Cum sa cresti acasa un copac de avocado din sambure

Cum sa cresti un copac de avocado din samanta

Avocado este fructul unui arbore este cultivat in America de Sud. Fructele acestea sunt unele dintre cele mai minunate roade ale verii. Cu un continut bogat in nutrienti si cu o aroma minunata, fructele de avocado iti pot oferi oricand o gustare pe cinste sau o reteta delicioasa pentru orice moment al zilei. Fructul de avocado are un gust special ce poate fi asortat cu foarte multe alte ingrediente dulci, amare, acre sau sărate.

De fiecare data cand prepari o crema guacamole, o prajitura cu acest delicios fruct sau o simpla salata, incearca sa salvezi fiecare sâmbure pentru a-l transforma intr-un copac. Este surprinzator de usor să cresti propriul copac de avocado dintr-o sămânţă.

cum sa cultivi avocado din samanta

Cum sa cultivi avocado acasa direct din sâmbure

Daca vrei să plantezi acasa avocado, urmează paşii de mai jos şi vei avea rezultate excelente. Singura problemă, să spunem aşa, este faptul că trebuie să ai multă răbdare. Ai nevoie de câteva săptămâni bune de aşteptat până la germinare.

seminte de avocado

Pasul 1 – Curăţă sâmburele de coaja

Ca să începi, trebuie să îndepărtezi cu grijă coaja sâmburelui. La început poţi încerca cu vârful unui cuţit, însă cu mare atenţie pentru a nu tăia sâmburele. De asemenea, să fii atent să nu îndepărtezi pieliţa maro pentru că aceasta are rol de protecţie al seminţei.

Pozitionarea semintelor de avocado

Pasul 2 – Localizează partea de sus si partea de jos a sâmburelui

Unele seminte (Semintele sunt de fapt samburii fructului) de avocado sunt usor alungite, în timp ce altele sunt modelate aproape ca nişte sfere perfecte, dar toate seminţele au un vârf şi o parte de jos. Partea uşor alungita este vârful, iar partea plata este cea de jos. Pentru încoltirea unui sâmbure de avocado este foarte important să ştii care este partea de jos care dă rădăcina, pentru a fi băgată în apă.

Samanta de avocado cum se planteaza pregatirea finala

Pasul 3 – Înţeapă 3-4 scobitori în sambure

Ia 3 scobitori şi bagă-le în samburele de avocado, repartizate uniform în jurul circumferinţei. Aceste scobitori au rolul de schelet şi vor permite ca partea de jos a sâmburelui să se odihnească în apă, deci scobitorile trebuie să fie prinse bine. Se recomandă să fie poziţionate cu vârful puţin în jos, astfel încât o parte mai mare să stea în apă.

Cum se planteaza samburele de avocado asezat in paharul cu apa

Pasul 4 – Pune sâmburele de avocado jumătate scufundat într-un pahar cu apă

Poţi folosi un pahar sau un bol cu apă pe care îl aşezi mai apoi pe un pervaz, la lumina soarelui. Este important să foloseşti un pahar prin care poţi să vezi cât de cât, pentru a putea observa când încolţeşte samburele sau când trebuie să schimbi apa. Multe persoane recomandă să se schimbe apa zilnic, dar din proprie experinţă, am ajuns la concluzia că e mai bine să schimbi apa o dată la 5-6 zile. Asigură-te că schimbi apa în mod regulat, pentru a preveni apariţia mucegaiului,  a bacteriilor şi apariţia unor ciuperci care pot opri germinarea semintei.

cum se planteaza avocado cu radacina principala

Pasul 5 – Aşteaptă să încolţească seminţele de avocado!

Sunt multe articole pe net care ne spun că perioada de germinare poate dura între 2-4 săptămâni, însă din experienţa mea, este nevoie, de obicei, de cel puţin 8 săptămâni pentru a încolţi, aşa că trebuie să ai multă răbdare. Iată însă procesul la care vei asista:

 • Partea de sus a seminţei se va usca şi se va forma o fisură, iar pielea exterioara maro va cădea.
 • Fisura se va extinde pana în partea de jos şi prin crăpătură o rădăcină mică va începe să apară.
cum sa cultivi avocado cu multe radacini
 • Rădăcina va creşte mai mult, şi mai mult ( poate deveni puţin lemnoasă) şi în cele din urmă, un vlăstar mic va apărea în partea de sus a sâmburelui.
 • Să fii atent ca rădăcina să nu cumva să rămână fără apă, pentru că astfel vei rămâne fără plăntuţă.
cum se planteazai Seminte de avocado incoltite

Pasul 6 – Plantează copacelul de avocado în pământ când este înalt de aproximativ 15 cm

Atunci când tulpina atinge înălţimea de 15-20 cm, se plantează într-un sol bogat în humus, într-un vas cu diametrul de 26 cm, lăsând jumătatea superioară a seminţei expusă la lumină. Ghiveciul se plasează pe un pervaz însorit. Copacul de avocado iubeşte soarele. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine!

cum sa plantezi avocado planta de avocado

Pasul 7 – Udarea şi creşterea copacului de avocado

Planta de avocado are nevoie de udări frecvente. Solul trebuie să fie mereu umed, însă nu saturat. Îngălbenirea frunzelor este un semn de prea multă apa, în acest caz lasă pământul să se usuce câteva zile.

Pasul 8 – Ciupeşte frunzele pentru a încuraja ramificarea

Atunci când tulpina ajunge la 30 cm, ciupeşte (îndepărteză) ultimele 2 seturi de frunze. Acest lucru va încuraja creşterea unor muguri laterali şi a mai multor frunze, ceea ce va face planta mai stufoasă. De fiecare dată când planta mai creşte încă 15 cm, ciupeşte ultimele 2 frunze din partea de sus.

Pasul 9 – Soluţionarea problemelor cu insectele

Copacii par să colecteze afide, creaturi care nu se mai satură cu frunzele. Dacă te afli în aceeaşi situaţie, îndepărteză afidele cu un jet usor de apă (cu un dus sau un furtun). Dacă ai îndepărtat micii dăunători, cu ajutorul unui pulverizator, stropeşte planta cu un amestec de apa si o lingurita de ulei de neem. Acest amestec va ţine afidele la distanţă. Verifică planta la fiecare 4-5 zile si daca este cazul, reia procedura.

Pasul 10 – Iernarea copacului de avocado

Copăceii mici pot fi scoşi afara pe tot parcursul verii, dar toamna, dacă temperatura scade sub 8 grade Celsius, trebuie băgaţi la iernat.

Va face vreodată copacul de avocado crescut in casa fructe?

Greu de spus! Uneori copaceii încep să facă fructe după 3-4 ani, alţii după 15 ani, iar alţii nu fac fructe niciodată. Este indicat să creşti mai mulţi copăcei de avocado pentru a ajuta la polenizare. Cu toate acestea, nu te astepta ca fructele să fie la fel cu fructul din care ai luat sămânţa. Avocadele comercializate sunt crescute din ramuri altoite pentru a controla fructele rezultate. Un copac dezvoltat în mod natural poate fi foarte diferit de mamă!

Floare de avocado polenizare
Albina ce polenizeaza floare de avocado

Dacă ai încercat să creşti un copăcel de avocado acasă, poveşteşte-ne experienţa ta! Cu siguranţă ne este de folos.

Sursa articolului

Soiuri si flori de avocado


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

171 de răspunsuri la „Cum sa cresti acasa un copac de avocado din sambure”

 1. În pandemie am pus şi eu 2 sâmburi de avocado la încolţit, iar după ce au crescut suficient i-am mutat într-un ghiveci mare.
  Am reuşit să-l cresc cam 2 ani şi jumătate, după care i-am pierdut pe ambii (în acelaşi ghiveci).
  Ce am constatat? Când am fost plecaţi în concediu 10 zile, din lipsă de apă s-au uscat şi au căzut toate frunzele… atunci i-am scurtat pe ambii şi au crescut foarte viguroşi după ce i-am udat din nou.
  Dacă nu-l uzi suficient de des, devine “trist” şi frunzele se pleoştesc, dar reacţionează rapid în mod pozitiv după ce este udat.
  În schimb, pe ambii i-am pierdut din cauză că au fost udaţi în exces! I-am tras în casa scării pentru iernat şi femeia de serviciu i-a udat zilnic, fără să-i cer asta… cam după o săptămână m-am prins eu că solul mustea şi i-am lăsat bilet să nu mai ude planta, dar era prea târziu! S-a uscat iremediabil.

  1. Of, dragii de ei! In general plantele si copaceii isi revin foarte repede si se inveselesc atunci cand sunt udate! Le place sa li se ofere si atentie, adica sa stie ca cineva e acolo pentru ele/ei.

 2. Avatar Georgeta
  Georgeta

  Bună Am pus doi sâmburi de avocado într-un ghiveci in care am avut o orhidee.Are deja peste un metru și a iesit și o mica floricica .Unele frunze sau îngălbenit ,acum că m-am documentat mai bine o sa îl ud mai puțin .Îl țin la geam .Are și frunze mov deschise Dar vreau sa îl pun într-un ghiveci mai mare.De accea vă întreb pământul în care este cel de orhidee îl arunc și pun altul sau îl pot pune și pe acela? Pământul are și coji de copac.Multumesc .

 3. Avatar Şerban Yarina
  Şerban Yarina

  Are ceva dacă nu are pe lângă el,alți copăcei pentru polenizare???
  Al meu are cam un an, 50 cm. şi cam 30 frunze… :))))
  E ciudat copăcelul meu,pentru că am plantat un singur sâmbure, şi au ieşit două plante…!!!
  Are ceva dacă nu are lângă el,alți copăcei pentru polenizare????
  Aş vrea să mai plantez,dar nu e sezonul, şi nu prea am de unde să cumpăr…
  Mai am o întrebare: Care este temperatura maximă la care poate trăi???
  Nu ajută la polenizare şi un lămâi sau ceva???
  Lămâi pot găsi în perioada asta,oriunde…
  Nu prea am aşteptări la polenizare lăngă un lămâi, dar speranța moare ultima…!!! :)))
  Mai am o prietenă, care are un avocado de cam 2 ani, 170-180 cm
  Şi nu a înflorit nici el….

  1. Salut Serban. Bine ai venit pe la noi. Ai trimis mai multe comentarii dar dupa cum vezi ti-am comasat comentariile toate intr-unul singur ca sa nu stricam paginarea pe aici sa fie una mare doar cu ce spui tu. Iti apreciez entuziasmul si bucuria cu care esti alaturi de plantuta ta de avocado. Polenizarea si inflorirea sunt aspecte deosebite din viata lui si necesita si din partea ta o cercetare mai amanuntita. Pomul de avocado este o plante subtropicala, adica este mai des intalnita in zonele subtropice, cu umiditate crescuta, zone temperate fara vant puternic, cu soluri fertile cu ph peste 6, pana la 9. Imitand climatul lui intr-o casa este absolut imposibil fara sa ii faci o mini sera dintr-o camera de oaspeti. Totusi, el rezista bine la temperaturi cuprinse intre 15 si 28 de grade Celsius. Cu un sol fertil, ferit de razele directe ale soarelui ar trebui sa creasca mare si voios. Poate fi un pom de casa, ca si lamaiul, dar nu se pot poleniza intre ei pentru ca nu sunt din aceeasi specie. Polenizarea la avocado iti asigura posibile fructe, altfel ai doar flori. Polenizarea se face pe flori mature si sanatoase si daca il tii in casa caci e iarna, cand face el flori, atunci poti sa il polenizezi artificial tu luand cu un betigas cu putina vata, polen de pe zona superioara a staminelor si plasandul pe varful pistilului.

   Daca prinzi polenizarea vara, ai noroc, il scoti afara in aer liber (chiar si pe balcon) si vin insectele la polen si gata, te rezolva ele cu transferul. Atentie, nu ii place vantul si frigul! Cam la ce temperatura poti sta tu in tricou, confortabil, cam acolo ii place si plantei de avocado. Este poate una dintre cele mai aproape de climatul confortului uman! Probabil de asta si fructul consumat ne ajuta la imbunatatirea calitatii sangelui atat de mult!

 4. Avatar Turcanu Bianca Adina
  Turcanu Bianca Adina

  Buna. Am cumparat un avocado de la magazin . Samburele jumate l-am pus in apa…si dupa in pamant..
  acum are jumatate de an si 1 metru ?

 5. Eu il am de 5 ani,am adus din Cuba un fruct ,cam de 3 ori mai mare decat avodado mcare se gaseste la noi.L am cumparat de la un taran,deci este exclus sa fie modificat genetic.Nu a facu flori niciodata .Trebuie altoit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *