frunze si fructe untul pamantului

Untul pamantului – Beneficii, proprietati, tratamente cu radacina

Untul Pamantului (Tamus communis) este o plata medicinala erbacee perena, ornamentala. Este intalnita prin paduri umbroase, la marginea padurilor, prin tufarisuri, garduri vii, etc. Vegeteaza la semiumbra pe soluri revene pana la reavan-jilave. In popor i se mai spune bric, brie, brâie, lemn nelemn, napi de padure, napii-porcului de padure, unsoarea-pamantului, ușoarea-pamantului, untișorul pamantului, viță neagră. Dacii îi spuneau bles-ma, bree, brie-mare.

Radacina plantei este cilindrica, alungita, carnoasa, rar ramificata. Tulpina este volubila, inalta de 2-4 m, cu frunze petiolate. Florile sunt verzi-galbui si fructele rosii.

Untul pamantului in alimentatie

In sudul tarii, lastarii tineri de untul pamantului sunt folositi in alimentatie. In regiunea lacului Balaton din Ungaria, radacinile sunt consumate de localnici, prăjite. Se stie doar ca radacina de untul pamantului contine mucilagiu, o substanta asemanatoare histaminei, urme de diosgenol, cristale de oxalat de calciu, saruri minerale.

Pentru ce este bun untul pamantului – Beneficii pentru sanatate

Radacina plantei are utilizari terapeutice in medicina umana traditionala. I se atribuie proprietati antireumatice, diuretice, purgative, antiinflamatorii. Untul pamantului este bun pentru tratarea reumatismului, gutei, contuziilor, echimozelor (vanatailor).

Cand se culege untul pamantului

Radacina de untul pamântului se recolteaza toamna. Se scoate din pamant cu cazmaua. Se spala de pamant. Se foloseste proaspata sau se usuca la umbra sau in camere incalzite.

Tratamente cu radacina de untul pamantului

Pentru tratarea reumatismului, gutei, contuziilor si echimozelor, se foloseste:

  • macerat din radacina rasă si alcool in parti egale. Se rade radacina si se pune intr-o sticla, peste care se toarna alcool. Se acopera si se lasa la macerat 5-6 zile. Cu solutia obtinuta se frectioneaza usor locul dureros, de 2-3 ori pe zi;
  • alifie din radacina de untul-pamantului rasa si lanolina in parti egale. Se unge locul dureros cu crema de untul-pamântului. Pentru a prepara crema cu radacina de untul pamântului, se poate folosi ceara, untura sau ulei presat la rece. Radacina se lasa la macerat cateva zile in ulei presat la rece. Se strecoara si se amesteca mai apoi cu ceara, untura sau lanolina, dupa preferinta.

Homeopatia foloseste cu succes planta de untul pamantului, ce are proprietati antiinflamatorii, in diferite afectiuni: gripa, dureri de cap, dureri musculare, dureri de sani, constipatie, afectiuni ale rinichilor. Datorita proprietatilor antidepresive, planta este folosita pentru calmarea nervilor si pentru tratarea depresiei.

Planta de untul pământului se poate cultiva prin parcuri si gradini publice, la semiumbra. Este decorativa prin portul sau, frunze si mai ales prin fructe care sunt otravitoare. Inmultirea se face prin seminte si divizare.

Un comentariu la „Untul pamantului – Beneficii, proprietati, tratamente cu radacina”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *