Gastropareza sau un Stomac lenes ~ Tratamente naturale si remedii din popor

Tratamente si remedii naturale pentru stomac lenes sau gastropareza

Gastropareza, atonia gastrica, un stomac lenes sau golirea gastrica intarziata este o afectiune medicala care afecteaza miscarea alimentelor de la stomac la intestinul subtire. Apare atunci cand contractiile care apar in mod normal la nivelul stomacului nu functioneaza corect. Aceasta afectiune este adeseori cunoscuta si sub numele de paralizie gastrica.

In timpul digestiei, contractiile stomacului ajuta la mutarea alimentelor partial digerate din stomac catre intestinul subtire. Aici are loc continuarea digestiei si absorbtia nutrientilor. La persoanele cu un stomac lenes sau gastropareza, acest lucru nu se intampla asa cum trebuie.

Aceasta problema interfereaza cu modul in care stomacul se goleste. Un stomac lenes poate duce la simptome precum greata, varsaturi, un nivel crescut al zaharului din sange si pot sa apara diverse anomalii nutritionale.

Care sunt cauzele unui stomac lenes?

Cauzele unui stomac lenes pot fi necunoscute in unele cazuri, insa sunt anumiti factori care pot creste riscul de aparitie a gastroparezei. Acestia ar fi:

 • afectarea nervului vag sau interventia chirurgicala
 • diabetul necontrolat
 • anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, blocantele canalelor de calciu, clonidina, litiul, nicotina si progesteronul
 • afectiuni precum boala Parkinson, scleroza multipla, amiloidoza si sclerodermia
 • chirugia la nivelul stomacului, gastrectomia
 • infectiile virale
 • radioterapia
 • hipotiroidismul
 • anumite tulburari psihologice
 • tulburari de alimentatie (anorexie nervoasa, bulimie)
 • cancerul si chimioterapia
 • utilizarea unor tratamente medicamentoase pentru ameliorarea durerii, cum ar fi codeina
 • medicamentele anticolinergice care blocheaza sistemul nervos.

În cazul in care cauza gastroparezei este necunoscut, atunci aceasta este cunoscuta sub denumirea de gastropareza idiopatica.

Simptomele gastroparezei

 • arsuri la stomac sau boala de reflux
 • greata sau varsaturi ale alimentelor nedigerate
 • starea de satietate mult mai repede decat in mod normalbalonare sau dureri de stomac
 • apetit redus
 • pierdere in greutate din cauza aportului scazut de calorii

Simptomele sunt adesea agravate de consumul de alimente solide, alimente grase si alimente bogate in fibre, sau prin consumul de bauturi carbogazoase sau acelor cu continut ridicat de grasimi.

Afecţiunile tractului gastrointestinal sunt provocate de excesele alimentare sau de starea de letargie , de inerţie ce urmează agitaţiei dinaintea meselor bogate. Starea de letargie se răsfrânge asupra planului fizic, inducând sindromul de stomac lenes, stomac din care alimentele sunt lent evacuate. Datorită stazei gastrice, stomacul se destinde provocând de cele mai multe ori dureri, stare de disconfort, greturi şi chiar vărsături. Terapiile complementare tratează aceste afecţiuni cu ierburi, muguri sau tincturi din plante medicinale.

Cum sa stii daca ai gastropareza sau stomac lenes

Daca ai vreuna dintre simptomele mentionate mai sus, este foarte probabil sa fii indrumat sa iti faci o endoscopie superioara (Progrese recente în endoscopia superioară ca si diagnostic). Aceasta este o procedura prin care un tub lung si flexibil, luminat si cu o camera, este introdus prin gura in tractul gastrointestinal superior. Procedura implica avaluarea esofagului, a stomacului si a portiunii initiale a intestinului subtire, numita duoden. Scopul principal al unei endoscopii superioare este acela de a se asigura ca nimic nu impiedica motilitatea alimentelor.

Daca nu apare nimic in urma acestei proceduri, este posibil sa fii trimis pentru o scanare de golire gastrica. Acesta este momentul in care mananci o masa marcata cu izotop radiomarcat, astfel incat radiologul sa poata in ce ritm parasesc limentele stomacul. Daca nu se goloste suficient de repede, ai putea sa fii diagnosticat cu gastropareza.

Plante medicinale si alte remedii naturale pentru un stomac lenes

Fitoterapia segmentului gastrointestinal foloseşte pentru stomac lenes plante şi produse farmaceutice cu acţiune asupra glandelor din intestin, asupra mucoaselor, florei microbiene, a sintezei enzimatice şi resorbţiei substanţelor nutritive.

În cazul lipsei sau concentraţiei reduse de acid clorhidric în sucul gastric sunt folosite specii de plante medicinale cu conţinut ridicat în substanţe amare. Lipsa unui mediu acid favorizează însă dezvoltarea şi înmulţirea microbilor. În astfel de cazuri se recomandă asocierea plantelor amare cu plante care conţin uleiuri esenţiale cu acţiune bacteriostatică sau bactericidă. Pentru stomac lenes sunt des utilizate amestecurile de plante care acţionează asupra celulelor glandulare ale tubului digestiv, asupra sistemului hepato-biliar şi pancreatic.

patlagina pentru stomac lenes
Datorită acţiunii emoliente şi cicatrizante, pătlagina este utilizată atât în vindecarea rănilor cât şi pentru tratarea bolilor de stomac.

Greaţa şi vărsăturile în aceste perioade sunt simptome care pot fi provocate de emoţii puternice, mirosuri dezagreabile, excese alimentare sau consum exagerat de alcool sau tutun.

Tratamentul fitoterapeutic recomandă plante cu proprietăţi calmante şi antiemetice. Infuziile şi decocturile se beau reci, încet, înghiţitură cu înghiţitură şi neîndulcite.

Aloe vera ajuta in caz de indigestie si pentru regularitatea miscarii intestinelor. Ca si laxativ natural, ajuta la sustinerea functiei digestive adecvate, amelioreaza balonarea si durerile de stomac.

Gel de aloe vera pentru stomac lenes sau gastropareza

Se recomanda pentru stomac lenes sa se consume o ceasca de suc de aloe in fiecare dimineata. Se adauga 2 linguri de gel de aloe la o cana de apa sau de suc de portocale/gref. Se omogenizeaza bine in blender si se poate consuma inainte de masa. Se evita sa se consume suc de aloe vera preparat cu mai mult de 2 linguri de gel, intr-o zi.

Otetul de mere de casa ajuta la alcalinizarea organismului, ceea ce ajuta in caz de dureri de stomac, arsuri la stomac si balonare, imbunatatind astfel digestia. Se adauga 2 lingurite de otet de mere preparat acasa (vezi reteta + alte beneficii ale otetului) la o cana de apa calduta. Se adauga si 2 lingurite de miere de albine (optional) si se consuma cu 15-20 de minute inainte de masa. Se evita consumul de otet de mere nediluat deoarece poate fi prea acid.

Ghimbirul este una dintre plantele mele preferate și, în mod convenabil, conține proprietăți care ajută la golirea gastrică și motilitatea gastrointestinală. (1)

De asemenea, bitter-ul suedez s-a dovedit a fi de ajutor în gestionarea gastroparezei, la fel ca și acupunctura și electroacupunctura.

Plante medicinale pentru calmarea varsaturilor in caz de stomac lenes

Menta, roiniţa – au efecte favorabile în calmarea vărsăturilor, se folosesc 1-2 linguriţe de frunze la o cană cu apă şi se beau 1-2 căni de infuzie pe zi.

Tinctura de valeriană – are acţiune sedativă asupra sistemului nervos vegetativ; este indicat în vărsăturile provocate de emoţiile foarte puternice.

Plante în afecţiunile dispeptice

Sovârful – infuzie din 3 linguri de plantă la o cană cu apă; se beau 2 -3 linguri de infuzie înaintea meselor.

Schinelul – infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă, se bea un sfert de cană cu o jumătate de oră înainte de masă, neîndulcită; este indicat în sindroame dispeptice, anaciditate, hipoaciditate, insuficienţă hepato-biliară şi insuficienţă secretorie pancreatică.

Sunătoarea – sub formă de extract uleios, tinctură sau ceai, este recomandată în ameliorarea gastritelor, ulcerului gastric şi duodenal, are acţiune antiinflamatoare, antiseptică, astringentă şi cicatrizantă. De asemenea înlătură bacteriile.

Pătlagina – datorită acţiunii amoliente, cicatrizante şi de oprire a înmulţirii bacteriilor, este indicată în ulcerul gastric şi duodenal, sub formă de pulbere, câte o jumătate de linguriţă, de 2-3 ori pe zi, sau infuzie din două linguri de frunze la o cană cu apă, se ia câte o înghiţitură la 2-3 ore.

Plante pentru dureri de burta

Sindromul dureros abdominal, cu colici intermitente, poate fi cauzat de contracţii gastrice sau intestinale spasmodice ale unui organ abdominal. Afecţiunea beneficiază de tratament cu rizomi de obligeană – decoct sau macerat la rece, preparat dintr-o linguriţă de rizomi la o cană cu apă. Toată cantitatea se bea în cursul unei zile, în mai multe reprize.

Tinctura de obligeană se prepară din 20 de rizomi, maceraţi în 100 ml de apă, timp de 8 zile; se iau câte 20 de picături, de 2-3 ori pe zi, în puţin ceai. Se recomanda si pentru stomac lenes.

Pentru calmarea durerilor abdominale si pentru stomac lenes se prepară o infuzie din 1-2 linguriţe din următorul amestec:

 • frunze de roiniţă – 25g;
 • flori de sulfină – 5g;
 • flori de mentă – 25g;
 • flori de coada şoricelului – 25g;
 • rizomi de obligeană – 10g;
 • rădăcini de valeriană – 10g.

Plantele se amestecă, se prepară ceai cu câte 1-2 linguriţe din amestec şi se beau câte 2 căni pe zi, după mese.

Gemoterapia foloseşte pentru stomac lenes mugurii de merişor. Acestia sunt recomandati pentru acţiunea reglatoare asupra funcţiei colonului, stimulantă asupra colonului hipoton, cu tendinţă de stază, şi relaxantă asupra colonului spastic – în doze de câte 50 de picături dimineaţa.

(1) – Ghimbirul – Mecanismul de acțiune în greața și în vărsăturile induse de chimioterapie: Revizuire

Un comentariu la „Gastropareza sau un Stomac lenes ~ Tratamente naturale si remedii din popor”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verificare anti-zombi *