Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Consuma ghimbir pentru o viata sanatoasa si efecte miraculoase



Ghimbirul (Zingiber officinale) – are o rădăcină aromată, o tulpină ridicată împărțită în două rânduri, frunzele sunt în formă de lance, iar florile sunt albe ca niște piroane. Rădăcina de ghimbir poate fi folosită proaspătă, uscată, murată sau conservată. Este un ingredient esențial în mâncărurile asiatice. Cristalizat sau infuzat, suprimă greața. Ceaiul de ghimbir facilitează digestia și flatulența, reduce febra.

Radacina de ghimbir este un condiment care nu ar trebui sa lipseasca din nici o bucatarie. Ghimbirul este esential nu doar in prepararea a numeroase retete delicioase, dar are si suficiente proprietati medicinale pentru a asigura o dieta echilibrata si o stare de sanatate optima pentru intreaga familie.

Intrebuintarile medicinale ale ghimbirului sunt cunoscute de cel putin 2000 de ani in nenumarate parti ale lumii. Desi isi are originile in Asia, datorita efectelor sale uimitoare asupra organismului, este foarte popular si in India, Orientul Mijlociu, Africa si Caraibe.

Daca vrei sa profiti si tu de beneficiile miraculoase ale ghimbirului, primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca radacina proaspata se pastreaza excelent in frigider. Daca ai stari de greata sau te supara stomacul, zdrobeste o bucata mica de radacina si inghite-o asa. Vei fi uimita sa vezi cat de repede te scapa de orice disconfort. Si totusi acesta este doar inceputul.

beneficii ale consumului de ghimbir

Calitatile nutritive ale ghimbirului – Beneficii pentru sanatate

Se stie despre ghimbir ca are mai mult de 12 tipuri de antioxidanti. Acest fapt il face util in tratarea multor afectiuni. Ca si alte condimente, are proprietati afrodisiace si este utilizat pe scara larga in scopuri medicinale.

Radacina contine uleiuri esentiale, proteine, calciu, fosfor, fier, vitamina C, acid folic, colina, inozitol, mangan, acid panthotenic, siliciu si o cantitate mica de vitamina B3.

Rădăcina are un efect de încălzire asupra organismului, este ușor antiseptic și stimulează secrețiile interne. Tăiați aproximativ 5 centimetri din rădăcina proaspătă, acoperiți-o cu o cană de apă și se fierbe la foc mic cam 20 de minute, sau se pune o linguriță și jumătate din rădăcină sub formă de praf într-o cană de apă și se fierbe tot 20 de minute. Se adaugă suc de lămâie, miere de albine și foarte puțin ardei iute (praf sau mărunțit).

Cu câteva lingurițe de rachiu/pălincă, remediul este și mai eficient pentru răceli. Acest preparat tratează febra, răceala și gripa. O baie sau pur și simplu picioarele ținute în ceai fierbinte (cât suportați) este de asemenea benefică. Ceaiul fără aditivi ajută la degestie, colici, diaree, gastrită. Ghimbirul uscat este luat pentru a evita răul de mașină sau răul de mare – se folosește aproximativ o jumătate de linguriță de pulbere. Este bun atât pentru copii, cât și pentru animalele de casă.

Ghimbirul – Proprietati medicinale si recomandari

Mentine circulatia normala a sangelui. Ghimbirul contine crom, magneziu si zinc care contribuie la imbunatatirea fluxului sanguin, precum si la prevenirea frisoanelor, a febrei sau a transpiratiei excesive.

Inlatura raul de masina. Ghimbirul este cunoscut drept un remediu eficient pentru greata asociata cu raul de masina. Nu se stie motivul exact, insa intr-un studiu efectuat pe ofiterii maritimi, cei care au consumat ghimbir, au suferit stari de greata mai putin severe.

Imbunatateste absorbtia. Ghimbirul imbunatateste absorbtia si utilizarea nutrientilor esentiali din organism. Face acest lucru stimuland secretia enzimelor gastrice si pancreatice.

Previne raceala si gripa. Aceasta radacina a fost folosita timp de mii de ani pe post de tratament natural pentru raceala si gripa. Universitatea si Centrul Medical din Maryland, SUA, declara ca pentru a trata simptomele de raceala si gripa la adulti, trebuie adaugate 2 lingurite de radacina proaspat tocata in apa fierbinte, si consumat de doua sau trei ori pe zi.

Combate disconfortul stomacal. Este ideal in sustinerea digestiei, imbunatatind absorbtia mancarii si evitand posibilele dureri de stomac. Se pare ca reduce inflamatiile intr-un mod similar aspirinei si ibuprofenului.

Previne cancerul de colon. Un studiu recent demonstreaza ca ghimbirul poate incetini avansarea celulelor de cancer de colon.

Reduce durerea si inflamatiile. Radacina contine unele dintre cele mai puternice substante cu efect antiinflamator si este un calmant natural foarte eficient pentru orice tip de durere, inclusiv a durerilor de dinti si urechi.

Combate probleme respiratorii usoare. Daca suferi de o afectiune respiratorie comuna, precum tusea, ghimbirul ajuta la dilatarea plamanilor si la eliminarea mucozitatilor deoarece este un expectorant natural.

Este un bun tratament impotriva cancerului ovarian. Pudra de ghimbir induce moartea celulelor de cancer ovarian.

Imbunatateste imunitatea. Consumul de radacina ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar. Consumand in fiecare zi vei reduce riscul de atac cerebral, inhiband depozitele de grasime din artere. De asemenea, scad infectiile bacteriene de la nivelul stomacului. Mai mult, ajuta la combaterea unei raceli severe sau a unei iritatii la nivelul gatului.

Combate greturile de dimineata. S-a demonstrat ca radacina are o rata de succes de 75% in tratarea greturilor de dimineata si a gastroenteritei.

Anticoagulant natural. Adauga ghimbir atunci cand gatesti sau o lingurita de suc de ghimbir in apa sau in sucuri de fructe, pentru a te bucura de proprietatile anticoagulante ale acestei plante.


Ghimbirul ajuta la slabit! Cura cu ghimbir este destul de cunoscuta pentru cei care au incercat sa scape de kilogramele in plus. Cura se face cu apa de ghimbir si lamaie sau cu ceai. Apa cu radacina rasa si ceaiul ajuta la accelerarea metabolismului si a arderii grasimilor!

Ghimbirul este recomandat in:

Oboseala. Taie o bucata de ghimbir in feliute subtiri si fierbe-le in 200 ml de apa. Adauga putina scortisoara, si cand incepe sa fiarba, opresti focul, acoperi cu un capac si lasi sa se infuzeze timp de jumatate de ora, pana are o culoare aurie. Se bea pentru a diminua oboseala sau pentru a te recupera dupa febra.

Flatulenta. Fierbe o bucatica de radacina intr-o ceasca de apa timp de cateva minute, lasa sa se infuzeze si consuma bautura rezultata cu putina miere, dupa gust. Bea de 2 ori pe zi pentru a elimina gazele intestinale.

Impotenta. Se amesteca o lingurita de suc de ghimbir cu un ou crud si cu o lingurita de miere de albine. Se ia acest amestec in fiecare seara, inainte de culcare, pe stomacul gol, timp de o luna de zile. Acest tratament ajuta la contracararea impotentei, in caz de ejaculare precoce si creste numarul de spermatozoizi.

Tulburari ale menstruatiei. Se face o infuzie de radacina, care se consuma calduta, cu miere de albine de 2 – 3 ori pe zi, timp de o luna de zile. Compusii din radacina ajuta la ameliorarea crampelor menstruale (dismenoree). In caz de absenta a menstruatiei (amenoree), acest amestec poate induce menstruatia.

Cele enumerate mai sus sunt doar cateva din beneficiile ghimbirului asupra sanatatii. Asta avand in vedere faptul ca orice substanta ingerata se manifesta la nivelul fiecarei celule din corp. Consumul de radacina ajuta la o mai buna functionare a rinichilor si la eliminarea toxinelor din organism.

Cat ghimbir trebuie sa consum?

Cum poate fi consumat ghimbirul – asta depinde doar de tine. Atunci cand ai nevoie de puterea vindecatoare a acestei plante, e indicat sa consumi cate 2 linguri de radacina tocata de 2-3 ori pe zi. In rest, e indicat sa-l consumi cat de des posibil in diverse amestecuri. Cele mai multe persoane aleg sa il consume in combinatie cu miere de albine pentru a scapa de raceala sau gripa si il consuma de cateva ori pe zi.

ghimbir in ghiveci

Radacina este folosita la gatit, asa ca este destul de dificil sa vorbim de o anume cantitate ce trebuie consumata. In schimb, e clar ca nu trebuie sa lipseasca din bucatarie! Poate fi folosit crud, in mancaruri, in prajituri sau sub forma de ceai. Pe timp de vara, cand caldura este mai greu de suportat, berea de ghimbir este o alegere sanatoasa (click aici pentru reteta lui Ligia Pop)! 

Ghimbirul in aromaterapie

Uleiul esențial de ghimbir este utilizat în cazurile de artrită, guturai, dureri musculare, oboseală, circulație proastă, reumatism, entorse, tuse, sinuzită, durere în gât, diaree, colici, crampe, flatulență, indigestie, pierderea poftei de mâncare, greață, frisoane, răceală, gripă, febră, boli infecțioase, debilitate, epuizare nervoasă. Are efect de tonic, afrodisiac, stimulare, încălzire, cefalic.

Ghimbirul in traditii si ritualuri 

Destul de picant, uleiul esențial este util în secualitate, dragoste, curaj, bani. Ghimbirul este de asemenea utilizat în vrăjile pentru succes sau pentru a asigura succesul unei operațiuni magice. Atunci când se mănâncă aceasta radacina înainte de efectuarea unei vrăji, aceasta prinde putere, din moment ce a fost încălzită de ghimbir, asta în special în vrăjile pentru dragoste.

În Pacific, locuitorii insulei Dobu folosesc destul de mult aceasta planta în ritualurile lor. Ei îl mestecă și îl scuipă pe „locul” bolii ca să o vindece, de asemenea îl scuipă atunci când vine o furtună și se află pe mare, pentru a o opri.

Sa ne pastram mereu sanatosi!

P.S. Citeste articolul despre cum sa plantezi ghimbir la tine acasa!

Comentarii 3 Pareri

  1. sorina sorina
  2. Geo Mihalache Geo Mihalache

Spune parerea ta!