Furia ne da puterea sa spunem “Nu sunt de acord” si ne ofera o intelegere mai profunda a Sinelui. Acest articol ne învață cum sa folosim furia cu intelepciune, fara sa provocam suferinta in noi sau in ceilalti.
Mania este adesea considerata un sentiment imprevizibil si periculos, ce trebuie respins sau ascuns. Cu toate acestea, furia in sine nu este periculoasa. Ca orice alta emotie, este naturala. Problema este ca, desi, de obicei, natural inseamna sanatos, aceasta nu inseamna ca este intotdeauna si placut. Multor oameni nu le place sa fie furiosi si ar prefera sa indeparteze aceasta emotie sau sa nu o experimenteze deloc. Furia e o emotie frecvent subevaluata.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Care ar fi o definitie potrivita pentru furie?
Furia este o stare de excitare emotionala compusa din sentimente precum aversiune, resentimente si ocazional dorinta de razbunare. Apare atunci cand granitele personale sunt incalcate sau nevoile noastre vitale sunt nesatisfacute.
Unele femei sunt speriate de propria manie pentru ca “oamenii se uita urat cand sunt furioasa” sau pentru ca “furia este neobisnuita la femei”. Aceste voci interioare sunt foarte prezente in cultura noastra. De obicei, nici macar nu ne dam seama de ce anume ne este frica si in acest fel nici nu reusim sa observam potentialul energetic si creativ al furiei. Pentru a o exploata, trebuie mai intai sa o cunoastem. Experimenteaz-o!
Adica enerveaza-te?
Sigur! Incearca! Am o clienta care, spre deosebire de fiica ei, este inspaimantata de propria-i manie. Discutam cu ea ca, daca reuseste sa-si depaseasca frica si isi invata fiica sa-si controleze temperamentul, copilul va avea sansa de a deveni o femeie puternica si carismatica, in loc sa fie inhibata.
Trebuie sa recunosc ca adultii si copiii mai “obraznici” au fost si sunt intotdeauna preferatii mei, deoarece furia, daca este tratata corect, ne da puterea sa spunem “Nu sunt de acord” sau “Nu asta cred”. De asemenea, ne impinge sa facem miscari strategice indraznete, atat la locul de munca, cat si in viata privata.
Furia ne stimuleaza sa luptam. Putem sa o folosim ca pe un avantaj, sa invatam sa o recunoastem si sa decidem daca o pastram, o exprimam sau asteptam.
Aceasta ne conduce la o mai buna intelegere a noastra, ne arata ce anume ne face furiosi si ne sugereaza cum putem preveni acest lucru. Daca ne uitam la noi insine si ne dam seama ca furia noastra creeaza suferinta in cei din jurul nostru, putem incepe sa facem alegeri mai responsabile cu privire la cum si cand sa exprimam aceasta emotie.
Furia ca formă de suferință
Uneori ne ranim pe noi insine, totusi. Persoanele furioase au tendinta sa caute alinare in alcool sau in alte forme de auto-distrugere.
Unii dintre clientii mei fac asta. Ei intorc mânia impotriva lor insisi printr-o autocritica continua. Mereu spun ca “eu sunt lipsit de valoare”, “tot timpul am esuat” sau “nimeni nu are nevoie de mine”. Aceste tipuri de ganduri sunt adesea insotite de auto-pedepsire fizica, cum ar fi auto-mutilarea, infometarea, anorexia, bulimia sau o auto-neglijare severa.
Perceptia acestor pacienti asupra corpurilor lor este distorsionata si extrem de negativa. Mânia reprimata poate coincide cu diferite tipuri de depresie. Lucrand cu pacienti depresivi, adesea observ prezenta unei naratiuni interioare persistente: “Nu am dreptul sa fiu suparat”, “Nu ar trebui sa simt asa”, “Sunt o persoana rea”. Pacientii care au astfel de ganduri dispretuitoare toata ziua, nu se pot simti fericiti.
Cum putem folosi furia constructiv, mai ales in relatii?
Oamenii au diferite modalitati de a face acest lucru in relatii. Pe masura ce cuplurile se cunosc, ei invata ce il declanseaza pe celalalt si fie il ia in considerare sau merge mai departe si face lucrurile neintentionat si spera ca partenerul sa nu loveasca.
Din experienta mea, argumentele asupra lucrurilor minore persista in continuare. Chiar daca un sot stie ce o deranjeaza pe sotia lui, sau invers, el nu realizeaza, sau uneori in mod intentionat vrea sa o infurie. Se lupta, dar dupa un scurt timp glumesc despre asta si incep sa discute.
Ceea ce este important aici este modul in care ne confruntam cu sentimentele noastre. Cand sotul meu ma enerveaza, o tin in mine, incep sa plang prin bucatarie si rabufnesc accidental? Sau ii spun “sunt suparata pe tine. Stii ca ma supara cand faci asta”?
“Sunt suparata pe tine” spus cu voce tare poate fi surprinzator de eficient
Absolut. Prietenul meu o numeste o stare de “adevar emotional”. Sentimentele verbalizate sunt mai usor de abordat si conlucreaza. Cea mai grava solutie este sa ne suprimam emotiile si sa le lasam sa se adune treptat in noi. Mai devreme sau mai tarziu, acestea vor exploda si consecintele pot fi greu de rezolvat.
Î: Viata in ziua de azi pare a fi un mediu fertil pentru furie. Luptand cu haosul zilnic de la munca, din stres si politica, oamenii se pot simti slabi si neputinciosi. I-am intrebat pe prieteni si pe colegi ce anume ii enerveaza, ce ii face furiosi. Cei mai multi au raspuns “Neputinta”.
Sunt de acord ca neputinta creste furia, dar nu as putea sa spun ca aceasta este punctul de plecare. Doar mania este cea care motiveaza actiunea.
Cateodata numim asta “indignarea potrivita” – o reactie inspaimantatoare fata de maltratari si nedreptati percepute. Aceasta aduce oamenii impreuna in jurul unei cauze, ii scoate in strazi la proteste.
Toate revolutiile majore si schimbarile sociale isi au originile lor in nimic altceva decat furie. Totusi, daca adaugam sentimentul de neputinta si o atitudine de “Nu pot face nimic”, mania isi reduce ritmul, isi pierde puterea si incepe sa ne arda in interior.
Iti poti imagina o lume fara furie?
Doar iubire si bunatate? Asta ar fi insuportabil si nesanatos. Suntem facuti din emotii puternice si violente. Aceasta este natura noastra. Daca incercam sa negam si sa rezistam acestui lucru, vom crea iadul pe Pamant. Totul s-ar intampla dincolo de constiinta noastra.
Oricum, destui oameni au murit deja in razboaie sfinte, deci să nu repetam aceste greseli.
Bazat pe interviul cu psih. Danuta Golec, interviul luat de Agnieszka Jucewicz, autoare poloneză de bestseller-uri, pentru situl newsmavens.com
Lasă un răspuns