Filozofia chineza: Viata este un vis

Timp de citire estimat: 3 minute


filozofia chineza - viata este un vis

Încerc să vă prezint filozofia chineza despre vise și si cum anume viata este un vis. Visele au exercitat o indelungata fascinatie asupra imaginatiei umane. Ne petrecem aproximativ o treime din viata in stare de somn si o mare parte a noptii visând. Visele intense sau cele tulburatoare sunt cele care ne lasa impresii greu de uitat. Dar ce sunt visele? Si ce semnificatie au pentru cel ce viseaza, daca au vreuna?

La inceputul secolului al IV-lea î.Hr.,Chuang-tzu, un mare contribuitor la filozofia chineza, a relatat întro parabola cum se poate crede că viata este un vis:

Cand oamenii viseaza, nu sesizeaza ca acela este un vis. Unii chiar au un vis in vis si numai cand se trezesc isi dau seama ca totul a fost un vis. Si astfel, cand Marea Trezire va veni asupra-ne, vom afla ca aceasta viata este un vis. Doar nebunii se cred a fi treji acum.

Odata, eu, Chuang-tzu visam ca eram fluture, zburand incoace si incolo, cu toate intentiile si scopurile unui fluture. Eram constient doar ca-mi urmez fanteziile ca fluture si inconstient de individualitatea mea ca fluture. Brusc, m-am trezit, culcat, eu insumi din nou. Acum nu stiu daca eram omul visand ca este fluture sau un fluture care se viseaza om.

filozofia chineza - viata este un vis

De la filozofia chineza la filozofiile traditionale – Viata este un vis

Exista mai multe modalitati de a raspunde observatiilor lui Chuang-tzu. Unele culturi traditionale plasează taramul viselor pe picior de egalitate cu taramul constiintei de fiecare zi, cum pare sa fi facut Chuang-tzu. Acesta este cazul arborigenilor australieni care aleg in anumite cazuri sa nu distinga intre evenimentele din starea de veghe si cele din vis.

Remarcile lui Chuang-tzu sugereaza, de asemenea, ca poate, asa cum o experimentam obisnuit, lumea este un vis adică nu este mai reala decat un vis. Și iată că filozofia chineza cum că lumea este un vis poate fi regăsită și în filozofia altor culturi vechi. Filosofiile traditionale orientale imbratiseaza adesea ideea ca aceasta lume este la fel de iluzorie ca visul, că viata este un vis.

Frecvent, visele par a fi experientele unei lumi paralele incerte. Reflectand asupra acestei experiente, putem specula ca, in timpul viselor, calatorim intr-un taram alternativ real. S-a sugerat ca aceasta e una dintre principalele surse ale ideii ca lumea viselor este o lume spirituala, distincta de cea fizica adică lumea din vis nu ar întări afirmația că lumea este un vis.

Daca aceasta ipoteza este adevarata, fie si numai partial, atunci visele contribuie la una dintre notiunile de baza ale religiei. Dacă lumea viselor ar fi o lume spirituală, distinctă de lumea cunoscută și experimentată zi de zi, influențele din lumea noastră ar avea origini în lumea viselor – lumea spirituală a viselor. Așa am putea spune că viata este un vis, sau este un produs al viselor, asta dacă ne considerăm a fi o lume spirituală.

Aș putea spune că pornind de la filozofia chineza, relatată și în parabola lui Chuang-Tzu, s-a avansat de asemenea ipoteza ca visele pot fi asociate ideii ca sufletul e distinct de corp. In timpul viselor, experimentam calatoria sufletului pe alte taramuri, interactionand cu oamenii si facand diferite lucruri simultan, in timp ce corpul ramane in pat.

Călătoria sufletului în timpul viselor îi conferă subiectului un cumul de experiențe aparent nepotrivite pentru lumea reală, dar cu substrat pentru comportamentul și pentru viata sa reală. Copii spre exemplu se consideră că au nevoie de vise în primele luni din viata tocmai pentru a învăța. De asta pentru ei, în primii ani din viața, viata este un vis.

Desi taramul viselor este plin de umbre si chiar ireal, el este perceput ca un loc real. Pentru că experiența este atât de reala, este usor sa speculezi că , in timpul viselor, sinele constient se separa cumva de corp. Daca adaugam acesteia experienta comuna a intalnirii in vis cu prieteni si rude disparute, nu este un pas prea mare sa tragem concluzia ca acelasi “suflet”, separat de corp in timpul viselor, supravietuieste mortii trupului. Această identificare a sufletului ce călătorește în timpul visului, este și astăzi o sursă puternică de meditație, un motiv de a veghea la ce se întâmplă noapte sau ziua când dormi și visezi.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Filozofia chineza: Viata este un vis”

  1. Avatar Cezar Bianu
    Cezar Bianu

    Eu tind sa cred serios ca sunt doua taramuri in care traim egal, si nu ca timp sau existenta ci ca intensitate si relism. Realism diferit si , simtit altfel pentru fiecare plan.

    1. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      De fapt există mai multe planuri. Cei ce sunt în aceste planuri le percep cum noi percepem această realitate. Sunt unele planuri desupra celui în care noi suntem şi altele înferioare celui al nostru. Cică cele superioare, de fapt cei din cele superioare, ne vizitează cum şi noi îi vizităm pe el. Visele se manifestă prin noi, iar noi prin vise ne manifestăm în planul astral (aşa se spune). În planul viselor cică sunt entităţi care acolo trăiesc, aia este realitatea lor.

      Îţi dai seama, totul e la nivel de percepţie. Dacă am putea să ne modificăm percepţia asupra realităţii noastre, am fi călători prin univers. Am fi în acelaşi timp şi aici şi în altă parte. Poate e un viitor această modificare a percepţiei asupra realităţii!

      1. Nivel de clasa a 5-a (“asa se spune”) !Filozoful desertului (pali+ochelari de soare) debiteaza desertaciuni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *