Biblia modificată – în ce scop?

Timp de citire estimat: 1 minute


Pentru noi, cei așa numiți creștini, Biblia este considerată sau poate ar trebui să fie o carte de căpătâi. La sfârșitul sau începutul unor Biblii, nici nu contează unde anume, stă scris că al ei conținut nu are voie să fie modificat, însă din păcate, conținutul este modificat în multe din cărțile reeditate, deci cine ne poate spune nouă că nici cele vechi nu au fost modificate?

Chiar schimbarea unui singur cuvânt înseamnă foarte foarte mult, diferența înțelesului poate fi de la cer la pământ.

Să vă întreb pe voi …care este diferența între cuvântul “plăcere” și cuvântul “nădejde”? Aștept să-mi spuneți voi care este diferența între aceste două cuvinte, între înțelesul lor…să văd și eu dacă au ceva în comun.

De ce vă întreb asta? Pentru că există un pasaj în Biblie în care cuvântul “nădejde” a fost schimbat cu cuvântul “plăcere”. Asta a fost o modificare pe care am sesizat-o întâmplător, pentru că nu am citit Biblia în întregime, știu doar ce am auzit la Biserică.

Întrebarea numărul doi este “care ar fi motivul acestor schimbări”?

După ce voi primi măcar câteva răspunsuri, voi reda și pasajul în care am observat această modificare – și Biblia în care l-am găsit este o Biblie ortodoxă. Deci ce este Biblia până la urmă? Sau ce a ajuns?


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Biblia modificată – în ce scop?”

  1. Mentionez ca Biblia este facuta la primul sinod. Atunci au fost ALESE cartile care urmau sa alcatuiasca Biblia. In Biblia noastra este o Apocalipsa aleasa, mai exact Apocalipsa lui Ioan Teologul insa mai exista si Apocalipsa scrisa de Petru. Exista alte evanghelii. Daca incercam sa cautam textele originale am putea fi surprinsi de ce vedem. Ar trebui sa fie cineva care sa caute textele originale si sa incerce sa le traduca. O traducere laica…sa-i zicem.

  2. Avatar DePop

    Din pacate exista foarte multe versiuni, originalul nu s-a pastrat sau mai bine spus in acest moment nu putem sa deosebim originalul. Schimbarile evident au fost facute pentru un control cat mai riguros al maselor, trebuie sa recunoastem ca religia in mainile unora este o unealta de control. Personal nu pot spune ca ma ghidez dupa tot ceea ce imi serveste biserica, am invatat sa iau ceea ce este bun…..dupa parerea mea, e posibil sa gresesc, dar aleg eu si nu altul in locul meu. Cat priveste pe mai marii bisericilor, in marea lor majoritate nu au ce cauta acolo unde sunt acum.
    Cat priveste cele doua cuvinte, semnificatii ,, nadejde ” si ,, placere”..nu se pot interschimba, inlocui, fiecare semnifica altceva.

  3. Discutia e extrem de complicata. Marturisesc ca sunt de partea celor care cred ca divinitatea este ceva mai mult decat este ea descrisa in orice cult/religie. Ca sa nu fiu offtopic, nu vad nicio asemanare intre cele doua cuvinte, ele pot fi cel mult complementare. Nici nu inteleg de ce ar inlocui cineva un cuvant cu celalalt, chiar m-ai facut curios sa aflu contextul.
    Revenind la cele spuse mai sus, nu cred cu tarie in necesitatea de a formaliza credinta, de a crea institutii si birocratii care sa-mi ofere norme si legi. Pentru mine este importanta nevoia de a crede ca esti mai muolt decat sa vede sau decat iti spun ceilalti ca esti.
    In ceea ce priveste religiile si geneza lor va recomand sa aprofundati viziunea socio-filozofica a lui Frank Herbert in Dune (Imparatul Zeu al Dunei). Veti fi uimit sa observati cate asemanari veti gasi cu evolutia religiilor din zilele noastre.

  4. Avatar Cristescu Bogdan
    Cristescu Bogdan

    Biblia creștin-ortodoxă păstrează în continuare textele vechi așa cum au fost scrise, traduse (probabil pe prin 325 cum spunea și Johanna mai sus). Problema vine cu bibliile celelalte, ale pocăiților de orice fel si a catolicilor.

    La partea cu botezul vocea lui Dumnezeu se aude ca spune la final “în care îmi găsesc mulțumirea”.

    Când am citit din biblie prima dată, am crezut că e un fel de povestire realizată de oameni, în jurul unor citate păstrate cu stictețe. Dar acum spun că nici citatele nu înseamnă nimic sfânt, nu sunt autentice. Totul e inventat!

    Și sunt de acceași părere, facem aici o dezbatere aproape fără rost. Eu m-am convins, Dumnezeul meu nu e ca a lor și sigur nu se bucură de nimic din ce fac ei (nici aur, nici spoială, nici bani dați pentru rugăciuni, nici minciuni și înșelătorii).

    Dacă eu sunt rezultatul contribuției unui creator, el nu se regăsește în biserica (cu b mic) creștinilor de pretutindeni!

    Fără scuze, fără argumente, eu nu îi iert și chiar dacă ei ne spun că Dumnezeu ne iartă pe toți, eu știu că ei nu au loc în lumea ce urmează. Vor cădea ca spicele la secerat, căci la final trebuie să se aleagă grâul de neghină. Fiecare să ne împărțim în ce vrem să fim și ce vrem să rămânem!

    Să-mi caut eu alinarea sufletului în criza din acest “lăcaș al domnului”? Prefer să mă fac budist! Ei meditează și se știe că atingi iluminarea dacă o faci fără oprire timp de 3 zile, apoi 3 săptămâni, apoi 3 luni, apoi 3 ani și tot așa, sau alt ciclu al cifrei 7 (cu fiecare pas, trezirea spirituală îți trece pe nivele superioare). Adică vreau să spun că nu te joci cu a fi om.

    Noi suntem mult mai mult decât ne tot învață creștinii că suntem. În loc să pună accentul pe faptul că Iisus a fost om cu puteri dumnezeiești tocmai ca să ne arate că se poate, ei pun accentul numai pe faptele lui mărețe și pe supunerea noastră!

    Sunt curios câți dintre cei ce citesc aceste rânduri, pot acum să se vindece singuri?! Câți pot să se proiecteze în afara corpului și să călătorească în afara pământului? Câți pot comunica telepatic măcar cu rudele sau cu partenerul de viață?

    Nu suntem mulți cei care ne-am fructificat, dar important e că vor rezista numai cei care au făcut pași mai departe.

    Toate fanteziile acum au tutoriale cum să le faci și tu singur. Cu muncă grea, cu dedicare și sinceritate, cu dragoste și iubire față de natură, greu pentru mulți la început, dar cine insistă reușește să atingă nirvana!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *