Calinul ~ Descriere, tratamente populare, proprietati si utilizari


calinul flori si fructe
0
0

Calinul (Viburnum opulus) este un arbust indigen înalt până la 5 m, stufos, cu tulpina ramificată. Are frunze opuse, trilobate, cu lobii ascuţiţi şi sinuat dinţate ; florile albe-rozacee sunt dispuse în inflorescenţe terminale umbeliforme, cele marginale mai mari şi sterile, iar cele centrale mai mici şi fertile, având calicului şi corola, fiecare format din 5 piese. Popular se mai numeste călinar, clocoței, mălin, pălușcă.

calinul flori si fructe

Unde creste calinul?

Calinul creşte prin tufărişuri şi păduri mai umede. Este intalnit frecvent in toate regiunile tarii, pe soluri bogate. Înfloreşte din mai până la sfârşitul lui iunie.

Cand se recolteaza scoarta de calin?

Se utilizează scoarţa de calin (Cortex Viburni) ce se recoltează în aprilie-mai la pornirea in circulatie a sevei. Se taie ramurile şi tulpinile tinere si se decojesc prin inelare. Se indeparteaza scoarta batrana si fragmentele de scoarta cu lemn. Uscarea se face la soare in strat subtire sau in poduri bine aerisite. Calinul după uscare are gust amărui-astringent.

Ceaiul de calin – Proprietati, preparare şi utilizare

Scoarta de calin este folosita in medicina umana si veterinara pentru proprietatile sale. Florile, fructele si scoarta de calin sunt utilizate in industria farmaceutica pentru prepararea unor medicamente.

Principii active : astragalină, peonozid, şi alţi derivaţi fenolici, tanin, rezine şi flavonoide.

Acţiune farmacologică.  Calinul are actiune calmantă, spasmolitică, diuretică, astringentă, antidismenoreică.

Întrebuinţări. Calinul se foloseşte în dismenoree, accidente nervoase ale sarcinii şi iminenţă de avort. Are actiune tonica asupra sistemului nervos, este sedativ uterin si cardiotonic.

Pentru tratarea afectiunilor uterine, ca sedativ si cardiotonic, se prepara:

  • decoct de calin din 1 lingurita (5g) pulbere scoarta la 200 ml de apa. Se clocoteste 1-2 minute. Se lasa acoperit ceaiul 10-15 minute. Se strecoara. Se consuma 1-2 cani pe zi.
  • extract si tinctura de calin, pregatite dupa prescriptiile farmaceutice. Se iau 10-20 de picaturi pe zi dupa nevoie sau 1-2 lingurite.

Tratamente cu calin din tradiţiile populare. Călinele fierte se dădeau pentru tuse şi năduşală. Unii le fierbeau cu cocenii de păpuşoi roşii, într-o oală nouă şi luau din decoct seara, când se culcau.

Etimologia denumirii. Viburnum vine de la latinescul viere — a lega, deoarece ramurile de Viburnum lantana servesc ca nuiele de mlajă. Altă variantă este că ar deriva de la cuvântul indoeuropean ueib — a răsuci, iar sufixul urnum din latinescul alburnum = alburn.

Calinul – Contraindicatii

Calinele sau fructele au actiune vezicanta asupra mucoaselor si a pielii. Consumate pot provoca gastroenterite. Toxicitatea fructelor nu este mare, dar riscurile consumarii lor sunt indiscutabile.

Etichete: #Flori, #În timpul sarcinii, #Tratamente naturiste

Despre autor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *