Frederic Myers W.H. (1820-1900), erudit britanic. Unul dintre fondatorii, în 1882, ai lui Society for Psychical Research (SPR). La 9 decembrie acelaşi an, Frederic Myers numea “telepatie” “transmiterea gândului”. Contribuţia sa la parapsihologia în curs de afirmare a fost imensă, căci el a adunat şi a triat o documentaţie enormă, pe care SPR o acumulase de la începuturile ei, şi a căutat să elimine cazurile îndoielnice.
Se remarcă, mai ales, prin generozitatea sa intelectuală care îl face sensibil la primele lucrări ale lui Freud şi la concepţia despre inconştient pe care acesta a dezvoltat-o. În acelaşi mod, el a făcut cunoscută problematica, pe atunci nouă, a lui Pierre Janet în materie de psihiatrie şi pe aceea a lui William James. Expunând în monumentala sa lucrare în două volume Human Personality and its Survival of Bodily Dcaih opţiunile sale spiritualiste, el îndreaptă tânăra disciplină într-un sens indiscutabil ştiinţific.
În ciuda, fără îndoială, a ideii apropiate de miturile ocultiste, că “sufletul a luat naştere într-un mediu spiritual sau metaeterat”. (“Chiar atunci când este încarnat într-un corp, el se întoarce acolo după moarte.”) În afară de facultăţile lui conştiente, sufletul posedă altele, subliminale, care se pot manifesta într-un mediu metaeterat.
Astfel se explică telepatia, fenomenele “psi” şi, mai mult, adevărul religiei şi al supravieţuirii. Această concepţie, menită să reunească într-o aceeaşi sferă gnoseologică ştiinţa şi spiritul religiilor, nu este foarte convingătoare, dar nu putem să nu admirăm înălţimea privirii pentru care ea stă mărturie.
Lasă un răspuns