Murul (Rubus fruticosus sau rubus villosus) este un arbust indigen viguros, acidofil, intalnit la campie, in regiunea deluroasa si pana la munte. Creste pe la marginea padurilor, prin tufisuri, raristi, pe coaste. Prefera luminozitatea directa. Este cunoscut pentru delicioasele sale fructe care se coc toamna. Datorita spinilor murului, murele se culeg cu atentie, insa merita datorita proprietatilor si efectelor benefice.
Popular se mai numeste mur de padure, mur negru, mur paduret salbatic, mura, mur tufos, rug, rug de mure. Este rezistent la fum si praf. Rezistent la seceta, pretentios fata de caldura si lumina. Prefera solurile cu textura mijlocie, nisipo-argiloase, potrivit de umede.
CUPRINS ARTICOL
Fructele sau murele sunt consumate in stare proaspata sau prelucrate. Murele au un gust placut, astringent, nutritiv, depurativ. Murele sunt o sursă utilă de vitamina C, care combat infecţiile şi stimulează sistemul imunitar. Sucul de mure proaspăt este un tonic excelent pentru că furnizează carbohidraţi, care dau energie. Pe lângă fibre alimentare şi folaţi, ele sunt bogate şi în pigmenţii numiţi antocianozide, bioflavonoide benefice pentru sănătatea ochilor.
Prin fermentarea murelor, se poate obtine vin si lichior de mure – vezi retetele aici.
Murele se prelucreaza sub forma de suc de mure, sirop, gem, peltea, dulceata, lichior, etc.
Utilizarea terapeutica a murului si murelor – Proprietati
Frunzele, mugurii, radacinile si murele au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara, culta si traditionala.
Frunzele, mugurii si radacinile au proprietati astringente, antidiareice, dezinfectante, stomahice, spasmotilice.
- Au efect favorabil in suprimarea spasmelor intestinale si ale cailor urinare.
- Impiedica inmultirea bacteriilor.
- Precipita proteinele si realizeaza o actiune hemostatica locala.
- Adjuvant in tratamentul afectiunilor inflamatorii acute ale intestinului.
- Favorizeaza digestia.
Murele actioneaza astringent, depurativ, nutritiv si laxativ pe nemancate. Principiile active pe care le contin murele activeaza procesele de eliminare a toxinelor pe cale gastrointestinala, renala si prin glandele sudoripare.
Cand se culeg frunzele de mur si murele
Frunzele de mur se recolteaza prin strujire inainte si in timpul infloritului. Se usuca la umbra, in strat subtire.
Mugurii si radacinile de mur se recolteaza toamna dupa caderea frunzelor si primavara pana la pornirea in vegetatie. Inainte de uscare, radacinile se taie in fragmente foarte mici.
Murul si murele – Beneficii pentru sanatate
Un decoct de frunze de mur este un bun tonic pentru sânge și pentru piele, o cataplasmă ce ajută la tratarea eczemelor. Fructele zemoase, adică murele, de culoare violet-negru sunt bogate în fibre și vitamina C. Rădăcina de mur este un remediu clasic pentru diaree, și de asemenea este recunoscut tratament pentru curățarea rinichilor și a tractului urinar de pietre și pietriș. Fierbeți la foc mic 2 lingurițe de rădăcină rasă sau măcinată într-o cană de apă timp de 20 de minute și beți câte un sfert de cană de patru ori pe zi.
Mugurii și frunzele sunt folosite în stare proaspătă în cataplasme pentru răni, arsuri, ulcerații bucale și pentru gât inflamat. În cazul gâtului inflamat sau a ulcerațiilor se pot mesteca frunzele în loc de cataplasmă.
Murele se coc in iulie-septembrie. Fructele de pădure sunt tonice, utile în diaree, precum și frunzele. Pot fi consumate naturale, sub formă de suc, fara a altera proprietatile lor benefice.
La copii, se recomanda murele ca usor laxativ, dar si ca vitaminizant. Astfel, li se administreaza sirop din fructe de mur diluat cu apa in proportie de 1:9 sau suc de mure.
Efectele terapeutice ale frunzelor de mur – Cum se utilizeaza in functie de afectiuni
Pentru tratarea bronsitelor, diareei, in enterocolite, boli de rinichi, se prepara o infuzie din 2 lingurite frunze de mur uscate si zdrobite, peste care se toarna 200 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita infuzia 10-15 minute, dupa care se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.
Pentru tratarea afectiunilor pulmonare, a diareei, afectiunilor gastrointestinale, se face un decoct din 1-2 lingurite frunze de mur. Peste frunzele de mur se toarna 250 ml cu apa rece. Se lasa 30 de minute. Se fierbe 10-15 minute la foc mic. Se strecoara. Se consuma 1-2 cani pe zi de ceai astfel obtinut.
Pentru tratarea mai multor boli, se foloseste maceratul de muguri proaspeti in solutie hidro-glicero-alcoolica 1 DH. Pentru insuficienta respiratorie obstructiva si angina eritematoasa, se iau 50-70 de picaturi o data pe zi, sau 30-50 de picaturi de 2-3 ori pe zi, in putina apa, inainte de mesele principale.
Ceaiul din frunze de mur
În medicina plantelor, ceaiul din frunze de mur este folosit ca remediu pentru diaree, ca descongestionant şi ca tonic al stomacului. Naturiştii propun o porţie de 25 g de frunze uscate la 600 ml de apă clocotită.
Frunzele de mur in uzul extern
Pentru tratarea gingivitelor, stomatitelor, se prepara o infuzie din 2 linguri frunze de mur maruntite. Peste ele se toarna 200 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute, apoi se strecoara. Se face gargara de mai multe ori pe zi, din care una seara, inainte de culcare.
Pentru tratarea leucoreei, se face un ceai din 2 linguri frunze maruntite de mur. Peste frunze se toarna 200 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperit ceaiul din frunze de mur 15-20 de minute. Se strecoara. Se fac spalaturi vaginale cu irigatorul.
Pentru tratarea hemoroizilor, fisurilor anale si a psoriazisului, se face o infuzie din 2 linguri frunze de mur uscate si maruntite. Se toarna peste ele 200 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperita infuzia 15—20 de minute, Se strecoara. Se aplica cataplasme locale.
Părți folosite: rădăcina, frunzele, mugurii și fructele
Murele – Contraindicatii
Murele sălbatice au o aromă mult mai concentrată decât cele cultivate în scopuri comerciale, însă pot fi acoperite de praf sau poluate cu pesticide dacă sunt culese de pe marginea şoselelor sau a pământurilor cultivate. Persoanele cu intoleranţă la aspirină pot să acuze aceleaşi efecte adverse după ce au consumat mure, deoarece acestea conţin salicilat, un compus natural asemănător aspirinei care poate declanşa crize de astm sau hiperactivitate la persoanele predispuse.
Utilizări magice ale murului
Frunzele și fructele sunt utilizate pentru a atrage avere și/sau vindecare. Este o plantă a Zeiței, aparținând sferei planetare Venus. O plantă a prosperității, a protecției și a sănătății, o plantă pentru a mulțumi pentru recoltă.