Gastropareza sau un Stomac leneș ~ Tratamente naturale și remedii din popor

Timp de citire estimat: 11 minute

[printfriendly current=’yes’]


Gastropareza, atonia gastrică, un stomac leneș sau golirea gastrică întârziată, este o afecțiune medicală care afectează mișcarea alimentelor de la stomac la intestinul subțire. Apare atunci când contracțiile care apar în mod normal la nivelul stomacului, nu functionează corect. Această afecțiune este adeseori cunoscută și sub numele de paralizie gastrică.

În timpul digestiei, contracțiile stomacului ajută la mutarea alimentelor parțial digerate din stomac către intestinul subțire. Aici are loc continuarea digestiei și absorbția nutrienților. La persoanele cu un stomac leneș sau gastropareză, acest lucru nu se întâmplă așa cum trebuie.

Această problemă interferează cu modul în care stomacul se golește. Un stomac leneș poate duce la simptome precum greață, vărsături, un nivel crescut al zaharului din sânge și pot să apară diverse anomalii nutriționale.

Care sunt cauzele unui stomac leneș?

Cauzele unui stomac leneș pot fi necunoscute în unele cazuri, însă sunt anumiți factori care pot crește riscul de apariție a gastroparezei. Aceștia ar fi:

 • afectarea nervului vag sau intervenția chirurgicală;
 • diabetul necontrolat;
 • anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, blocantele canalelor de calciu, clonidina, litiul, nicotina și progesteronul;
 • afecțiuni precum boala Parkinson, scleroză multiplă, amiloidoză și sclerodermia;
 • chirugia la nivelul stomacului, gastrectomia;
 • infecțiile virale;
 • radioterapia;
 • hipotiroidismul;
 • anumite tulburări psihologice;
 • tulburări de alimentație (anorexie nervoasă, bulimie);
 • cancerul și chimioterapia;
 • utilizarea unor tratamente medicamentoase pentru ameliorarea durerii, cum ar fi codeina;
 • medicamentele anticolinergice care blochează sistemul nervos.

În cazul în care cauza gastroparezei este necunoscută, atunci afecțiunea este cunoscută sub denumirea de gastropareză idiopatică.

Simptomele gastroparezei

 • arsuri la stomac sau boala de reflux;
 • greață sau vărsături ale alimentelor nedigerate;
 • starea de sațietate mult mai repede decât în mod normal balonare sau dureri de stomac;
 • apetit redus;
 • pierdere în greutate din cauza aportului scăzut de calorii.

Simptomele sunt adesea agravate de consumul de alimente solide, alimente grase și alimente bogate în fibre, sau prin consumul de băuturi carbogazoase sau acelor cu conținut ridicat de grăsimi.

Afecţiunile tractului gastrointestinal sunt provocate de excesele alimentare sau de starea de letargie , de inerţie ce urmează agitaţiei dinaintea meselor bogate. Starea de letargie se răsfrânge asupra planului fizic, inducând sindromul de stomac leneș, stomac din care alimentele sunt lent evacuate. Datorită stazei gastrice, stomacul se destinde provocând de cele mai multe ori dureri, stare de disconfort, grețuri şi chiar vărsături. Terapiile complementare tratează aceste afecţiuni cu ierburi, muguri sau tincturi din plante medicinale.

Cum să știi dacă ai gastropareză sau stomac leneș

Dacă ai vreuna dintre simptomele menționate mai sus, este foarte probabil să fii îndrumat să îți faci o endoscopie superioară (Progrese recente în endoscopia superioară ca și diagnostic). Aceasta este o procedură prin care un tub lung și flexibil, luminat și cu o cameră, este introdus prin gură în tractul gastrointestinal superior. Procedura implică evaluarea esofagului, a stomacului și a porțiunii inițiale a intestinului subțire, numită duoden. Scopul principal al unei endoscopii superioare este acela de a se asigura că nimic nu împiedică motilitatea alimentelor.

Dacă nu apare nimic în urma acestei proceduri, este posibil să fii trimis pentru o scanare de golire gastrică. Acesta este momentul în care mănânci o masă marcată cu izotop radiomarcat, astfel încât radiologul să poată urmări în ce ritm părăsesc alimentele stomacul. Dacă nu se golește suficient de repede, ai putea să fii diagnosticat cu gastropareză.

Plante medicinale și alte remedii naturale pentru un stomac leneș

Fitoterapia segmentului gastrointestinal foloseşte pentru stomac leneș plante şi produse farmaceutice cu acţiune asupra glandelor din intestin, asupra mucoaselor, florei microbiene, a sintezei enzimatice şi resorbţiei substanţelor nutritive.

În cazul lipsei sau concentraţiei reduse de acid clorhidric în sucul gastric sunt folosite specii de plante medicinale cu conţinut ridicat în substanţe amare. Lipsa unui mediu acid favorizează însă dezvoltarea şi înmulţirea microbilor. În astfel de cazuri se recomandă asocierea plantelor amare cu plante care conţin uleiuri esenţiale cu acţiune bacteriostatică sau bactericidă. Pentru stomac leneș sunt des utilizate amestecurile de plante care acţionează asupra celulelor glandulare ale tubului digestiv, asupra sistemului hepato-biliar şi pancreatic.

patlagina pentru stomac lenes
Datorită acţiunii emoliente şi cicatrizante, pătlagina este utilizată atât în vindecarea rănilor, cât şi pentru tratarea bolilor de stomac.

Greaţa şi vărsăturile în aceste perioade sunt simptome care pot fi provocate de emoţii puternice, mirosuri dezagreabile, excese alimentare sau consum exagerat de alcool sau tutun.

Tratamentul fitoterapeutic recomandă plante cu proprietăţi calmante şi antiemetice. Infuziile şi decocturile se beau reci, încet, înghiţitură cu înghiţitură şi neîndulcite.

Aloe vera ajută în caz de indigestie și pentru regularitatea mișcării intestinelor. Ca și laxativ natural, ajută la susținerea funcției digestive adecvate, ameliorează balonarea și durerile de stomac.

Gel de aloe vera pentru stomac lenes sau gastropareza

Se recomandă pentru stomac leneș să se consume o ceașcă de suc de aloe în fiecare dimineață. Se adaugă 2 linguri de gel de aloe la o cană de apă sau de suc de portocale/gref. Se omogenizează bine în blender și se poate consuma înainte de masă. Se evită să se consume suc de aloe vera preparat cu mai mult de 2 linguri de gel, într-o zi.

Oțetul de mere de casă ajută la alcalinizarea organismului, ceea ce ajută în caz de dureri de stomac, arsuri la stomac și balonare, îmbunătățind astfel digestia. Se adaugă 2 lingurițe de oțet de mere preparat acasă (vezi rețeta + alte beneficii ale oțetului) la o cană de apă călduță. Se adaugă și 2 lingurițe de miere de albine (opțional) și se consumă cu 15-20 de minute înainte de masă. Se evită consumul de oțet de mere nediluat, deoarece poate fi prea acid.

Ghimbirul este una dintre plantele mele preferate și, în mod convenabil, conține proprietăți care ajută la golirea gastrică și motilitatea gastrointestinală. (1)

De asemenea, bitter-ul suedez s-a dovedit a fi de ajutor în gestionarea gastroparezei, la fel ca și acupunctura și electroacupunctura.

Plante medicinale pentru calmarea vărsăturilor în caz de stomac leneș

Menta și roiniţa – au efecte favorabile în calmarea vărsăturilor, se folosesc 1-2 linguriţe de frunze la o cană cu apă şi se beau 1-2 căni de infuzie pe zi.

Tinctura de valeriană – are acţiune sedativă asupra sistemului nervos vegetativ. Este indicată în vărsăturile provocate de emoţiile foarte puternice.

Plante în afecţiunile dispeptice

Sovârful – infuzie din 3 linguri de plantă la o cană cu apă; se beau 2 – 3 linguri de infuzie înaintea meselor.

Schinelul – infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă, se bea un sfert de cană, neindulcită, cu o jumătate de oră înainte de masă. Este indicat în sindroame dispeptice, anaciditate, hipoaciditate, insuficienţă hepato-biliară şi insuficienţă secretorie pancreatică.

Sunătoarea – sub formă de extract uleios, tinctură sau ceai, este recomandată în ameliorarea gastritelor, ulcerului gastric şi duodenal. Are acţiune antiinflamatoare, antiseptică, astringentă şi cicatrizantă. De asemenea înlătură bacteriile.

Pătlagina – datorită acţiunii emoliente, cicatrizante şi de oprire a înmulţirii bacteriilor, este indicată în ulcerul gastric şi duodenal, sub formă de pulbere, câte o jumătate de linguriţă, de 2-3 ori pe zi, sau infuzie din două linguri de frunze la o cană cu apă, se ia câte o înghiţitură la 2-3 ore.

Plante pentru dureri de burtă

Sindromul dureros abdominal, cu colici intermitente, poate fi cauzat de contracţii gastrice sau intestinale spasmodice ale unui organ abdominal. Afecţiunea beneficiază de tratament cu rizomi de obligeană – decoct sau macerat la rece, preparat dintr-o linguriţă de rizomi la o cană cu apă. Toată cantitatea se bea în cursul unei zile, în mai multe reprize.

Tinctura de obligeană se prepară din 20 de rizomi, maceraţi în 100 ml de apă, timp de 8 zile. Se iau câte 20 de picături, de 2-3 ori pe zi, în puţin ceai. Se recomandă și pentru stomac leneș.

Pentru calmarea durerilor abdominale si pentru stomac leneș, se prepară o infuzie din 1-2 linguriţe din următorul amestec:

 • frunze de roiniţă – 25g;
 • flori de sulfină – 5g;
 • flori de mentă – 25g;
 • flori de coada şoricelului – 25g;
 • rizomi de obligeană – 10g;
 • rădăcini de valeriană – 10g.

Plantele se amestecă, se prepară ceai cu câte 1-2 linguriţe din amestec şi se beau câte 2 căni pe zi, după mesele principale.

Gemoterapia foloseşte pentru stomac leneș mugurii de merişor. Aceștia sunt recomandați pentru acţiunea reglatoare asupra funcţiei colonului, stimulantă asupra colonului hipoton, cu tendinţă de stază, şi relaxantă asupra colonului spastic – în doze de câte 50 de picături dimineaţa.

(1) – Ghimbirul – Mecanismul de acțiune în greața și în vărsăturile induse de chimioterapie: Revizuire


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Gastropareza sau un Stomac leneș ~ Tratamente naturale și remedii din popor”

 1. Si eu am probleme cu stomacul,iar atunci cand ma doare sau am arsuri, mananac cateva lingurite de miere si sunt ok dupa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *