Consuma ghimbir pentru o viata sanatoasa si efecte miraculoase

Ghimbirul si cura cu ghimbir beneficii

Ghimbirul (Zingiber officinale) – are o rădăcină aromată, o tulpină ridicată împărțită în două rânduri, frunzele sunt în formă de lance, iar florile sunt albe ca niște piroane. Rădăcina de ghimbir poate fi folosită proaspătă, uscată, murată sau conservată. Este un ingredient esențial în mâncărurile asiatice. Cristalizat sau infuzat, suprimă greața. Ceaiul de ghimbir facilitează digestia și flatulența, reduce febra, ajută la slăbit.

Radacina de ghimbir este un condiment care nu ar trebui sa lipseasca din nici o bucatarie. Ghimbirul este esential nu doar in prepararea a numeroase retete delicioase, dar are si suficiente proprietati medicinale pentru a asigura o dieta echilibrata si o stare de sanatate optima pentru intreaga familie.

Intrebuintarile medicinale ale ghimbirului sunt cunoscute de cel putin 2000 de ani in nenumarate parti ale lumii. Desi isi are originile in Asia, datorita efectelor sale uimitoare asupra organismului, este foarte popular si in India, Orientul Mijlociu, Africa si Caraibe.

Daca vrei sa profiti si tu de beneficiile miraculoase ale acestei rădăcini, primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca radacina proaspata se pastreaza excelent in frigider. Daca ai stari de greata sau te supara stomacul, zdrobeste o bucata mica de radacina si inghite-o asa. Vei fi uimita sa vezi cat de repede te scapa de orice disconfort. Si totusi acesta este doar inceputul.

Ghimbirul este unul dintre cele mai comune ingrediente la nivel mondial, folosit ca condiment și plantă medicinală. În medicina populară, oamenii îl folosesc adesea pentru a trata tusea și gripa, printre alte afecțiuni. În mod tradițional, a fost folosit în numeroase forme, inclusiv:

  • proaspăt sau crud;
  • murat;
  • pudră;
  • uscat;
  • confiat;
  • conservat;
  • cristalizat.

În mod similar, este disponibil în mai multe forme, cum ar fi:

  • capsule;
  • tincturi;
  • extracte;
  • tablete;
  • ceai.
beneficii ale consumului de ghimbir

Calitatile nutritive ale ghimbirului – Beneficii pentru sanatate

Se stie despre ghimbir ca are mai mult de 12 tipuri de antioxidanti. Acest fapt il face util in tratarea multor afectiuni. Ca si alte condimente, este utilizat pe scara larga in scopuri medicinale.

Radacina contine uleiuri esentiale, proteine, calciu, fosfor, fier, vitamina C, acid folic, colina, inozitol, mangan, acid panthotenic, siliciu si o cantitate mica de vitamina B3.

Rădăcina are un efect de încălzire asupra organismului, este ușor antiseptic și stimulează secrețiile interne. Se taie aproximativ 5 centimetri din rădăcina proaspătă, se acopera cu o cană de apă și se fierbe la foc mic cam 20 de minute. Se poate pune o linguriță și jumătate din rădăcină sub formă de pudra într-o cană de apă și se fierbe tot 20 de minute. Dupa ce se raceste, se adaugă suc de lămâie, miere de albine și foarte puțin ardei iute (praf sau mărunțit).

Cu câteva lingurițe de rachiu/pălincă, remediul este și mai eficient pentru răceli. Acest preparat tratează febra, răceala și gripa. O baie sau pur și simplu picioarele ținute în ceai fierbinte din radacina (cât suportați) este de asemenea benefică. Ceaiul de ghimbir ajută la degestie, colici, diaree, gastrită. Ghimbirul uscat este luat pentru a evita răul de mașină sau răul de mare – se folosește aproximativ o jumătate de linguriță de pulbere. Este bun atât pentru copii, cât și pentru animalele de casă.

Ce boli vindeca ghimbirul – Proprietati medicinale, beneficii si recomandari

Mentine circulatia normala a sangelui. Ghimbirul contine crom, magneziu si zinc care contribuie la imbunatatirea fluxului sanguin, precum si la prevenirea frisoanelor, a febrei sau a transpiratiei excesive.

Inlatura raul de masina. Este cunoscut drept un remediu eficient pentru greata asociata cu raul de masina. Nu se stie motivul exact, insa intr-un studiu efectuat pe ofiterii maritimi, cei care au consumat ghimbir, au suferit stari de greata mai putin severe.

Imbunatateste absorbtia. Ghimbirul imbunatateste absorbtia si utilizarea nutrientilor esentiali din organism. Face acest lucru stimuland secretia enzimelor gastrice si pancreatice.

Previne raceala si gripa. Aceasta radacina a fost folosita timp de mii de ani pe post de tratament natural pentru raceala si gripa. Universitatea si Centrul Medical din Maryland, SUA, declara ca pentru a trata simptomele de raceala si gripa la adulti, trebuie adaugate 2 lingurite de radacina proaspat tocata in apa fierbinte. Un astfel de ceai se consuma de doua sau trei ori pe zi.

Combate disconfortul stomacal. Este ideal in sustinerea digestiei, imbunatatind absorbtia mancarii si evitand posibilele dureri de stomac. Se pare ca reduce inflamatiile intr-un mod similar aspirinei si ibuprofenului.

Previne cancerul de colon. Un studiu recent demonstreaza ca ghimbirul poate incetini avansarea celulelor de cancer de colon.

Reduce durerea si inflamatiile. Radacina contine unele dintre cele mai puternice substante cu efect antiinflamator si este un calmant natural foarte eficient pentru orice tip de durere, inclusiv a durerilor de dinti si urechi.

Combate probleme respiratorii usoare. Daca suferi de o afectiune respiratorie comuna, precum tusea, atunci ajuta la dilatarea plamanilor si la eliminarea mucozitatilor deoarece este un expectorant natural.

Este un bun tratament impotriva cancerului ovarian. Pudra de ghimbir induce moartea celulelor de cancer ovarian.

Imbunatateste imunitatea. Consumul de radacina ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar. Consumand in fiecare zi vei reduce riscul de atac cerebral, inhiband depozitele de grasime din artere. De asemenea, scad infectiile bacteriene de la nivelul stomacului. Mai mult, ajuta la combaterea unei raceli severe sau a unei iritatii la nivelul gatului. Pentru gat, se recomanda radacina macerata in miere de albine.

Combate greturile de dimineata. S-a demonstrat ca radacina are o rata de succes de 75% in tratarea greturilor de dimineata si a gastroenteritei.

Anticoagulant natural. Adauga rădăcină răzuită atunci cand gatesti sau o lingurita de suc de ghimbir in apa sau in sucuri de fructe, pentru a te bucura de proprietatile anticoagulante ale acestei plante.

Ghimbirul ajuta la slabit! Cura cu ghimbir este destul de cunoscuta pentru cei care au incercat sa scape de kilogramele in plus. Cura se face cu apa de ghimbir si lamaie sau cu ceai. Apa cu radacina rasa si suc de lamaie, dar si ceaiul de ghimbir ajuta la accelerarea metabolismului si a arderii grasimilor! Radacina razuita se lasa la macerat alaturi de felii de lamaie sau suc de lamaie in apa, peste noapte.

Ghimbirul este recomandat în diverse cazuri

Oboseala. Taie o bucata de ghimbir in feliute subtiri si fierbe-le in 200 ml de apa. Adauga putina scortisoara, si cand incepe sa fiarba, opresti focul, acoperi cu un capac si lasi sa se infuzeze timp de jumatate de ora, pana are o culoare aurie. Se bea pentru a diminua oboseala sau pentru a te recupera dupa febra.

Flatulenta. Fierbe o bucatica de radacina intr-o ceasca de apa timp de cateva minute, lasa sa se infuzeze si consuma bautura rezultata cu putina miere, dupa gust. Bea de 2 ori pe zi pentru a elimina gazele intestinale.

Impotenta. Se amesteca o lingurita de suc de ghimbir cu un ou crud si cu o lingurita de miere de albine. Se ia acest amestec in fiecare seara, inainte de culcare, pe stomacul gol, timp de o luna de zile. Acest tratament ajuta la contracararea impotentei, in caz de ejaculare precoce si creste numarul de spermatozoizi.

Tulburari ale menstruatiei. Se face o infuzie de radacina, care se consuma calduta, cu miere de albine de 2 – 3 ori pe zi, timp de o luna de zile. Compusii din radacina ajuta la ameliorarea crampelor menstruale (dismenoree). In caz de absenta a menstruatiei (amenoree), acest amestec poate induce menstruatia.

Cele enumerate mai sus sunt doar cateva din beneficiile acestei rădăcini asupra sanatatii. Asta avand in vedere faptul ca orice substanta ingerata se manifesta la nivelul fiecarei celule din corp. Consumul de radacina ajuta la o mai buna functionare a rinichilor si la eliminarea toxinelor din organism.

Cat ghimbir trebuie sa consum?

Cum poate fi consumată rădăcina – asta depinde doar de tine. Atunci cand ai nevoie de puterea vindecatoare a acestei plante, e indicat sa consumi cate 2 linguri de radacina tocata de 2-3 ori pe zi. In rest, e indicat sa-l consumi cat de des posibil in diverse amestecuri. Cele mai multe persoane aleg sa il consume in combinatie cu miere de albine pentru a scapa de raceala sau gripa si il consuma de cateva ori pe zi. Poate fi macerat alaturi de lamaie pentru a obtine o delicioasa limonada. Sucul de ghimbir sau chiar radacina rasa pate fi adaugata in dulceturi, jeleuri, creme, sosuri sau preparate dulci.

ghimbir in ghiveci

Radacina este folosita la gatit, asa ca este destul de dificil sa vorbim de o anume cantitate ce trebuie consumata. In schimb, e clar ca nu trebuie sa lipseasca din bucatarie! Poate fi folosit crud, in mancaruri, in prajituri sau sub forma de ceai.

Rețete cu ghimbir crud

Ghimbirul crud este extraordinar pentru sănătate, motiv pentru care este important să încercăm să îl adăugăm în diverse rețete pentru a ne menține sănătoși. Se poate adăuga crud în diverse dressinguri, în piureuri, supe creme, etc.

Sirop de lămâie cu miere și ghimbir

Sirop de ghimbir cu miere si lamaie dulceata de ghimbir
Sursă foto

Rețeta de sirop de miere, ghimbir și lămâie se poate prepara și folosi pe tot parcursul anului. Siropul are de fapt consistența unei dulceți, așa am și denumit-o – dulceață de ghimbir crud. Este necesar să folosim rădăcină organică, lămâi organice și miere crudă nefiltrată. Îmi place să iau 1 linguriță pe zi dimineața cu un pahar cu apă înainte de a mânca. Se poate folosi acest amestec și pentru a îndulci ceaiurile după ce se răcesc.

Cum se prepară dulceața de ghimbir cu miere?

Folosind un blender foarte bun, se amestecă împreună 1 lămâie bio mare cu tot cu coajă, cu semințele îndepărtate, 1 cană de miere crudă și 3 linguri de rădăcină rasă.

Se amestecă până la omogenizare, apoi se toarnă siropul de ghimbir cu miere într-un borcan de sticlă și se folosește 1/2 -1 linguriță pe zi cu apă sau în ceai pentru a întări sistemul imunitar.

Se poate folosi și ca o dulceață de ghimbir și miere, ca îndulcitor, însă de preferat, în scop terapeutic, se folosește simplu, nu în alte amestecuri.

Limonada de ghimbir

Adaugă rădăcină în limonadă, mai ales pe vreme caldă. Ghimbirul și mierea adaugă dulceață și aromă, în timp ce funcționează, alături de lămâie pentru a oferi anumite beneficii.

Taie aproximativ 1/2 cană de rădăcină în bucăți mici. Se amestecă cu jumătate cană de miere și cu o cană și jumătate de suc de lămâie. Se lasă la macerat cel puțin 12 ore după care se poate consuma.

Pe timp de vara, cand caldura este mai greu de suportat, berea de ghimbir este o alegere sanatoasa (click aici pentru reteta lui Ligia Pop)! 

Ghimbir cu suc de ananas

Această combinație cu suc de ananas este o alegere excelentă pentru zilele caniculare. De asemenea, stimulează digestia, deoarece ananasul conține bromelaină, o enzimă care ajută la descompunerea proteinelor.

Mod de preparare: se curăță un ananas, se taie bucăți și se pun într-un blender cu una-două bucăți de rădăcină. Se mixează și se servește rece, fără a strecura și fără a adăuga zahăr. Se poate adăuga și puțină mentă pentru aromă.

Cura cu ceai de ghimbir

Cura cu ceai de ghimbir este recomandată pentru a ameliora, a preveni sau pentru a controla anumite stări, afecțiuni.

Medicina populară sugerează că ceaiul de ghimbir consumat în mod regulat ajută la calmarea simptomelor răului de mișcare (rău de mașină, rău de călătorie), cum ar fi amețeli, vărsături și transpirații reci.

Consumul în doze zilnice de 2-4 grame poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă. Face acest lucru prin:

  • scăderea tensiunii arteriale;
  • contribuind la prevenirea atacurilor de cord;
  • ajutând la prevenirea cheagurilor de sânge;
  • ameliorarea arsurilor la stomac;
  • scăderea colesterolului;
  • îmbunătățirea circulației sângelui.

Cura cu ghimbir poate ajuta la gestionarea greutății corporale prin:

  • creșterea termogenezei – producția de căldură de către corp – care ajută la arderea grăsimilor;
  • creșterea descompunerii grăsimilor pentru energie;
  • inhibarea depozitării grăsimilor;
  • inhibarea absorbției grăsimilor;
  • ajutând la controlul apetitului.

În plus, poate ajuta la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și obezitate prin reducerea nivelului de insulină, a hemoglobinei A1C și a trigliceridelor. Hemoglobina A1C este o indicație a nivelului de zahăr din sânge din ultimele 2-3 luni.

Cum să faci ceai de ghimbir acasă

Iată o rețetă ușor de preparat pentru a-ți face propriul ceai de ghimbir.

Ingrediente:

  • 4–6 felii subțiri de rădăcină crudă decojită (pentru un ceai mai intens, adaugă mai multe felii);
  • 2 căni (500 ml) apă;
  • suc de la jumătate de lime sau lămâie;
  • miere sau alt îndulcitor, după gust (opțional).

Indicații pentru a prepara ceai de ghimbir cu apă

  • Mai întâi, spală rădăcina. Apoi, curăț-o și taie felii subțiri.
  • Umple o oală medie cu 2 căni de apă. Pune feliile în apă și lasă să fiarbă 10-20 de minute. Pentru un ceai mai picant, se mai lasă puțin la macerat.
  • După ce se ia de pe foc, se lasă să se răcorească. Când ajunge la temperatura potrivită, se poate adăuga suc de lămâie sau felii de lămâie și miere după gust.
  • Se servește în cana preferată.

Indicații pentru ceai de ghimbir cu lapte:

  • Fierbe feliile de rădăcină în 1 cană (250 ml) de apă timp de 10 minute.
  • Ia de pe foc și adaugă 2 căni (500 ml) de lapte.
  • Pune oala înapoi pe aragaz și fierbe ușor laptele și ghimbirul timp de 5 minute.
  • Când se răcește, se servește în cana preferată.

Ghimbirul și ceaiul de ghimbir – Contraindicații și posibile efecte adverse

Este puțin probabil ca consumul de ceai de ghimbir să provoace reacții adverse grave.

Consumul acestei rădăcini este în general recunoscută ca fiind sigură de către Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane (FDA), inclusiv pentru femeile care alăptează. FDA spune că este sigur să consumăm până la 4 grame pe zi în mod normal și în caz de sarcină și perioada de alăptare, doar 1 g.

Deși nu există un consens cu privire la o doză corectă pentru consum, studiile recomandă o doză zilnică sigură de 1.000 mg rădăcină proaspătă. Acesta este echivalentul a 1 linguriță (5 ml) de extract proaspăt ras, 0,4 lingurițe (2 ml) de extract lichid, 4 căni (946 ml) de ceai sau 2 lingurițe (10 ml) de sirop.

Reține că ceaiul este mai puțin concentrat decât rădăcina crudă. Deși consumul de ceai poate avea efecte secundare, este puțin probabil să le experimentezi dacă bei doar una sau două căni.

Cu toate aceste, dacă crezi că ai reacții adverse în urma consumului de ceai, oprește-te din a-l mai consuma. Când oamenii se confruntă cu reacții adverse în urma consumului, cel mai adesea raportează gaze, balonare, greață și arsuri la stomac sau reflux. Alte simptome raportate includ diaree și dureri abdominale.

Deoarece această rădăcină poate scădea tensiunea arterială și poate avea un efect de subțiere a sângelui, persoanele care utilizează diluanți ai sângelui sau medicamente pentru tensiune arterială ar trebui să-și consulte medicul înainte de a consuma ghimbir.

Ghimbirul in aromaterapie

Uleiul esențial este utilizat în cazurile de artrită, guturai, dureri musculare, oboseală, circulație proastă, reumatism, entorse, tuse, sinuzită, durere în gât, diaree, colici, crampe, flatulență, indigestie, pierderea poftei de mâncare, greață, frisoane, răceală, gripă, febră, boli infecțioase, debilitate, epuizare nervoasă. Are efect de tonic, de stimulare, încălzire, cefalic.

Ghimbirul in traditii si ritualuri 

Destul de picant, uleiul esențial este util în secualitate, dragoste, curaj, bani. Este de asemenea utilizat în vrăjile pentru succes sau pentru a asigura succesul unei operațiuni magice. Atunci când se mănâncă aceasta radacina înainte de efectuarea unei vrăji, aceasta prinde putere, din moment ce a fost încălzită de această rădăcină, asta în special în vrăjile pentru dragoste.

În Pacific, locuitorii insulei Dobu folosesc destul de mult aceasta planta în ritualurile lor. Ei îl mestecă și îl scuipă pe “locul” bolii ca să o vindece, de asemenea îl scuipă atunci când vine o furtună și se află pe mare, pentru a o opri.

Sa ne pastram mereu sanatosi!

P.S. Citeste aici articolul despre cum sa plantezi ghimbir la tine acasa!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Consuma ghimbir pentru o viata sanatoasa si efecte miraculoase”

  1. Am auzit de curand despre efectele ghimbirului si chiar maine voi incepe o cura de detoxifiere cu ghimbir,miere si lamaie. E bine ca o data la ceva timp sa ne curatam organismul.Abia Atept sa vad efectele. Sunt curioasa cum se ingrijeste ghimbitul in casa.

  2. Avatar Geo Mihalache
    Geo Mihalache

    Ghimbirul creste doar in ghiveci sau il putem planta si in gradina? Rezista la frig?

    1. Din pacate, la temperaturile din Romania nu rezista afara, motiv pentru care este indicata cultivarea ghimbirului in ghiveci sau cresterea lui in apa (o sa revin zilele acestea cu un articol mai detaliat despre cum poate fi crescut ghimbirul in orice bucatarie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *