Lacramioarele frumos mirositoare – legenda lacrămioarei


Lacramioare plante medicinale
1
0

Lacramioara (Convallaria majalis) este o planta medicinala perena care arata foarte delicat, cu florile sale în formă de mici clopotei. Lacramioarele isi au originea în Europa și sunt distribuite pe scară largă astăzi în Asia de Nord și America de Nord. De obicei florile sunt albe, dar le puteți găsi uneori si cu o nuanta de roz. Popular se mai numesc cercelusi, clopotele, clopotei, coada-cocosului, curpina de padure, dumbravioara, floarea-turcului, flori domnesti, georgițe, iarba lui Sfantu Gheorghe (infloreste in luna aprilie cand crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Gheorghe), iarba-mărgăritarului, lăcrămiță, landaș, lilion bun, mărgărit, mărgăritare, mărgea, păhăruțe, suflete, umbrăvioară. Dacii ii spuneau cercerusta – cerceruști, cerceluși (I.Pachia Tatomirescu, 1997)

In stare spontana, specia este ocrotita prin lege. Florile de lacramioare sunt utilizate in parfumerie. Din convallotoxina pura extrasa din planta se prepara solutii injectabile folosite in tratarea insuficientei cardiace.

Lacramioarele ~ Utilizari terapeutice, proprietati si beneficii

Partile aeriene ale lacramioarei au aplicatii terapeutice in medicina umana si cea veterinara. Principiile active din planta au proprietati cardiotonice cu efecte rapide si de scurta durata si proprietati diuretice puternice. Nu se acumuleaza in doze toxice.

In medicina umana, lacramioarele sunt recomandate in insuficienta cardiaca, tulburari nervoase ale activitatii cardiace, leziuni cardiace datorate sportului, insuficienta aortica si mitrala, in infarct miocardic, scleroza coronariana, insuficienta miocardica de natura sclerotica, in hipodinamie circulatorie si in formele bradicardice la pacientii sensibili fata de glicozidele digitalice. Se poate folosi lacramioara cu mult succes in tratamentele interdigitalice.

Medicina veterinara foloseste planta in tulburari de ritm cardiac, mai ales in tratamentul de lunga durata.

Din cele mai vechi timpuri, in medicina salmosiana/zalmoxiana, tulpinile de lacramioare inflorite se foloseau la ceaiuri indulcite cu miere contra durerilor de piept. Decoctul de lacramioare, preparat din planta intreaga era folosita de femei sub forma de spalaturi vaginale pentru tratarea de poala alba (leucoree).

Recoltare – Cand se culeg lacramioarele

Partile aeriene ale lacramioarei se recolteaza in timpul infloritului, numai pe timp uscat. Florile de lacramioare se culeg cand jumatate din florile inflorescentei sunt inca nedeschise.

Frunzele de lacramioare se usuca exclusiv pe cale artificiala, la 60-100 grade Celsius. Florile se usuca la soare sau la umbra.

Lacramioarele frumos mirositoare ~ poze cu lacramioare

Lacramioarele in tratamentele interne

Pentru tratarea afectiunilor cardiace se prepara:

  • infuzie din 3-5 g pulbere de lacramioare la 250 ml cu apa in clocot. Se lasa acoperit ceaiul de lacramioare 15 minute. Se strecoara. Se bea in 4 reprize in cursul unei zile;
  • tinctura din suc de lacramioare obtinut din 100 g parti aeriene, 18 ml alcool de 90 de grade, 15 g glicerina. Se completeaza cu apa distilata pana la 100 ml. Se iau 30-40 de picaturi de tinctura de lacramioare in 2-5 reprize pe zi.

Pentru tratarea migrenelor de natura nervoasa, nevralgiilor, ametelilor si ca diuretic, se recomanda tinctura din 4 parti flori de lacramioare si 12 parti alcool de 90 de grade. Se lasa la macerat 14 zile, agitandu-se sticla zilnic pentru omogenizare. Se strecoara. Se iau de 3 ori pe zi cate 10 picaturi.

Pentru tratarea durerilor de cap, nevralgiilor, se prepara un macerat de flori de lacramioare in otet de vin. Se lasa la macerat timp de 8-10 zile. Se pastreaza in sticle bine inchise. Solutia obtinuta se miroase, tragandu-se in fosele nazale, prin inspiratie, emanatiile din sticla, atunci cand este absoluta nevoie.

Sub control medical, in cure interdigitalice, sau ca urgenta a unui tonic cardiac, se consuma pulbere de planta. Se iau 2-6 g pe zi, dupa prescriptia medicului.

Lacramioarele – Contraindicatii:

Supradozarile sunt toxice – Cresc ritmul cardiac, scad tensiunea arteriala, apar aritmii, tulburari respiratorii de ordine cardiaca, apoi stop cardiac.

Intoxicarea cu fructe, seminte sau alte organe ale plantei (mai ales copiii sunt tentati de fructele rosii) se manifesta prin greata, voma, tahicardie, aritmie cardiaca, diaree, diureza excesiva. Se intervine rapid cu carbune medicinal.

Lacramioara ~ Informatii generale despre planta

Floarea se răspândeste treptat, pentru a forma un covor verde și gros, si rămâne atractivă de la începutul primăverii până la sfârșitul verii. Lacramioarele sunt dintre putinele plante perene care pot creste foarte frumos în umbra profundă.

Lacramioara a fost cultivata pentru prima data in 1420, aceasta fiind disponibila, în principal în lunile aprilie și mai. Ea este, de asemenea, cunoscuta de mulți oameni ca lacrima Maicii Domnului, potrivit legendei care spune ca lacrimile ei s-au transformat in lacramioare atunci cand Iisus a fost crucificat.

Despre lacramioare se spune ca simbolizeaza întoarcerea la fericire. În antichitate, fetele și băieții culegeau buchete de lăcrămioare, deoarece credeau ca floarea aduce noroc în dragoste. Inca din Evul Mediu, florile sunt adesea incluse ca parte tradițională a frumosului buchet al miresei și sunt considerate un simbol al purității și modestiei. Dacă cineva iti trimite aceste flori in dar, ar putea fi o declaratie de dragoste.

Legenda lacramioarei

Un flăcău foarte sărac, angajat ca păcurar al împăratului, avea un fluier fermecat, pe care i l-a luat fata de împărat. El plânse amarnic, deoarece aceasta era toată averea lui. Din lacrimile lui insă a luat ființă lăcrămioara – una dintre florile preferate ale femeilor.

Lacramioarele au luat ființă din lacrimile unei fete de împărat care se pierduse în pădure, sau din lacrimile prințului care-și pierduse sora. In fine, din perlele pe care o fată de împărat le-a primit de la iubitul ei, dar care au fost zdrobite de un dușman. Ele ne sunt lăsate nouă ca amintire și ca bucurie, ca dar de preț. Frumusețea și mirosul acestor flori minunate ne bucură în fiecare primăvară și ne ajută să vedem dincolo de probleme, să apreciem frumusețea naturii și a universului în care am ales să trăim.

Mirosul lor este atât de puternic, încât are un efect vindecător la nivel subtil, vindecând blocajele emoţionale și scoțând la iveală simțăminte pure.

Lacramioara are flori delicate albe cu un parfum puternic, dulce, ce infloresc primavara.

Bibliografie:

  • Universul plantelor – Prof. Dr. Constantin Parvu
  • Gandirea magico-religioasa la romani – dictionar de Ion Talos

Etichete: #Asia, #Evul Mediu, #Flori, #Maica Domnului, #Miere de albine, #Plante medicinale, #Simbol, #Verde

Despre autor

2 comentarii la „Lacramioarele frumos mirositoare – legenda lacrămioarei”

  1. Am auzit mai multe legende populare ale lacramioarei si cam la toate legendele era vorba de lacrimi. De acolo si numele acestei flori minunate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *