Cimbrisor de camp ~ Beneficii, proprietati, remedii si contraindicatii


Sirop de cimbrisor la rece cu miere
0
0

Cimbrisorul de camp – Thymus serpillum (Fam. Labiatae). Denumiri populare : cimbrisor, sărpunel, timian, timişor, balsamă, buruiană de balsam, cimbrisor de camp, cimbrisor salbatic, cimbru pasaresc, cimbru târlit, cimbrul ciobanului, iarba cucului, lămâită, pimau, sărpun, serpunel, simbru, sumuduc, șerpunel, tămâiță.

Etimologia denumirii

Cuvântul Thymus provine din grecescul thymon, thymos, derivat din verbul thyein — a mirosi, adică plantă mirositoare. Altă variantă, că ar deriva din cuvântul egiptean tham, nume dat unei plante folosită la îmbălsămare. Numele de serpillum derivă din verbul latin serpo,-ere = a se târâ, făcând aluzie la faptul că tulpinile plantei sunt târâtoare.

Descrierea plantei de cimbrisor:

Cimbrisorul de camp are tulpinile în 4 muchii, uneori cilindrice, târâtoare, de culoare verde roşiatică, din care iau naştere numeroase ramuri ascendente la extremitatea lor. Frunzele aşezate opus, sunt mici, ovale şi cu marginea întreagă, uneori uşor recurbată în jos ; privind în zare în limbul acestor frunze se observă prezenţa unor puncte transparente care, în realitate, sunt pungile cu ulei volatil. Florile zigomorfe de culoare roşu-liliachie sunt grupate în spice dese şi scurte în vârful ramurilor şi au corola bilabiată, labiul inferior fiind lung şi trilobat, iar cel superior ernarginat ; androceul cu 4 stamine, două mai lungi şi două mai scurte.

Unde creste cimbrisorul:

cimbrisor de camp Thymus-serpillum

Cimbrisorul de camp este un subarbust ce creşte prin fineţe, în locuri foarte însorite, pe soluri aride, pietroase sau nisipoase, mai ales în zonele de deal şi de munte.

Cimbrisor de camp Recoltare – Cand se culege cimbrisorul?

Se recoltează întreaga parte aeriană (Herba Serpilly) în timpul înfloririi (din mai şi până în septembrie), spre orele de prânz, în zile frumoase. Se usucă la umbră în poduri aerisite. Florile de cimbrisor de camp au miros plăcut şi gust amar-aromat. Se pot recolta şi alte specii de Thymus care cresc spontan, întrucât au aceeaşi valoare terapeutică.

Cimbrisor de camp planta medicinala la uscat

Cimbrisorul de camp ~ Principii active:

 • uleiul volatil conţine carvacrol şi timol
 • acizii cafeic şi rosmarinic,
 • tanin şi mueilagii,
 • rezine.

Proprietati si acţiune farmacologică a plantei de cimbrisor

 • calmantă asupra tusei, datorită uleiului volatil, iar datorită în mare parte timolului, acţiune coleretică, stimulând secreţia biliară a ficatului;
 • colagogă — stimulând contracţia veziculei biliare şi evacuarea bilei în intestin;
 • antiseptic intestinal, stomahic, expectorant, antispastic al căilor respiratorii;
 • antihelmintic;
 • stimulează funcţiile rinichilor;
 • diuretica;
 • antivirala.

Cimbrisorul de camp – Beneficii pentru sanatate

Planta este folosita in tratamentul tusei convulsive, spastice si astmatice, anorexiei anemicilor, dispepsiilor, gripei, rinitelor cronice, enterocolite, combaterea viermilor intestinali, disfunctiilor hepatice, tratarea ranilor si ulceratiilor tegumentare.

Ceai de cimbrisor – Contraindicaţii:

Ceaiul de cimbrisor de camp este contraindicat in urmatoarele afectiuni:

 • enterite,
 • esofagite,
 • insuficienţe pancreatice.

Ceaiul de cimbrisor de camp – Indicatii, preparare şi utilizare.

Pentru tratarea rinitelor cronice, anorexiei, usurarea activitatii digestive, se prepara un ceai din 1-2 lingurite pulbere de planta la 250 ml cu apa clocotita. Se lasa acoperit 15 minute. Se strecoara. Se beau 2 cani pe zi inainte de mesele principale.

In tratamentul enterocolitelor, pentru combaterea viermilor intestinali, in dispepsii, se prepara o infuzie de cimbrisor de camp din 2 lingurite de planta la 250 ml de apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute, apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.

Pentru stimularea functiei hepatice, cu actiune hepato-protectoare asupra celulelor hepatice, se consuma 2 cani de ceai de cimbrisor de camp pe zi. Se prepara din 1 lingurita pulbere de cimbrisor la 250 ml cu apa clocotita. Având acţiune antiseptică puternică, acţionează asupra ficatului şi rinichilor, ameliorând starea lor de funcţionare.

Pantru tratarea bronsitei, astmului bronsic, în tuse convulsivă si spastică, laringitei, traheitei, se prepara si se consuma:

 • .infuzie din 1-2 lingurite pudra de cimbrisor de camp la 250 ml cu apa clocotita. Dupa 15 minute se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.
 • ceai de cimbrisor de camp preparat din 2-3 linguri pulbere de planta la 250 ml de apa clocotita. Se lasa sa se infuzeze 30 de minute. Se strecoara. Se beau 2-3 sau 3-4 linguri pe zi. In tuse rebela se poate bea 1 lingura la fiecare 2 ore.

Se bea ceai de cimbrisor pentru tuse, anemie, combaterea viermilor intestinali, ca tonic nervos si digestiv. Se prepara din 2 linguri pulbere cimbrisor de camp la un litru de apa clocotita. Se lasa acoperit 15-20 de minute. Se beau mai multe cesti pe zi.

Pentru tratarea tusei la copii, se face un ceai din 1 lingurita amestec parti egale pulbere cimbrisor de camp si scai vanat (Eryngium planum) la o cana cu apa clocotita. Se lasa 10 minute. Se strecoara si se indulceste cu miere. Se bea cate o inghititura de mai multe ori pe zi.

Pentru tratarea bolilor de stomac, gaze intestinale, afectiuni renale, migrene, astenie, tuse, stimularea circulatiei periferice si ca depurativ, se prepara un decoct din 1 lingura pulbere de cimbrisor de camp la jumatate litru de vin. (Vezi cum se prepara un decot) Se strecoara. Cand se mai raceste se amesteca cu miere de albine. Se bea cate un paharel inainte de masa.

Sirop de cimbrisor la rece cu miere de albine

Se culege planta de cimbrisor in timpul infloririi. Se pun florile de cimbrisor de camp intr-un borcan de sticla. Peste planta se toarna miere de albine. Se lasa cimbrisorul de camp la macerat in miere de albine 2-4 saptamani, apoi se strecoara. Siropul de cimbrisor se pastreaza la rece. Se consuma sirop de cimbrisor cu miere in cazul afectiunilor enumerate mai sus.

Siropul de cimbrisor de camp se administreaza si la copii, cate 2-3 lingurite pe zi.

Cimbrisorul de camp in tratamentele externe

Extern se foloseste cimbrisor de camp sub formă de băi, datorită proprietăţilor sale antiseptice şi de cicatrizare a rănilor, ca antiinfecţios şi calmant al sistemului nervos.

Pentru tratarea rinitelor cronice:

 • se face inhalatie cu un ceai obtinut din 2 lingurite planta la 200 ml de apa fierbinte. Se inhaleaza aburii degajati.
 • se prepara o infuzie din 1-2 lingurite cimbrisor de camp la 200 ml de apa clocotita. Se lasa 15-20 de minute. Se aspira solutia pe nas pana ajunge in gura, apoi se scuipa. Se repeta tratamentul de 2 ori pe zi, dimineata si seara, pana la vindecare.

Pentru reconfortarea organismului si ca antireumatic, se pregateste:

 • decoct din 3 maini pline de cimbrisor de camp uscat la 10 l de apa. Se fierbe acoperit 20-30 de minute. Se strecoara si se adauga in apa de baie in cada a carei temperatura nu trebuie sa depaseasca 37-40 de grade. Se sta in cada 20-30 de minute.
 • decoct din amestec plante uscate de cimbrisor, radacina de obligeana, musetel sau menta. Se cantaresc 200-500 g cimbrisor de camp, 300-500 g radacina obligeana, 100 g musetel. Se amesteca bine plantele maruntite. Din amestec se iau 2-3 maini si se pun la fiert in 10 l de apa. Se strecoara si se adauga in apa de baie. Pentru copii, cantitatea se reduce la jumatate.

Alte tratamente cu cimbrisor de camp din tradiţiile populare

Decoctul de cimbrisor de camp se ţinea în gură contra durerilor de dinţi. Cu cimbrisor, curpen şi iarba-lui-Tatin se făcea “feredeu”, pentru răceală şi reumatism. Cu planta se făceau abureli contra guturaiului şi durerilor de gât. În unele zone, planta se usca, se făcea praf şi aşa se sufla în gât. În alte zone, praful se trăgea pe nas, ca tutunul, pentru a opri curgerea sângelui.

Bibliografie:

Universul plantelor – Prof. Dr. Constantin Parvu

Etichete: #Beneficii pentru sănătate, #Ceaiuri, #Dulce, #Flori, #Miere de albine, #Plante, #Plante medicinale, #Remedii naturiste, #Sirop, #Tratamente naturiste, #Uleiul

Despre autor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *