Cum sa cresti acasa un copac de avocado din sambure

Avocado este fructul unui arbore este cultivat in America de Sud. Fructele acestea sunt unele dintre cele mai minunate roade ale verii. Cu un continut bogat in nutrienti si cu o aroma minunata, fructele de avocado iti pot oferi oricand o gustare pe cinste sau o reteta delicioasa pentru orice moment al zilei. Fructul de avocado are un gust special ce poate fi asortat cu foarte multe alte ingrediente dulci, amare, acre sau sărate.

De fiecare data cand prepari o crema guacamole, o prajitura cu acest delicios fruct sau o simpla salata, incearca sa salvezi fiecare sâmbure pentru a-l transforma intr-un copac. Este surprinzator de usor să cresti propriul copac de avocado dintr-o sămânţă.

cum sa cultivi avocado din samanta

Cum sa cultivi avocado acasa direct din sâmbure

Daca vrei să plantezi acasa avocado, urmează paşii de mai jos şi vei avea rezultate excelente. Singura problemă, să spunem aşa, este faptul că trebuie să ai multă răbdare. Ai nevoie de câteva săptămâni bune de aşteptat până la germinare.

seminte de avocado

Pasul 1 – Curăţă sâmburele de coaja

Ca să începi, trebuie să îndepărtezi cu grijă coaja sâmburelui. La început poţi încerca cu vârful unui cuţit, însă cu mare atenţie pentru a nu tăia sâmburele. De asemenea, să fii atent să nu îndepărtezi pieliţa maro pentru că aceasta are rol de protecţie al seminţei.

Pozitionarea semintelor de avocado

Pasul 2 – Localizează partea de sus si partea de jos a sâmburelui

Unele seminte (Semintele sunt de fapt samburii fructului) de avocado sunt usor alungite, în timp ce altele sunt modelate aproape ca nişte sfere perfecte, dar toate seminţele au un vârf şi o parte de jos. Partea uşor alungita este vârful, iar partea plata este cea de jos. Pentru încoltirea unui sâmbure de avocado este foarte important să ştii care este partea de jos care dă rădăcina, pentru a fi băgată în apă.

Samanta de avocado cum se planteaza pregatirea finala

Pasul 3 – Înţeapă 3-4 scobitori în sambure

Ia 3 scobitori şi bagă-le în samburele de avocado, repartizate uniform în jurul circumferinţei. Aceste scobitori au rolul de schelet şi vor permite ca partea de jos a sâmburelui să se odihnească în apă, deci scobitorile trebuie să fie prinse bine. Se recomandă să fie poziţionate cu vârful puţin în jos, astfel încât o parte mai mare să stea în apă.

Cum se planteaza samburele de avocado asezat in paharul cu apa

Pasul 4 – Pune sâmburele de avocado jumătate scufundat într-un pahar cu apă

Poţi folosi un pahar sau un bol cu apă pe care îl aşezi mai apoi pe un pervaz, la lumina soarelui. Este important să foloseşti un pahar prin care poţi să vezi cât de cât, pentru a putea observa când încolţeşte samburele sau când trebuie să schimbi apa. Multe persoane recomandă să se schimbe apa zilnic, dar din proprie experinţă, am ajuns la concluzia că e mai bine să schimbi apa o dată la 5-6 zile. Asigură-te că schimbi apa în mod regulat, pentru a preveni apariţia mucegaiului,  a bacteriilor şi apariţia unor ciuperci care pot opri germinarea semintei.

cum se planteaza avocado cu radacina principala

Pasul 5 – Aşteaptă să încolţească seminţele de avocado!

Sunt multe articole pe net care ne spun că perioada de germinare poate dura între 2-4 săptămâni, însă din experienţa mea, este nevoie, de obicei, de cel puţin 8 săptămâni pentru a încolţi, aşa că trebuie să ai multă răbdare. Iată însă procesul la care vei asista:

 • Partea de sus a seminţei se va usca şi se va forma o fisură, iar pielea exterioara maro va cădea.
 • Fisura se va extinde pana în partea de jos şi prin crăpătură o rădăcină mică va începe să apară.
cum sa cultivi avocado cu multe radacini
 • Rădăcina va creşte mai mult, şi mai mult ( poate deveni puţin lemnoasă) şi în cele din urmă, un vlăstar mic va apărea în partea de sus a sâmburelui.
 • Să fii atent ca rădăcina să nu cumva să rămână fără apă, pentru că astfel vei rămâne fără plăntuţă.
cum se planteazai Seminte de avocado incoltite

Pasul 6 – Plantează copacelul de avocado în pământ când este înalt de aproximativ 15 cm

Atunci când tulpina atinge înălţimea de 15-20 cm, se plantează într-un sol bogat în humus, într-un vas cu diametrul de 26 cm, lăsând jumătatea superioară a seminţei expusă la lumină. Ghiveciul se plasează pe un pervaz însorit. Copacul de avocado iubeşte soarele. Cu cât mai mult soare, cu atât mai bine!

cum sa plantezi avocado planta de avocado

Pasul 7 – Udarea şi creşterea copacului de avocado

Planta de avocado are nevoie de udări frecvente. Solul trebuie să fie mereu umed, însă nu saturat. Îngălbenirea frunzelor este un semn de prea multă apa, în acest caz lasă pământul să se usuce câteva zile.

Pasul 8 – Ciupeşte frunzele pentru a încuraja ramificarea

Atunci când tulpina ajunge la 30 cm, ciupeşte (îndepărteză) ultimele 2 seturi de frunze. Acest lucru va încuraja creşterea unor muguri laterali şi a mai multor frunze, ceea ce va face planta mai stufoasă. De fiecare dată când planta mai creşte încă 15 cm, ciupeşte ultimele 2 frunze din partea de sus.

Pasul 9 – Soluţionarea problemelor cu insectele

Copacii par să colecteze afide, creaturi care nu se mai satură cu frunzele. Dacă te afli în aceeaşi situaţie, îndepărteză afidele cu un jet usor de apă (cu un dus sau un furtun). Dacă ai îndepărtat micii dăunători, cu ajutorul unui pulverizator, stropeşte planta cu un amestec de apa si o lingurita de ulei de neem. Acest amestec va ţine afidele la distanţă. Verifică planta la fiecare 4-5 zile si daca este cazul, reia procedura.

Pasul 10 – Iernarea copacului de avocado

Copăceii mici pot fi scoşi afara pe tot parcursul verii, dar toamna, dacă temperatura scade sub 8 grade Celsius, trebuie băgaţi la iernat.

Va face vreodată copacul de avocado crescut in casa fructe?

Greu de spus! Uneori copaceii încep să facă fructe după 3-4 ani, alţii după 15 ani, iar alţii nu fac fructe niciodată. Este indicat să creşti mai mulţi copăcei de avocado pentru a ajuta la polenizare. Cu toate acestea, nu te astepta ca fructele să fie la fel cu fructul din care ai luat sămânţa. Avocadele comercializate sunt crescute din ramuri altoite pentru a controla fructele rezultate. Un copac dezvoltat în mod natural poate fi foarte diferit de mamă!

Floare de avocado polenizare
Albina ce polenizeaza floare de avocado

Dacă ai încercat să creşti un copăcel de avocado acasă, poveşteşte-ne experienţa ta! Cu siguranţă ne este de folos.

Sursa articolului

Soiuri si flori de avocado


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

171 de răspunsuri la „Cum sa cresti acasa un copac de avocado din sambure”

 1. Avatar Bercsenyi Cornelia
  Bercsenyi Cornelia

  Eu am un copac de avocado din 2001, deci are 18 ani, este frumos, are peste 2 metri înălțime, dar nu mi-a făcut fructe și nici macar flori vreodată!! Mai am un puiuț de vreo 4-5 ani are cam 60-80 cm, nici acesta nu a făcut nici flori nici fructe!! Ce să fac?? Vara îi scot la soare in curte, iarna îi pun intr-o anexă unde nu este cald ( 2-4° C), dar nici nu îngheață!! Dacă puteți să îmi dați un sfat?! Am mai pus doi sâmburi la încolțit, de data aceasta de la avocado mov, copăceii care ii am sunt din fructe de avocado verde!! Vă salut cu respect și aștept ca cineva să îmi dea un sfat!!

  1. Cred ca ar trebui sa pui alti copacei pt polenizare aproape de copacelul de avocado,dar daca nu face flori ,imposibil sa aduca fructe. Orienteaza-te spre altoire….sunt persoane care se ocupa cu asa ceva.succes si da.ne de stire cum evolueaza treaba. Eu am cateva plantute …unele de un anisor ,altele proaspat iesite din pamant si sunt mandra foc….sper sa.mi faca flori si fructe la un moment dat? dar va tin la curent. Spor la plantute mari si frumoase?

 2. Avatar Alexandra

  Copăcelul meu e in apa de aproape 3 luni ….aștept să mai crească sa l pot planta ….. Are aproximativ 10 cm …..

 3. Avatar Pîrvan Ines
  Pîrvan Ines

  Salut! Am plantat si eu un avocado si are aproximativ 4 săptămâni. A încolțit și, dupa părerea, o duce destul de bine, insa pe unul dintre betele de susținere a apărut putin mucegai. Ce ar trebui sa fac? ?

 4. Avatar Elvira Otilia
  Elvira Otilia

  Buna seara! Am pus in pamat direct samburele de avocado,abea acum am citit cum se procedeaza.Imi plac plantele,a rasarit si s-a facut ditamai copacel.Intentionez in primavara sa il mut de unde este separat in alt vas.Evetual voi face poze si le voi darui spre a fi vazute.

 5. Salut! Am încercat și eu cu 3 sâmburi de avocado . I-am pus in apa și unul a încolțit și are o tulpina de 30 cm și o rădăcina in ramificare , un altul acum ii da rădăcina iar al 3-le-a nimic. Frunzulitele sunt mici . Îmi pare rău ca nu rezista la temperaturile negative din timpul iernii. Am sa încerc la primăvara sa îl plantez in grădina . Poate se adaptează la clima din țara noastră ! Oricum este interesanta și plăcută experiența pe care o trăiesc , urmărind evoluția acestor copăcei de avocado .

 6. toata lumea se lauda cu plantute de diferite dimensiuni dar nu spune nimeni ca au si fructe (cei care au plante de 4-5 ani )

 7. Pot sa stiu daca samburele de avocado isi poate pastra puterea germinativa mult timp daca e scos din fruct? Numai bine

  1. Nu am incercat sa pastrez semintele de avocado, insa am verificat informatiile din limba engleza sa vad daca au incercat altii. Am aflat ca semintele de avocado rezista bine atunci cand sunt depozitate la o temperatura de 5 grade Celsius. Se pastreaza bine in cutii cu muschi de turba, la frigider, la o temperatura constanta de 5 grade. Au fost pastrate astfel semintele de avocado timp de 8 luni de zile, iar puterea de germinare inca a fost activa dupa aceasta perioada. Dupa o pastrare de 15 luni, se pare ca perioada de germinare a samburilor de avocado poate sa creasca, in functie de soiul de avocado.

   De asemenea, s-au obtinut rezultate bune la germinarea semintei de avocado in momentul in care s-a taiat o mica portiun de la ambele capete ale semintei/samburelui de avocado.

   Daca te descurci cu limba engleza, gasesti mai multe detalii aici.

 8. Buna!
  Sunt mandra posesoare si mult rabdatoare a unui mic lastar de avocado. Am pus din curiozitate o samanta de avocado intr.un ghiveci si spre surpriza mea, dupa 3 luni am o mica tija cu 2 frunzulite care creste vazand cu ochii.
  Mulțumesc pt sfaturi. Clar ii voi mai creste un prieten.

  1. Felicitari! Sa creasca mare si bogat! 🙂

 9. Avatar IULIA DINU
  IULIA DINU

  Eu acum am început. Azi am pus plăntuța în ghiveci și aș dori să primesc sfaturi de la cei cu experiență. Când voi avea întrebări, le voi pune.

 10. Avatar Catalinoiu Maria
  Catalinoiu Maria

  Am un copacel de avocado de 4-5 ani are 1,5 m.Eu l-am tinut in pivnita si i-au cazut toate frunzele In aprilie l-am scos in curte si au crescut frunzulite verzi lucitoare pe toate grengutele Oare va inflori ca pana acum nu a inforit niciodata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *