Moda secolelor XIII şi XIV

Ascultă articolul:

Print Friendly, PDF & Email

În secolele XIII şi XIV, Franţa devine nu numai centrul culturii şi civilizaţiei, ci şi centrul eleganţei, al luxului. Parisul începe să-i captiveze pe europeni prin artă, ştiinţă şi tehnică.

Luxul şi eleganţa, pentru aproape toate clasele sociale, va fi dat de ţesăturile din mătase lucioase şi înflorate sau brodate cu fire de aur sau de argint, de dantele şi damascuri frumoase, dar şi foarte scumpe, din Bruxelles şi Ruen, de velurul buclat, de mătase adusă din Florenţa, Veneţia şi Alexandria.

Costumul masculin al acestor 2 secole este format dintr-o jachetă cu mânecă lungă, pantaloni strâmţi, ce are lungimea ceva mai jos de genunchi, o cămaşă din pânză fină. La începutul secolului al XlV-lea apar veşminte dublate cu blănuri scumpe. Se poartă pelerine incluse cu butoni de argint. Apar armurile purtate de nobili cu embleme heraldice.

Costumul femeilor caută să pună în valoare graţia feminină. Idealul de frumuseţe este talia subţire, piciorul mic, piept înalt şi păr ondulat. Linia rochiei seamănă cu cea a sarafanului. Până la sfârşitul secolului XIII, cordonul se purta pe talie, apoi este mutat pe abdomen, şi mai târziu coboară pe şolduri. Peste rochie (tunică) se poartă o pelerină, le collet.

Bijuteriile de email cedează locul celor de diamant, de argint şi aur din care se fac şi nasturii în această perioadă. Se pot vedea atât la bărbaţi, cât şi la femei degetele încărcate cu multe inele elegante.

Pe cap se poartă un tip de glugă chaperon dublată cu blană pentru a se armoniza cu pelerina.

Partea 1Partea 3Partea 4Partea 5

Print Friendly, PDF & Email

Jorjette pe Pinterest

Jorjette pe Instagram


Păreri și Impresii

10 răspunsuri la „Moda secolelor XIII şi XIV”

 1. Avatar dominic

  Primo: Tu, ca vegetariana, esti intr-un Carnaval permanent, daca privim cu atentie etimologia cuvantului 😉
  Secundo: Decat sa-mi lasi mie bucatarii, cu spiritul meu binecunoscut de sacrifiu, mai bine te insotesc 🙂
  Tertio: Daca plecam amandoi, oare nu riscam sa declansam o noua foamete in Ro? Ce vor manca oamenii astia, daca nu sunt indrumati?

  1. Vegetariana din mine mai consumă uneori şi fructe de pădure, deci mai există urme de carne…

   Dacă plecăm, îi trecem pe post negru – acesta ajută la detoxifierea corpului, a minţii, deci când ne întoarcem s-ar putea să spunem că am ajuns în altă parte. Vor fi mai spirituali decât vechii daci, şi vor fi de acord şi cu incinerarea lui Sergiu Nicolaescu…deci nu strică să dispărem din peisaj, ar fi o oportunitatepentru popor :))

   1. Avatar dominic

    Aoleu! Daca devin mai spirituali decat dacii, ma lasa rece. Numai sa nu devina mai spirituali decat noi. Asta ar fi o lovitura dureroasa, cam ca aruncarea in sulite (ca tot vorbeam despre daci). 🙂

 2. Avatar dominic

  Peste trei saptamani incepe Carnavalul de la Venetia. Multe din costumele descrise aici vor fi si acolo, pe strazi. 🙂

   1. Avatar dominic

    Hehe… Mergi tu. Eu nu pot lipsi de pe jorjette.ro ca-mi pierd “vechimea” 😀

   2. Deci eu pot lipsi. Mulțam, îți încredințez și ție meșterii bucătari și eu plec 🙂

   3. Avatar dominic

    * era “sacrificiu”, dar am sacrificat, din greseala, doua litere

 3. bineinteles,Franta. Ar fi bine daca ar imprumuta si femeile sec XXI ceva din gratia modei trecute. Din prezenta acelor femei.

  1. Cred că se mai păstrează, însă femeile care știu ce înseamnă cu adevărat cum să se îmbrace și totodată să se comporte cu stil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *