Prea puţin cunoscută ca aliment, lintea (Lathyrus pratensis) este o plantă foarte bogată în vitamine. Este cultivată încă din vremurile vechilor egipteni, greci şi romani. Chiar şi populaţia de pe teritoriul ţării noastre cultiva linte pentru hrană. Din acest motiv trebuie sa invatam sa preparam retete cu linte pentru a beneficia de calitatile sale nutritive.

În zilele noastre boabele acestei plante sunt utilizate mai ales în alimentaţia convalescenţilor, în caz de efort intelectual, dar pot fi folosite de asemenea în alimentaţia mamelor care alăptează. Este recomandată pentru o alimentaţie sănătoasă şi chiar vegetariană, aceasta putând înlocui foarte uşor carnea prin conţinutul său bogat.

Lintea – Calitati nutritionale

Seminţele sunt folosite în preparate culinare deosebit de gustoase. Deşi conţinutul proteic este ridicat, lintea este considerată plantă leguminoasă cu digestibilitate ridicată. Foarte nutritivă, această plantă are în compoziţia sa chimică elemente precum: proteine (24%), hidraţi de carbon (56%),grăsimi (1%), sodiu (4mg%), potasiu(810mg%), fosfor (410mg%), calciu (75 mg%), vitamina A (21mg%), vitamina B1 (0,45 mg%) şi B2 (0,25mg%). Valoarea energetică este de 354Kcal/100g.

Lintea – Proprietati, beneficii pentru sanatate si utilizari

Lintea este bogată în săruri minerale de calciu, potasiu şi fier, în betacaroten şi complexul de vitamine B. De asemenea conţine fito-estrogeni sau estrogeni vegetali care ajută la reglarea ciclului menstrual şi îndepărtează simptomele neplăcute provocate de menopauză.

Datorită substanţelor pe care le conţine în boabe, ajută la refacerea florei intestinale şi reduce nivelul colesterolului. Complexul de vitamina B conţinut ajută la stabilizarea tensiunii arteriale şi are efect antiinflamator, fiind recomandată persoanelor care suferă de artrită reumatoidă.

Lintea are importanta terapeutica in medicina umana traditionala. Sunt recomandate intern in stari de slabire generala, atrofie musculara, hipotensiune, adinamie de origine variata (cancer, tuberculoza), in convalescenta, mamelor care alapteaza. Faina de linte se recomanda in efort intelectual si dispepticilor.

Pentru marirea secretiei de lapte la lauze si nutritia de fortificare a organismului bolnav de tuberculoza, cancer, etc, este recomandata zilnic in preparate culinare.

Faina obtinuta din semintele de linte poate fi introdusa in proportie de 10-12 % in faina de grau si folosita la prepararea unei paini hranitoare si gustoase.

Cercetări recente demonstrează că, daca se consuma linte des, atunci se reduce riscul apariţiei cancerului la sân şi a fibromului uterin. Chiar şi în dieta zilnică a bolnavilor de TBC sau al dispepticilor este indicat sa fie acest aliment medicament. Nu în ultimul rând, cataplasmele cu făină de linte ajută la maturarea abceselor şi panariţiilor.

Cate tipuri de linte exista?

Inainte de a incerca diverse retete cu linte, trebuie sa stii ce feluri de linte sunt disponibile. Iata doar cateva din cele mai cunoscute tipuri de linte:

Lintea maro-verde: Acesta este soiul comun de linte. Se gateste rapid (in 20-30 de minute) si are tendinta de a se desface atunci cand este gatita. Acest tip de linte este ideal pentru supe si curry-uri.

Lintea rosie: Aceasta are o culoare portocalie stralucitoare si este folosita frecvent in bucataria indiana. Se gateste in aproximativ 20 de minute si se descompune, chiar mai repede decat cea maro-verzuie. Se foloseste in retete cu linte cremoase – sosuri, supe sau chiftele.

Lintea franceza sau Puy: Acest tip isi pastreaza forma atunci cand este gatita. Boabele sunt mici, gri-verzui. In general acest tip de se foloseste pentru salate si pentru a umple cartofii dulci copti si pentru alte preparate.

Lintea neagra sau Beluga: Acesta este cel mai aromat tip de linte. Boabele sunt mici si intunecate la culoare. Acestea isi pastreaza forma atunci cand sunt gatite. Se foloseste in retete cu linte in care se pune foarte mult accent pe aspect.

Retete cu linte pentru toate gusturile

Lintea poate fi gatita in foarte multe modalitati, destul de simple. Este un aliment care se potriveste in foarte multe combinatii. Fiind foarte nutritiva, se recomanda sa fie consumata in special in perioada postului sau de persoanele care tin o dieta vegetariana. Sper sa te incante aceste retete cu linte si sa le incerci!

Linte cu rosii si cartofi dulci

Linte neagra cu cartofi dulci

Ingrediente:

  • 2 cani de linte neagra
  • 2 lingurite de sare
  • jumatate lingura de coriandru macinat
  • 7 linguri de ulei de masline
  • 2 lingurite pasta de ardei iute
  • jumatate lingura piper negru
  • 2 cartofi dulci mari, spalati si taiati in bucati
  • cateva tomate cherry, taiate jumatati
  • 3 lingurite otet de vin
  • 1 lingura de miere
  • jumatate de cana de frunze de coriandru/patrunjel tocate

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade. Intr-o cratita se pune apa cu sare la fiert. Cand incepe sa fiarba, se adauga lintea. Se fierbe cam 25-30 de minute. Se testeaza. Cand e fiarta, se scurge si se transfera intr-un bol unde se lasa sa se raceasca.

Intr-un bol mic se amesteca pudra de coriandru, 3 lingurite de ulei, 1 lingurita de pasta de ardei iute, 2 lingurite de sare si piper. Se aranjeaza bucatile de cartofi si rosiile intr-o tava pe o foaie de copt si se ung cu amestecul de mai sus. Se coc aproximativ 25-30 de minute pana se rumenesc pe ambele parti si se fragezesc.

Se amesteca otetul, mierea si restul de pasta de ardei iute, se adauga restul de ulei si se condimenteaza cu sare. Se adauga jumatate din compozitie in linte si se amesteca. Se gusta si se condimenteaza cu sare si piper. Se imparte in boluri. Se pun pe deasupra legumele coapte si frunzele proaspete de coriandru sau patrunjel. Se stropeste cu restul de sos vinegreta.


Supa de linte cu rosii si lapte de cocos

Este una dintre acele retete cu linte de post, vegane, pe care o poti incerca oricand. Laptele de cocos il poti inlocui cu orice tip de lapte vegetal.

Supa de linte cu lapte de cocos

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de nuca de cocos sau ulei de masline extravirgin;
  • 1 ceapa medie, tocata marunt;
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt;
  • o bucatica de ghimbir, curatata si tocata marunt;
  • 1 lingura praf de curry;
  • un varf de lingurita de fulgi de ardei rosu;
  • 3 sferturi de cana de linte rosie;
  • jumatate de cana de rosii zdrobite;
  • o legatura buna de patrunjel tocat, plus extra pentru servire;
  • sare;
  • piper;
  • 800 ml lapte de cocos, neindulcit, agitat bine (se poate inlocui cu un alt tip de lapte vegetal);
  • felii de lamaie, pentru servire.

Mod de preparare:

Se incalzeste uleiul intr-o cratita mai mare. Se adauga ceapa si se lasa pana devine aurie. Se adauga usturoiul, ghimbirul, pudra curry si fulgii de ardei rosu. Se amesteca 1-2 minute. Se adauga lintea si se mai amesteca 1 minut. Se adauga rosiile, patrunjelul tocat, un varf generos de sare si 2 cani si jumatate de apa.

Se pune deoparte un sfert de cana de lapte de cocos pentru servire si se adauga restul in cratita. Cand incepe sa fiarba, se da focul la mic. Se fierbe usor, amestecand ocazional pana cand semintele sunt moi, insa nu foarte moi. Se condimenteaza cu sare si piper daca este nevoie.

Se imparte supa in boluri. Se adauga din laptele de cocos ramas si patrunjelul proaspat. Se serveste cu felii de lamaie.


Mancarica de linte cu quinoa, orez basmati si conopida

Retete cu linte - Mancarica de linte cu quinoa si orez

Ingrediente:

  • un sfert de cana de linte rosie
  • un sfert de cana de fasole mung
  • un sfert de cana de orez basmati
  • un sfert de cana de quinoa alba
  • 2 linguri ulei de nuca de cocos
  • jumatate lingurita turmeric macinat
  • o bucatica de ghimbir decojit, taiat foarte fin (aproximativ o lingurita)
  • 2 cani de conopida maruntita
  • 1 lingurita seminte de fenicul macinat
  • 1 lingurita sare
  • Coriandru, busuioc, felii de lime, piper negru si ulei de masline pentru servire

Mod de preparare:

Se acopera lintea si fasolea mung cu apa intr-un bol si se lasa la macerat 30 de minute. Se scurg. Intre timp se clateste orezul si quinoa si se scurg bine.

Se incalzeste uleiul de cocos intr-o cratita. Se adauga turmeric si se lasa cateva secunde si apoi ghimbirul. Se adauga lintea scursa, fasolea mung, orezul si quinoa si se amesteca 1-2 minute. Se pune conopida, semintele de fenicul, 1 lingura de sare si 4 cani de apa. Se mareste caldura pana ajunge in punctul de fierbere.

Se da focul la mic si se curata de orice spuma care apare la suprafata. Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba 30-40 de minute. Mancarica ar trebui sa fie grosuta, moale si totusi suficient de lichida cat sa nu se prinda de fundul oalei. Daca este necesar, se mai adauga apa. Se condimenteaza cu mai multa sare daca este nevoie.

Se imparte in boluri si se orneaza cu frunze de coriandru, busuioc, piper negru si felii de lamaie. Se stropeste si cu putin ulei.


Piure de linte cu ceapa si patrunjel verde

Daca esti in cautarea unei retete cu linte de post, aceasta este varianta perfecta. O reteta vegana simpla, delicioasa si usor de preparat.

Retete cu linte - Piure de linte cu lamaie si coriandru

Ingrediente:

  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 cana de linte rosie
  • 1 lingurita chimen macinat
  • sare si piper proaspat macinat
  • o legatura buna de frunze de coriandru/patrunjel
  • un sfert de cana de ulei de masline
  • 2-3 linguri de zeama de lamaie

Mod de preparare:

Se combina ceapa, lintea, chimenul si 4 cani de apa intr-o cratita medie. Se condimenteaza cu sare si piper. Cand incepe sa fiarba, se reduce focul la mic. Se fierbe 20-30 de minute. Se lasa sa se raceasca.

Se pune lintea, coriandrul sau patrunjelul, uleiul si sucul de lamaie intr-un blender sau robot de bucatarie. Se amesteca bine pana se transforma intr-un piure fin. Se condimenteaza cu sare si piper. Se pune intr-un bol unde se orneaza cu frunze verzi, cu ulei si suc de lamaie.


Linte marinata cu legume si ierburi verzi

Retete cu linte - Linte marinata cu legume verzi si ridichiil

Ingrediente:

  • o ceapa mare, taiata in 4
  • 2 frunze de dafin
  • o cana si jumatate de linte neagra
  • sare
  • un sfert de cana de ulei
  • 1 lingurita seminte de coriandru
  • jumatate de lingurita seminte de chimen
  • 3 linguri otet de vin
  • piper proaspat macinat
  • 6 ridichi taiate felii subtiri
  • 4 fire de ceapa verde, taiata marunt
  • o cana de frunze de patrunjel si / sau frunze de menta
  • 1 cana de tulpini si frunze de telina

Mod de preparare:

Se fierbe ceapa, frunzele de dafin si lintea intr-o cratita mare cu apa sarata, aproximativ 15-20 de minute. Aceasta rebuie sa fie frageda, dar ferma. Cand este gata, se scurge apa. Se indeparteaza frunzele de dafin si ceapa.

Intr-o tigaie se incalzeste uleiul. Se gatesc semintele de coriandru si chimen 1 minut. Se opreste focul. Se adauga otetul si amestecul de condimente in linte. Se condimenteaza cu sare si piper.

Inainte de servire, se asezoneaza cu ridichi, cu ierburile verzi si telina. Se condimenteaza cu sare si piper.

Semintele fierte, fara ierburi si legume, pot sta la marinat timp de 3 zile.


Placinta cu linte si ciuperci

Placinta cu linte si ciuperci - retete cu linte

Ingrediente:

  • 1 cana (250 ml) linte verde uscată sau maro
  • 2 linguri de unt
  • 500 g ciuperci tocate
  • 2 tulpini de telina, taiate felii subtiri
  • 1 ceapa taiata cubulete
  • 1 cartof decojit si taiat cubulete
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 cana de supa de legume
  • 50 ml coniac sau bulion
  • 2 lingurite sos de soia (optional)
  • 1 lingurita de cimbru uscat
  • jumatate lingurita sare, piper și alte condimente
  • un sfert de cana de nuci tocate
  • 2 ouă, bătute
  • 1 foaie de placinta dezghetata

Mod de preparare:

Intr-o cratita cu apa sarata clocotita se pune sa fiarba lintea 20-25 de minute, apoi se scurge.

Intr-un vas se topeste untul. Se gatesc ciupercile, telina, ceapa, cartoful si usturoiul, amestecand ocazional, pana cand legumele sunt fragede si in mare parte din lichid s-a evaporat. Se fierb cam 8 minute.

Se adauga supa de legume, sosul de soia, brandy-ul, sarea, piperul si condimentele. Se da focul la mic si se fierbe cam 5 minute. Se amesteca cu lintea si cu nucile si se lasa sa se raceasca.

Se bat cele 2 oua si se amesteca cu compozitia. Se lasa putin ou batut pentru a se unge foaia de placinta.

Intr-o tava din sticla pudrata cu faina se pune compozitia (se poate pune o foaie de placinta si dedesubt). Peste compozitie se pune foaia de placinta si se lasa sa vina peste marginea vasului de sticla. Se unge foaia cu oul batut ramas. Se coace in cuptorul preincalzit la 190 de grade pana cand foaia devine aurie si se umfla, aproximativ 20-35 de minute.

Se lasa sa se raceasca 10 minute inainte de taiere si servire.

Placinta cu linte rosie, branza si cartofi


Placinta cu cartofi linte si branza - retete cu linte

Ingrediente:

  • 300 g aluat fraged simplu
  • 130 g linte rosie
  • supa de legume sau apa
  • 2 morcovi medii, rasi
  • 50 g mazare
  • 60 grame boabe de porumb fiert
  • jumatate lingurita cimbru sau oregano
  • 1 lingura mustar
  • piper negru
  • 1 ou
  • 125 g branza cheddar, razuita
  • 3 cartofi feliati subtire

Mod de preparare:

Se unge o tava rotunda de 22 cm cu ulei si se intinde aluatul fraged astfel incat acesta sa vina pe peretii tavei. Excesul de aluat se poate taia. Se fac cateva gauri cu furculita in tava si se coace la 190 de grade aproximativ 20 de minute pana aluatul devine auriu.

Intre timp, lintea rosie se pune intr-o cratita cu supa de legume sau cu apa la fiert. Se fierbe cam 15 minute, apoi se scurge de apa. Se adauga intr-un bol unde se amesteca cu morcovul razuit, mazarea si porumbul. Se adauga cimbru sau oregano, mustarul si piper negru. Se amesteca pentru a se combina gusturile.

Se adauga oul si o mare parte din branza si se amesteca din nou bine.

Cand aluatul este auriu, se scoate din cuptor. Se pune amestecul in aluat. Pe deasupra se intind feliile subtiri de cartofi. Se presara cu restul de branza. Se adauga putina sare si piper si se da la cuptor pentru inca 30-40 de minute, pana cand placinta este ferma si rumena.


Salata de linte cu morcov si sfecla coapte, cu branza feta

Salata de linte cu morcov sfecla rosie si branza feta - retete cu linte

Ingrediente:

  • 200 g linte neagra sau verde franceza
  • o ceapa galbena taiata in 4
  • o frunza de dafin
  • sare
  • piper negru
  • o sfecla de orice tip
  • cativa morcovi spalati si taiati in jumatate pe lungime
  • 3 linguri ulei de masline
  • o cana de iaurt simplu
  • 1 catel de usturoi
  • o lingura suc de lamaie
  • o legatura de patrunjel tocat
  • o legatura marar tocat
  • 100 g branza feta
  • 70 g migdale tocate grosier prajite

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la 190 de grade. Lintea se pune la fiert intr-o cratita medie si se acopera cu apa cam de 3 cm. Se adauga ceapa si frunza de dafin. Se fierbe cam 20-30 de minute, astfel incat sa fie frageda. In timpul fierberii de adauga o ligurita de sare daca este necesar. Cand e fiarta, se scurge si se arunca ceapa si frunza de dafin.

Intre timp sfecla taiata in bucati si morcovii se asezoneaza cu 2 linguri de ulei, sare si piper si se dau la cuptor. Se coc pana se rumenesc, cam 20-30 de minute.

Intr-un bol mic se amesteca iaurtul, usturoiul razuit, sucul de lamaie, patrunjelul si mararul tocat, putina sare si o lingura ulei de masline.

Cand sunt gata de servit, peste linte se adauga putin ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper daca este necesar.

Se pune lintea pe o farfurie, se adauga legumele coapte, branza feta maruntita, extra marar si patrunjel tocat si migdalele. Se serveste cu sosul de iaurt.

Chiftelute de linte de post – falafel cu linte si dovleac

Piftelute de linte de post falafel cu linte si dovleac - retete cu linte

Ingrediente:

  • 1 cana de linte rosie
  • 2 cani de apa
  • 3/4 cana de seminte de floarea soarelui crude
  • jumatate de cana de piure de dovleac copt
  • 3/4 cana faina de ovaz
  • jumatate cana de frunze si tulpini de patrunjel tocate
  • un sfert de cana de frunze de coriandru tocate
  • o ceapa rosie tocata
  • 3 catei de usturoi decojiti si tocati
  • 2 lingurite suc de lamaie
  • jumatate lingurita coriandru macinat
  • jumatate lingurita chimen macinat
  • jumatate lingurita boia de ardei
  • un varf de lingurita scortisoara
  • o lingurita de sare

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Se pregatesc 2 tavi cu hartie de copt.

Intr-o cratita medie se pune lintea cu apa la fiert. Se fierbe 10-15 minute pana cand este frageda, dar nu moale. Se arunca excesul de apa.

Intr-un robot de bucatarie se pun semintele crude de floarea soarelui si se transforma intr-o faina grosiera. Se adauga apoi piureul de dovlea si restul de ingrediente. Se incorporeaza toate, insa nu prea tare sa nu se faca ca si un hummus.

Cu o lingura se ia din aluatul de falafel si se aseaza in tava. Se coc intre 18-22 de minute pana devin crocante si aurii. Ar trebui sa iasa aproximativ 28 de chiftelute. Se pot servi cu smantana de cocos sau cu un guacamole de avocado.

Chiftelutele de linte se pot pastra la frigider pentru o saptamana sau pot fi congelate pentru o luna.

Paste carbonara cu linte si rosii uscate

Aceasta este una dintre acele retete cu linte pentru vegetarieni. Asa ca daca te numeri printre ei, incearc-o!

Paste carbonara cu linte

Ingrediente:

  • 220 g spaghete
  • 3 linguri smantana
  • 60 g parmezan
  • 4-5 rosii uscate si pastrate in ulei, tocate marunt
  • 150 g linte fiarta
  • jumatate lingurita de boia afumata
  • sare
  • piper negru
  • busuioc proaspat tocat, pentru servire

Mod de preparare:

Se fierb spaghetele in multa apa pana sunt fierte, al dente sau cum doreste fiecare. Se scurg.

Se adauga smantana si branza rasa peste spaghetele puse intr-o cratita la foc mic. Se pun si rosiile uscate, lintea fiarta si boia afumata. Se condimenteaza cu sare si piper si si amesteca usor pana cand smantana si branza s-au topit si au un aspect cremos.

Se servesc cu busuioc proaspat tocat.


Retete cu linte vegane si vegetariene, retete cu linte de post, dar nu numai – sper ca am reusit sa iti dau macar o idee despre felul in care poti sa gatesti aceste seminte. O poti asorta cu foarte multe ingrediente si poti prepara retete pentru toate gusturile.

Daca nu ai incercat sa o consumi pana acum, atunci a venit momentul sa te bucuri de efectele benefice ale consumului acestor seminte. Daca ai adaugat-o in dieta ta, impartaseste cu noi modul in care o gatesti.

Share the Love!

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Scroll to Top