Alergia la nichel – simptome, alimente potrivite + de evitat

Alergia la nichel

Alergia la nichel este o reacție imună exagerată a organismului la contactul cu acesta, un metal prezent în multe obiecte din viața de zi cu zi, precum bijuterii, monede, ceasuri sau obiecte electrocasnice. Simptomele alergiei pot varia de la mâncărimi și iritații ale pielii la manifestări mai grave, cum ar fi dermatita de contact sau urticarie.

Alergia la nichel

Alergia mai este cunoscută și sub numele de dermatită de contact alergică la nichel. Acesta este un metal, un sulfat, care se regaseste in multe produse pe care le intalnim zilnic, de la accesorii, cercei, robinet pana la alimente, cum ar fi lintea, ciocolata, kiwi sau rosiile. Un alergen mascat, la persoanele alergice este capabil sa declanseze simptome neplacute.

Unele persoane pot fi mai predispuse la dezvoltarea acestei alergii decât altele. Factorii genetici, expunerea prelungită sau prezența altor alergii pot influența riscul de apariție a acestei afecțiuni.

Simptomele alergiei

Simptomele alergiei la nichel sunt dermatita si pruritul, acesta din urma fiind cel mai evident si enervant, care afecteaza in principal fata, mainile si picioarele. De asemenea, este posibil sa apara si afte la nivelul gurii si gingiilor.

Printre posibilele simptome atipice care pot sa apara sunt balonarea, starea generala de rau, o senzatie de greata si dureri de cap. Daca va confruntați cu unul sau mai multe dintre aceste anomalii si tulburari, trebuie sa solicitati asistenta medicala, pentru a confirma diagnosticul si pentru a detecta cu certitudine prezenta alergiei.

Identificarea alergiei la nichel se face de către un specialist, de obicei, prin teste cutanate sau teste de patch-uri. Diagnosticul precis este esențial pentru a stabili tratamentul corespunzător și pentru a evita expunerea la nichel.

Alimente ce trebuie evitate

Alergia la nichel este o reacție de hipersensibilitate a pielii la contactul cu acesta prezent în obiecte metalice, bijuterii, accesorii vestimentare, și alte surse. Deși această alergie este declanșată în principal prin contact cu pielea, există și cazuri rare de reacții alergice din cauza consumului de alimente bogate în nichel. Cu toate acestea, controlul alergiei prin alimentație este dificil și în general nu este o soluție eficientă pentru persoanele sensibile la nichel.

Nichelul se poate ascunde in unele produse cosmetice ieftine, bijuterii, dar si in legume sau alimente ambalate. Pentru a evita orice risc posibil si pentru a alunga reactiile alergice, este mai bine sa evitati anumite alimente.

Pentru persoanele cu această alergie, pot exista recomandări pentru a evita consumul excesiv de alimente bogate în nichel, dar aceasta nu rezolvă în totalitate problema.

Dintre alimentele interzise in această alergie, amintim: conservele, sparanghelul, ciupercile, ceapa, spanacul, rosiile, fasolea, salata verde, porumbul si graul, alunele, migdalele, ceaiul, cacaoa, margarina, heringul si stridiile.

Alimentele permise

Exista unele alimente care pot fi consumate fara probleme, care nu contin nichel sau doar cantități mici. Alimentele recomandate în cazul alergiei la nichel includ:

  1. Legume cu conținut scăzut, cum ar fi morcovii, fasolea verde, sparanghelul, cartofii dulci, conopida, dovlecelul, ardeii grași. Ceapa și prazul sunt opțiuni bune.
  2. Merele, perele, pepenele galben, pepenele verde, caisele și piersicile sunt recomandate.
  3. Carnea și peștele au în general un conținut scăzut de nichel. Evită alimentele procesate, cum ar fi mezelurile, care pot conține aditivi.
  4. Ouăle proaspete sunt o sursă bună de proteine și pot fi consumate cu măsură.
  5. Laptele și produsele lactate, cum ar fi iaurtul natural, pot fi incluse în dietă.
  6. Orezul, făina de orez și pastele din orez au un conținut scăzut de nichel și pot fi alternative bune pentru persoanele cu alergie.
  7. Uleiurile de măsline, de floarea-soarelui și de rapiță au un conținut scăzut de nichel.

Cauzele

Specialistii cerceteaza cauzele alergiei, momentan acestia neavand o teorie oficiala.

Sistemul imunitar lupta impotriva nichelului ca in cazul in care de-a face cu un virus sau cu o bacterie. Din acest motiv, declanseaza o reactie de contrast, care se manifesta, de obicei, ca o eruptie cutanata. Acest efect se poate manifesta la orice varsta.

Ingrijire

In general, se considera ca nu exista nici un tratament impotriva alergiei la nichel sau, cel putin, niciun tratament nu rezolva problema pe deplin, ci doar temporar.

Exista unele medicamente specifice. În cazul în care apare o reacție alergică, pot fi folosite creme și unguente antiinflamatoare pentru a ameliora simptomele. În unele cazuri, medicamente antihistaminice pot fi necesare.

Tratamentul principal constă în evitarea contactului. Aceasta poate implica evitarea bijuteriilor care conți acest metal (poți purta în schimb bijuterii cu simboluri sacre din argint), a obiectelor din metal care îl conțin sau a alimentelor bogate în nichel.

Produse cosmetice si tatuajele

Pentru a evita alergia, ar trebui sa acordati o atentie deosebita produselor cosmetice, in special dermatografului si a rimelului, pentru ca ele sunt aplicate pe portiuni deosebit de sensibile ale pielii. Chiar dacă nu ar trebui să fie unul dintre ingredientele gasite in produsele de frumusete, trebuie sa verificati intotdeauna eticheta unui produs inainte de a-l achizitiona.

Cu toate acestea, pot exista urme din cauza contaminării. Acestea apar datorita folosirii unor instrumente sau a unor containere care contin nichel.

O atentie deosebita trebuie sa aiba si cei care doresc sa-si faca un tatuaj. De fapt, ar trebui sa fim constienti de faptul ca unele cerneluri utilizate pentru tatuaje contin nichel, si prin urmare, organismul ar putea avea o reactie alergica.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *