Uleiuri esentiale pentru o iarna linistita – aromaterapie in afectiunile iernii


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
uleiuri esentiale - ulei de lavanda

Aromoterapia utilizează  uleiuri esentiale obţinute din plante aromatice, de regulă plăcut mirositoare, prin distilare, stoarcere, prin incizia codiţelor, extrase cu ajutorul căldurii sau al unor solvenţi de tipul eterului sau alcoolului. Fiind extrem de uşor de utilizat, aromele au efecte imediate, acţionând atât pe cale internă cât şi prin piele. Pentru această toamnă lungă şi pentru o iarnă liniştită, nu trebuie trecute cu vederea efectele binefăcătoare ale aromoterapiei.

Din punct de vedere chimic, esenţele şi uleiurile aromate se clasifică în hidrocarburi , bogate în terpene; esenţe oxigenate: uleiul de trandafiri, de mentă şi esenţe sulfurate: uleiuri din aliacee.

ulei de lavanda
Pentru uzul extern aromoterapia recomandă inhalaţiile zilnice cu vapori degajaţi de esenţa folosită ca atare sau diluată în apă fierbinte sau în lampa de aromoterapie

În funcţie de volatilitate, esenţele uleioase aromatice pot fi de mai multe feluri:

  • esenţe uleioase aromatice cu grad înalt de evaporare, de vârf care acţionează la nivelul corpurilor subtile, psihicului şi la nivelul corpului fizic;
  • esenţe uleioase aromatice medii, moderat volatile, care acţionează asupra fiziologiei organismului;
  • esenţe uleioase aromatice joase (bazale) cu grad de evaporare lent, au acţiune relaxantă, sedativă.

Datorită conţinutului ridicat de terpene, fenoli, alcooli, aldehide, uleiurile esenţiale au acţiune antiseptică, bactericidă, efect ce nu scade în timp, astfel încât utilizarea lor îndelungată în afecţiuni produse de agenţi infecţioşi, este preferată altor terapii. De aceea uleiurile aromatice sunt recomandate atât în cură internă, cât şi externă.

Cum se pot utiliza uleiurile volatile

În administrare pe cale internă se pot folosi 2-3 doze zilnice a câte 1-3 picături diluate în ceai sau vin roşu, în miere de albine. Afecţiunile principale care se pot trata cu ajutorul aromelor în uzul intern sunt: tuse, cefalee, dismenoree, cistită, litiază renală, indigestie, constipaţie, diaree, şi nu numai (mai multe informaţii găsiţi aici).

În cazul uzului extern inhalaţiile se fac zilnic, se inspiră vapori degajaţi de esenţă folosită ca atare sau diluată în apă fierbinte. Afecţiuni principale: sinuzite, tuse, viroze, cefalee, dureri cervicale, tensiune.

Datorită uşurinţei cu care se absorb prin piele, uleiurile se folosesc extern sub formă de comprese, băi, masaj.

Uleiurile esenţiale aplicate extern se difuzează în întreg organismul, activează circulaţia sangvină, au acţiune analgezică la nivelul pielii, muşchilor, articulaţiilor, au acţiune hipotensivă, anti aritmică, vasculotrofică şi stimulentă a sistemului circulator limfatic.

Aplicarea aromelor

Aceste uleiuri esentiale nu se aplică direct pe piele, ci se diluează într-un ulei vegetal. Excepţie fac uleiul de levănţică care se poate aplica direct pe piele în cazul plăgilor şi arsurilor, Ylang-Ylang şi Santal.

Diluaţiile folosite sunt: ulei esenţial 20-60 picături / ulei de bază 100 ml; până la 3-5 picături ulei esenţial / ulei de bază 5 ml.

Uleiurile de bază utilizate sunt cele de floarea soarelui, soia, migdal, măsline, nucă, alune, germeni de grâu şi de porumb, etc.

Aromoterapie – uleiuri esentiale în afecţiunile anotimpului rece

În afecţiunile aparatului respirator  sunt recomandate mai multe arome care sunt utilizate în funcţie  de recomandările specialiştilor.

  • Astm bronşic: uleiuri esentiale de eucalipt, mentă, levănţică, isop, pin, trandafir şi cuişoare.
  • Bronşite: uleiuri esentiale de angelică, anason, lămâi, busuioc, camfor, eucalipt, brad, pin, levănţică şi mentă.
  • Laringite, faringite: ulei esential de eucalipt, mentă, isop, salvie, pin, tei, santal şi violete.
  • Tuse uscată: uleiuri esentiale de anason, angelică, isop, brad alb, salvie, pin, trandafir.
  • Tuse cronică, productivă: uleiuri esentiale de lămâie, hamei, isop, iasomie, mentă, santal, rozmarin, tei.

În afecţiunile reumatismale sunt recomandate sub formă de băi, masaj sau comprese, uleiurile de angelică, anason, busuioc, mesteacăn alb, camfor, cuişoare, eucalipt, brad alb, ienupăr, levănţică, nucşoară, piper negru, pin, rozmarin, salvie şi violete.

Tulburările de circulaţie periferică  pot beneficia de uleiuri esenţiale, însă sub formă de masaj şi băi. Astfel pot fi folosite uleiurile de benzoe şi mesteacăn. Uneori mai sunt utilizate uleiurile de angelică, ghimbir, lămâi, portocal şi chimion care pot produce reacţii fototoxice de genul pigmentării anormale a pielii  după expunerea la soare.

Nu trebuie uitat că pentru curele interne sunt recomandate uleiuri esentiale de bună calitate, deterpenizate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

71 + = 76