Dulceata de lapte este o specialitate preferata in special de cei mici, dar si de toata familia. Aceasta dulceata din lapte cu cafea sau dulce de leche este simplu de preparat, doar daca îi stii secretele si ai mai facut-o pana acum. E un deliciu ce nu ar trebui sa lipseasca din casele noastre, de pe mesele noastre. Dulce de leche merge perfect cu biscuiti si ceai, cu paine prajita, sau cu paine si unt. Este o reteta internationala, un preparat traditional in unele culturi (Spania, Argentina) si un produs gasit si pe rafturile magazinelor.

Ingrediente dulceata de lapte

  • 1 l lapte gras
  • 500 g zahar
  • O cescuta cafea instant sau expresso.
  • (optional) pastaie de vanilie sau esenta de vanilie.

Cum se prepara dulceata de lapte sau dulce de leche

1 Se pune laptele si zaharul la fiert. Cand acestea scad la jumatate, se adauga cescuta de cafea si se firbe dulceata de lapte in continuare.

2 Se amesteca destul de des in dulceata pentru ca stim cu totii ce repede se prinde laptele de oala. Se foloseste o oala din material antiaderent, dar sunt bune si oalele emailate. Se amesteca cu lingura de lemn.

3 Cand incepe sa faca bule ca la o budinca mai subtire, se pun cateva picaturi pe o farfurie si se da la frigider pentru proba. Se lasa dulceata de lapte un minut la frigider. Trebuie sa aiba consistenta unui caramel ce nu curge usor.

4 Daca este gata, dulceata de lapte se toarna in borcanul curat si sterilizat, asezat pe lama unui cutit si se infileteaza bine. Se intoarce borcanul cu capul in jos si se da la racit. Este de preferat a se consuma a doua zi.

SECRETUL RETETEI DULCEATA DE LAPTE!!!

Daca aveti pe cineva la tara si faceti dulceata din lapte muls in aceeasi zi, iese o dulceata mai fina. Daca adaugati 2 linguri de cacao faceti o crema de ciocolata de pomina. Cu o pastaie de vanilie faceti o crema de vanilie. In functie de aroma preferata puteti aroma si aceasta dulceata sau o puteti consuma simpla. Dulce de leche este precum caramelul.

Daca fierbeti dulceata din lapte prea mult si capata consistenta unui iaurt sau lapte branzos, se freaca bine dulceata cand se raceste si granulele de grasime se sparg si devine fina.

Puteti orna prajituri cu dulceata de lapte cu cafea, torturi sau biscuiti.

Dulce de leche dupa reteta Argentiniana

In argentina gospodinele folosesc in preparatul Dulce de leche (adica dulceata de lapte) bicarbonat de sodiu si vanilie.

1 Fierbeți laptele împreună cu zahărul, bicarbonatul de sodiu și vanilia într-un vas mare emailat, la foc mic, amestecând în același timp cu o lingură de lemn, până când fierbe.

2 Când vedeți că începe să se lege, coborâți căldura și continuați să amestecați până când se inchide la culoare și se îngroașă, răsucind lingura in cerc pentru a o amesteca bine, mă înțelegeți?

3 Apoi ridicați focul până fierbe din nou și îndepărtați-l. Lăsați-l să se răcească câteva ore și apoi puneți-l în recipiente de sticlă foarte curate, cu un capac.

Tort Dulce de Leche, gata de pus lumanarile!

Tort dulce de leche

Prajitura cu dulceata de lapte favorita mie este Tort Dulce de Leche. Il poti prepara repede si este atat de gustos incat trebuie sa ai grija sa ai suficient! Se potriveste si pentru un desert delicios si deosebit, dar un tort cu dulceata de lapte pentru onomastica nu este usor de ignorat deloc.

Ingrediente pentru Tort (tarta) Dulce de Leche:

  • 100g unt
  • 3 oua
  • 250g faina cu drojdie
  • o ceasca de zahar (100ml)
  • o ceasca de nuca de cocos (100ml)

1 Intr-un vas punem untul topit si doua oua si batem bine. Crema optiunuta o turnam in alt vas unde avem faina. Se amesteca ca un aluat si se intinte pe tava de copt.

2 Punem peste aluatul de tort, dulceata de lapte intr-un strat, nu prea gros.

3 Amestecam celalalt ou cu zaharul si nuca de cocos. Turnam peste stratul cu dulceata de lapte.

4 Dam tava la cuptor la foc mediu pana cand blatul se coace si vedem o crusta usor aurie.

5 Scoatem tortul cu dulceata de lapte, il lasam sa se raceasca si poate fi decorat tot cu dulceata de lapte inainte de servire.

Share the Love!

27 de comentarii la „Dulceata de lapte cu aroma de cafea ~ „Dulce de leche””

  1. Iulian Preda
    Iulian Preda

    Sred ca merita incercat! S-ar putea sa ne placa si ar fi pacat sa nu incercam!

  2. ianis28
    ianis28

    Granita este o bautura dulce,racoroasa de vara ce se ingheata treptat pt a nu se face cub ci pt a ramane gen gheata macinata,

    1. Jorjette

      Care sunt ingredientele? Apa cu ceva sau? De exemplu la cea cu cafea…

    2. dominic
      dominic

      Ianis, ai zis de jeleul de cafea, dar nu ai intrat in amanunte… Ai o reteta? M-ai facut curios :)

  3. ianis28
    ianis28

    sauuuu vara poti incerca o Granita de cafea!Eu am facut vara asta granita de pepene rosu si a fost pe placul tuturor.

  4. ianis28
    ianis28

    Dominic o dulceata de cafea nu am incercat insa te sfatuiesc sa incerci un jeleu de cafea,e foarte bun.

    1. dominic
      dominic

      Jeleu? de cafea? Nu dai si niste detalii? Te rooog :)

  5. dominic
    dominic

    Am si eu o curiozitate, nefiind chiar un fan al laptelui: nu exista si o varianta de dulceata numai de cafea, fara lapte? ;;)

  6. ianis28
    ianis28

    Ihihii …da nu papati si voi pe toata odata.Un picut din cand in cand dimineata cu un biscuite simplu,dietetic si apoi o luati pe jos spre serviciu.lasati masina acasa si nu se mai pun in calcul caloriile.

    1. Jorjette

      La noi aici nici nu se pune problema, toată ziua e treaba dacă vrei, sfatul medicului cu minim 30 de minute pe zi nici nu-si are rostul. Poate ar merge invers – e indicat 30 de minute pauza – asta primavara, vara si toamna. Iarna – e timp berechet!

  7. dominic
    dominic

    Interesanta si inedita (cel putin pentru mine) reteta. Ar trebui totusi mentionat un lucru important. Daca vreti s-o savurati, nu incercati sub nicio forma sa aflati cate calorii are… Never ever! :D

    1. Jorjette

      Ce mai conteaază caloriile, o dată de poftă tot trebuie încercat, cu tot cu calorii cu tot. :) Ce-i drept e cam mult zahar si nu face prea bine, dar ce să-i faci, trecem cu vederea uneori!

      1. dominic
        dominic

        Se poate aplica metoda americana: bei pe urma o sticla de Diet-Coke, ca sa contracarezi efectul :D

  8. raluxas
    raluxas

    interesanta ideea si reteta !

  9. ianis28
    ianis28

    Va astept cu impresii dupa.Trebuie avut mare grija la fierbere sa nu se zahariseasca.Cu cat o incercati mai des cu atat scad sansele sa se intample asta…Daca din prima incercare se zahariseste la a doua incercare deja experienta isi spune cuvantul.Pofta buna.
    P.S-eu de cand fac asta nu mai dau banii pe Nutella.

  10. Jorjette

    Până astăzi nici nu știam că există așa ceva!! O să încercăm și noi.

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *