Pe vremea bunicilor şi poate chiar a părinţilor noştri, se foloseau vopsele naturale pentru oua de Pasti. Acestea se obţineau natural din diverse plante, însă în ziua de azi mai toată lumea cumpără acele vopsele pline de chimicale… Poate că te intrebi cum se obţineau culorile naturale din plante?
Vopsele naturale pentru oua de Paste obtinute din plante
Un galben deschis pentru ouă se obţine din flori de brânduşă, iar un galben cărămiziu prin fierberea coajei de arin.
Culoarea galben se mai obţine şi din bobiţele de brobinţar, flori de bumbişor, coji de ceapă, flori de drob, din coajă de lemnul câinelui, de pădureţ şi de mălin fierte la un loc.
Coajă de pădureţ, frunzele de mesteacăn, păpădia, coaja de păr, vârfuri de răchită, flori de rapiţă sălbatică, de săpunel, de sunătoare, de siminoc, de soc, de sovârf, coajă de salbă moale , toate acestea dau nuanţe variate de galben ouălelor.
Culoarea albastră pentru oua de pasti se obţine din flori de viorele, cea verde din răchiţică, alior, drobiţa, frunze de nuc, coajă de arin, coajă de măr dulce, coajă şi mugur de măr pădureţ, floarea-soarelui şi rujă.
Roşu se scoate din frunze şi flori de măr acru, frunză de măr dulce, flori de sovârf, frunze de corn, cimbrişor, coajă de perj, de măcieş, arin negru, coada cocoşului, roiba şi boabele de călin.
Pentru culoarea neagră se foloseşte coajă de arin, fructele arinului şi coaja verde a nucilor (coaja fructelor) sau fructe coapte de boz, soc şi coajă de corcoduş.
Citeste si articolul Oua de Paste vopsite natural, secretul culorilor vii pentru a descoperi mai multe ingrediente necesare pentru vopsirea oualor, disponibile in perioada sfintelor sarbatori pascale.
Multe ingrediente nu le ai in perioada Pastelui, dar poate te inspira acest video care iti arata cum sa vopsesti natural oua de Paste:
Lasă un răspuns