Dulceata de lapte cu aroma de cafea ~ Dulce de leche

Timp de citire estimat: 4 minute


Dulceata de lapte cu biscuiti

Dulceata de lapte este o specialitate preferata in special de cei mici, dar si de toata familia. Aceasta dulceata din lapte cu cafea sau dulce de leche este simplu de preparat, doar daca îi stii secretele si ai mai facut-o pana acum. E un deliciu ce nu ar trebui sa lipseasca din casele noastre, de pe mesele noastre. Dulce de leche merge perfect cu biscuiti si ceai, cu paine prajita, sau cu paine si unt. Este o reteta internationala, un preparat traditional in unele culturi (Spania, Argentina) si un produs gasit si pe rafturile magazinelor.

Ingrediente dulceata de lapte

  • 1 l lapte gras
  • 500 g zahar
  • O cescuta cafea instant sau expresso.
  • (optional) pastaie de vanilie sau esenta de vanilie.

Cum se prepara dulceata de lapte sau dulce de leche

1 Se pune laptele si zaharul la fiert. Cand acestea scad la jumatate, se adauga cescuta de cafea si se firbe dulceata de lapte in continuare.

2 Se amesteca destul de des in dulceata pentru ca stim cu totii ce repede se prinde laptele de oala. Se foloseste o oala din material antiaderent, dar sunt bune si oalele emailate. Se amesteca cu lingura de lemn.

3 Cand incepe sa faca bule ca la o budinca mai subtire, se pun cateva picaturi pe o farfurie si se da la frigider pentru proba. Se lasa dulceata de lapte un minut la frigider. Trebuie sa aiba consistenta unui caramel ce nu curge usor.

4 Daca este gata, dulceata de lapte se toarna in borcanul curat si sterilizat, asezat pe lama unui cutit si se infileteaza bine. Se intoarce borcanul cu capul in jos si se da la racit. Este de preferat a se consuma a doua zi.

SECRETUL RETETEI DULCEATA DE LAPTE!!!

Daca aveti pe cineva la tara si faceti dulceata din lapte muls in aceeasi zi, iese o dulceata mai fina. Daca adaugati 2 linguri de cacao faceti o crema de ciocolata de pomina. Cu o pastaie de vanilie faceti o crema de vanilie. In functie de aroma preferata puteti aroma si aceasta dulceata sau o puteti consuma simpla. Dulce de leche este precum caramelul.

Daca fierbeti dulceata din lapte prea mult si capata consistenta unui iaurt sau lapte branzos, se freaca bine dulceata cand se raceste si granulele de grasime se sparg si devine fina.

Puteti orna prajituri cu dulceata de lapte cu cafea, torturi sau biscuiti.

Dulce de leche dupa reteta Argentiniana

In argentina gospodinele folosesc in preparatul Dulce de leche (adica dulceata de lapte) bicarbonat de sodiu si vanilie.

1 Fierbeți laptele împreună cu zahărul, bicarbonatul de sodiu și vanilia într-un vas mare emailat, la foc mic, amestecând în același timp cu o lingură de lemn, până când fierbe.

2 Când vedeți că începe să se lege, coborâți căldura și continuați să amestecați până când se inchide la culoare și se îngroașă, răsucind lingura in cerc pentru a o amesteca bine, mă înțelegeți?

3 Apoi ridicați focul până fierbe din nou și îndepărtați-l. Lăsați-l să se răcească câteva ore și apoi puneți-l în recipiente de sticlă foarte curate, cu un capac.

Tort Dulce de Leche, gata de pus lumanarile!

Tort dulce de leche

Prajitura cu dulceata de lapte favorita mie este Tort Dulce de Leche. Il poti prepara repede si este atat de gustos incat trebuie sa ai grija sa ai suficient! Se potriveste si pentru un desert delicios si deosebit, dar un tort cu dulceata de lapte pentru onomastica nu este usor de ignorat deloc.

Ingrediente pentru Tort (tarta) Dulce de Leche:

  • 100g unt
  • 3 oua
  • 250g faina cu drojdie
  • o ceasca de zahar (100ml)
  • o ceasca de nuca de cocos (100ml)

1 Intr-un vas punem untul topit si doua oua si batem bine. Crema optiunuta o turnam in alt vas unde avem faina. Se amesteca ca un aluat si se intinte pe tava de copt.

2 Punem peste aluatul de tort, dulceata de lapte intr-un strat, nu prea gros.

3 Amestecam celalalt ou cu zaharul si nuca de cocos. Turnam peste stratul cu dulceata de lapte.

4 Dam tava la cuptor la foc mediu pana cand blatul se coace si vedem o crusta usor aurie.

5 Scoatem tortul cu dulceata de lapte, il lasam sa se raceasca si poate fi decorat tot cu dulceata de lapte inainte de servire.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

27 de răspunsuri la „Dulceata de lapte cu aroma de cafea ~ Dulce de leche”

  1. Avatar Floragef FLORY
    Floragef FLORY

    foarte tentanta reteta…arata delicios…maine o fac sa`o savurez…felicitari bucataresei e desavarsita!

  2. tre sa fie tare gustos!

  3. Avatar BRANESCU MARIANA
    BRANESCU MARIANA

    INTERESANT

  4. Avatar STINGACIU DANIELA
    STINGACIU DANIELA

    vaaaaaaaaiiiiiiiiii vreau si eu:(( arata super si mi imaginez ce gust minunat are ,gata ma pun pe facut:P

  5. Avatar albus ramona
    albus ramona

    interesanta reteta

  6. Avatar Serafimciuc Claudia-Lavinia
    Serafimciuc Claudia-Lavinia

    Foarte interesanta reteta! o s-o incerc si eu si sper sa am succes cu ea!

  7. Avatar Valentina Bratosin
    Valentina Bratosin

    yam-yam…cred ca e delicios

  8. Avatar Tatiana Sorina
    Tatiana Sorina

    mmmmm,delicios

  9. Avatar Cornelia

    Foarte buna,foarte practic,se poate pregatii mai devreme si pastra la frigider,eu asa cred.La nevoie se poate folosi la o prajitura rap[ida.

  10. 150 g zahar,..dar asta depinde de cat de dulce va place,deci cantitatea de zahar poate fi si mai mica
    500 ml apa.
    4 cesti de cafea concentrata,eu folosesc 4 cescute mici de expresso
    SeFierbe apa cu zaharul pana acesta se topeste apoi se adauga si cescutele de cafea si se mai lasa aproximativ 2-3 minute pe aragaz la foc potrivit.
    Cand se raceste se pune intr-un vas ce intra apoi in congelator.
    Acum secretul e RABDAREA …la fiecare 30 de minute se amesteca pt ca gheata la final sa fie ca ce-a macinata la robot.
    Se poate servi cu frisca daca va place.
    O idee de cum trebuie sa arate aveti pe acest link ,doar ca a mea este facuta cu pepene rosu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *