Biserica Curtea Veche sau Buna Vestire din București

Timp de citire estimat: 2 minute


biserica curtea veche din bucuresti

Aflată în centrul orașului, în apropierea Hanului lui Manuc, Biserica impunătoare cunoscută sub numele „Curtea Veche” sau „Buna Vestire” este cel mai vechi monument feudal pe care-l păstrează Capitala. Ctitorie a lui Mircea Ciobanul (1545-1554, 1558-1559) și a fiilor săi, „Pătrașcă Vodă cu frații săi Radul și Mircea cel tânăr”, după cum glăsuiește pisania, se pare că a fost cea mai importantă construcție religioasă din Bucureștii acelor vremuri.

biserica-curtea-veche-bucuresti

Istoria ei zbuciumată se împletește cu aceea a Curții Domnești pentru care a fost construită. De altfel Biserica este singura mărturie, rămasă până în zilele noastre, a faptului că pe aceste locuri se înălța odinioară prima curte domnească bucureșteană. Suferind numeroase distrugeri de-a lungul vremii, Biserica este înzestrată cu odoare în vremea lui Constantin Brâncoveanu, care va reface și clopotnița zidită de Grigore Ghica și Șerban Cantacuzino (1678-1688) și distrusă de un trăsnet în 1691.

Biserica Curtea Veche din Bucuresti

Cea dintâi reparație transformatoare a fost făcută de Ștefan Cantacuzino (1714-1716) înlocuindu-se ușa strâmtă cu una mai largă, cu portal, realizându-se o nouă zugrăveală și o nouă tâmplă de lemn. De atunci a fost permanent renovată mai ales după încercările cumplite prin care a trecut, cum a fost incendiul din 1847. Lucrările au îceput imediat și au durat trei ani, iar în 1928-1935, Comisia Monumentelor Istorice a efectuat o atentă restaurare sub conducerea arhitectului Horia Teodoru, cautând să i se dea o înfățișare cât mai apropiată de cea inițială. În 1847 pictura a fost realizată de pictorii Constantin Lecca și Misu Popp, păstrându-se și fragmente din picturile din secolul al XVI-lea și din cele din vremea lui Ștefan Cantacuzino.

Remarcabilă este decorația exterioară în care fâșiile orizontale de cărămidă aparentă alternează cu fâșii mai înguste de tencuială. Fosta „Biserică de mir” a Țării Românești până în timpul lui Gheorghe Bibescu, ea a constituit locul unde se desfășura „ungerea” domnilor.

Dacă ajungi în București, nu uita să vizitezi Biserica Curtea Veche!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Biserica Curtea Veche sau Buna Vestire din București”

  1. Avatar alina
    alina

    este foarte frumoasa aceasta biserica, aflata chiar in centrul Bucurestiului. Ar putea fi introdusa cu usurinta intr-un circuit al orasului (si nu doar asta), intr-o oferta de city-break pe care am putea-o promova prin intermediul agentiilor de turism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *