LODGE, Sir Oliver (1851-1943), fizician englez. Destinul lui Lodge este singular. Să lăsăm la o parte descoperirile şi numeroasele sale lucrări. Extrema lui longevitate i-a permis-o. A fost un precursor al teoriei relativităţii, ceea ce nu este puţin, şi a lucrat la T.S.F. şi la aprinderea prin bujie a motorului cu explozie. Apoi, a făcut parte din nucleul iniţial de câteva mari spirite care au creat Society for Psychical Research. Dar, dintr-un parapsiholog care deosebea foarte bine experienţa de credinţă, el a devenit un spiritist înflăcărat, printr-o coincidenţă absolut nesemnificativă.
Bibliografia sa, care cuprinde vreo 30 de volume, este în acest sens explicită. Data-pivot este pentru el 1915; plecând de aici, cărţilor sale explicit metapsihice le succed cărţi pur spirituale. După ce a studiat metapsihica subiectivă şi mai ales telepatia, el începe, în 1894, să observe fenomenele fizice ale mediumnităţii cu Eusapia Paladino. La moartea fiului său Raymond, căzut pe front în 1915, se produce ruptura.
Pradă durerii, înconjurat în parte de ceilalţi fii ai săi, ei nu se lasă până nu intră în legătură cu tânărul defunct. Socotind că dovezile pe care Raymond descărnat le aduce în favoarea supravieţuirii sale erau încă insuficiente, spune Robert Tocquet, care a studiat bine cazul lui Oliver Lodge, „ceilalţi fii au imaginat o probă care părea că poate să dea rezultate mai convingătoare. Într-o scrisoare sigilată, i-au dat tatălui lor trei întrebări care trebuia adresate lui Raymond prin intermediul unui medium”.
Acestea aveau legătură cu un eveniment anodin, cunoscut numai de ei, dar suficient de recent pentru ca Raymond să-şi amintească de el. Una dintre ele se referea la cuvântul „argonauţi”. La ea mediumul a răspuns: „Telegraf”. Fraţii lui Raymond sunt nemulţumiţi. Acest răspuns nu le aminteşte de nimic. Ei aşteptau un altul. Dar surorile lor îşi amintesc: în anul anterior, în timpul unei excursii în Devonshire, Raymond fusese la un birou de telegraf şi le-a trimis părinţilor săi, care se aflau într-un voiaj, o depeşă semnată glumeţ: „Argonauţii”. Pentru că nici fraţii, nici părinţii lui Raymond nu erau la curent cu conţinutul acestei depeşe, familia exclude telepatia, ca şi Robert Tocquet, care conchide în mod straniu:
„Ipoteza spiritistă pare mai simplă şi mai raţională decât explicaţia meta-psihică.”
Lasă un răspuns