustul usor dulce, cel al stafidelor.

Afla cum se prepara sarmalutele crude in bucataria fara foc, cu ingrediente si mai diverse!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Sarmale de post cu miez de nuca sau cu ciuperci”

  1. Sarmale cu bureti am mancat la o prietena si sunt absolut delicioase. Cele cu nuca cred ca au un gust usor exotic, mai ales daca le combinam si cu stafide 🙂

    1. Cele cu nuca si cu stafide da, au un gust exotic. Cele cu nuca – zici ca mananci sarmale cu carne. Am facut la un moment dat cand aveam niste prieteni in vizita, si cand le-am spus ca sunt cu nuca, greu le-a venit sa creada. Sa incerci, sunt foarte bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *