Anestezia implica eliminarea completa a durerii prin blocarea impulsurilor nervoase la nivel local, spinal sau general. La nastere se folosesc mai multe feluri de anestezie. Discutati aceste optiuni cu medicul dumneavoastra înca înainte de începerea travaliului.
În zilele noastre, anestezia generala mai puţin indicată ( şi este rar folosita în S.U.A. şi în alte ţări), desi exista cazuri în care se apeleaza la ea dupa încheierea primei etape a travaliului. Sub anestezie generala, mama nu are nicio perceptie asupra durerii sau a nasterii copilului ei. Aceasta procedura nu îsi are locul în cazul sarcinilor care se desfasoara normal.
Anestezia generală poate fi folosita în cazul nasterilor cu complicatii, unde relaxarea extrema a uterului si vaginului este necesara pentru întreprinderea unor manevre obstetricale complicate cum ar fi rotatia fatului. Anestezia generala poate fi, de asemenea, folosita atunci când trebuie sa fie realizata operatia cezariana.
Anestezia spinala este realizata la sfârsitul primei etape a travaliului si are ca rezultat absenta completa a durerii de la talie în jos. Aceasta procedura a fost populara acum câtiva ani, dar este folosita din ce în ce mai rar în momentul de fata. Complicatiile pot aparea atât la mama, cât si la copil, iar durerile de cap postpartum pot deranja de multe ori mama. Din nou, si aceasta este o procedura acceptabila pentru nasterile complicate sau atunci când mama simte durere moderata.
Anestezia epidurala (blocul epidural lombar) este asemănătoare cu anestezia spinala, dar poate bloca fibrele nervoase care conduc durerea cu o specificitate mult mai mare decât cea spinala. (De exemplu, poate elimina durerea din partea inferioara a abdomenului, perineului si vaginului.) Se administreaza în timpul celei de a doua jumatati a primei etape a travaliului. Complicatiile posibile asociate cu acest tip de anestezie includ încetinirea travaliului si scaderea tensiunii arteriale la mama.
Anestezia caudala se administreaza în a doua jumatate a primei etape a travaliului. În general, se administreaza mai jos pe coloana decât anestezia spinala. Poate fi administrata în mod continuu prin intermediul unui mic tub introdus la nivelul partii inferioare a spatelui. Acest tip de anestezie are în mare parte aceleasi complicatii ca si anestezia spinala, inclusiv posibilitatea scaderii tensiunii arteriale la mama si aparitia durerilor de cap postpartum.
Blocajul pudendal elimina durerea din zona organelor genitale externe. Aceasta procedura ofera anestezie partiala în timpul celei de a doua etape a travaliului si în timpul suturarii plagilor taiate spontane sau chirurgicale ale vaginului (epiziotomie). Astfel de manevre necesita o injectie locala cu Xilocaina.
O altă metodă foarte puţin cunoscută la noi este anestezia prin acupunctură. Există anumite puncte pe corp unde se introduc acele folosite în acupunctură şi astfel se realizează anestezia.
Lasă un răspuns